Hoppa till innehåll

Modet 1823

Stockholmskällan är en källa till underbara ting.

(Jag går här som en äggsjuk höna och försöker få ett helt annat inlägg godkänt av högre instans, och kan inte annat än surfa runt och fastna på än det ena än det andra. Fast nu ljuger jag, som Pippi Långstrump säger. Jag kan visst göra annat: packa inför Berlinresan [flyger imorrn], plocka upp mina kläder från golvet, redigera två artiklar, skriva en bokrecension och sylta vinbär. Men jag väljer att äggsjukt surfa runt istället.)

Kolla nu här hur man för 190 år sedan skulle ikläda sig och förfasas inte över dagens modebloggare, för så här jädra petiga är de i alla fall inte!

fyra modecostumer

Här måste jag nog fokusera på några ord för att inte fastna i alla uppenbara särskrivningar.

krusflor, sorgflor i form av ett kravattband av svart siden.
sidensars, sidentyg.
aigrette, ägrett, huvudprydnad i form av en uppstående fjäderbuske (häger eller struts).
gros de Naples, tjockt sidentyg.
Barège-tyg, tunt, silke- och gasbindeliknande tyg, oftast av ull.

Pomerans är uppenbarligen myrten och gula skor är något fullständigt normalt. Okej kanske för Kennet Andersson 1998 och Kim Källström idag, men annars?

Så här illustrerades modet ovan – men helt utan fokus på de gula skorna!

Rysch och pysch.
Rysch och pysch.

Men misströsta inte ni män med modeambitioner och rutiga brallor – se här så snyggt det var när man inte hade byxlinningen mitt på Gluteus Maximus och fötter som är så små att de faktiskt skulle kunna komma undan med till och med gula skor.

"För herrar: Hatt med hög kulle och smala brätten. Rocken har inga ficklock. Tvenne västar av piqué. Pantalonger av skottskt tyg. Blå- och hvitrandiga silkesstrumpor."
”För herrar: Hatt med hög kulle och smala brätten. Rocken har inga ficklock. Tvenne västar av piqué. Pantalonger av skottskt tyg. Blå- och hvitrandiga silkesstrumpor.” Man skulle kunna tillägga ”samt dam i rosa med fluffhatt”.

Seså, pallra er iväg till Stockholmskällan och berätta vad ni hittar!

Share
Publicerat iBloggen

74 kommentarer

 1. …med galgbacken och allt. Men inget om restaurant Galgbacken som låg i ett av Elefanthusen, ca 500 meter från avrättningsplatsen, på 40-talet. Kaxig namnsättning, på min ära.

 2. PK

  Särskrivningar? Är inte det ett nytt påfund från den ombildade ungdomen, som bara härmar engelskan för att dom är så lata?

 3. Men åh, vad nyfiken man blir. Vilken högre instans kan väl stoppa Lottens inlägg och VAD handlar det om? Nu kommer ju hela båset att förvandlas till en hönsgård av äggsjuka höns!

 4. När det gäller särskrivningar, så är det inte en ny uppfinning. Till och med Carl Larsson lyckades särskriva på en av väggarna i sitt hus i Sundborn.

  Däremot är det vanligare nuförtiden. Och allt är Words stavningskontrolls fel.

 5. Brid

  Words stavningskontroll. Don’t get me started. Men när man har lagt in några tusen ord i egen ordlista går det bättre.

 6. Agneta uti Lund

  Undrar just om ordet krusflor enbart avsåg sorgflor. Själva hatten som åsyftas ser ju allt annat än sorglig ut med sina blå blommor och breda blå band.

  Här är en bild av Zorn där man nog mer kan tala om sorgflor.

  Särskrivningarna i texten har ju bindestreck i sig och jag undrar om det inte fanns en period då man skrev sammansatta ord så för läsbarhetens skull.

  I Stockholmskällan tittade jag på Sveriges första inspelade film. Den fick mig att minnas att jag som liten trodde att människor som levt kring sekelskiftet och tidigare faktiskt hade rört sig så där snabbt och struttigt.

 7. och

  Ah, häftigt!

  Krusflor är nog bara flor, man bar ju flor alldeles utan sorg förr.

  Pomeransblommor är blommor av pomeranser, och de ”motsvara” myrten hos oss, dvs vi ansåg att myrten och bröllop och kärlek och sådant hörde ihop, men hos de Fransyska var det tydligen pomeranser som gällde. (Hvarföre?)

  Nu ska jag kolla pomeranser.

 8. och

  Titta vad jag hittade:

  ”Pomeransblommorna ingår traditionellt i italienska brudbuketter, de små omogna frukterna har man gjort radband av.”

 9. Nu haver jag krus(e)flor utrett i SAOB!

  Det är en ”lätt, mer eller mindre genomskinlig vävnad med krusig yta (vanligen av silke eller bomull), särskilt av svart färg och använd till garnering på sorgdräkt och dylikt”. Tydligen jämförs det ibland med kreppat tyg.

  Reklam från 1653: (…) att all slags sorgedrägt endast borde utmärkas med Krusflor, antingen på en eller båda armarna och kring Hatten.

 10. Brid

  Orangeblommor står det också i gamla beskrivningar av brudklädslar. Det är väl vad vi sentida kallar apelsinblommor, och pomeransblommorna borde vara likartade.

 11. Kronfrun

  Det är/var mycket vanligt med apelsinblommor som hårprydnad, klänningsprydnad på brudar eller i brudbuketter. När prinsessan Madeleine gifte sig i början av sommaren pryddes hennes tiara av apelsinblommor.

 12. Jag saknar (apropå krusflor) de där sorgbanden som man hade förr. Vanan eller tvånget att gå svartklädd under ett sorgeår saknar jag inte (och det här är på intet sätt en aktuell fråga för mig just nu). Men just det där behändiga sorgbandet som visade att någon kanske hade det tungt, kanske var ledsen, kanske ville prata (kanske inte ville prata), men i alla fall att det fanns anledning att vara lite varsam, det saknar jag. Undrar när det försvann? Jag kan inte minnas att jag sett något detta århundrade i alla fall.

 13. Jag gjorde ett fynd! Ett riktigt läckert citat, med gamla konstiga ord som jag fick slå upp. Sagt av Sophie Sager:

  ”Jag är den som trotsar opinionens falska grundsatser ty jag vill i min vandel visa min emancipation.”

 14. Okej, här är en annan som googlar vilse (istället för att packa, LL99) och vad finner jag? Jo, ordet brysselspets – som jag inte visste att jag hade i bakhuvudet:

  Brysselspets, spets sydd av spets. (WHAT?)
  – En långsmal, enhetlig knypplad spets läggs ut till ett ofta geometriskt mönster och sys därefter med kostfull sömnad ihop.

 15. Ursäkta att jag lägger mig the ladie’s talk. Men emancipation är väl ett väldigt vanligt ord? Eller har jag utsatts för punktvis koncentrerad exponering?

 16. och

  Emancipation – kvinnoemancipationen, t ex, eller slavarnas emancipation.

  Amerikanska barn kan söka hos domstol om att få bli emanciperade från elaka föräldrar (det ska vara rätt bistert innan man kommer dithän). Åtminstone ett av Woody Allens barn har fått bli emanciperad från sin far eftersom han var en sådan skitstövel, och Jordy Chandler, den pojke som först ”anklagade” Michael Jackson för otillbörliga handlingar, emanciperade sig från sina föräldrar. Det var egentligen var hans pappa som drev hela saken, en halvgalen person som senare misshandlade sonen och till sist sköt sig själv. Men han skrev också manuset till en Robin Hood-pastisch-film, Men in Tights.

  Men ordet vandel kunde du? Inte så ofta förekommande heller, så kudos!

 17. och

  Ja, SG, emancipation är vanligt, men det beror ju lite på vad man brukar läsa om man lagt det på minnet eller ej.

 18. och

  Det finns OCEANER av numera vanliga ord som jag inte begriper. Jag tittade på olika sorters platt-TV idag eftersom tjock-tjock-TV:n nästan avlidit, och förstod INGENTING av vad försäljaren sa. ”Har du en router?” t ex. Vad f*n är en router? Ett jättevanligt ord, men jag fattade nada.

 19. mikaels

  ”emancipation, inget jag direkt lagt på minnet eller hörs sägas allt för ofta.”
  Pysse, lyllo dig, då växte du nog inte upp på 70-talet, då var det emancipation, alienation och direkt aktion för hela slanten (i vissa kretsar…)

 20. ”Handel och vandel” lika utslitet som ”nära och kära”. Där får jag problem med allergisk reaktion. Så mekaniskt. Så utan eftertanke eller känsla.

 21. mikaels

  Eller hur? Men ett vandelsintyg, även känt som ’lämpa’ har ju alla som tagit körkort vid något tillfälle skaffat sig.

 22. Jag häpnar över trivia-kunskaperna när det gäller Men in Tights’ manusförfattare. (Och tänker ”ja just det, tajts, det är ett bra plagg det”.)

  (Har ännu inte börjat packa.)

 23. Apelsinblommor och likaså pomeransblommor dofta alldeles utsökt, det är väl därför man använder dem i buketter. Myrtenblommor påminner om a- och p-blommor, fast jag tycker de är ännu vackrare. Bladen doftar också fint.

  Emancipation som ord är väl numera rätt ålderstiget, fast jag kommer att tänka på Stefan Demerts ’Emancipationsvisa’ om Emma Karolina Magdalena Mackadam’.

 24. och

  Du kan få mer, Lotten! Det var för att nämnda galning inte fick två miljoner dollar av Michael Jackson för detta manus, och inte heller fick Michael Jackson att bygga honom ett hus, som han bestämde sig för att hans son säkert blivit ofredad. Han pumpade grabben full av s k suggestiva droger (han var tandläkare), ställde diverse förmodligen rätt ledande frågor, och fick de svar han önskade.

  Michael Jackson ville stämma honom för utpressning, men försäkringsbolaget insisterade på att han skulle betala pappan istället, för att få sin lukrativa skyddsling i arbete igen.

  Och efter det ”visste” ju alla vilken skum typ Jackson var, och medierna hackade på honom de år han hade kvar att leva.

  Men vad ÄR en router?

  Just nu sitter jag och lyssnar på gammel-TV:n. Bilden är väck, med det finns ljud. På vissa kanaler.

 25. En router [rauter alternativt rooter] är väl en sån där pryl som ser till att du kan ansluta datorer i ett nätverk? Åtminstone var det det förr. Kanske har ändrat sig nu.

  Väldigt tidigt var det skillnad på uttal. Det berodde på om man plockat upp det på östkusten (MIT etc) eller på västkusten (Santa Clara med omnejd).

 26. mikaels

  Alltså, en router är en switch som också kan NATa din trafik 😉

  Om du bara har dina egna datorer ihopkopplade behövs egentligen ingen router för att de skall kunna prata med varandra, utan en switch (dvs växel) gör att vilken enhet som helst i ditt nätverk kan nå vilken annan enhet som helst (så länge de sitter ihop med switchen, då).

  Men om du vill låta dina enheter tala med andra nätverk, t ex internet, då behöver du en router, som etablerar kontakt med det andra nätet, och ser om en fråga skall till någon av de interrana enheterna (då switchar den, dvs kopplar den) den frågan till rätt enhet, men om den skall någon annanstans så skickar rutern frågan vidare ut till nästa nätverk, som i sin tur har andra routrar, som antingen känner igen slutadressen och skickar frågan dit, eller inte vet vart den skall, och skickar den vidare, tills den når en router som känner igen adressen.
  Och NAT (network address translation) gör att routern alltid visar upp en och samma address utåt, oavsett vilken av dina datorer frågan kommer ifrån, så den isolerar omvärlden från ditt interna nätverk, det ser ut som en och samma dator (eller telefon), även om du har flera olika.
  Lite förenklat, då.

  Grundidén är ju att alla nätverk inte skall behöva veta allt om alla andra nätverk, utan adresseringen hanteras distribuerat.
  Med tanke på att TCP/IP, som protokollet heter, designades för att koppla ihop knappt hundra (typ) datorer över telefonlinjer på 60-talet är det ett ganska gott betyg till designen att det fortfarande håller, och funkar såpass bra som det gör.
  Bilar, motorer, telefoner, datorer, TV-apparater och det mesta andra som designades på 60-talet håller inte måttet idag, men TCP/IP gör det.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Router

  (fan, hur gör man hyperlänkar, url=beskrivande text, så man slipper se själva urlen?)

 27. Agneta uti Lund

  Mikaels om du klickar på Länkskola här till höger i båset så får du svaret på din fråga. Ligger under EGNA LÄNKAR.

 28. Agneta uti Lund

  Emanicipation, vandel, router, brysselspetsar och vadstenaspetsar är för mig bekanta företeelser. Det jag har svårt med är framför allt nya engelskinspirerade klädord. Förmodligen beroende på att jag inte är särskilt klädintresserad. Såväl spetsarna från Bryssel och Flandern som från Vadstena är knypplade.

 29. och

  Men mikaels, att beskriva funktionen hjälper inte, här har du att göra med en stenåldershjärna som inte begriper var routern sitter och hur den ser ut! Jag har summa en dator och bredband. Har jag då ingen router, eller sitter den i datorn, eller har folk med flera datorer en lös router och hur ser den ut i så fall och hur går sladdarna???

 30. Agneta uti Lund

  Minus ett i ska det vara: emancipation! Att jag aldrig lär mig att kolla innan jag skickar in!

 31. och

  Tröstar mig med att jag i alla fall lärde mig länka i min blogg alldeles själv efter att efter många om och men ha fattat att a href skulle skrivas med litet a och inte med stort, som i beskrivningen jag hittade på nätet. Hur jag nu kom på det.

 32. och

  Hjälp! Plötsligt påstår denna blogg att jag prenumererar på kommentarer, och det gör jag ju inte, och jag kan inte få bort det!

 33. mikaels

  och: har du bredband och inte vet var din router är beror det förmodligen på att den är inbyggd i det bredbandsmodem du förmodligen fått av din leverantör, så gör iallafall Comhem som jag har.
  Sladdarna kan ju gå lite si och så, men en sladd går från där internet kommer in i ditt hus (i mitt fall antennuttaget) till din router/bredbandsmoden. Sen behövs egentligen inte fler sladdar, om dina datorer/telefoner/skrivare/whatever är trådlösa (och din router också fungerar som trådlös accesspunkt, vilket de flesta gör). Eller så har du en sladd från routen till varje ansluten pryl (men i så fall vet du nog var routern är ;))
  En typisk router ser ut som en liten platt låda med antenner, så här

  (wow, kolla jag kunde, jag kunde :)!)

  Vad gäller nya prylar sade Douglas Adams det bäst (det var mycket han sade bäst)_
  ”1) everything that’s already in the world when you’re born is just normal;
  2) anything that gets invented between then and before you turn thirty is incredibly exciting and creative and with any luck you can make a career out of it;
  3) anything that gets invented after you’re thirty is against the natural order of things and the beginning of the end of civilisation as we know it until it’s been around for about ten years when it gradually turns out to be alright really.”

 34. mikaels

  Glömde ju tacka Agneta för länktipset, men ’a href’ istället för ’url’ som jag är van vid, what is the world coming to?

  (eller hänger jag för mycket på diverse forum, och kodar för lite HTML?)

 35. och

  Tack mikaels, nu sitter jag och tittar på min router, det känns tryggt (fast den blinkar, vilket den egentligen inte ska göra. Jaha? säger ComHem när man ringer ).

  Vadå url, det har väl alltid varit a href? 😉 Url är ju bara benämningen på det där som står i adressfönstret, trodde jag.

  Adams hade jätterätt. Har jag förresten sagt att ungdomar blir fascinerade av riktig film-film, där man kan SE rutorna på remsan? Det fina med det (liksom med tryckta böcker) är att man alltid kan få dem att funka, så länge de fysiskt finns kvar. Försök få fart på ett gammalt USB-minne om femtio år! Omöjligt. Civilisationen as we know it WILL gå under.

 36. mikaels

  Sant, i HTML har det nog alltid varit a href, men i alla forumprogramvaror jag använt, phpBB, IP.board, vBulletin, alla fora jag är eller varit medlem på, så har man alltid skrivit url=’bla’ för att göra en länk, liksom man skriver quote för citat, spoiler för att dölja etc.
  Förmodligen för att de som skapat forumprogram ville förenkla livet för oss enkla postare…

  Det gläder mig att du hittat routern, och att den blinkar, det är nog om den slutar blinka du skall börja oroa dig.

 37. Pssst. Morgondagens inlägg är nu godkänt av berörd instans. Nu ska jag bara stoppa in en massa extrameningar och hitta på en stor mängd felfakta till imorrn bitti, eller hur?

  Ska kanske börja packa nu. Har jag några gula skor?

 38. och

  Nä, det ska vara fast ljus, säger de. Alltså lampan som indikerar kontakt med datorn. Men det funkar ju…

  Lotten, nu får de där i Lund snart godkänna, för du åker ju imorgon! Och då måste du ha bloggplats för flygplansmat, hotell och annat spännande.

 39. Den gamla skrivmaskinen. Som av ungdomarna kallades ”Direktskrivare”!

  Telefon med petmoj – ändå konstigare. Och när man demonstrerar hur man kan slå ett nummer genom att trycka på knapparna som stänger av när man hänger upp uppstår tre läger; de som tycker att man är fånig, de som inte bryr sig och de som tycker att det är häftigt med snudd på magiskt.

  Prova! Pulssignaleringen finns fortfarande i nätet.

 40. Har jag någonsin haft ett par gula skor? Kan jag inte påminna mig.

  Guskelov har jag heller aldrig haft en ”Pestalisk Skukdom”, ett uttryck som gav mig små skrattparoxysmer när jag (som jag gör) gick in under rubriken Brott på Stockholmskällan, och råkade på ett skilsmässofall från 1842. Det i sig var inte roligt — om än mycket intressant — men den pestaliska skukdomen (mannen, en minst sagt lösaktig typ som hade förlupit hemmet fyra år tidigare då frun vägrade honom sex sedan han dragit på sig veneriska sjukdomar) kommer jag nog att minnas i alla mina dagar.

 41. (För övrigt behärskar jag nu strängt lusten att än en gång söka upp och länka till själva ägg-sången från Ägget är löst. Det är svårt, men stundom är jag karaktärsfast.)

  Hur gååår det, Lotten, har du börjat packa än? * häxlikt kackel *

 42. och

  På Fl*shback kan man kolla vad stollarna går igång på, och se hur en och annan förnuftig människa försöker tala dem till rätta. (Till rätta: Till styr genitiv.)

  Ingen skådis synes än (dvs nummer två, då). Börjar bli putt. Vad är det med ungdomen nuförtiden?

 43. Nääää. Jag kom på att jag ju inte ska bege mig hemifrån förrän vid halv två imorrn. Så nu tror jag att jag ska dricka te och läsa på om tunnelbanan. (Vilket lika gärna kan betyda att jag om fem minuter får ett ryck och packar allt på fem minuter.)

 44. På Flashback hänger jag inte, men på andra forum och där är det url som visar var man ska stoppa in länken.

  Är det ingen som reagerar på att mannen som har rutiga byxor ska ha TVÅ västar på sig?
  Är inte det lite skryt, lite som vaskning?

  För övrigt är jag mer för ett plagg med ärmar utan kropp. Väst begriper jag inte. Det är sällan jag fryser om kroppen, men armarna!

  Trevlig resa, Lotten!

 45. Långvantar, Cecilia! Långvantar!

  Vad, exakt, heter Fritjof Nilsson Piraten-novellen om långvantar (allför långa, alltså), sparris och … var det inte några kor inblandade också, eller var har jag fått det ifrån? Jo, den hette i alla fall ”Kärlek och långvantar” men jag måste förpassa mig hem till min ömma moder om jag ska läsa om den, för det är hon som har Piraten-böckerna.

 46. Två västar låter bra skrytigt, det håller jag med om. Samt undrar jag hur många underkjolar damerna hade egentligen. Så mycket tyg!

 47. Dieva

  Mikaels, ja, du skriver för lite HTML. Och, jag måste tyvärr meddela att det spelar ingen roll om den skrivs i gemener eller versaler. På den tiden jag handknackade HTML så skrev jag gärna HTML-koden i versaler och alla värden i gemener för att det skulle bli lättare att läsa (och felsöka) koden.

 48. och

  Dieva: Men det var först när jag skrev litet a som det fungerade, vad det nu berodde på.

  LOTTEN: Stäng av den hemska prenumerationen! Det ligger sexton mail från dig och skvimpar i den där mailboxen, och jag kan a/inte slänga dem eftersom de uppgraderat mailen, de jäklarna, b/inte stänga av prenumerationen i den här datorn. Vad jag vet har jag aldrig bett om att få mail varje gång ännu en av dina hundratals kommentarer dundrar in! Det måste ha skett ett misstag.

 49. På 90-talet var det mycket handknack i HTML. En insats jag var -och är- stolt över, var att få ut Sveriges Radio P1-s veckotablå i tabellform. Bara ni som som själva handknackade på den tiden kan förstå detta. En enda liten hakvinkel på fel ställe sänkte hela bygget, 05-01 sju veckodagar.

  Det var nog då jag blev gråhårig.

 50. Agneta uti Lund

  och -> jag gissar att det just nu är något tekniskt fel på prenumerationen av mejl. Jag kollade om det gick att stänga av, men icke.

  För egen del vill jag ha dem. Jag får dem i en egen brevlåda i mitt mejlprogram och läser dem där. Det är för mig snabbaste sättet att hänga med i båsen. Vill jag kommentera så går jag till båset. En gång om dagen eller så tömmer jag brevlådan.

 51. För egen del pluttar jag plikttroget för rutan om mejl varje gång jag lägger mig i ett nytt ämne. Det har inte funkat på månader.

 52. Hmm

  Cecilia N: Men det finns väl inte något anat forum som har spoilers? Och tillsammans med all utrikiska så var det givet. 😉

  Sedan så läser jag där själv när jag är sjuk och behöver förstörelse men att skapa ett konto där skulle kännas som att direkt ha slängt huvudet i väggen.

 53. Hmm

  LarsW kl 23,56: Ha ha ha, förstår att du är stolt. Du får göra, om du gör om det, i gamla goda java 😀

 54. Agneta uti Lund

  Kanske beror strulet med att prenumerera på mejlen på vilken webbläsare man använder?

 55. Hmm: Tack. Java klarade jag mig dock undan. AuL: Kan så vara. Vi som kör Chrome drabbas ofta av Explorers Tyranni. Å andra sidan är ju Lotten Mac-människa.

 56. Firefox här. Har kunnat aktivera respektive stänga av mailmeddelanden. Men vågar inte aktivera nu eftersom jag inte är så säker på att den går att stänga av längre.

  Vår hemsida med undersidor är gammal HTML. Men jobbar med Java för nya applikationer. Dock inte personligen, det är yngre krafter som sköter den grejen. Java känns oerhört produktivt om man bara hittar och kan tillgodogöra sig allt som redan gjorts.

 57. Jag vet att det förut har varit svårt att stänga av prenumeration på kommentarer, men visste inte att det var någe trubbel nu — sorry! Jag ska sätta min bloggtomte på det!

 58. mikaels

  @Hmmm: Home Theater Forum, Home Theater Lounge, Minhembio.com, Filmfenix.se, DVDforum.nu, davidbowie.com, bowiewonderworld.com, surfzone.se, det finns många platser i världen förutom Flashback som använder någon av de forumprogramvaror jag nämnde 🙂
  (men ja, jag läser även Flashback…)

 59. mikaels

  och det är väl ganska givet att funktionen för spoilers kom från filmfora ursprungligen, eller?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.