Hoppa till innehåll

Historieförfalskning igen

Finn fem fel:

 1. – Jag minns tydligt den dag när jag som sjuåring läste Bamse första gången. Det föll sig så att det var dagen efter mordet på president Kennedy.
 2. – Hösten 1939 startade hon en väsk- och hattbutik med perfekt läge i centrala Berlin.
 3. – På 1950-talet var det ingen som rakade sig under armarna.
 4. – Einstein fick naturligtvis utmärkta betyg i fysik och matte.
 5. – När man läser Hitlers dagböcker inser man att han faktiskt var precis så knäpp som han verkade.
 6. – Min katt nickar när hon vill säga ja och skakar på huvudet när hon menar nej och kan räkna ut roten ur pi.

Den här filmsnutten visar på ett sagolikt och fantastiskt sätt hur en helt okänd stam i Papua Nya Guinea stöter på ett gäng filmare och antropologer. Året är 1976 och dåtidens teknik fascinerar förstås. Urinvånarna får testa tändstickor, ris, salt, sked … allt är underbart, fantastiskt och …

fejkat.

Ibland uppstår kontroverser och gräl mellan till exempel NE-fantaster och Wikipedia-trogna. Det är bara nyttigt och alldeles utmärkt eftersom grälen uppstår mellan människor som är misstänksamma och kritiska. Då är det värre när ”sanningar” presenteras utan att någon ifrågasätter.

Jag tittade på filmen ovan (och nu när ni vet att den är fejk tycker jag att ni ska titta också) utan några som helst misstankar om att det inte skulle vara sant alltihop. Däremot tänkte jag

 • men ta inte upp kameran NU, de kommer att bli rädda!
 • konstigt fladdriga shorts han har för att vara 1976
 • har man verkligen sandaler och shorts när man som antropolog är ute och vandrar i den där miljön?
 • men aaalltsåååå varför använder de inte rätt sida av skeden?
 • nu måste jag faktiskt läsa mer – vad hände sedan?

Och det första jag sedan stöter på är otalet länkar till artiklar som berättar hur det är en iscensatt film från 1990-talet. Stammen fick betalt i medicin och blev tillsagda hur de skulle agera. Boven i dramat heter Jean-Pierre Dutilleux – och han var inte ens först med att göra detta med just denna stam; de hade agerat urinvånare flera gånger tidigare.

En av de begåvade aktörerna.
En av de begåvade aktörerna.

Så nu kommer jag här med pekpinnar igen: ifrågasätt och kontrollera fakta – vad ni än håller på med! (Utom när ni läser mina texter för jag bara ljuger och larmar och gör mig till hela dagarna. Not. Eh. Hi.)

Share
Publicerat iBloggen

50 kommentarer

 1. Finner bara en tveksamhet i de fem (sex?) förmodade felen: Har du katt numera?

 2. PK

  Kennedy -63, Bamse -66, Bamse i egen tidning -73?

 3. Örjan

  Intressant. OK jag länkade igår till dig, men sökte aldrig vidare info.
  Några uppgifter fann jag dock synnerligen säregna i de tre filmerna.
  -det påstods att de var där i tre dagar. Eller var det att de bara hade mat för ytterligare 3 dagar?
  -”språkutbildning” pågick
  – på denna tid fick de fram en långtgående berättelse om stammens historia.
  Synnerlig snabbinlärning av språk.
  -mycket välutrustat läger för att vara långt ute i djungeln. Mindre lastbilslass? Floden verkade ju lite för strid för att färdas på.

 4. Det är nog svårast att vara kritiskt när man så gärna skulle vilja att det vore sant, för att det vore coolt. Som hattbutik i centrala Berlin år 1939. Det vore jättecoolt.

 5. Örjan

  Förstår inte ang hattbutiken. Anser det möjligt hösten -39 även om krigsutbrottet skedde 1. September. Men fanns butiken i så fall kvar 1945?
  Annat vore om hon påståtts öppna hösten 1945.

  Ang Einsteins betyg, och dyslexi. http://www.faktoider.nu/dyslexi.html

 6. PK

  Jag kan en till: Strindberg var en stor författare, även högt aktad i utomriket.

 7. Roten ur ett irrationellt tal (nu med 17 miljoner framräknade decimaler)?

 8. …och skrev Hitler dagbok, så är de inte bevarade åt eftervärlden.

 9. En gissning på Berlin: Jag tror inte att kvinnor fick öppna eget i Nazityskland. En kvinna skulle gifta sig och bli hemmafru i det riket.

 10. Örjan

  För ca 25 år sedan besökte jag och min bror Staffan ”naturstam” på Siberut. Samma ö som familjen von Scheele besökte i ”Den Stora Resan”. På TV för några år sedan.
  Då var fotografering ej uppskattat. Speciellt inte av i långhuset upphängda apkranier. Ansågs stjäla kraniernas inneboende kraft.(Gjordes av en gruppdeltagare, och vår guide tvingades till lång förhandling- resulterade i att vi tvingads ”betala” med ett myggnät mm).
  Tysk film från Siberut, tydligen ang fest vid invigning av nytt långhus. http://www.youtube.com/watch?v=PeggQzk-f78

  Har själv övernattat i likartat långhus, och fått uppleva sådan ”grisfest”. Dock med ”bara” en gris + höna/hönor.
  Hönans inälvor lästes/spåddes som på filmen.
  Grisbitarna och hönorna kokades i stor wok som på filmen,, tillsammans med blod och vatten. Även vi fick deltaga i måltiden. Utan kryddor och salt smakade det inte speciellt mycket Läs:gott. En fördel att dess fanns springor i golvet mellan bambustavarna.
  Efter måltiden rituell dans av schamanerna, som höll på i timmar. Dock i 10-15 minuterspass. Däremellan behövde tydligen trummorna ”stämmas” medelst uppvärmning vid den öppna elden. Sent inpå natten började schamanerna gå in i trans under sitt dansande, och föll omkull skakande, en gång i våra knän. Skakandet/transen slutade efter ett tag, när andra schamaner greppat tag och höll i den skakande kollegan.
  Grisar var husdjur. Utfodrades bl med kluvna stammar av sagopalm (mjuka innerdelen åts).
  Anna extrainfo: Förgiftade pilar användes vid ex vis apjakt. Giftet enl uppgift gjort på chili padi

 11. Jag har inte katt, men nu ska jag inte komma med facit.

  (Nu läser jag Carl Larssons memoarer igen. Jädrar vad de festade och dog!)

 12. Okej: Iom modet med 20-talets (1920-talets) ärmlösa klänningar började kvinnor raka armhålan. Före dess benen, och sedan dess bikinilinjen och sen rodnar jag.

 13. Ökenråttan

  LarsW är en fin pojke.

 14. I början av 1970-talet besöktes den lilla bruksorten Horndal i södra Dalarna av några personer från Papua Nya Guinea. Lokalbefolkningens reaktioner var förundran och nyfikenhet. Ja till och med misstro, när en av gästerna lyckades få upp den ena fina firren efter den andra på platser där det annars aldrig brukade nappa. Men så var hon fiskare också till professionen. Synd att jag inte filmade händelsen, som ju var alldeles ofejkad från början till slut.

 15. PK

  Lotten är en ljus hårig basket flicka.

 16. Jag har varit den första ofärgade människan i en mycket liten indisk by. Sa dom i alla fall. Nåväl.

  Källkritik är ett underbart besvärligt ämne, när man inser att all reproducering av fakta är resultat av värderingar. Inte bara innehållet i en NE/Wikipedia-artikel utan vad som anses vara tillräckligt viktigt för att öht få en artikel. Väldigt spännande och lite jobbigt. Grundläggande är dock att sann källkritik kräver kunskap om ämnet … vilket gör det ännu jobbigare, särskilt i skolvärlden, i googlandets tidevarv.

 17. Sann källkritik, förresten … det var väl en paradoxymoron.

 18. Örjan

  Intressant:
  ”Sannt eller Falskt – Medier i källkritik”.
  https://www.msb.se/RibData/Filer/pdf/20180.pdf
  Skrivet av Torsten Thurén, docent vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation vid Stockholms Universitet.

  Avsnitt om Hitlers ”Dagböcker” börjar på sid 36.

 19. Kan inte låta bli att beundra skapelsen ”paradoxymoron”! Så många tolkningsmöjligheter: Parad-oxymoron, paradox-moron och, eh vad var det mer jag tänkte på?

  Örjan
  Var detta på Borneo? I så fall var det kanske inte apskallar?

  Är inte Lotten en lång, hårig tös? Basketlängd, alltså.

 20. Åh! Det är bara morsan som har kallat mig en fin pojke, Ökenråttan. Jag är hedrad värre. Dock utan att veta närmare varför.

 21. Oh, nu har jag knappt läst, men här ska ni se om ni tror på det här. Eller snarare, frånsett att det är fullkomligt barbariskt och smaklöst att måla silverfärg på en valnötsram, är det någon som tror annat än att vi ser ett förtjusande exempel på marknadsföring?

  (Observera att hela artikeln är extremt fnissvärdig)

 22. Örjan

  SG: Mitt inlägg 13.49 avsåg egna upplevelser på Siberut, Mentawai Islands. Den tyska, länkade, filmen även filmad därstädes. Intressant att de visade gris-, dock inga apkranier. Fortfarande tabu att fotografera dessa?
  Fler filmer från Siberut/Mentawai finns via Youtube.

  Inser att jag minns fel ang att ”gå ur trans” efter att ha sett denna länk.
  Hand på hjässan och kramar gällde.
  Likartat uppvaknande ur trans såg jag i Singapore, Hinduisk (?) gudstjänst på gatan. En deltagare föll i trans och började skaka. Hand på hjässan och kramar fick henne ur denna.

 23. Örjan

  SG: Nu inser jag vad du syftade på.
  Nej tror inte på teorin.
  Hållar fast vid apkranier. Inte bara pga deras storlek.

 24. Jag har blivit riktigt lurad av två mockumentärer: dels av Konspiration 58, som jag blev så uppjagad av att jag sånär missade avslöjandet i slutet, och Nudisten som jag gick på med hull och hår och uppmanade alla jag kände att se, bara för att det handlade om en så fantastisk och modig person. Och så var det bara lur 🙁

 25. En *tar ett djupt andetag för att skriva rätt* favorit-mockumentär är den här som ”berättar” om månlandningen och Stanley Kubrick. Underbar!

 26. Mer om månlandningeen och lite annat här. Jag fascineras en smula av detta eftersom jag är född 1969 och månlandningeen är ”mitt” års signum.

 27. Ökenråttan

  För att du rodnar, LarsW.

 28. Tack, Ökenråttan. Det sista steget har jag aldrig begripit mig på. Men har man 72 dar till pension så är man väl uschäcktad, Lotten?

 29. Jag hade inte en tanke på att associera till mockumentärerna, men är glad att ni gjorde det!

  Jag visste när jag såg den om Konspiration 58 att den var på skoj, men var nästan lika uppjagad som Anna – men för att det var så ruskigt skickligt gjort.

  – Nä!
  – Va?
  – Men så kan de ju int…
  – Men förihelv…

  Vi är så jävla godtrogna!

  Och just därför betonar jag att vi måste vara mindre. Godtrogna, that is. Och för att vara lite motvalls och envis, tror jag inte att man måste ha kunskap om ämnet för att vara sant källkritisk … utan kanske allmänbildad. Smart. Listig.

  Vilket var anledningen till att jag tog med de sex finn-fem-fel-punkterna i inledningen. Några är helt klart osanna, en kräver lite list för att klassas som rätt eller fel och en kräver misstänksamhet och allmänbildning, men inte sakkunskap.

  Oh, I could do this every day. (Hade doctor Who sagt … om han hade funnits på riktigt.)

 30. Vi är allmänbildade och har grävt. Fram med det!

 31. Pffft, LarsW, du som har 72 dar kvar till sovmorgon får vänta. Moahahaha. (Eller blire party? Jag vill bli bjuden på ölparty, för det har jag aldrig varit på.)

 32. Örjan

  Yes! Do it again!

 33. Du vet vad som gäller: Jag reser mig och går i början av maj. All avtackning undanbedd. Dessutom dricker jag inte öl nu för tiden. Sorry.

 34. Jag har ett gammalt minne om ”Hitlers dagböcker” och avslöjandet om att de var fejkade. Vi var i London när fallet exploderade, och det enda som gör mig bekymrad är att det var så himla länge sedan. Alltså, vaff… Hur gamla är vi egentligen?

 35. LW
  Jag har hört sägas att det finns damer som går ett steg längre än till bikinilinjen. Ja, bara hört sägas att det är så, alltså. Antar att det är steget innan det blir faraonsk omskärelse.
  Jag tror nog att du redan är informerad. Men det ger ju poäng hos damerna att verka lite novis.

 36. SG: Old news.

 37. Tänkte väl det.

 38. Lite har man kunnat ta till sig efter snart 61 år på den här planeten.

 39. Örjan

  Även i min tidigare refererade film ang Siberut/Mentawai Islands har jag funnit misstänkt tillrättalagda scener.
  Själv besökt ön för ~25 år sedan.
  Framför allt. Då- barbröstade kvinnor kunde troligtvis ses men minns ej exakt. Normalt hade alla kvinnor och flickor t-shirt på sig.
  Varför är alla barbröstade i filmen? Tror inte cermonin i sig/shamanerna krävde nakna bröst.

  Hoppas stammen fick bra betalt för att ställa upp.

 40. Okej, nu är det dags: det är alltså blott den om Einstein som är korrekt. Den om Berlin 1939 kräver tankemöda och faktakontroll eftersom det precis om Örjan påpekar inte hade varit helt omöjligt.

  Och den dag som jag skaffar en katt – och tror att den kan kommunicera – har någon uppfunnit personlighetsförändringstrollerier.

  Nu är det dags att sova – tåget mot Göteborg avgår 06:09. (Oj, jag hinner nästan precis somna innan det är dags att kliva upp!)

 41. LW
  Intressant tanke: Vilka andra planeter har du tillbringat tid på?
  Och hur länge? 🙂

 42. Detaljer, Lotten. Detaljer!
  GE: Titta i mina bokhyllor och inspektera tretton hyllmeter SF. Då har man varit lite varstans och lite närstans.

 43. Örjan

  OK. Einstein hade inte bästa men goda betyg i fysik och kemi.
  Detta enligt tidigare refererade uppgifter i Faktoider ang honom.

 44. Örjan

  Får man säga?
  ”Självbelåten tack vare hattbutiken”?
  Eller bör det uttryckas.
  ”Glad jag hade rätt ang hattbutiken”

 45. Nämen hej, LW! Nu känns det plötsligt som om du är ännu närmare mig än förut!

  (Fast jag räknar inte genrelitteratur i hyllmeter utan i hyllsektioner men det … äh. Hela kåken är full med böcker.)

 46. Örjan

  Gunnar: Andra planeter?
  Använde du Google igår?
  Kopernikus honorerades på sin 540:e födelsedag

 47. Ursäkta, min terminal tappade identiteten. Så jag fick civilt namn plötsligt. Nu är jag anonym igen.

  Jo, LW har bott snart 61 år på den här planeten. Och tydligen en hel del på andra planeter. 13 m SF sätter spår.

 48. Ökenråttan

  Du skulle sätta pekpinnen i näsan, Lotten, som killen på sista bilden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.