Hoppa till innehåll

Bokhylleutredningen 2006

Sentenser frågade mig hur jag sorterar mina böcker. Hon sorterar sina böcker efter genre, men hade upptäckt att det kanske speglar ens personlighet om man väljer att ordna alfabetiskt, kategoriskt, färgmässigt, efter nationalitet eller storlek.

(Bara en liten varning. Du som är stressad får nog hoppa till nästa bloggare på din lista, här är det för många bokstäver idag.)

Ofta när man diskuterar böcker, urartar de mest inbitna boklusläsarna i sin iver och det går sedan snabbt utför. De vet inte alltid vem Muhammad Ali är, men smockan hänger i luften. Det är ett känsligt ämne – både läsarna och ickeläsarna blir förtörnade.

– Jag har 3 247 böcker.
– Men hur många har du läst? Tre?
– Hörrudu! Jag har läst alla, och dessutom behåller jag inte dem jag finner vara av dålig kvalitet.
– Höhöhö, räknas FIB-aktuellt till böckerna?
– Ah, du vet junte ens vem Odysseus var!
– Ska du säga som inte ens har koll på att Zlatan har klippt håret!
– Tjoff!
– Oj! Du! Jag skulle bara …
– Du, jag är faktiskt tuffare än somliga tror.

Ja. Så med risk för att få på mig extrempedanter och militanta bibliotekarier som inte håller med om vårt SAB-klassificeringssystem, here it goes. (Jag har sett på andra bloggar att det är tufft och intellektuellt att publicera jättemånga jättestora bilder i en enda rad så här så nu är jag också jättetuff.)

Skönlitteratur från alla länder i alfabetisk ordning efter författare. De böcker som ligger ovanpå är vilsna sedan Julkalenderns glada dagar. Längst ner står datorhandböcker. Till höger skymtar pärmar och papper som har med Skatteverket och egenföretagarnas trivsamma liv att göra. Den runda cirkeln till vänster är en spegel som är vinklad så att man från hallen kan se om Olle jobbar vid sin dator eller sover.

Den väggfasta skönheten, som till höger har biografier, militärhistoria, konst samt musik. På vänster sida finns verk om geografi och det svenska språket samt Nationalencyklopedin, Ugglan, Svensk Uppslagsbok, Lexikon 2000 och Bonniers Lexikon. (Ja, jag har jobbat på en encyklopedisk redaktion.) Framför bokhyllan står …


… ett skrivbord som har inbyggd bokhylla. Där står böcker som handlar om det svenska språket – i kategorin ”ta med till föreläsningarna”. Dem packar vi ner i väskor med hjul och släpar land och rike runt.


Ovan: den osorterade köksstommebyggnationen. Böckerna står i dubbla rader utan någon som helst ordning. När jag säger ”Nu ska vi städa, dammsuga, piska mattor och putsa fönster!” drar Olle sig hit och sorterar. Detta händer alltså väldigt sällan, varför hyllan är ett no mans land. Avklippt längst ner är hyllplanen med gamla LP-skivor. Hu, vilket sorgebarn.

Men denna är vacker, det är Den Röda Hyllan. Röda rummet står här fastän den inte har röd rygg, annars är de rödskimrande allihop. Synd bara att någon har lagt sällskapsspel och en router där nere och längst upp ett strykjärn på avsvalning.


Detta är trädgårdsskötselhyllan. Varken hyllan, böckerna eller trädgården tas om hand, så bokhyllan håller på att avvecklas. Här lägger man alltså böcker som ska ges bort. Snyggt? Nej. Effektivt utrensningssystem? Nej. Sedan länge pågående projekt? Jaaa.

Till höger: teater och poesi. Förutom att böckerna i mitten inte fick plats och att böckerna på stolen måste banta för att klämmas in, så är denna hylla perfekt sorterad efter författarnamn. Här finns även läroböcker (20 poäng Drama-Teater-Film) och sjusärdeles fina teaterprogram från Dramaten. Hur ofta jag går på teater numera? Harrrrkl. Host. Ska bara hrrrm … fint väder ute.

Här ovanför ses film- tv- foto- och sällskapsspelshyllan med video- och dvd-appendix som fortsätter ut till höger. (Utanför bild: tre meter filmer, censurerad av Underrättelsetjänsten mot stök.)
Längst till vänster finns tidskrifter som Empire, Uncut, Mojo, Sight & Sound. Till höger humor, NE (igen) och Nöjeslexikon. Hyllorna är egentligen köksskåp, kaklet syns i nedre kanten. Det som en gång var ett kök är alltså numera tv-rum … med kakelväggar eftersom jag tröttnade på att knacka bort kakel. Men det hör ju inte hit, det var ju boksortering det skulle handla om.

Hit håller vi på att flytta ungdomsböckerna. Ibland tar jag fram Biggles, Sot
arpojken och Anne på Grönkulla och kramar dem litegrann. De luktar dammigt gott. Även Sune och Bert får stå här, men dem kramar jag inte.

Här är en bokhylla som håller på att fyllas av barnens samlingsverk och Bra Böckers gröna lexikon. Olles mandolin som ligger där, flyter runt utan egen plats och kommer att förtvina och döden dö snart om ingen förbarmar sig över den och plonkar lite på den.


I de små barnens rum (gränsen mellan litet barn och stort barn beror på dagsformen) har ett hyllplan gått av på mitten, vilket gör att legot och tågbanan nu byggs mellan boktravar. Dessa böcker var sorterade efter färg innan de föll ner på golvet.


Dessa bokskåp sitter på väggen ovanför den äktenskapliga sängen och tillhör egentligen två olika femtiotalshyllor som jag osentimentalt nog demonterade. I dessa skåp finns böcker som vi vill läsa nu och kanske i alla fall har öppnat och kikat i. Aktualitetshyllan liksom. Referenslitteraturhyllan kan man också säga, eftersom jag ju sitter i sängen och skriver när jag jobbar. Den lilla hyllan lite längre ner är min ”jädrarnumåstejagsnartskärpamigochläsaböckerisängeniställetföratttittapåtv-hylla”.

Den här långa stapeln till vänster innehåller inredningstidningar och do-it-yourself-böcker som jag inte alls har lärt mig ett enda dugg av. Jag färgmatchar inget och feng-shuiar nada och har varken öppen planlösning eller minimalism i ett enda hörn. Men jag vet precis hur man egentligen ska ha det hemma. Sortering? Ingen. Allt ligger huller om buller utan hänsyn till årgång eller stil. (Detta speglar min personlighet perfekt, Sentenser!)

Det här till höger är egentligen inte en bokhylla i strikt mening, men den får komma med ändå eftersom jag (ära vare gud i höjden, detta har jag gjort i slöjden) har snickrat den och stoppat in Moppehyllor så att vi i alla fall på ytan har ordning. Medicinska uppslagsverk står mellan lådorna, som innehåller mediciner och plåster. Längst ner står och ligger Tintin, Lucky Luke och några andra ”högkvalitetsserier”. (Kalle Anka och Fantomen, Pellefant och Bamse? I lådor i källaren just nu.)


Olle har gått bärsärkargång i köket och rensat bort kokböcker som irriterar. Jag hade gärna haft dem kvar, men tittar i dem gör jag ju inte. Dessa fick stå på kökshyllan, men utan sortering. Det är ju egentligen bara ”Annas nya kokbok” jag litar på.

I köket står även gamla husmoderliga böcker från 40- och 50-talen. De är vackra och innehåller massa tips om hur man binder upp hönor och kokar dillkött. (Plats för skratt.)

Här har vi då de två toaletterna. Amelia och Vecko-Revyn och militärhandböcker och tekniska uppslagverk i den nedre toan. I den övre toan finns kartor, poesi, design och almanackor. Inga problem med matsmältningen här, inte! Man kan sitta i timmar så att benen domnar och trillar av när blodtillförseln stryps på baksidan av låren.


Slutligen den bokhylla som det är störst omsättning i. Ingen ordning alls, alla pocketdeckare står huller om buller – böcker av en och samma författare kan stå allra först och allra sist. Svägerskor, grannar och syskon tar bort och lägger in när andan faller på. Böcker med smårecensioner eller klotter i marginalen månar vi lite extra om. Ovanpå just denna hylla brukar vi lägga kläder som barnen har vuxit ur. Det förstår jag då rakt inte, varför gör vi det?

Såja. Vad lär man sig nu av detta? Kanske bara en sak: det blir nog dags att avyttra och sälja böckerna om jag ska fortsätta göra så här långa inlägg när jag egentligen borde tjäna pengar.

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Pernilla

  Oh, vad härligt med så många böcker! När ohemliga drömmar om ett hus med ett rejält bibliotek med boksksåp (dammallergi och boksamlande kombineras bäst så), länsstolar en röd matta och en juste stereo. Då kommer att sticka ut näsan en gång i halvåret för lite, lite luft. 🙂

  I mina bokhyllor separeras pocketböcker från inbundna, mormorsarvet från egenköpta och skönlitteratur från fackliteratur. Skönlitteraturen förvaras i bokstavsordning per författare, med tillägg av de tillskott som inte får plats liggande ovanpå raderna. Facklitteraturen sorteras utifrån format och ämne. Vad säger detta om mig? (Även cd-skivor sorteras, då efter kategori först och artist eller kompositör sedan.)

 2. Pernilla: det är ordning på dig.

  Kanske är detta mitt bokhylleinlägg ren och skär reklam för alla som drömmer om hus: flytta bort från storstaden. För 800 000 (lånade) kronor fick vi 250 kvadrat plus källare och har råd att köpa secondhandhyllor i teak eftersom de inte är moderna här.

  (Broder Jakob gillar inte när jag skriver att man ska flytta från storstan, han tycker inte ens om att tänka på sådant som försiggår utanför tullarna. Honom kommer jag aldrig att kunna övertyga, never.)

 3. /ingrid

  Å jädrar så mycket böcker! Tillåmed mina föräldrar (de bohemiska slarvpottorna i Hjärup) ligger i lä och då är det … mycket böcker. Jag läste nyssens ett så inspirerande manus om ordning och reda att jag nästa dag i gryningen klev upp och sorterade bort fem kassar böcker. Skoningslöst och osentimentalt. Ikväll ska en kollega komma hem och välja ut det hon vill ha vilket man i texten jag läste INTE ska göra. Slängd hög ligger, liksom. Men vill hon släpa hem ett ton gamla dammiga godingar så visst!

 4. Märkligt att jag är den första att kommentera detta, 5 (fem) timmar efter utläggning!
  (Jag började med detta inlägg 14.21 – innan jag var färdig för publicering, hade tre hunnit före!)

  Märkligare är dock att denna redovisning sammanfaller med mitt Sisyfosarbete, att för ANDRA gången sedan vi flyttade till vårt hus 1971, göra en generalinventering av biblioteket.
  FÖRSTA gången var nämligen 1987 (?), och utfördes av Lotten och Olle som sommarjobb, när vi sprang Hällefors 3-dagars ffg.
  De ställde ambitiöst upp vårt bibliotek enligt Klassifikationssystem för svenska bibliotek!

  Eftersom jag varit dåligt bevandrad i detta, har en del kategorier blivit sorgligt bortglömda i skrymslen.
  När jag nu börjar sortera, försjunker jag i studium av böcker som jag glömt att vi ägde!

  En förklaring till att så få vågat svara är väl vad man i Rorschachtestet kallar ”dunkelshock”.

  Det blir bara för överväldigande!

 5. Pernilla

  Eller också försöker jag simulera ordning i tillvaron genom att hålla ordning på vissa av mina ting. 🙂

 6. Emi

  Våra böcker befinner sig fortfarande där de råkade hamna när vi flyttade in, och är således inte ordnade enligt någon övergripande princip alls. Mina älskade tummade fantasypocketar trängs med sambons krigsromantik, Hemmets kokbok från 1957 och Nya Jägarskolan i 7 band i en ful vit Billybokhylla. Delar av den lite tyngre, och därmed mer sällan lästa, litteraturen ligger dessutom och tar upp värdefull plats i en kartong i vårt yttepytteförråd i väntan på en placering som är dem mer värdiga, bara för att vi är så förjordat snåla och för länge sen bestämde oss för att köpa begagnade bokhyllor istället för att lösa problemet snabbt. Ingen som har en två-tre bokhyllor i ljust träslag och med dörrar att sälja, för att rädda Strindberg, Pippi och Toni Morrison från att behöva fraternisera med gummistövlar och kubbspel?

 7. Ohhhh vilket inlägg Lotten! Och vilka härliga bilder. 🙂 Jag drömde ju också om ett hus med högt i tak och väggfasta bokhyllor och bekväma fåtöljer. Istället sorterade jag mina böcker när vi köpte huset och gav bort ungefär en tredjedel – trettio kassar eller så. De sista tio kassarna skänkte jag till någon loppisorganisation. Av nödtvång är mina böcker nu sorterade efter storlek. Förutom hyllan med olästa böcker och hyllan med lånade böcker. Ingen hänsyn tas till genre, språk eller någonting annat. Det var svårt att göra sig av böckerna, men efteråt var det en lättnad, faktiskt. Och nu har jag ju lite plats över till nya böcker.

 8. /ingrid

  Just det, om man rensar ut böcker får nya plats, toppen! En kompis (eller snarare en person i gränslandet mellan bekant och fullskalevän) anlitade polska städerskor som polerade villan samt sorterade böckerna i Biblioteket. Efter färg och storleksordning! Jag flabbade rått i mjugg.

 9. Ica

  åh! så mycket böcker vill jag med ha! Jag som tyckte jag ändå låg ganska bra till med mina två ikea-hyllor, men det är ju inte ens i närheten. gruff. nåväl. själv sorterar jag efter inbundna och pocket, efter författare, mönster, storlek och förlag. Mycket viktigt.

 10. Orangeluvan

  Haha, det var roligt! Jag blev särskilt intresserad när jag läste att man i dina kokböcker kunde läsa hur man binder upp bönor, för det är en konst jag inte behärskar eller ens förstår nyttan med. Så det receptet tänkte jag hugga vid nästa besök. Kan bönorna tänkas bli extra hälsosamma? Extra möra? Eller är det en dekorationskonst; ett tillbehör som placeras bredvid de glacerade grisfötterna? (Nej, det var ju jag som läste fel. ”Binda upp hönor” stod det ju.)

  Jag tycker det saknas ett stycke viktig information: den enda hylla jag någonsin botaniserar i är den där trevliga, med urväxta barnkläder på toppen. Du skrev ju inte vad den innehöll! Väl! Det är ju där alla håriga albinos bor. Just det, deckarhyllan. (Gissa förresten vem som har en hårig albino som mördare. Inte en av mina favoriter.)

  Hemma på de 57 kvm har jag en sträng bokhyllechef som osentimentalt bär ner den engelska kurslitteraturen, böckerna om undulatskötsel samt mina teleräkningar från 1990 och framåt, till källaren, till förmån för böcker som han (i motsats till mina böcker, då!), citat, ”använder”. Tyvärr måste erkännas att jag inte saknar mina gamla teleräkningar ett dugg.

 11. ojojojoj. jag blir helt matt av så mycket saker. och efter att ha flyttat 4 gånger på 1,5 år och därmed slängt bort ungefär hälften av allt jag ägde innan får jag mardrömsvisioner av ett flyttscenario när jag läser det här. jag är uppenbarligen lite störd. 🙂

 12. margareta

  för 35 år sedan började jag arbeta på en numera nedlagd biblioteksfilial. Där fanns ungefär 6000 böcker några av dem var från slutet av 1800-talet. Man hade ”biblan” i bakfickan trodde låntagarna, när de mötte mej på posten eller i konsum, och frågade efter någon bok. Vilka tider och vilka böcker och vilka låntagare.Här hemma finns det lagom mycket böcker i bokstavsordning.
  (ibland i alla fall)

 13. Jag är alldeles hänförd! Fast reklam behövs inte, för jag ville redan ha både hus och fler bokhyllor fulla med böcker. De böcker vi har plats för nu är det på tok för enkelt att hålla perfekt ordning på.

 14. För första gången i mitt liv känns det helt berättigat att använda ordet ”dåndimpen”!

  Det var ett oerhört utförligt svar och ja, spännande läsning också!
  Din personlighetstyp måste vara ”allvetande hamstrare med sinne för ordning”!

  Ärligt talat måste jag nog smälta intrycken en stund…

  WOW!

 15. Mina bokhyllor innehåller inte mer än 343 böcker, varav de flesta står i bokstavsordning (inte kokböckerna och en del av fackböckerna).

  Ett par lådor står i förrådet och är till brädden fyllda med x antal barnböcker. I samband med senaste flytten rensade jag bort en del böcker jag visste aldrig skulle bli lästa, men min sambo skulle nog gärna se att jag hivade ännu fler. Istället köper jag nya långt snabbare och effektivare än jag rensar.

  Själv har min sambo en enda roman, Jack av Ulf Lundell.

 16. Helena 2

  Mina bästa vänner – som bor i ett mycket litet skrutthus men annars säkert aldrig hade gjort sig av med något överhuvudtaget – har en skylt på sin största bokhylla: ”Den som har flest böcker när det är slut vinner”

 17. Vad trevligt det här var! Alla sätt att ha eller inte ha böcker är helt rätt!

  Sentenser: Du skrev att jag nog är en ”allvetande hamstrare med sinne för ordning”, och jag måste bara påpeka att hamstrare är det helt korrekta ordet, det korrektaste ordet som någon någonsin har beskrivit mig med. Allvetande? Mjäh. Ordning? Sinne för ordning? Ja! Äntligen en som förstår att det är ordning på mig, fast min ordning är inte riktigt som andras ordning.

  När andan faller på ska jag visa upp min skokollektion. Och jeanskollektion. Tekannekollektion. Tygkollektion. Buffékollektion.

  Hjälp. Jag är ju färdig för hispan.

 18. Helena 2:
  ”Den som har flest böcker när det är slut vinner”
  Den tävlingen tror jag Olle och Lotten kommer att vinna – om tävlingen sker någon gång 2020 cirka när de ärvt vårt bibliotek, som är oavkortat sammansatt av mina föräldrars, svärföräldrars och 2 barnlösa mostrars.
  Endast dubletter har avyttrats – om ens det.
  Min morbror arbetade i över 50 år i en bokhandel – min moster på ett bokbinderi – en del dubletter är ju bibliofila!
  Nackdelar med att aldrig rensa, särskilt om man har begränsade utrymmen har ju med rätta påpekats.
  DÄREMOT finns det fördelar.
  Jag har de senaste 10 åren ej köpt några julklappar/eller haft med mig en blomma – jag kan alltid hitta en intressant bok att ge bort!
  Lotten:
  ”Sinne för ordning?”
  Sedan min tidigaste barndom har jag älskat att sjunga. Min omgivning har motverkat detta
  Ex mina barn: ”Mamma Du får gärna vara Lucia och uppvakta med lussekatter – bara Du inte sjunger!”
  Sedan läste jag en bok” Musikens grunder” där det leddes i bevis att man kan sjunga falskt och ÄNDÅvara mycket musikalisk!

 19. Helena 2

  Jag tycker mycket om hamstrar och ser fram emot att få se dina andra kollektioner!
  Själv samlar jag på sågade trägalgar med tryck. Jag har hundratals, men de finaste kommer från Nils Lindkvists herrekipering i Skottorp och Modern Vêtement i Saint-Brieuc. De är inte systematiskt ordnade på något som helst vis utan används till att hänga kläder på eller ligger i kartonger i källaren. En lite pinsam detalj är att jag inte riktigt kan låta bli att ta med mig trevliga galgar från lopphotell, lägergårdar, vandrarhem och andra enklare etablisemang (finhotellen har aldrig några intressanta). Men jag brukar ha med mig vanliga IKEA-galgar i trä i packningen så att jag kan byta. Hmm, på tal om hispan …

 20. Jösses! Du har ju mer böcker än min mamma hade!
  (Sen flyttade hon och insåg att riktigt så många kunde hon inte få med sig.)

  Känner igen hyllan med Olles mandolin. Preciis en sån hade mina föräldrar! Inköpt 1962 om du vill ha den daterad.

 21. Hemkommen från mammografi tittar jag efter om det kommit fler kommentarer på den här sidan.
  Jag letar efter mandolinen.
  Subliminalt har jag oroat för följande passur:
  ”Dessa bokskåp sitter på väggen OVANFÖR den äktenskapliga sängen…”
  Tänk om de trillar ner i huvudet på Er!

  Men nu ser jag ju att Du skrivit fel – de är ju placerade på motsatta väggen mot huvudändan!
  Förresten Helena 2:
  Apropos HAMSTER ( från Om et ord )
  ”Namnet för själva djuret har vi också fått från tyskan. Det tros ha sitt ursprung i chomestoru i fornkyrkoslaviskan – det första slaviska ”skriftspråket.

 22. Helena 2

  Den blyga: Tur att de flesta av barnen Bergman förhoppningsvis har flyttat hemifrån cirka 2020 så att den plats de nu upptar då kan fyllas av fler böcker.
  Och tack för upplysningen om hamster! Jag är förtjust i den typen av vetande (och i många andra typer också för den delen). Förresten, visst är det gulligt att tänka sig att hamstrar är ungefär som våra åkersorkar, fast i Centraleuropa.

 23. Wow. Det var…. många böcker!! Jag själv har efter senaste flyttning skärpt till mig och var iväg och slängde 8 stora kartonger med böcker. En mycket mer osentimental inställning än jag tidigare haft.

  Sorteringsordning – håll i dig – feng shui – de står i färgordning. Maken är helt galen på mig, han förordar naturligtvis bokstavsordning, men jag är envis 🙂 Hur boktokig jag än är så tycker jag att det ger ett rörigt intryck med alla dessa olika färger i salig blandning. OM man nu inte har så lyxigt att man har ett biblioteksrum – då är det bara charmigt. Men inte inne i vårt vardagsrum, där vill jag ha det vilsammare för ögonen.

  En dag tänker jag börja låna på bibblan istället, så slipper jag tänka på det 🙂

 24. Jag blir lite avundsjuk på dig när jag ser väggar fulla med böcker. Så vill jag också ha det. Många böcker har vi men inte riktigt så många.

 25. Nämen så roligt!
  Inte nog med att jag prickade in ”hamstrare” och att du och jag är överens om att du har ordningssinne och att jag därmed har fog för min teori om personlighetsanalyser baserade på bokhyllan.

  Dessutom verkar din bokhylleutredning ha lockat fler att avslöja sin´struktur och drömmar om böcker.

  Vad gäller ordet ”allvetande” så hade jag velat använda ett ord som ”allmänbildad”, men det hade fel klang. Det låter som om man pratar dagsaktualiteter, medan jag egenligen ville få fram mer bredd. Kunskaper i en mångfald ämnen, säkert flera obskyra sådana.

  Rena spekulationer förstås. Jag är ju nybörjarbokhylleanalytiker! ; )

 26. Jag utmanar alla (som bloggar i alla fall) härmed att skriva ett inlägg om bokhyllor. Sortering eller intesortering, bilder eller inte bilder, men ämnet är bokhyllor eller bokhylla.

  Man behöver inte skicka vidare utmaningen, de som hakar på bara hakar på.

  här noga skulle jag egentligen vilja sortera här hemma.

 27. Helena 2

  Jag för min del skulle vilja utmana alla att skriva ett inlägg om sågade trägalgar, men det beror nog mest på att jag är lite på lyran efter en bokcirkelsammankomst. Tyvärr har jag inte heller någon blogg att skriva några som helst inlägg i.
  Men jag kan i alla fall bidra med att vi diskuterade boksortering en bra stund på bokcirkelmötet. Detta är ett hett ämne just nu!

 28. Helena 2: Jag har i min ägo en snidad, välsvarvad, mjukslipad gammal affärsgalge från 40-talet. Affärens namn står tryckt i snirkliga bokstäver. Och … tadaaa … den hette … Lotten!

 29. zkop

  En galge per dag … och lite galghumor, då.

  Imponerande med alla bokhyllor. Och ännu mer imponerande om ni har läst alla böcker.

  Jättekul med hemmaoss-reportaget.

 30. Varför inte sälja dig dyrt till ”home-make-over-program” och se till att få bokproblemet löst? eller det är kanske inget problem… /Catja med 2386 böcker i hyllan

 31. Helena 2

  Superb idé med galgbloggen!
  Förresten, nu har jag studerat alla dina bokhyllebilder igen (troligen för att jag har en stressig deadline idag) och inte någonstans lyckats hitta det verk som var min försörjning under ett antal år av mitt liv. Jag säger inte vilket det var, men gissa gärna 🙂

 32. Lena B.

  Mycket böcker, ja. Det har man alltid haft, både själv och omkring sig i hem och hos släkt och så där. Jag trodde att ALLA hade det så, men livet visade mig att det fanns lyckliga själar som inte drunknade i trycksaker. (Det fanns även de som inte hade PLÄD. Både jag, och i senare tid mina barn, undrar alltid: Hur kan man leva utan pläd? Och nu slår det mig att plädarna på sätt och vis är ett tillbehör till böckerna, inte sant?)
  Jag vill nu berätta om två lyckade sätt att förvara böcker.
  1. I vår vildaste ungdom hade lille maken och jag ett otroligt estetiskt fulländat sovrum. Väggarna var målade GRÖNA, Carl Larsson-gröna eller varför inte biblioteksgröna,den stora stora sängen hade ett italienskt överkast, vitt med ett grovt broderat mönster i samma gröna färg. Inga kuddar och tjafs, bara detta stiliga renässansmönster. (När vi började få barn som hoppade i sängen gick naturligtvis trådarna i broderiet av och de korta gröna trådändarna stod rakt upp; lite som en gles gräsmatta, kunde man säga eftersom man ville ha en positiv attityd.) Nåväl, vidare om detta cheng fuiiga rum: Ett mahognymöblemang i jugendstil bestående av ett litet skrivbord med infälld grön skinnskiva + tillhörande karmstol, båda med snidade tallkottar på och vacka mässingsbeslag på bordet. Vit kakelugn i ett hörn och utsikt över Vasastans takåsar. Vi bodde nämligen fem trappor upp – utan hiss! Det tänker jag på, nu när nostalgin tar strupgrepp på mig. I detta drömrum läste jag in en hel jur.kand. sittades bland allt det gröna och tallkottarna och det hela. Ja, och så böckerna då! Rummet hade två dörrar. Den ena satte vi igen med en bokhylla. Våra böcker räckte till att fylla den helt och hållet och de var sorterade i färgordning. Det började med vita ryggar, över till gult, orange, rött, violett, blått osv. Så sabla vackert! Och lätt att hitta en bok. Enda problemet uppstod när ett skyddsomslag pajade och själva boken kom fram i dagen. More often than not hade den nämligen en helt annan färg och plötsligt hamnade ju boken på ett nytt ställe. Oroligt.

  2. När vårt nuvarande hem plötsligt fullkomligt svämmade över av bokhögar på varje horisontell yta och vi inte hittade någonting över huvud taget i boksamlingen, då kom följande geniala skapelse till: Vi plockade ut alla fickböcker ur alla hyllor. I en liten smatt mellan sovrummen och badrummet fanns en tom väggstump, kanske en meter bred. Den klädde vi från golv till tak med en bokhylla med fasta hyllor, snickrad av lille maken. Hyllorna sitter med 19 cm avstånd på höjden och de är 11 cm djupa (måtten på en fickbok). Arrangemanget tar alltså nästan ingen plats på golvet och rymmer MASSOR. Andra böcker får också vara med, om de håller måttet, hehe. Palgrave t.ex. och den minsta av mina söta Lettres de mon moulin får plats. Böckerna är sorterade efter författare i bokstavsordning med en egen liten hörna för musiklitteratur. Efter varje bokstav lämnas accessionsutrymme (fint ord) som kan hysa några trevliga småsaker i väntan på att fyllas. Snygga parfymflaskor t.ex., som man kan ta sig en sniff på när man ilar förbi.

  Allmän regel: Fasta hyllor är bäst om man på ett enkelt sätt vill ha ordning efter ett visst system,eftersom variabeln ’storlek’ inte behöver beaktas. Bara böckerna går in blandar man hänsynslöst höga och låga, grupperade ämnesvis efter författare. Det enda som blir över är de där extremt stora böckerna som inte går in och de får väl ha en egen hörna då. Vi har avsatt en sektion av vår vackra inbyggda till detta. Nyköpta hyllor har däremot fasta kvadratiska sektioner.

  Ordning på böcker är ju inte bara en estetisk utan även en ekonomisk fråga. Vi har ju inte hunnit läsa alla våra böcker och mer än en gång har jag köpt en bok som vi redan har… Oerhört genant på alla sätt. När jag var yngre kunde jag skylla på att jag hade för mycket omkring mig, ingen ordning i bokhyllorna ooch så vidare. Nu däremot ser jag hur barnen tittar oroligt på mig och jag läser deras tankar: Demens eller Alzheimer? Jojo, referensramarna blir andra med tiden.

  Just nu bor jag i Utlandet ett par år. Vi har haft privileiget att få börja från zero med en enda bokhylla. Den är strax full och det lilla skåpet med frottéhanddukarna har en skaplig hög med litteratur ovanpå sig. På golvet bakom mig och mitt skrivbord står det ett långt, lågt avlastningsbord. Under det har det plötsligt utvecklat sig en bokhylla of sorts. Och i TV-rummet har vi ett bord med en liten hylla under och minsann, där ligger Gibbons Romerska rikets nedgång och fall! Bokhylla det med.
  Så kan det gå, hälsar Lena B.

 33. Helena 2

  Det är inte lagboken. Den har en viss professionell relevans för er, är blå och i fyra band. Band 2 heter ”Ord”.

 34. Emi

  HAH! Jag vet vilket verk det handlar om! Ska jag koda svaret till rövarspråk så Lotten får gissa ett tag till? 😉

 35. Nämen vad dum jag är! Det är ju Svenska Akademiens grammatik! Jag klämde, snusade och kände på den under bokmässan i höstas, men vi äger den inte.

  Intressant är att den inte som SAOL är normativ, utan bara deskriptiv. Och att man enligt den kan säga blinkers, medan SAOL enbart rekommenderar blinkrar.

  Insnöad? Vaddå, jag?

 36. Helena 2

  RÄTT! Kolla titelbladet (förslagsvis på biblioteket, den är gräsligt dyr att köpa): jag står som ”under medverkan av” – jag är alltså ingen riktigt äkta grammatikförfattare utan bara en simpel grammatikmedverkande. Eller medgrammatiker kanske?
  Och givetvis kan man säga blinkers. Alla på en gång: BLINKERS!

 37. sofie

  nu har jag bestämt mig, jag vill flytta hem till er! sluta mina jobb och hoppa av min utbildning och endast sitta och bläddra i böcker. möjligtvis läsa någon rad här och där samtidigt som jag sippar på en kopp thé. Japp, så blir det, jag kommer snart inflyttandes.
  tack för en kul blogg, jag är relativt ny-hit-hittad men är här för att stanna!
  kram

 38. UNDERBART!
  Jöses vad trevligt det var att läsa och se denna bokhyllevandring. Ger inspiration och lugnar samvetet en del. Jag vet också allt om Feng shui men det återspeglas inte alls i vårt hem. Jag har förresten hört på ”Spanarna” vid flera tillfällen att ”ordning och reda” är på väg ut. Och just är det gäller böcker så är ju mångfald nyckelordet.

  Men mina böcker ligger till större delen fortfarande i flyttlådor sedan senaste flytten för 4 år sedan. Dags att göra ngt åt känns det som.

  Tack för trevlig läsning. Hit ska jag hitta fler gånger.

 39. […] har förut berättat om vår ytterst brokiga boksamling, where old books go to die när alla släktingar har källarrensningar och förbereder sig inför […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.