Hoppa till innehåll

DRT i Lilla julkalendern 2017

För ickejulkalendrare: det här inlägget kommer att verka helt obegripligt. Hoppa ner till ett gammalt inlägg från november eller 2011 eller nåt sånt! Eller … klicka på länkarna och förundras!

Den Röda Tråden har egentligen inte alls versaler på varje ord. Förutom ibland. Och just nu och här! DRT is in da house!

Den stackars röda tråden har genom åren behandlats styvmoderligt av mig. Ett år fick jag krysta fram en röd tråd eftersom jag inte kom på att jag skulle ha en förrän efter en veckas julkalendrande. Och ibland blir det så bra så och jag får in 13–15 förslag på lösningar. I år tänkte jag vara lite extra tydlig med ledtrådarna eftersom det ju bara var tolv luckor. Samtidigt försökte jag sprida ut lite vinkar både i gåtorna, i faciten och i mina kommentarer.

Men i år har inte ens hakke skickat in en snygg utredning! (Det har han alltid gjort tidigare. Mitt jobb blev ju av hans ansträngningar förr om åren snorenkelt eftersom jag då bara kopierade hans utredning och lade på några egna kommentarer.) Uhuuu!

Here we go! DRT 2017 var inte en red-green röra, men väl äppelträdsgren.

Några av de tydligare ledtrådarna var:

Stefan Zweig gren på tyska
Johan Henric Kellgren gren
Nancy Mitford släktträd
Sue Townsend Adrian Moles lärare heter
Mrs. Appleyard
Isaac Newton THE äppelträd
Lisa Tetzner Apples Lisa-dator
Graham Greene green (hihihihiiii)
Caitlin Moran Caitlin-äpple (Gala)
Eyvind Johnson Sankt Olof-äpple 
Flannery O’Connor Bodde i N.Y. (The Big Apple)
Max Planck plank (fniss, fniss)
Anna Maria Lenngren gren

När det gäller DRT är det bara tokgoogling som gäller. Man kan hitta många fler äppelsorter gömda och lite cider och en och annan äppelvinäger på gårdar som heter som huvudpersoner i böcker (vilket man kanske inte vet, men om man googlar en HB i kombination med äpple dyker de upp) och rent av äppelcitat.

Eyvind Johnson i Romanen om Olof:

”Det är inget hårt land. Säj dej: det är inte hårt. Det blir hårt först när man snålt sätter sej ner och klagar över att det inte växer apelsiner här, inte ens äpplen.”

Flannery O’Connor i A Good Man is Hard to Find:

”Later he saw Jesus move from tree to tree in the back of his mind, a wild ragged figure motioning him to turn around and come off into the dark where he might be walking on the water and not know it and then suddenly know it and drown.”

Nu är det definitivt slut för i år! Ni som inte har fått era vinsttröjor (plus alla som fick er tröja av vinnaren Örjan): mejla mig storlek och adress! (Idag skickar jag till Pysseliten, LottenPotten, Goblin-Charlott, Godiva, Ingela och Brid.)

Ni som vill köpa en tröja för 100 kr kan göra det också – jag har även tröjor från forna tider som kan packas ner och skeppas iväg!

Avslutningsvis lämnar jag ordet till Tomas Tranströmer, vars dikt också hade kunnat vara DRT:

Människofåglar.
Äppelträden blommade.
Den stora gåtan.

 

Share
Publicerat iFacit, julkal.

40 kommentarer

 1. Citronen

  Äppelträdsgren. Kommer antagligen på nästa års nyordlista i betydelsen ”när man gogglar något tillsammans med Äpple. Vad heter äppelträdsgrenen på engelska förresten. iTreegreenen?

 2. Ack nej ÖR, kvider snickardottern i mig, så stora grenar finns det inte. Eller jo det gör det kanske, men plankor görs mestadels av stammen på trädet, eftersom det är kraftiga dimensioner som ska till för att det ska bli en planka och nu känner jag mig lite som BetongBess med sin cement och betong och det känns ju bra. Plankor ska (åtminstone för i tin) vara sågade av av mitten av stocken, vara minst 48 mm tjocka och sisådär en 7 cm breda.

  Väldigt lurig DRT, Lotten!

 3. Ökenråttan

  Nämen Karin, vad du har blivit tråkig här nu då. Man får väl tänka sej Väldigt Små Plankor, avsedda att bygga råttbon eller andra mysiga småbostäder av, tecksempel.

 4. Ingela

  Ha! 23 december 23.03:
  ”Gemensam gren gissar jag på.”

  (I ärlighetens namn var det bara Kellgren och Greene jag hade hittat gemensam nämnare med…)

 5. Åkej ÖR, för råttbon Nils Karlsson Pyssling-bostäder och liknande gäller Helt Andra Regler och Dimensioner på plankor.

 6. Dina

  Håhåjaja… Så enkelt när man hör det.
  Men äpplen fanns väl på 1700-talet? Och adel åt dem? Så jag var nog något på spåren! Tänker jag trösta mig med…

 7. Nej Karin och ÖR, i Nils Karlsson Pysslings hem dög inga små taniga grenplankor, där var det rejäla dimensioner på prylarna eftersom det var byggt i skala 4:1 (eller möjligen 3:1, nu blev jag osäker). Annars skulle ju alla ha sett att pysslingen var alldeles normalstor egentligen.

 8. godiva

  Skratt! Vilken luring! Inte en kommunist eller feministröd typ i det garnnystanet! Tack för alla ledtrådar!

 9. HK

  Meh … Kunskapens frukt – äpple – upplysningen!
  Ja, ja det var bara tre varv på nystanet. Jag skulle försås haft 12!
  Här i Idre är det bara skidåkning som gäller nu, om vi kan hitta backar och spår i all snö som har kommit.

 10. Visst ja, jag skulle berätta om kon. Hon var av porslin. Pappa fick henne i present en skolavslutning av tacksamma elever. Hon satt på hasorna på ett högst ko-olikt sätt, och tanken var att man skulle fylla henne med mjölk genom ett stort hål i ryggen och hälla ut det genom munnen. Vi ansåg vårt behov av en mjölkkräkande ko vara ytterst obetydligt. Farmor gick ut och plockade en bukett blommor och ställde i vatten i henne på köksbordet.

  Dagen därpå fanns det en våt fläck under kon. Hon visade sig vara oglaserad i botten. Pappa tog henne till D*ka, där hon var köpt enligt inslagspapperet, och påtalade att det läckte genom den oglaserade bottnen. Unge herr D*ka, som vi kände från skolan (och inte som någon lysande begåvning) sa ”Nää, det läcker inte. Kondens kan ju förstås komma igenom.” Pappa höll en kort föreläsning om vad som menas med kondens, som unge herr D*ka lyssnade på utan att imponeras, och fick med sig en ny ko hem, även denna med oglaserad botten.

  Vi testade med blommorna, nytt vatten och en bricka under. Brickan blev våt, alldeles som vi hade misstänkt. Nästa gång tog mamma och jag kon till D*ka, där vi träffade herr D*ka senior, som sa ”Kondens kan ju förstås komma igenom.” Mamma och jag tittade åt varsitt håll och lämnade hastigt butiken för att kunna skratta ifred.

  Så småningom tog vi ut kon till sommarstugan, där hon blev stulen vid inbrottet ett par år senare, vilket var en lättnad men inte riktigt uppvägde förlusten av en låda fiskedrag, mammas egenvävda mattor och ett dussin trevliga matbestick, med mera.

  Vi har alltsedan dess (över 30 år) till och från använt uttrycket ”kondensera igenom” om alla typer av vätska som befinner sig på fel ställe, från läckande diskmaskinsrör till välta vinglas.

 11. Ökenråttan

  Brids beskrivning av tjyvgodset vid inbrottet i sommarhuset påminner om Bangs beskrivning och hur hon föreställde sej vem som brottat sej in i hennes sommartorp och stulit, ganska planlöst och utan sinne för dyrbarheter: En gammal farmor, med ett litet barnbarn vid handen, som ville få lite husgeråd och trevnad till sin enkla stuga och lite roligt till det lilla barnet.

 12. Men ser man på! Min första och ytterst knapphändiga sammanställning som jag mejlade till Båsmor 17 december var kort och gott: ”DRT är förstås äpplen!”. Men eftersom detta bland annat grundades i att jag felaktigt såg Kristina från Duvemåla i Eyvind Johnsons lucka så spann jag sedan inte vidare på temat utan landade i att årets HB var förbundna med grenvärk. Ibland lyckas man helt enkelt inte kombinera sina goda idéer.

  Men vad gör väl det. Nu sitter jag här och fnissar åt en stulen ko med kondens i rumpan – så komiskt förargligt för tjyvarna varje gång de behöver mjölk till sina varma drycker!

 13. De som slog på kreditkortsradion (en PR- grej från VM 1998) de stal ur vårt källarförråd och bara fick in Radio France på AM tål också att fnissas åt.

 14. Jag är oerhört smickrad över att i något hänseende jämföras med Bang. Växer flera centimeter.

  Det visade sig så småningom att tjuven var en kvinna som hade köpt eller hyrt ett hus i grannbyn och inredde det med saker hon hämtade i kringliggande sommarstugor. Hon blev fast, men vi fick inte tillbaka sakerna, trots noggranna beskrivningar och foton.

 15. Ninja i Klockrike

  Det ger en helt ny dimension åt kondenserad mjölk. En tillverkningsprocess som verkar ytterst orationell.

 16. Ingela

  Vi har just sett om filmen ”The Grand Budapest Hotel”. Manuset är skrivet utifrån Stefan Zweigs berättelser, fast det reflekterade jag inte över när jag såg den första gången. 18-åringen och jag älskar filmer som hon kallar ”arty”, alltså såna filmer där varje filmruta är som ett konstverk. Gärna med en helt osannolik handling och knasig musik. Wes Anderson är mästaren i genren men filmer som ”Amelie från Montmartre” och ”Syskonen Baudelaires olycksaliga liv” platsar också på topplistan. Grand Budapest uppfyller alla kriterier, med råge, och kopplingen till Zweig blev en extra knorr på anrättningen. Om någon i båset har missat den så går den att streama helt lagligt på SF Anytime.

 17. Vad trevligt, Ingela!

  (Här hemma har vi så spretande filmsmak numera att det är komplett omöjligt att få alla att enas om filmvalet. Alltså får en bestämma, och alla ”måste titta” i 20 minuter. Sedan är det fritt att gå. De tre senaste filmerna har varit så fullproppade med filmvåld att jag förväntar mig ett krack-thud-ljud när jag själv slår huvudet i en skåpslucka.)

 18. Ingela

  Lite så är det här också, med smaken alltså. Nämnda unga dam och jag tycker också om musikaler, relationsdramer och steampunk, medan lillasyster helst ser superhjältar och ScFi. Det enda vi kan enas om är Doctor Who så vi ser fram emot Jodie Whittaker i den rollen.

 19. Ingela

  Ser nu att The Grand Budapest Hotel sänds i TV3 nyårsafton. Om man inte har nåt bättre för sej.

 20. Ökenråttan

  Nej, nu ska du höra. Lille M och jag gillar inte att gå i affärer så vi brukar bunta ihop våra kommissioner och dra en repa på stan och släpa hem det vi behöver på en gång, så är det gjort. Nåväl. I dag hade vi lunchgäst och kaffet var slut. Medan jag mekade i köket stack Lille M iväg till kaffeaffären. Normalt är vi alltså båda där och gör våra inköp; nu var han ensam. Och då! Dom söta flickorna i butiken nästan dränkte honom i favörer. Lugn, lugn, anständiga sådana, åtminstone så här långt … Han FICK såna där goda ingefärskakor som vi brukar köpa när vi känner oss spendersamma och även en påse med chokladkaffebönor. Var ska detta sluta? Man kan inte släppa ut honom ensam, det är min slutsats.

 21. Själv blir jag hyllad och älskad när jag dumpar våra lästa tidningar hos Blomsterflickorna trots att korsorden är ifyllda, till och med SvD:s Julkryss över ett uppslag. Anledningen är förstås att buketterna så här års behöver bättre isolering än deras snygga omslagspapper ger.

  Närmast spenaten har vi återvunna blaskor, sen det snygga konvolutet. Då tål grönsakerna vädret lite bättre.

 22. Men ÖR det verkar ju vara en alldeles förträfflig idé att släppa ut Lille M på egen hand. Diverse utgiftskonton kommer att halveras, allraminst. För att inte tala om när du själv ger dig ut på egen hand till några av era hovleverantörer!

 23. Ingela

  Hurra! En kalendertischa låg i min låda i dag. Årets upplaga är verkligen snygg, hälsa designern det. Tokgillar bilden och alldeles särskilt de fina, lite 70-talsvibbande bokstävlarna.

  Har köpt en fjärde gitarr till hushållet alldeles nyss, trots att det absolut inte ryms fler instrument än de som redan bor här på våra 78 kvadrat: Ett dragspel, en keyboard, en halvack bas, en elgitarr, två akustiska, den nyinköpta 12-strängade, ett par ukuleler, diverse småinstrument, förstärkare och högtalare till de elektrifierade grunkorna… dock rymdes inte det fina tyska 50-talspianot som är utlånat för tillfället. Får ta på mej tröjan och lira loss!

 24. Syns det att jågeln på tischan sitter på en äppelträdsgren …?

  Vad trevligt vi har det här, hörni! Jag har samtidigt som jag pratade med alla andra i köket lagt patiens 37 gånger idag, varav två gick ut. (Idioten.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.