Hoppa till innehåll

Ett hotelltips, bara!

Jag känner mig numera så ohyggligt världsvan när det gäller hotellboende – trots att jag jämfört med de riktigt hotellvana knappt är torr bakom öronen. Vad jag till exempel inte har lyckats lista ut än, är hur man kan låta bli att köpa grisen i säcken eftersom

 • ingen hotellkedja är till 100 % dålig eller till 100 % bra
 • wi-fi ibland sägs vara gratis på hela hotellet, men bara funkar i lobbyn
 • alla hotell lovar runt, medan vissa håller tunt och andra inte
 • man inte kan utläsa av hotellets läge om det ligger ett disco vägg i vägg
 • gymmets öppettider endast i undantagsfall stämmer med vad som sägs på hotellsajten
 • inget hotell tydligt anger om det går att få vattenkokare och tepåsar till rummet
 • man inte kan få bacongaranti hur mycket man än tjatar.

Hotell Tegnérlunden snålade på te och hade ingen bacon. S:t Jörgen Park Resort hade jätteläskig äggröra, hård som blomkål. Hotell Birger Jarl skötte sig exemplariskt tills städerskan vägrade acceptera att jag inte hade checkat ut och man i receptionen tyckte att jag var larvig som påpekade detta. Elite Hotel Ideon hade världens skönaste täcken. Best Western hade väggar som inte formade räta vinklar. Scandic hade glömt att städa duschen.

Och nu till bevis på min världsvanhet! När hotell har kortnyckel som måste stoppas i ett fack på väggen för att elektriciteten ska funka, kan man ju inte ladda upp telefoner och datorer medan man går ut – för då måste man ju ha med sig kortnyckeln. Då kan man kolla hur det står till med tevens vägguttag eftersom just det väldigt ofta funkar hela tiden eftersom teven måste stå på och visa ”Välkommen Mrs. Bergman to our hotel” eller liknande dödsviktiga budskap.

Och om det inte gör det, kan man stoppa vilket jädra kort som helst i väggfacksgrejen.
Och om det inte gör det, kan man stoppa vilket jädra kort som helst i väggfacksgrejen.

Och nu er tur: världsvana tips emottages varmt!

Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. Jag viker en av mina hundradollarsedlar och stoppar i. Då kan jag ha nyckelkortet med mig när jag går ut. Utan att det blir mörkt och datorer tappar matning.

  Sedan låter jag självklart hundradollarsedeln sitta kvar som dricks så att den charmanta betjäningen ska vara ännu charmantare nästa gång.

 2. Kortknepet har jag tagit till mig. Dra annars runt gaffeln lite diskret i ’äggröran’, så framgår det om den är på pulver eller inte.

  Kom när matsalen öppnar, så är de ’löskokta’ 3-minutersäggen verkligen löskokta. Med tiden koagulerar de ju.

 3. Eller, om det är verkligt viktigt med äggen, välj ett hotell med äggakock – då får du både ägg och äggröra precis som du vill ha dem.

 4. Vilket bra trick! Än har jag nog inte drabbats av behovet, men det tipset kommer garanterat till nytta förr eller senare!
  Tyvärr kan jag inte bidra med några bra tricks tillbaka, trots att jag tycker att jag borde hunnit lära mej ett och annat. Jag kollar alltid vad trapporna finns, så jag slipper hisskön på morgonen. Även nödutgångar, brandsläckare och annat försöker jag göra till en vana att kolla, det tricket KAN komma till nytta.

 5. Dom brukar hålla till i ett hörn. Ibland står det Egg Station eller något annat helsvenskt. Men det är i sanningens namn inte på så många hotell man hittar dem i Sverige.

  Ett bra tips, som jag tycker, är att kolla så att rummet inte ligger nära hissen. Det är irriterande att väckas gång på gång av att den startar och stoppar. Och inget fönster mot lastkajen! För där kan det skramlas ganska rejält när restaurangen får sina råvaror eller nät tvättbilen lastar och lossar.

  Lysswitchen, där stilade jag lite. Det går väldigt bra att vika ihop några blad ur telefonblocket eller vad som helst. Ett gammalt tändsticksplån funkar också.

 6. Missade din förklaring Örjan. Just detta har jag faktiskt upplevt på Gothia tower (på den tiden det bara fanns ett). Jan Öivind med, som det verkade, bekanta med barn.

 7. Örjan

  Lotten-visst gör de olika.
  Provlaga båda, och få erfarenheter.
  Framöver kan du säga.
  ”Jag har kollat Heston och Gordon. Detta är mitt sätt och fungerar för mig”

 8. Dieva

  Enda hotell i Sverige jag så där på rak arm kommer ihåg som har äggkock är Hotell Post (och något mer i namnet) i Göteborg. Dock inte ett av de billigare.

 9. Ägg nu igen. Och svanar. Svanägg?

  Hotelltips kommer jag ju inte på några. Jag kommer bäst ihåg de gånger vi har löst problem på sätt som efteråt visar sig vara dumma. (Ugh, ett surrande kylskåp …)

 10. Jo, nu kom jag på att man ibland kan be om en speciell kudde, om man har sådana önskemål. Jag provade tex. en ergonomisk kudde på hotell innan jag köpte en egen.
  Någon som brukar beställa frukost till rummet? Ibland önskar jag en frukostbricka i sängen, men har bara provat en gång på nattåg (alldeles nyligen), vilket var oerhört lyxigt.
  Om jag anländer sent brukar jag be köket om en macka (dom har aldrig en vanlig macka på kvällsmenyn) som jag kan ta med till rummet med en flaska öl eller en kopp te. Ibland är en vanlig macka med ost en utmaning – det verkar vara frukostpersonalens domäner i köket.

 11. Jag har nog aldrig beställt upp frukost på rummet; det låter så dyrt. Men intressant — det ska jag definitivt göra! (Fast vad säger de om ”och så förstås minst två liter te” som specialorder?)

  Apropå kudde: om det är ett enkelrum ligger det alltid en extrakudde i garderoben. Den tar jag alltid fram.

 12. Åh, Hornblower!! Brorsan och jag läste allihop när vi var på semester med båten. Låg i förpiken och läste…

 13. Det kanske är läge att påminna varför det finns en hållare för nyckelkorten. Tanken är att spara energi. För oss som är lite trötta på denna sparhysteri är det därför ingen större grej att ”lura” switchen med ett papper som vikts några gånger. Men för dem som är så hysteriska sparare att de raderar avsändarens text innan de besvarar ett e-mail i tron att det påverkar energiåtgången kanske det känns viktigt.

  Får jag då påminna om att text i ett e-mail förbrukar promille av den energi som det tar att bifoga en bild till ett mail? Eller, för den delen en bild i en blogg.

  Man spar för övrigt ingen energi alls genom att radera avsändarens text i ett mail. Orsaken är att OP (ursprungliga avsändaren) och de som får kopior i allmänhet måste leta reda på sin första mail för att se vad saken egentligen handlar om och vad som sagts tidigare. Där förbrukas energi som motsvarar mer än vad som sparats genom att radera originaltexten.

  Kan vara värt att ta till sig. Jag får ibland svar på mail där min text är raderad i energisparsyfte. Det är ganska frustrerande och när det dessutom kan finnas ett antal högupplösta bilder utan större informationsinnehåll i mailet så undrar jag om avsändaren inte bara spelar med i sparhysterin. Utan att ha en aning om sakernas sammanhang.

  Nu är energiförbrukningen per e-mail ändå så låg att det räcker att sänka temperaturen i bostaden någon hundradels grad för att gott och väl kompensera för den. Och genom att minska högupplösta bilder från 10 – 20 MB till några hundra kB når man den bästa effekten. Det reducerar också bandbreddsslöseriet och minskar risken att brevlådorna kleggar igen.

  Men, egentligen kan vi skita i alla dessa hänsyn så länge som vi har det varmt och mysigt i alla lokaler som vi vistas i. Uppvärmning tar fortfarande överlägset mest energi här i Norden. Och att njuta av svalka i varma länder är ännu mera energislukande. Det är många gånger dyrare att kyla än att värma.

 14. I går lurade jag i en kollega att man kan röka på torkad kantarell eller extrahera i alkohol.
  Jamen, han frågade ju om jag hade nåt sjysst botaniskttips så vad skulle jag göra?
  I’m a real people pleaser….

 15. Jag raderar inte avsändarens text i svarsmejl av energisparskäl – hade inte kommit på tanken att det skulle vara någon märkbar skillnad mellan att skicka 20 rader eller 40 – utan för att det särskilt i långa konversationer blir så oöverskådligt. Och om alla inblandade har Gmail, vilket händer, så har man allting samlat ändå så länge ingen byter rubrik på mejlet.

 16. Vi fick automatiskt upp frukosten till hotellrummet en gång i Paris när det var fullt i den lilla lilla frukostmatsalen. Det är dock enklare där, eftersom frukosten består av kaffe, bröd, smör och marmelad, punkt, med juice om man har tur och en ostskiva om man har en väldig tur.

 17. För dem som provar Ninjas botaniska tips och inte finner resultatet helt tillfredsställande meddelas att Ninja kodat delar av budskapet. Så här:

  Kan=Topp
  ta=slät
  rell=skivling.

 18. Grabben hälsar att svampar inte är växter och inte har i botaniken att göra. (En av hans käpphästar. Han har många. Varför käpphäst förresten?)

 19. Båda NE och SAOB berättar att ’käpphäst’ är relaterat till leksaken med samma namn, som tydligen var vanlig i början av 1800-talet. Uttrycket i bildlig mening började användas på 1840-talet.

 20. LupusLupus99

  Ninja, jahadu. 😉 Det var ju inte riktigt den länken som var
  tänkt som dagens bild men tweet länken blev rätt i alla fall. 😉

 21. Nänä, men så bevandrad i biologins irrgångar är ju inte min kollega.
  Ja, svampar hör hemma i mykologin även om kollegan mer är åt mytologin…

 22. Mykologi var ordet jag sökte, tack. Svampar är närmare släkt med oss än med växterna, tydligtvis. Och de där encelliga, som vi i skolan fick kalla ”encelliga växter” (med klorofyll) och ”encelliga djur” (utan klorofyll), det är egentligen ett gäng alldeles åtskilda grupper som är lika långt från varandra som (från) växter, djur och svampar. För att inte tala om bakterier. Och arkéer. Allt enligt DNA-analyser och liknande. (Det kanske stavas dna numera? Jag brukar skriva med stora bokstäver i översättningar för det gör originalet.)

 23. SG, du har så rätt om koden, men en fördel med kantarell framför toppslätskivlingen är ju att gemene man har så otroligt mycket lättare att känna igen kantareller. Toppisen kan vara nog så lätt att förväxla med sånt som man inte alls vill röka på.
  Om man så säger…

 24. Ökenråttan

  A propos svampar, så vill jag inte ha heltäckningsmatta i mitt hotellrum.
  Och à propos matta så har jag just ägnat mej åt att att släpa mattor av och an i råttboet. (Lille M är ute på lunch med en kompis.) Det handlar om mattan under Lille M:s notställ och spelstol, den under hans läsfåtölj och så den under min skrivbordsstol. Dom har bytt plats. Få se om han märker nåt. Han brukar inte göra det.

 25. Dieva

  Om jag skulle försöka beskriva sambandet mellan hotelltips och kladistik för någon utomstående (ofrälste är kanske ett bättre begrepp) skulle det nog framstå som obegripligt. Heja båset!

 26. Dieva

  Apropå kladistik så ska jag hälsa till Ninja från en tidigare kollega och gemensam bekant, Erik Å på Riksmuseet.

 27. Smultronblomman

  Jag har gamla, inaktuella visitkort. Jag tog tidigare och vek ett dubbelt och satte i strömbrytaren. På vissa hotell bryts all ström, även i uttagen, när man tar ur nyckelkortet. Det funkar inte att ladda telefonen då,som jag ibland gör, medans jag är och äter. Därför gör jag så. Efter att jag glömt lämna tillbaka ett nyckelkort har jag nu ett extra, som jag sätter i när jag kommit in där jag ska bo. Då jag alltid har ström på rummet.
  Jag reser mycket och bor oftast på Scandic. Har inte råkat ut för ostädat rum. Frukostbuffén brukar vara bra. I Stockholm är Malmen fint (vid Medborgarplatsen) och även Weber, vid Norra Bantorget. Men då ska man INTE ta rum i annexet även om priset är lägre. Det var inte så bra. Finns många fina hotell i Stockholm. Väljer efter pris och läge. På andra orter brukar det bara finnas ett Scandic. En hotellkedja väljer jag helst inte då deras standard visat sig vara sämre generellt, inte bara på en ort.

 28. Smultronblomman

  Vill du ha tips på någon specifik ort? Eller gäller det generellt? 🙂

 29. Ökenråttan

  Nä, Christer, inte heltäckningsmatta. Lösa mattor bl.a. under notställ och spelstol. Cello, ja. Och tvärflöjt.

 30. Man får nästan lust att gissa! Jag har blivit besviken på Best Western en gång och undvikit efter det, men det är ett mycket dåligt underlag efter ett besök!

 31. Mina antipatier torde vara så klart uttalade att det inte behövs någon gissning. Jag tror att det var någon av mina första kommentarer hos Lotten.
  Vi har senare fått det bekräftat både på Grand Central och Viktoria Tower. I båda fallen med närvarande båsister.

 32. Smultronblomman

  Best Western. Sorry, men jag gillar inte dem. Har bott både inrikes och utrikes. Kan inte sätta fingret på vad det är, som gör att jag inte trivs där. Ogillade dem redan innan jag blev stammis pa Scandic.

 33. Var Top Floor i många år på Scandic. Men centralstyret och den tilltagande inkompetensen i köken gjorde att jag tröttnade på dem. Dessutom, sedan det infördes kraftiga restriktioner på hur man kan använda 150-checken så har Scandic blivit helt ointressant för mig.

 34. Smultronblomman

  Håller med dig, Skogsgurra, att det inte är helt optimalt på alla restauranger. Värsta arrogansen visar de på Grand Central i Stockholm. Själva hotelldelen är fantastisk, men maten och urusel service av arroganta ”snorpåsar” med nedhasade brallor, så man ser kallingarna, tilltalar inte mig. Bodde en gång på Sergel Plaza och där var det sunkiga möbler i sviten jag fick. De renoverar där nu tror jag. I utlandet kan man ta ett glas vin på vouchern, men i Sverige måste man äta för att få ta vinet med den. Förr kunde man sätta allt på rummet och betala med alla vouchers i klump. Det får man heller inte längre. På många hotell har de samma meny. Jag blir numera glatt överraskad om de inte har den.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.