Hoppa till innehåll

Dag: 9 februari 2013

Tips på festlig helgmat som dessutom är läcker

Den kostade 24,50 – vilket motsvarar drygt 90 kronor idag.
Den kostade 24,50 – vilket motsvarar drygt 90 kronor idag.

I mina samlingar har jag nu hittat en sladdrig Läckert till förrätt och vickning, där man talar om att den läckra maten naturligtvis kan användas även till hela måltider.

Men framför allt är allt väldigt läckert. De läckra recepten är gjorda av Göran Helleblad, A-M Lautmann, Margareta Persson, Astrid Rejnholm, Åke Söderqvist, Verner Vögeli m.fl., där man kan ana att just ”m.fl.” känner sig nöjda med sitt bidrag till mathistorien.

Se här hur det ser ut när man äter sill – lägg gärna märke till det chica miljonprogrammet i bakgrunden som ger en folklig känsla och faktiskt hög status bland målgruppssegmentet. Eller nåt.

Äggkoppar … när hade jag senast en äggkopp framme?
Äggkoppar … när hade jag senast en äggkopp framme?

Nu till lördagstipsen! (Beskrivningarna är tagna ur häftets texter, men inte exakta citat.)

Först en elegant kvällsrätt där såsen ger hela karaktären, där den dränker ett halvpocherat ägg som vilar på en 5 mm tjock skiva bayonneskinka:

Ägg i madeirasås.
Ägg i madeirasås.

Och så en dallrig aladåb på hälleflundra, lax och stora räkor i ett väl smaksatt gelé (buljong, sherry och salt) som matchas av färskpotatis:

Festaladåb som passar med rosa romsås som kryddas med vitpeppar.
Festaladåb som passar med rosa romsås som kryddas med vitpeppar.

Festlig kycklingpaté med lever, späck, grisbog och mexikansk kryddblandning – hobbymatlagning på högsta nivå som måste få ta sin tid att tillagas … och det är viktigt att man gör ett moment i taget:

Kycklingpaté med en farlig massa annat i. "… cornichons är också gott till men kan vara en farlig konkurrent till ett gott vin.”
Kycklingpaté med en farlig massa annat i. ”… cornichons är också gott till men kan vara en farlig konkurrent till ett gott vin.”

När vi nu har lärt oss att man inte på några villkor ska servera franska gurkor (cornichons) eftersom gästerna då kanske ratar vinet och istället rapar surt hela kvällen, vill jag slå ett slag för ett gurkorna närliggande ord:

Kornisch.
Kornisch.
Share
58 kommentarer