Hoppa till innehåll

Dag: 6 november 2006

Förbaskade måndag

1.
Jag har gula, utstående tänder och ska till tandläkaren idag. Då kommer h*n (aldrig samma person, nej) att titta på mig och humma lite om att jag nog borde ha haft tandställning som liten.

– Underkäken är ju, oj, du biter ju dig själv i gommen, jag har då aldrig varit med om maken till överbett, kom här får jag mäta, ojoj.
– Jag hade tandställning när jag gick i fyran, men den hjalp inte, brukar jag svara (och hoppas med den där konstiga tempusumlautsändringen förvirra tandläkaren såpass att h*n slutar prata om min tandställning och överbettet som skulle kunna platsa i Guinness World Records).

Jag hade alltså en tandställning – en sådan som bara satt på under nätterna. Den var av genomskinlig plast och snäpptes på plats i gommen och om man inte sköljde av den och lade den i ett vattenglas på morgonen luktade den kvalmiga polyper på kvällen när den skulle in i munnen igen. När jag gick i sjuan tog jag mod till mig och beställde själv en tid hos tandläkaren för att be om en fast tandställning – en sådan de ju hade på barnen i amerikanska filmer. Tandläkaren (som hette Ulf, aktarej, jag är långsint) böjde huvudet bakåt och skrattade så spottet yrde och jag kunde se alla hans amalgamfyllningar.

– Du? Tandställning? Moahahahaaaa!
– Du? Tandläkare? Med de lagningarna? Hahahaha!

Nej, så svarade jag inte alls. Men det hade varit coolt. Jag sade något i stil med:

– Jamen jag vill, jag ska bli skådespel…
– Lyssna här. Men tillräcklig talang blir du det ändå. Titta bara på Lill Lindfors och Björn Skifs, de ser ut som hej kom och hjälp mig i munnen, men är stora stjärnor ändå!

Därför har jag utstående tänder. Det är ett släktdrag (tack, pappa) och en av mina kusiner har till och med opererat sig och haft tandställning i vuxen ålder. Eftersom hon såg ut som jag gör. (Alla inhyrda gråterskor vrider sina händer och snyftar ”Tulliduttan, stackars Lotten”.)

Men jag har fortfarande inga lagningar! (Ta i trä nu, alla gråterskor.) Fast jag erkänner i samma ögonblick att jag borstar för hårt och kommer att drabbas av det synnerligen läbbiga uttrycket ”blottade tandhalsar” och därefter följande tandlossning som träden i Småland efter stormen Gudrun. (Men jag har redan planerat att löständerna inte ska ha överbett.)

2. Alla barnen har drabbats av en skrällhosta som irriterar mina trumhinnor.

3. Jag har försökt gå över till Bloggers Betaversion men blir inte godkänd om jag inte skapar en helt ny blogg. (Jag vet, det är förstås jag som gör fel, men jag som är så smart, envis och erfaren borde fatta precis hur man ska göra. Så nu surar jag.)

4. Jag har laddat ner en ny version av den bästa webbläsaren: FireFox. Nu visar den bara asiatiska skrivtecken, vilket komplicerar bloggandet.

5. Efter en rejäl rensning och städning ser mitt datorskrivbord ut som våra besticklådor ungefär:
Ingen censur här inte. Ingen självbevarelsedrift heller. Jag blottar mina skrivbord, hallröror, trasiga tånaglar och tandhalsar utan tvekan eller kontroll.

Share
31 kommentarer