Hoppa till innehåll

Ännu en basketsöndag

Idag är det basketmatch!

[plats för fanfar]

Att det är lite speciellt idag beror på att detta det är den första matchen på nästan två år där jag ska vara med som spelare och inte bara coach. Det handlar om div III och det handlar om en paniklösning eftersom mitt lag är fullt av sjuklingar och skadade samt bortresta spelare. Det trasiga knät har ju fått diagnosen ”grav artros”, och då gäller det tydligen att hålla igång och träna så mycket som möjligt även om det gör ont. Jag bad till och med om tillåtelse på smärtkliniken som jag numera hör till:

– Bra! Lova att du aldrig slutar med basket eftersom du måste har kul och skratta!

Sa de där. Jag sa inte som jag brukar göra ”det är inte artros, det måste vara något annat, det måste vara en skada av något slag” eftersom ingen tror på mig. Därför sitter jag strax i en bil tillsammans med alldeles för få lagkompisar. Vi ska åka till Sunne:

etuna_sunne

Det tar tre timmar och tio minuter, varför vi åker tidigt på förmiddagen och kommer hem vid åttasnåret på kvällen. Vi ska äta matsäck i bilen på väg dit och jättemycket köpepåmmfritt på vägen hem. Eftersom vi förlorade hemmamatchen trots full uppställning, förväntar vi oss inte att slå  dem eller oss själva med häpnad utan bara att försöka

 • screena & rulla med pondus och list
 • gå på många snabba uppspel
 • sätta åtminstone en trea
 • ha 100 % på straffarna
 • fnittra
 • blockera ut, särskilt i anfall
 • låta bollen göra jobbet
 • fylla på med kaffe och bullar i halvtid.

Jag återkommer förhoppningsvis med rapporter under dagen – passa på att ställa frågor så ska jag berätta varför man väljer denna tillvaro framför att ligga hemma och se på film och göra långkok på högrev. Tills vidare kan ni se här hur det ser ut när vi tränar:

Detta är alltså F64–F93. Alla borde ha ett eget basketlag.

Uppdatering när vi närmar oss Örebro.

Här sitter jag i baksätet och babblar.
Här sitter jag i baksätet och babblar.

Vi drabbades av två återbud till nu i ottan: en spelare med feber och en med knäkollaps. Alltså är vi förutom mig och mina knän

 1. en frisk
 2. en till frisk
 3. ännu en frisk
 4. en med ryggkrångel
 5. en med jättesnuvan Snor.

Men med Voltaren, Fishermans friend, Bricanyl, Ipren, vitamin c, järntabletter och snytpapper kommer det här att gå så bra så. Tänk på alla som åker Vasaloppet; de har det mycket tuffare.

Uppdatering 30 minuter före uppkast!

Vi har kört fel och är jättesena!
Vi har kört fel och är jättesena!

Uppdatering – framme i Sparbankshallen i Sunne.

FRAMME! SKYYYYNDA!

Det här är lika spännande varje gång: man kliver stelbent ut ur bilen, irrar runt i den okända hallen i jakt på omklädningsrummet, tar upp de kalla matchdräkterna ur den kalla väskan, slåss en stund om tröjnumren och de lagom stora shortsen och letar så upp en härlig boll. Vi konstaterar att golvet är si, plankan så och att det här med att sitta på gympasalsbänkar känns som att sitta på små barnstolar inne på Ikea.

Vi tejpar stukade fingrar, fyller på med Voltaren och lite liniment och sätter upp håret med tofsar och klämmor. Någon klagar på orakade ben, någon annan snyter sig och en tredje visar upp licenserna och skriver de sex namnen i protokollet.

Nu kör vi!

Uppdatering efter matchen, men före påmmfritten

Näe. Vi förlorade. Och vi är så sura.

Vi är bortalaget och de gröna plupparna är våra fouls. Jag är nummer 10, och blev alltså inte utfoulad!
Vi är bortalaget och de gröna plupparna är våra fouls. Jag är nummer 10, och blev alltså inte utfoulad!

Vi har tusen och en anledningar till vår förlust, men har enats om att bara dra fram det faktum att vi bara hade en avbytare. Och att domarn underkände ett av deras skott när 24-sekundersklockan ljöd och sedan ändrade han sig när hemmalaget protesterade. Och att vi fick tusen fouls medan hemmalaget knappt skrapade ihop en handfull. Fast egentligen handlade det bara om att vi var så få och … förstås att vi missade våra skott när motståndarna foulade oss.

(Ni hör? Det finns SÅ mycket bortförklaringar.)

Deppigt värre.
Deppigt värre.

Uppdatering strax utanför Karlskoga:

bild

Share
Publicerat iBloggen

44 kommentarer

 1. Jo, jag får te – ur världens finaste termos som ju Karin har tagit hand om. Dock glömde jag bullarna hemma, så nu måste vi stanna på en mack och köpa några.

  LL99: Jag ska åka Vasaloppet den dag som man får dribbla i spåret.

 2. Dieva

  En bra söndag med andra ord! En får en känsla av att det blir en ny version av M.Pythons ministerium.

  Hade ni snö i Eskilstuna förresten? Eller var det ett gammalt kort? Här är det bara grått …

 3. LupusLupus99

  Dieva, bilden är gammal. Det är snöfritt här även om det föll
  lite snöblandat regn i går.

 4. Jag säger väl som min mamma gör ibland: Akta er, kör försiktigt och gör tecken när ni svänger!

  I Vasaloppsspåret åker min svåger (numera med brandgul lapp ty han är veteran och har åkt mer än trettio gånger, den token) — ett tag till, gissar jag (klockan är nu halv två). Det verkar vara tungt före. (Och tungt efter, när man är utsliten.)

 5. Och ”30 minuter före uppkast” låter naturligtvis som klärvoajans* gällande åksjuka och andra magåkommor.

  * clairvoyance får visst det stavas på svenska fast den här rutan inte vill.

 6. Jag undrar om det porlar upp vatten på myrarna mitt i, som det gjorde på teves katastrofrapporter häromdagen.

 7. Ah, Lotten är framme och svågern är i mål — så han kom in före alla som åker på sju timmar eller mer. Det kan inte ha varit sååå uselt före.

  (Jamen det är så svårt att låta bli!)

 8. Nu sitter vi och surfnittrar på väg hem i snöglopp och minus noll grader. Det är is på vindrutetorkarna och påmmfrittarna är så långt bort!

 9. mikaels

  ”Jag ska åka Vasaloppet den dag som man får dribbla i spåret.”
  Men Lotten, det får du väl redan nu, om du skulle vilja. Fast det kan nog bli lite besvärligt med alla stavar att hålla rätt på, utöver bollen. Det skulle nog vara TV-mässigt, dock 😉 jag skulle gärna titta på det!

 10. Åh, vad trevligt att min termoskompis får åka på utflykt! Hoppas du tog en bild i någon charmant omgivning!

  Och vad bra att smärtkliniken förstår att knän mår bra av att användas. Jag hade ett lite misshandlat och utdömt knä (har jag nog berättat, som man röntgade i min ungdom och sade att det nog snarare borde sitta på en nittioåring) som jag ändå envisades med att åka skidor med. När jag åkte vilse i långfärdsspåret, så att det blev fem mil i stället för en mil, piggnade knät till alldeles märkbart. Den långa skidturen liksom smörjde upp det och så har jag fortsatt.

 11. (Påmmfritt — inte en engelsman [pom] i sikte. Är ni i Australien?)

  När min gamla mor en gång råkade se nå’ lagsport på teve och jag strax efteråt talte i telefon med henne, sammanfattade hon hur en intervju borde låta:
  ”Varför förlorade ni?”
  ”För att det andra laget gjorde fler mål.”
  Ja-a …

 12. LupusLupus99

  Förövrigt så är det någon skillnad på Påmmfritt och strips?
  Det finns ju vågiga och slanka sorter.

 13. PK

  Lotten är ju både vågad och slank så det är klart att stripp är hennes grej. Strips, menar jag. Som i:
  -Strips du?
  -Nej jag tar bara av mej jackan.

  Otur med domaren, hemmadomare är den värsta sorten ju.

 14. Men vet ni hur vi förlorade hemmamatchen då? Hemmadomarna agerade som bortadomare och
  1) glömde att vi skulle ha haft åtta straffkast pga. Sunnes lagfoul och hur mycket vi än påpekade detta faktum, hjulp det inte
  2) blåste av matchen när bollen var i luften och gick i korgen när vi låg under med ett poäng.

  (Skott som avlossas före slutsignalen ska räknas om de går i.)

  Ni hör. Det finns SÅ många bortförklaringar.

 15. Örjan

  Sunne.
  Tunström vore ju naturligt att basera ny bloggpost på. Men vilken variant väljer Lotten i så fall?
  Klart nyfiken.

 16. Örjan

  Lotten: Snöade hos mig vid tiden du skrev din kommentar (20:37), men snön nu åter borttöad/-regnad. Ingen anledning till oro för svartis på vägarna runt Eskilstuna.

 17. Örjan: ”Inte så berömda basketdomare från Sunne”, kanske?

  Vi åkte hem i halv snöstorm och alla flingor kom rusande på tvärsen rakt mot oss. (Och vi surar fortfarande. Christer har rätt– det är SÅ orättvist.)

 18. Men det är till att vara hemma nu i alla fall, vad? Och påmm-mätt?

  I morgon kan du kanske blogga om distinktioner i friterade potatisstavar-världen, jag har en känsla av att det kan finnas förvånansvärt mycket att säga i ämnet.

 19. Alla kan inte vinna varje gång.

  Ett praktiskt exempel: Vasaloppet. Tänk så många kransmasar och kranskullor det skulle behövas om alla vunne.

 20. Ökenråttan

  SG: Love ju för ”vunne”. (Kan vunne även vara ett substantiv, fasans tanke.)

 21. Kan instämma i att det är alldeles för orättvist. Det är också alldeles för orättvist att jag ska behöva jaga nollprocentare. Men jag röner viss framgång och tycker mig se ljuset i allt högre grad.

  Ljuset kommer, som sagt, och vi är nu inne i den branta fasen strax före sinuskurvan nollgenomgång. Min relation till ojästa och odestillerade drycker har utvecklats enligt plan jag har nu inlett ett samarbete med Finkbräu*. Detta är ett lovande bryggeri i nollprocentbranschen och dess främsta egenskap är, förutom att alkoholhalten sägas vara <0,5%, att tillverkningskostnaden är så låg att även en fattig familj på den svenska landsbygden har råd att lysa upp sin tillvaro med denna brygd.

  *En platta (jo, jag är storkonsument, 24×33 cl) Finkbräu kostar 118 kronor på Lidl. Andra nollprocentare (Clausthaler, Carlsberg etc) kostar ungefär det dubbla på Fina Butiken. Finkbräu har en bra maltkaraktär och är inte så söt som Carlsbergs nollprocentare. Helst skulle jag dricka Clausthaler. Den är faktiskt riktigt bra. Men det får bli festliga tillfällen som bröllop och begravningar. Det är nog det senare som är mest aktuellt.

 22. Christer

  Är det bara helt och hållet noll procent som gäller? Annars finns Brewdogs Nanny State på 0,5 % om man är förtjust i humle.

 23. Nej, nolltolerans handlar det inte om. Bara att minska belastningen. Alla ”nollprocentare” ligger på eller under 0,5%

  Finkbräu är både OK i smak, billig och lättillgänglig. Namnet har redan gett upphov till Finkelbräu och spekulationer i Byhålariktning.

  Var hittar man Brewdog?

 24. Christer

  Brewdog finns på Bolaget och har flera trevliga öler, vanligast är nog Punk IPA. Rätt uppkäftig image, som väl motsvarar ölerna. Nanny State har jag hört folk både dissa och hissa, men ingen tycker i alla fall att den är mesig! Jag själv tycker den är helt ok om jag t.ex. ska köra bil.

 25. Tackar som frågar, Dina! Jomen … knäna klarade sig bra. Och med ”bra” menar jag att det bara gör precis lika ont i det onda knät som det alltid gör. Varken sämre eller bättre — och då kan jag ju lika gärna spela basket och ha kul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.