Hoppa till innehåll

Hur hade David Frost förklarat Syrienkrisen?

I eftermiddags dog David Frost, som jag egentligen inte har tänkt på på kanske 15 år eller så. Han var en brittisk journalist som intervjuade alla makthavare (och alla andra kändisar förstås) lite skarpare än andra gjorde. Det sägs att han är mest känd för att i en serie intervjuer med Nixon ha fått den senare att nääääästan erkänna sina fel och brister, men jag tror att han var mest känd för att han hade mer humor och bildning än andra journalister.

David Frost och Richard Nixon 1977 – en händelse som sedan blev film.
David Frost och Richard Nixon 1977 – en händelse som sedan blev film.

Eftersom jag numera aldrig tittar på Aktuellt eller Rapport, vet jag inte riktigt hur vi i Sverige står oss vad gäller intervjuteknik. (Fast jag kan ana.) Men inte ser det väl ut som i klippen som nu far omkring med David Frost – här finns ett med lite fjantig musik som ska illustrera hans bredd. (Men tänk bort musiken och bakgrundsskratten och kolla på hans teknik att inte godkänna ett osvar.)

Eftersom det är kaos i Syrien … eller vänta. Kaos är fel ord. Kris? Hm. Nu tar vi det i tur och ordning så att alla (inklusive jag) förstår vad det är som händer och varför det i tidningarna tjoas om världskrig.

I mina ord nu, såsom jag tror att David Frost hade uttryckt sig (tadaaa): en förklaring till Syrienkrisen. (Rätta mig gärna om jag har fel fakta, men försök inte politisera texten nedan. Det finns ingen annan agenda än allmänbildningens.)

Syrien är ett gammalt, gammalt land och ligger här.
Syrien ligger här med både öknar och odlingslandskap.

En och samma familj – Assad – har styrt landet sedan 1971. Syrien blev självständigt runt 1945; från 1922 låg det under franskt styre – men strunt samma, vi går inte in på det nu.

Inbördeskriget i Syrien handlar om att folket tycker att regeringen bara lovar runt och håller tunt — men till skillnad från andra inbördeskrig i området handlar det här inte om religiösa fanatiker. Och till skillnad från Sverige, går inte protesterna i Syrien ut på insändare och plakatdemonstrationer eller beska Twitterkommentarer. Nej, det är en kamp på liv och väldigt mycket död.

Våren 2011 accentuerades bråken i Syrien dels när barn som grafittimålade slagord på väggar fängslades och några till och med dödades, dels när den syrianska syriska armén sköt rakt in i ett demonstrationståg.

Fredliga frihetsaktivister blandades med militanta bråkstakar (många f.d. soldater) och så satte allt igång med brutalitet, bråk, blod och bedrövelse. Det är oklart om det finns någon “god” sida eller om alla är lika råa kålsupare – men klart är att civilbefolkningen dör. Och att de soldater som vägrar att genomföra avrättningar, avrättas. Man uppskattar att runt 100 000 människor har dött hittills.

Folk flyr naturligtvis till närliggande länder – där ett nya nytt problem uppstår. I Syrien är månggifte tillåtet, men man ordnar tillvaron så att fruarna bor i separata hus med respektive barnkull. Mannen bor, äter, grälar och gör nya barn hos en fru i taget – vilket ju inte är praktiskt möjligt när man flyr sitt land och blir inhyst på mindre ytor. Friktion, frustration och förtvivlan är tre ord som beskriver tillvaron för flyktingarna – liksom för många andra flyktingar som bara är gift med en i taget, förstås.

Det är inte helt klarlagt, men det verkar som om en person i en lokal armé (underligt, bara det) i förra veckan gav order om en gasattack av något slag. Hundratals dog (till synes, man tvistar fortfarande) och USA sprang som Rocky uppför trapporna och gjorde sig berett på fajt.

USA skulle förstås uppskatta om några andra länder, gärna i Europa, kunde liera sig med honom, vilket fick  Cameron att hänga på Obama tills han blev åthutad av sina kolleger i den brittiska regeringen. EU och FN hötter med pekfingret och skickar med jämna mellanrum in fredsbevarande styrkor som inte lyckas med nästan något och åker hem igen och Ryssland säger att det är USA som pumpar in vapen i landet för att USA längtar efter att får kriga igen.

Jisses. Världen är fortfarande som barn i en liten sandlåda.

Sandlådan (1970) av Kent Andersson, som jag agerade i på gymnasiet 1982.
Sandlådan (1970) av Kent Andersson, som jag agerade i på gymnasiet 1982.

Vilket John Lennon sa till David Frost redan 1969.


(John blir irriterad en minut in i klippet.)

Share
Publicerat iBloggen

71 kommentarer

 1. och

  Syriska armén, inte syrianska. Syrianer (varav många bor i Södertälje) är nog något annat.

  Landet är en diktatur. Ett stort problem för den som försöker hitta någon sorts god/ond-axel, är att många i rebellarméerna är fanatiska islamister som också vill ha diktatur. Ett annat är att där USA kommer för att hjälpa civilbefolkningen, blir det ofta enorm blodspillan.

  Obama sitter i en rävsax. Alla sitter i rävsax. Och i dessa enorma flyktingläger med miljoner människor går livet på sparlåga, ingen har en dörr att låsa om sig och ett par generationer barn får ingen utbildnming.

 2. och

  Kul med så många alldeles olika bloggämnen, förresten. Är det här det första som tangerar politik? Och Frost var speciell. Felen och bristerna som Nixon nästan erkände hos Frost var väl sin inblandning i Watergateskandalen, den som avslöjades av Washington Post och blev orsaken till hans nesliga avgång.

 3. Dieva

  Är väldigt nyfiken på bilden BILD och kan naturligtvis inte undvika att påpeka att ” … ett nya problem …” inte hör till normalsvenskan.

  I övrigt är det en skrämmande teori att syrianska regeringen inte har kontroll över sin armé.

 4. Ja, verkligen ett tungt kapitel med Syrien, men vad gäller Frost önskar man väl att fler journalister studerade intervjutekniken. Nixon var ju slipad och säkert en lurig nöt att knäcka, men härom morgonen tittade jag på en paneldebatt om Lundsberg med arga föräldrar, skolelever, skolpolitiker och diverse löst “vanligt” folk och debattledaren lyckades inte få ett enda svar en enda gång – det var bedrövligt!

 5. och

  Paneldebatter på TV undviker jag som pesten.

  Lundsberg är ett sorgebarn. Nollningen skulle ha förbjudits för länge sedan och ersatts av något annat, och vuxna skulle ha varit närvarande under de festligheterna. På vilket sätt danar förnedring karaktären och skapar sammanhållning? Ja, bortsett från att det faktiskt är förbjudet, alltså?

  Lundsbergs styrelse utgick väl från att skolan stod utanför lagen. Eller ovanför.

 6. mikaels

  För en gångs skull håller jag faktiskt med Sarah Palin:
  ‘LET ALLAH SORT IT OUT
  “So we’re bombing Syria because Syria is bombing Syria? And I’m the idiot?” – Sarah Palin’

 7. LupusLupus99

  Personligen tror jag att USA på ett eller annat sätt redan är inblandade i konflikten i Syrien.

  USA erkände ju nyligen inblandning i statskuppen i Iran och
  jag skulle inte blir förvånad om USA har varit inblandade i de
  statskupper/revolter som går under namnet den “Arabiska våren”-

 8. Jag visste inte att båsorkestern redan gjort en inspelning! (Fast egentligen lär let här vara en orkester där alla bytt instrument med varandra och sen försöker spela Richard Strauss “Also sprach Zarathustra”.)

 9. Jag vet inte om “tack” är rätt ord att rikta till Niklas; det är inte ofta man hör “musik” som får en att undra ifall man behöver gå till tandläkaren.

 10. Frost medverkade i al Jazeeras engelskspråkiga kanal i flera år och höll fortfarande på. Kanske hade han tappat stinget en smula men var fortfarande väl värd att lyssna på (liksom f.ö. hela kanalen).

 11. Dieva

  Nä, va’ bilden ingenting? Så synd. Men med tanke på ämnet inget att hänga upp sig på.

  Hmm. Är inte detta ämne alldeles för seriöst för oss? Det är liksom svårt att börja diskutera varför jordgubbssalsa (skulle vara sylt men paddan föredrog salsa – och om jag tänker efter så gör nog jag det också) inte tjocknar när den kokas ihop.

 12. Porthsmouth Sinfonia är det vansinnigaste i orkesterväg nånsin!!
  Det enda krav som fanns var att man kunde spela ett instrument, men inte spelade just det instrumentet i orkestern. Brian Eno var medlem, och gud vet vad han spelade.
  En av mina stora favoriter den där Sinfonian.

 13. Den här är heller inte dum, och har fördelen att den är lång också.

 14. Är det bara jag tror att Obama ställer in Sverigebesöket pga problemen med kongressen och Syrien?

 15. Dieva: Det behövs en bild där i mittenpartiet, men jag kunde inte komma på något annat än massa Tintinillustrationer och kände att det ju var lika oseriöst som … t.ex. Rocky. Ge mig ett förslag så stoppar jag in en bild omedelbums! (Idag är jag inte på resa, inte på fest, inte på föreläsning och inte vilse.)

 16. Örjans länk är jättebra – precis sådär bråkade vi i Europa också. Sedan krigade vi oss sönder och samman och började om från början, vilket sedan dess har funkat relativt väl.

 17. Tack Ninja! En frukostvals var precis vad jag behövde.

 18. LupusLupus99

  LarsW, Obama ska ju ändå till G20-mötet i S:t Petersburg och han
  skulle ju liksom bara stanna till på vägen här.

  Ungefär som Lotten brukar göra när hon är ute och far. 😉

 19. och

  Örjans länk: Jag lyckades inte scrolla ner till själva artikeln, så jag vet inte vad som står där, men nog fattas det en del pilar? En röd från Israel till Iran och vice versa, t ex, och en röd från Hamas till Israel, och en röd från Al Qaida till USA.

 20. Bästa Dieva
  Paddan uppfattade nog situationen helt korrekt. Om din sylt är rinnig så kan den ju bättre beskrivas som salsa än som sylt.
  Vad rinnigheten beträffar så är den ett vanligt problem nu när hösten, och därmed bären, mognat så att den naturliga pektinhalten sjunkit. De Brotaufstrich- und Pfannenkuchenprodukter som man vanligen önskar ge en fastare konsistens blir därmed just rinniga och medför att kladd och klet uppstår i stort sett överallt, vilket inte bara är irriterande utan även oekonomiskt eftersom det höjer åtgången av den dyrbara produkten och dessutom medför extra insatser i form av arbete och rengöringsprodukter.

  Många tänker sig då att gelatin (dvs produkter baserade på animaliska avfallsprodukter som svålar, öron med mera – kanske till och med klöver och horn) skulle kunna rädda produkten och ge den önskad fasthet. Intet kan vara mera felaktigt! (Jo, att månen skulle vara gjord av ost är en aning mera felaktigt, men du förstår nog hur jag menar, kära Dieva).

  Använd i stället naturens eget vegetabiliska förtjockningsmedel! Det kan köpas i varje välsorterad speceriaffär och förekommer under olika handelsnamn med det gemensamma e-numret E 440.

  Många missuppfattar utbudet och köper en burk eller påse med en glad ostasiat (aka kines, vilket man kanske inte längre får säga) på förpackningen. Detta är inget förtjockningsmedel utan fastmera ett konserveringsmedel som har sitt berättigande i alla saftnings- och syltningssammanhang. Så ingen egentlig skada är skedd om även detta medel tillsätts sylten. Någon märkbar förtjockning kommer det emellertid icke åstad.

  Ja, kära Dieva, detta var några synpunkter på detta med rinnig sylt. Nu bör vi kanske också ägna någon liten tanke åt den geopolitiska situationen. Jag frågar därför “Va tror du ôm’et?”

 21. LupusLupus99

  I min värld så är E440 detsamma som pektin men det
  finns alltså andra namn på det?

 22. Agneta uti Lund

  OT: Tuuut i luren uti Lund.
  Hörs mycket bra, dock inte av min man som hör dåligt.

 23. TUUUT! (I Skockholmen)

 24. TUUUUT!! I Huddinge, hörs något så när, har har Räddningsverket inte utrustat några villor med Hesa Fredrik.

 25. Ökenråttan

  Dom kläder som vi köpte när vi bodde i Öknen var nästan alla sydda i Syrien. Det verkade logiskt på nåt vis, tyckte vi.

 26. TUUUUT! (Fast det var fusk: jag var inne i stan där det tutade för fullt. Hemma hos oss var det knäpptyst i tyfonen på taket.)

 27. Idioterna i rondellen vid Statoil i Hammarby Sjöstad kommer som skjutna ur kanoner från Södra Länken, respektive Sjöstaden. De verkar tro att de har företräde oavsett någon är inne i rondellen eller inte. Tut hjälper inte där, inte. Någon slags elektromagnetisk puls som dödar fordonet är vad man behöver.

  Förr om åren sade jag att om jag smäller, så är det på väg till SR en söndag bland alla tvärnitande ooh- och aah-ande fisåkare på Strandvägen. Nu lägger jag min peng på Statoilrondellen.

 28. och

  Och T-banan Hötorget är nu definitivt inne i Zonen. Allt är avstängt, inbyggt, ledande åt konstiga håll.

  TUUT- då var jag på T*mtebo*gatan, på väg till en tat*erarst*dio. Lät rejält.

 29. och

  SG: Filmjournalen fyllde en oväntad funktion igår! Hade en ytterst pratsam ytterst nära släkting på besök. Jag ville visa honom din presentbok i vilket fall, men nu kom jag på att den faktiskt också skulle ge en stunds andrum. Och det gjorde den! När långa släkthistorier vindlade sig fram som värst sa jag lite så där apropå: “Titta här!” och i säkert fem minuter hörde man sedan bara bladprassel och förtjusta utrop – “Neeej, vad häftigt!”

 30. DET tyckte jag om att höra!

 31. den blyga

  Apropos Frost vs Lennon har jag ju varit på Louisiana och sett utställningen med Yoku Ono

  Som alltid hade Louisiana inledningsvis en föredömlig översikt vad som hände när och med vem; en intressant påminnelse!

 32. mikaels

  Artikeln från The Onion är en av de bästa illustrationerna av http://en.wikipedia.org/wiki/Poe's_law någonsin.

  (kan jag göra länkar..? Kanske… Syns de i så fall i granskningsförsntret? Verkar inte så… Ska jag chansa och klicka ‘submit ändå? Go for it!)

 33. Dieva

  @Lotten: det börjar kännas lite överspelat så här dags, men nästa gång kan du skriva ut en beskrivning av vilken sorts bild du tänkt så kommer nog förslag som en post i båset.

  @SG: tack för utläggningen, tyvärr hade pektin begränsad effekt på sylten ifråga. Syltens ägare/ skapare resignerade och bestämde att den fick vara lös.

  Med skräckblandad fascination följer jag nu förberedelserna inför Cirkus Obama. Enligt uppgift just nu ska vi kunna jobba på kontoret, återstår att se om det går att ta sig dit.

 34. Det kommer att gå finfint att jobba Dieva, för jag tror som Lars W: Han kommer inte.

 35. Dieva

  Det är ju en överhängande möjlighet/risk (beroende på hur man ser det).

 36. T-banestation Hötorget har avhandlats här tidigare. Folk verkar överens om att alla blir villa där eftersom den egengtligen är en intergalaktisk portal. Lycka till, Secret Service.

  May The Beast Be With You.

 37. och

  Tror de är jävligt noga med att hålla Obama borta från Hötorgets tunnelbanestation. De är inte födda igår, de där jepparna.

 38. …glömde länka till The Beast, givetvis en pimpad Cadillac. Kan bara önska dem lycka till vid T-Hötorget.

 39. Vi som inte bor i Stockholm märker liksom inte av Obamanerverna särskilt.
  Expressen toppar med “Charlie Hunnan spelar Christian Grey”.
  Aftonbladets förstanyhet: Någon (oklart vem) rasar mot Manchester United.
  DN: Syriens president varnar för regionalt storkrig. OCH, vänta, där i hörnet: “Stora trafikstörningar vid Obamas besök”!
  SvD: “Papperskorgarna vid Grand plockas bort” — oh, the horror.

 40. Oj och tack, Sarvi — The Onion rules!

 41. Jag tror det är dags för ett konstruktivt förslag på hur mellanösternkonflikten skulle kunna lösas.

 42. Alla: Säkerhetsåtgärder är inget att göra sig löjlig över. Det gäller att tänka före, och att inte berätta för pressen.

 43. LW
  Vet.
  Är det någon som gör sig löjlig?
  Det där med papperskorgarna? OK, det är en risk.

 44. Tänk tanken att ett attentat genomförs, lyckat eller inte. Då blir saker och ting inte så kuliga längre.

 45. Jag tror inte att någon sagt att det är kuligt. Vi minns münchenolympiaden, WTC och andra tillfällen.

 46. LupusLupus99

  Lite OT men dock läsvärt.

  Motorjournalisten Jeremy Clarkson skrev för att antal år sedan
  en krönika om att åka till USA. Han kallar krönikan för:
  “The United states of total paranoia”

  Om Obama kommer? Jodå nog kommer han allt, de har dessutom tagit hit hans helikoptrar och grejer.

  Syrien får vänta tills kongressen har röstat vilket dröjer en vecka under tiden kan han glida runt i Stockholm innan han glider vidare till G20-mötet.

 47. Kuligt nej, intressant ja.

  Jag skulle med stort intresse se på en dokumentär som handlar om säkerhetstänkandet och planerandet när Obama nu kommer. Är inte Stockholm en förfärlig stad vad gäller säkerheten pga. allt vatten? Eller är det rentav tvärt om?

 48. Bra, Jeremy Clarkson är rolig — och helt orädd. Mannen som säger vad som faller honom in, liksom.

 49. Vilket sammanträffande. Under eftermiddagen berättar och vilken nytta hon har av sin presentbok, och här kommer jag för att meddela att jag nu äntligen har läst Boken.

  Jag vill följaktligen tacka Skogsgurra allra ödmjukast för alla hål i min bildning som härigenom har igenfyllts. Jag hade aldrig läst en Nick Carter-bok förut men nu har jag det. I denna bok (som heter Moskva, kan tilläggas för dem som inte har följt med i Bokens öden och äventyr) har jag lärt mig att:
  — man kan kalla sin pistol av märket Luger för Wilhelmina och sin stilett för Hugo (oklart varför, dock, jag undrar så om det går att lära sig i en annan Nick Carter-bok
  — man kan spruta in plast i kinderna tills man blir exakt på pricken lik en annan person
  — man kan bli hypnotiserad till att kunna ett främmande språk perfekt, samt ha alla kunskaper om en viss individ (ända intill smakpreferenser gällande rökverk och spirituosa) såsom vore de ens egna
  — man kan operera in gälar på folk
  — man kan slå karateslag under vatten med full kraft
  — man kan åka båt och slåss, gå på balett, ha samlag med en kvinna, ha samlag med en annan kvinna, bryta sig ut från sovjetisk underrättelsetjänsts fängelse, tjuvkoppla en lastbil, hitta en topphemlig anläggning, sätta eld på husen där, bli infångad, bryta sig loss, ha ihjäl folk, undervattensfajtas (se ovan), krossa tanken undervattensfajten sker i, inte dö av vare sig brand eller rysk iskyla, tjuvkoppla en lastbil igen, och undkomma alltihop tillsammans med ballerinan … och göra allt jag nämnt under denna punkt på fyrtioåtta timmar

  Jag tror jag är allra mest imponerad av det sista.

 50. Den som nu hade tänkt sig att placera en splitterbomb i en kommunal papperskorg har nu tid på sig att hitta på något annat, tack för det myndigheterna och SvD. Annars är de berörda vattnen givetvis avlysta och lättare att freda än gator och torg.

  Jag syftade f.ö på de (oss) som gör säkerheten kring besöket till något att roas över. Ledaren för en kärnvapenmakt som det är politiskt korrekt i vida kretsar att hatälska förtjänar all säkerhet som kan ges.

 51. Hmm

  Tänkte bara inflika att den 2 september är en måndag och inte en söndag om det är någon som skulle ha glömt det. :mrgreen:

 52. Beträffande Annikas Bok:

  Nick Carter är en stereotyp som utnyttjats av actionförfattare i mer än ett sekel. Han fanns nog i Ian Flemings bakhuvud när han berättade om Bond. Man kan tycka att Bond är en jävel på det mesta, men jämfört med Nick Carter är han rätt blek.

  Piraten låter, i ‘Bombi Bitt och Nick Carter’, sina hjältar följa Nicks äventyr. Eli (Piraten själv) läser medan Bombi Bitt lyssnar, analyserar och kommenterar.

  I ‘Dödstrappan i Bronx’ konstaterar Nick med ett bistert leende att han inte tycker om utseendet på kassaskåpets lås och bränner av ett skott som får försåtsmineringen att gå av och rasera ett kvarter – mer eller mindre.
  Då måste Eli göra ett uppehåll i läsningen så att Bombi Bitt kunde riktigt sätta sig in i situationen. “Det var en brinnskodd jävel” utlät han sig. I ‘Moskva’ tycker jag att Nick utvecklat brinnskoddheten ytterligare ett par steg.

 53. och

  Se där, SG, du sprider bildning, nöje och kulturhistoria på din väg! 🙂

 54. Oh, je t’en prie…

 55. Om någon av er eventuellt väntar på ett nytt inlägg, vill jag bara meddela att det är färdigskrivet, men måste godkännas av behörig instans.

 56. CIA? Eller kanske FBI?

 57. FRA! Naturligtvis. Eller NSA?

  Obs, jag raljerar. Men seriöst…

 58. Örjan

  Behörig instans? Min gissning.
  Familjemedlem.

 59. Brid

  Jordgubbssylt ska vara rinnig, det hörs ju på namnet. Den mindre lyckade versionen består av hela bär i jordgubbssaft. Men den fungerar också till pannkakorna.
  I grafiken om Mellanöstern saknar jag de pilar som visar att alla (utom USA och kanske Ryssland) hatar Israel. Men det hade kanske blivit för tjockt.

 60. LupusLupus99

  Jag är samma åsikt som Örjan här, frågan är bara vem?
  Troligen någon av *åringarna tror jag.

 61. och

  Jag sitter och väntar på ett skådismail. Om denna stora och starka skådis som jag tycker ska jobba med mig händelsevis läser denna blogg: Kom igen! There is no time like now!

 62. Örjan

  Brid: Ny signatur för mig. Välkommen till båsgemenskapen!

 63. Agneta uti Lund

  Jag tror jag vet: Instans i Lund måste godkänna!

 64. Örjan

  “Instans i Lund”?
  Skulle fortfarande kunna vara någon av de två äldsta barnen. Båda civilingenjörsstudenter.

 65. Fast nu bidde det ett annat inlägg — kan ju inte sitta här och sitta!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.