Hoppa till innehåll

Dag: 19 februari 2013

Historieförfalskning igen

Finn fem fel:

 1. – Jag minns tydligt den dag när jag som sjuåring läste Bamse första gången. Det föll sig så att det var dagen efter mordet på president Kennedy.
 2. – Hösten 1939 startade hon en väsk- och hattbutik med perfekt läge i centrala Berlin.
 3. – På 1950-talet var det ingen som rakade sig under armarna.
 4. – Einstein fick naturligtvis utmärkta betyg i fysik och matte.
 5. – När man läser Hitlers dagböcker inser man att han faktiskt var precis så knäpp som han verkade.
 6. – Min katt nickar när hon vill säga ja och skakar på huvudet när hon menar nej och kan räkna ut roten ur pi.

Den här filmsnutten visar på ett sagolikt och fantastiskt sätt hur en helt okänd stam i Papua Nya Guinea stöter på ett gäng filmare och antropologer. Året är 1976 och dåtidens teknik fascinerar förstås. Urinvånarna får testa tändstickor, ris, salt, sked … allt är underbart, fantastiskt och …

fejkat.

Ibland uppstår kontroverser och gräl mellan till exempel NE-fantaster och Wikipedia-trogna. Det är bara nyttigt och alldeles utmärkt eftersom grälen uppstår mellan människor som är misstänksamma och kritiska. Då är det värre när ”sanningar” presenteras utan att någon ifrågasätter.

Jag tittade på filmen ovan (och nu när ni vet att den är fejk tycker jag att ni ska titta också) utan några som helst misstankar om att det inte skulle vara sant alltihop. Däremot tänkte jag

 • men ta inte upp kameran NU, de kommer att bli rädda!
 • konstigt fladdriga shorts han har för att vara 1976
 • har man verkligen sandaler och shorts när man som antropolog är ute och vandrar i den där miljön?
 • men aaalltsåååå varför använder de inte rätt sida av skeden?
 • nu måste jag faktiskt läsa mer – vad hände sedan?

Och det första jag sedan stöter på är otalet länkar till artiklar som berättar hur det är en iscensatt film från 1990-talet. Stammen fick betalt i medicin och blev tillsagda hur de skulle agera. Boven i dramat heter Jean-Pierre Dutilleux – och han var inte ens först med att göra detta med just denna stam; de hade agerat urinvånare flera gånger tidigare.

En av de begåvade aktörerna.
En av de begåvade aktörerna.

Så nu kommer jag här med pekpinnar igen: ifrågasätt och kontrollera fakta – vad ni än håller på med! (Utom när ni läser mina texter för jag bara ljuger och larmar och gör mig till hela dagarna. Not. Eh. Hi.)

Share
50 kommentarer