Hoppa till innehåll

Båtresa i Turkiet

Först en gåta: vad har hänt på min säng?

Så här såg det ut igår eftermiddag.
Så här såg det ut igår eftermiddag.

Sedan en frukostrapport: perfekt äggröra.

Inget annat är värt att nämnas. Särskilt inte värt att nämnas är baconet, för det fanns inget, vilket man ju kan förstå i ett såpass islamiskt land som Turkiet.
Inget annat är värt att nämnas vad gäller frukosten. Särskilt inte värt att nämnas är baconet, för det fanns inget, vilket man ju kan förstå i ett såpass islamiskt land som Turkiet.

När jag hade ätit min äggröra, stekta ägg och kokta ägg och druckit både te och kaffe, klev vi upp på bussen för att åka 60 (!) mil. Jag har goda böcker med mig och betalar 79 kr extra per dag för att ha tillgång till internet när det går att ha tillgång till internet, så de där 60 milen kommer att gå så bra så. (Sitter på bussen i detta nu.)

Igår var vi i en moské som såg ut som något som Carl och Karin Larsson hade kunnat hitta på.

Ovanvåningen – damavdelningen. Man får en mattruta per person och mönstret på mattan visar vartåt näsan ska peka (mot Mecka).
Ovanvåningen – damavdelningen. Man får en mattruta per person och mönstret på mattan visar vartåt näsan ska peka (mot Mecka).

Som ickereligiös kan jag fascineras av arkitekturen och traditionerna och njuta av det vackra. Men jag kostar även på mig åt att fnysa åt (det som enligt mig är) stolligheter som att

 • man ska be fem gånger om dagen
 • man ska tvätta sig över hela kroppen (extra noga i munnen och näsan) innan man går in (det är dock frivilligt)
 • männen får vara på bottenvåningen
 • kvinnorna (som måste ha sjal på huvudet) måste gå upp och be på ett annat våningsplan.

Vår turkiske grek hade inte gillat att höra mina fnysningar.

Lånesjalar låg i en stor låda vid entrén. Jag valde en chic, vit sak. Man måste inte ha lyda, vilket man kan se på kvinnan bakom mig.
Lånesjalar låg i en stor låda vid entrén. Jag valde en chic, vit sak. Man måste inte  lyda, vilket man kan se på kvinnan bakom mig.

Men jag gillar

 • mattorna
 • att man måste ta av sig skorna
 • kökskaklet på väggarna.

Fast hur vackra mattorna och måleriet än är, kan man som fulhetsdyrkare ändå njuta mer av …

… de beigebruna plaststolarna mitt i moskén …
… de beigebruna trädgårdsstolarna mitt i moskén …
… och det kaklade kitschhörnet med information om … vad?
… och det kaklade kitschhörnet med information om … vad?

Sedan åkte vi båt. Ojojoj vad vi åkte båt. Ölen flödade, solen lyste och vi häpnade. Dels över alla tusentals till synes övergivna sjörövarskepp, dels över alla män som satt och fiskade i det gröna (mineralrika) vattnet. De sov, de myste, de drack öl och de åt mat. Men någon fisk verkade de inte få.

Den suddiga ölen i förgrunden smakade suddigt; kan inte rekommenderas.
Den suddiga ölen i förgrunden smakade suddigt; kan inte rekommenderas.

Det var vansinnigt smutsigt längs floden. Eftersom turkiska staten subventionerar de här resorna, skulle man ju kunna tänka sig att en liten rensning hade piffat upp upplevelsen för oss nordbor som ju är så vana vid prydligt vatten och blåsta gator.

Skit.
Skit.

I vattnet låg det pet-flaskor, bildäck, bensindunkar, platspåsar, cyklar, skinnhandskar och ett styckat lik. I alla fall tror jag att det var ett lik: tre svarta sopsäckar med snören runt måste vara likdelar. Och precis när jag hade formulerat den tanken, dök detta upp i vattnet.

En gympadoja.
En gympadoja.

Flodresans mål var en strand, där en kock stod och grillade kyckling och fisk till uppåt 400 personer. På vår båt var vi ungefär 200 och jag målade fan på väggen och sa högt att det här ju kommer att bli kaos. Icke så. Maten kom fram, portionerades ut som i en matbespisning och 15 minuter senare var alla mätta och glada.

Före.
Före.
Efter.
Efter.

Så då köpte vi lite mer öl och vin. Och kaffe. Samt GB:s Magnumglass. (När de säger att lunchen ingår i priset är det lunchen. Inte dryck, inte kaffe, inte sött på maten.)

På stranden låg all skit som inte längre låg i vattnet eller som hade placerats där av någon i väntan på bättre dagar. Eller kanske på sommaren och fler turister.

Övergivet.
Övergivet.
Men vänta. Det här vill jag ju ha i min trädgård!
Men vänta. Det här vill jag ju ha i min trädgård!

Några badade (”det är ju precis som svensk sommar”) och några gick en promenad. Det var nästintill hopplöst att inte plocka stenar och ta med hem.

De var så vackra … och fick ligga kvar.
De var så vackra … och fick ligga kvar.
Och så en vacker, vitnad trästam som i vilket ögonblick som helst kommer att flyga iväg till en kungarike långt härifrån.
Och så fanns en vacker, vitnad trästam som i vilket ögonblick som helst kommer att flyga iväg till en kungarike långt härifrån.
På båtresan hemåt åkte vi förbi denna paraplyrestaurang. Så vill jag också ha hemma!
På båtresan hemåt åkte vi förbi denna paraplyrestaurang. Så vill jag också ha hemma!

Hemma på hotellet igen, gick jag för första gången ut på min fina balkong. Och se vad jag fann!

EN BASKETKORG!
EN BASKETKORG!

Jag sprang genast ner till fitness- och relaxavdelningen, cyklade på en gnisslig motionscykel som uppvärmning och letade sedan upp personalen som på sammetskudde skulle ge mig den vackraste av bollar.  Jag försökte säga så här:

– Excuse me, sorry. I happened to notice your tennis court. Lovely thing, but since the tennis players are scarse this time of year, I really would appreciate if you would be so kind as to provide me with a basketball. If it’s at all possible.

Men så pratar man inte här. Man grymtar lite, letar upp en fyrkantig man med mustasch och säger:

– The tennis court? I can play basketball?
– You have basketball?
– No. But I want basketball. I play basketball.
– Sorry. No basketball. Do you want information about our relaxation program?
– No thank you, I only want to play basketball.

(Här borde han ha skrattat och sagt nåt i stil med ”there’s no basketball in relaxation!”, men det gjorde han inte.)

Hotellet hade alltså fem pooler, spaavdelning, tusen vattenrutschbanor och bellboysar samt en basketkorg men ingen basketboll. Slutet är nära, det är en konspiration mot mig och min person samt som vanligt kan vi konstatera att det var bättre förr.

Och så svaret på gåtan högst upp.

Städerskan hade pyntat lite i mitt rum. Men när man ska lägga sig ner och sova middag, blir det som på bilden högst upp: lite skräpigt.
Städerskan hade pyntat lite i mitt rum. Men när man ska lägga sig ner och sova middag, blir det som på bilden högst upp: lite skräpigt.
Share
Publicerat iBloggen

57 kommentarer

 1. Lotten, menar du på alvar att du lämnar Äran och Hjältarnas land utan basketboll? Inte ens en platt som du kan pumpa upp med din medhavda basketbollspump? Jag tycker det låter som en konstig planering!

 2. Ökenråttan

  Det finns en avskedsfras på arabiska som betyder ”Må du vandra i rosendoft”. Tydligen ska man sova i rosendoft där i Turkiet; för det är väl rosenblad?

 3. Servettvikning i säng, flytande skor*, moskéer, piratskepp, skräp, öl, mer skräp, rosenblad, kakel, yatsi (stod på den där tavlan, såg ut som yatzy, det kanske helt enkelt är info om fritidsaktiviteter), mat … reserapporten får MVG. Eller heter det A nuförtiden, igen?

  * jag försökte få till nån parafras på ”Han hade foten i en potta, i denna seglade han hem” men det blev alldeles för långsökt.

 4. PK

  Efes är störst på öl i Turkiet och huvudsponsor för landets bästa basketlag. Så ju mer sån öl du dricker, dessto (inte ju som många vill ha det till idag) mer stöttar du turkisk basket.

 5. Nittonåringen, I know the feeling, det där med att inte riktigt ha full koll på familjen! Minns när jag bläddrade i DN i fikarummet på jobbet för länge sedan och fick syn på en bild av min dåvarande man. Kollegerna hade rätt roligt åt mitt förvånade utrop: ”Men har han klippt sig!?”

 6. Före/innan. Islamskt/muslimskt. Innan Turkiet blev i/m-korrekt hade de basonfläsk till hotellfrukostarna. Nåväl. Det finns fler länder att synda i.

 7. Så går det, Nittonåringen! När man flyttar hemifrån får man skylla sig själv och kanske bara veta ungefär 90 % av vad ens mamma tar sig för!

  Nu är vi halvvägs till Kappadokien, där vi tydligen ska oooa och ahaaa:a. Inte en enda basketplan i sikte. Men en och annan moské: i Turkiet finns 73 000 moskéer och 93 % av befolkningen är muslimer och när vi ändå pratar procent så kan 94 % av männen och 75 % av kvinnorna läsa och skriva och 100 % av alla petflaskor återvinns inte.

 8. Åh, tack, Annika! (Jag gillar ju betyg. I alla fall de höga.)

  Vår bussresa är lång i ett landskap som är 2 % roligare än öken. Jag somnade nyss för sjunde gången. Men jag har lärt mig mycken statistik!

  I Turkiet finns 0 % kärnkraft, men 70 % av alla hasselnötter odlas här. I Antalya (1 miljon inv.) finns 836 hotell och i hela Turkiet finns 100 universitet. (Sverige har 44 om man räknar in högskolorna.)

 9. Jag sällar mig till skaran som läser muslimskt, fastän det står islamskt. Och så skrattar jag lite när jag läser Nittonåringens kommentar.

  Och vad vill jag säga med det?

 10. Rosman

  Lotten, har du nappat på den svinbilliga resan till Kappadokien? Eller har du ersatt Olle på denna resa?

 11. Åh, Christer — det var väldigt amerikanskt men i alla fall. Familjen Addams! Flipper! Mary Poppins-filmen! Jackson 5! Nu blev jag ett litet, litet barn.

 12. Förresten, 70% av alla hasselnötter. I hela världen? Vilka snår de måste ha.

  Förresten, Lotten, ska ni sova någon annanstans i natt?

 13. Förresten hade jag väl inte alls tänkt skriva ”förresten” i början av två meningar i rad.

  Tyst på mig.

 14. Om bara journalister kunde lära sig skilja på volt och ampere så skiter jag egentligen totalt i muslimskt eller islamskt eller om man får eller inte får göra det ena eller det andra. Som att börja meningar med vissa ord eller inte. Två procent roligare än öken? Det är väl ungefär så skojigt som vi har det i Granbergsdal en vanlig måndag.

 15. Karin, jag har en kompis som hittade sin försvunna sambo och barnafader i ett hemmahos-repordage med sin nya kvinna i hyresgästföreningens tidning.
  Och faktiskt en annan bekant som hittade sin man (särbo tror jag) i ett skvallertidningsreportage med hans nya kvinna (ity han han lägrat en kändis).

 16. PK

  Volt och ampere må vara hänt men när storheter och enheter blandas så skär det lite i ögonen. Som tex att ”det går stark ström i sladden, flera hundra watt.”

 17. Örjan

  Fastnat för kaklade kitschhörnet
  Många frågor till din guide, med svar till oss
  09 03 20 14 med underliggande antagen tidsangivelse 11.15.15
  Antager 09 03 14 syftar på aktuellt datum, men varför 20? Antager något som hänvisar till muslimsk kalender, men vad/hur?

  Imsak. (googlat) Tydligen morgonbönen (första av de 5 dagliga), med information om hur dags man skall sluta äta som rättrogen muslim för att ”vara ren”innan bönen.
  Antager att följande 4 avser samma information med angivande av namnet på aktuella böneutrop.

  Cicaklik, antager jag anger aktuell lufttemperatur.

  Nyfiken. Något/några rätt i mina antaganden?

 18. Lotten, bor ni på samma ställe under hela resan? Vilken härlig utsikt från balkongen, om man undantar den retfulla basketkorgen. Havet ser ju så inbjudande ljusblått ut!

 19. Nu måste alla goda krafter gripa in! Inga glassbåtar i sommar! Strutar ska de va!

  När vi ändå är inne på kulinariska begivenheter så meddelas härmed att vi blivit nästan vegetarianer. Inte så att vi är rädda för rököttscancer och inte så att vi tycker så förfärligt synd om de små lammen och andra gulliga djur som vi skär i bitar och steker.

  Nej, skälet är helt enkelt min obstinata inställning till diverse ogrundade rykten och påståenden som sprids via media. Nu senast var det till och med en kommersiell publicering. Den där med tjejen som tittar in i kameran och säger ”Det SMAKAR så GOTT!”

  Skitsnack sa jag. ”En svampig massa helt utan struktur och smak. Som att äta tvättsvamp – kanske lite mindre segt”. Det var vad jag sa.

  Och så kommer Hyttis hem med hamburgare som är gjorda av quorn! Jag anrättade dem på bästa sätt och vi åt dem med rödlök, tomater och bröd.

  Det blir sådana i fortsättningen. Jag fick ändra uppfattning totalt. Det är tråkigt när ens fördomar bara raseras.

 20. Ökenråttan

  Islamisk eller muslimsk. Jag kan säja muhammedansk också. Omväxling förnöjer. Och jag kallar dom där västerut för u.s.aner,

 21. LupusLupus99

  ÖR, ja eller USAier? Amerikaner kan ja vara vilken nationalitet
  som helst från Kap Horn i söder till ön Kaffeklubben i norr.

 22. Birgitta

  När jag och mannen är i Turkiet på sommaren så är dessa ”piratskepp” fyllda med badturister och öl/vin. De står definitivt inte öde och övergivna då. Dessutom har jag från en säker källa fått veta att Efes är ett gott öl som svalkar fint i turksolen.
  B

 23. Birgitta (som spelar i mitt basketlag) har annan ölsmak än jag! (Och så har hon och mannen Jürgen fått uppleva turksolen!)

  Nu har vi tagit in på ett hotell 60 mil österut. Det är 7 °C och jag har blivit ilsken. Två gånger. (Försöker bara få er lite nyfikna på morgondagens inlägg.)

  Men nu ska jag svara på frågor!

  Vi bodde två nätter på första hotellet som hette Water Planet Aquapark & Holiday Village. Hääär.

  Nu ska vi bo tre nätter på Otel Mustafa. Häääär.

  Sedan ska vi bo två nätter till nånstans, men det har jag ingen koll på emedan jag är som ett litet barn som bara gör som mamma (guiden) säger.

 24. Kolla på Örjans handduksfilm; jag kom plötsligt ihåg hur det vara att vika uppåt tio tygblöjor per dag!

  Niklas’ kompisar och bekanta lever ett spännande liv: jag hittar aldrig någon som jag känner i tidningarna. Och när DDM klipper sig är det ett jädra hallå före (eller innan) så det går bara inte att missa. Karin: om jag någonsin gör en film (mycket osannolikt), kommer denna din förvånade reaktion att vara med.

  Rosman: Det här är en annan resa än den som DDM (Olle) beställde (och aldrig åkte på, vilket kostade ett par tusenlappar). Detta är en svinbillig resa som (vilket man förstår när man läser det finstilta) blir bra mycket dyrare i slutänden. Men fortfarande billig.

 25. Jag tror att ”islamsk” och ”muslimsk” i de flesta sammanhang EGENTLIGEN kan användas synonymt. Dock tycker jag det kan vara lämpligt att använda ”muslimsk” för att hålla armlängds lucka till ordet ”islamistisk” så att det inte uppstår några missförstånd.

 26. Nä, Efes får det bli när hotellen håller mig med basketbollar, så det så.

  Jag har faktiskt lytt min guide och druckit ett glas rött (lokalt vin) som heter Turasan. Allt drickbart kostar lika mycket som i Sverige, så det gäller att nöja sig med ett glas.

 27. Birgitta

  Jag har ingen ölsmak alls, allt smakar lika illa. Så jag litar på vad andra säger och vb. bara denna informtion.
  Efes dricks med fördel under fm. på en solstol på stranden ur ett glas som är hämtat direkt från frysen i baren. För min del går det lika bra med Fanta.

 28. Ökenråttan

  SG. Hamnar vi på LISTAN nu? Muhammedan är substantivet så vi tar det då. How about it?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.