Hoppa till innehåll

Me thinks me stinks (bilduppdat.)

I tonåren hade vi MUM hemma. En deodorant som alla delade på. Svetten forsade ur armhålorna så att jag uvecklade en återkommande, nervös rörelse (eng. tic) att underifrån stoppa in högerhanden upp i vänster armhåla och liksom torka lite grann. Vänsterhanden då? Nejdå, höger armhåla fick plaska fritt.

Numera är vi ju bättre utrustade. (Reprisbild.)

Men hur är det egentligen med tvättmedlen av idag? Varför stinker jag här när jag står och försöker vara ljuv och fräsch i en radiostudio när jag intervjuar handbollsmålvakten Tomas Svensson? Eller är det fel på antisvettmedlen? Jag är ju nyduschad och har en nypåtagen, ren tröja.

Som stinker! (Definitionsfråga. Egentligen är det ju jag som stinker. Inte tröjan.)

Jag skulle ju kunna sätta en lapp på min egen rygg med en lite ursäkt och förklaring. Men istället kniper jag åt med armarna längs sidorna som en tennsoldat och håller mig nära dem som i vanliga fall luktar lite skumt. Åh nej, det rycker lite i högerarmen!

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Sanna

  Och sen är det så jäkla märkligt att mörka t-shirts luktar mer än ljusa! Jag tror att det fastnar i fibrerna och börjar lukta när de värms… Kolla genom att tvätta dagens tröja och sen värma med strykjärnet… det luktar!

  Jag har lärt mig att sortera bort såna tröjor, trots att do ser ok ut, för jag klarar inte att ha dom på mig…

 2. Håller inte med Cruella, faktiskt. Det är skillnad på natur och natur och syntet och syntet.
  Hursomhelst tänkte jag komma med ett tips: Absolut Torr, tror jag det heter. Finns på Apoteket, och appliceras en gång i veckan, sedan rollar man sig som vanligt.

 3. Är det verkligen du som stinker så rekommenderar jag apotekets 74-timmarsdeo. (Till skillnad från Absolut Torr fräter den inte bort svettkörtlarna ur armhålorna!) Om det faktiskt är T-shirten så rekommenderar jag 60-graderstvätt i stället för 40-graders. Jag lyckades på det sättet avstinkifiera säkert ett dussin av makens T-shirts som hade varit färdiga för soporna annars.

 4. ab

  Avstinkifiera tröjor: Låt ligga i kallt tvättmedelsvatten innan sex sextio graderna tar vid!

  Deo: Skumma grejor. Jag kör med representationsdeo när jag leker författare och pratar inför publik, men hemma – icke. Får tuttarna att värka efter några dagars användning, kan inte vara nyttigt alls. Ni som har tuttvärk (mörklagd icke-talad-om åkomma): Försök dra in på deodoranten ett tag och se om det hjälper!

 5. Nu har jag till omgivningen stora nöje kollat tröjans innehåll på den lilla lappen som var så svår att hitta och tyda: 98 % bomull. Hur karvar man nu bort de där illaluktande två procenten?

 6. Nu ska vi göra ett felsökningsschema!

  Problem: Olle och Lottens armhålefräschör blir alltmer efemär under arbetsdagarna.

  1. Armhålan
  * åldersförändringar?
  * hormonella förändringar?
  * stress?
  * kost?
  * övriga levnadsvanor?

  2. Deodoranten
  * ny leverantör?
  * förändrad sammansättning?

  3. Miljön
  * förändring i inomhusklimatet?
  * förändring i utomhusklimatet?

  4. Tröjan
  * fibertyp?
  * vävtyp?
  * kombination med andra kläder?

  4. Tvätten
  * typ av tvättmedel?
  * status på tvättmaskin?
  * lägre temperatur i tvättstugan => längre torktider?
  * bristande rutiner avseende hängning och nedtagning?

  Nu är det bara att kavla upp ärmarna, alt. att sätta på sig ärmhållare av notarietyp, och ingenjörsmässigt beta av alla punkter.

  (Åh, vilken underbar WV: ekbil! Fortskaffningsmedel för familjen Hedenhös!)

 7. Stellan: Det värsta med absolut torr är ju att summan av svetten är konstant. Jag brukade använda den när jag sommarjobbade som servitris och rände omkring i 30 graders hetta (utomhus) och 45 graders hetta (i köket). Jag svettades inte ett dyft under armarna. Däremot tog svetten andra vägar ut: ryggen, överläppen och bakom öronen – ställen jag aldrig tidigare svettats ifrån. Det var helt sjukt, det formligen porlade från utvalda ställen.

  Men vad ska man då göra åt svetten? Finns det inte någon sådan där kristall i hälsokostbutikerna som visserligen inte tar bort svetten men i alla fall neutraliserar doften? Det låter ju rätt new age, men det är tydligen inte karma eller stenens vibrationer som tar bort svettdoften utan ett svettätarbakteriedödande mineral. Typ.

  Själv har vi ungefär 12 grader inomhus hemma hos oss eftersom vi bor i en rätt oisolerad kåk, så svettningar är ett minne blott.

 8. Nähedå, nu kommer en rättelse. Till omgivningen nya förtjusning kollade jag på lappen i fel tröja. (Har ju trätt på mig en hoodie för att förvirra ångorna.) Den tröja som luktar är till 100 % gjord av bomull.

  Stellan: Jag svettas inte ymnigt så länge jag inte spelar basket och känner inte att jag skulle vilja vara Absolut Torr ens om jag kunde. Visst borde det lukta god deo om mig — och inte ettrig skunk?

 9. Om vi nu ska bli lite intima så är saken den att jag har samma problem: jag svettas extremt lite, men de ynkans pikoliter som trots allt sipprar ut luktar skunk (eller snarare nötkreatursurin). Tyvärr verkar det som om det enda som hjälper är att bli helt transpirationslös, till exempel med hjälp av den där 72-timmarsdeon.

 10. Jag tror bestämt att den djefla mannens felsökningsschema saknar minst en punkt. Annars var det underbart.

  * Ändrad kost?

  Själv har jag en jättesnygg blus som jag inte kan ha så ofta för att jag knappt kan umgås med mig själv på grund av odören.

  Fast den är bra för att den är strykfri. Så om jag ska vara representativ och inte har tid att stryka men garanterat kan hålla andra på ”se-men-inte-röra”-avstånd, då kan jag ta den.

 11. Ullah

  Att tvätta i 60 grader har hjälpt mig i liknande situationer. Fast egentligen behöver du ju inte våra råd, när du har en djefla man därhemma som svarar bäst av alla!

 12. ab

  Det var då för väl att ingen i kommentatorsbåset lider av deo-framkallad tuttvärk!

  Då lägger vi tuttarna (tittarna, skrev jag faktiskt först) till handlingarna och föreslår att Översättar-Helena dricker mer vatten, så blir svetten inte så koncentrerad.

  Fanns det inte särskilda inlägg för armhålorna förr, sådana man sydde in i ärmhålorna? (Alltså, man sydde inte fast armhålorna!) Liknande axelvaddar? Ni kanske har några gamla axelvaddar? 🙂

 13. /ingrid

  Det måste vara psykiskt betingat, nu sitter jag här och tror att jag stinker jag med.

  Tänker på slutmeningen i bloggtexten, om att det börjar rycka i armen, och får associationer till … Adolf med mustaschen!

 14. Såsom varande naturvetenskapligt inriktad började det omedelbart rassla i diagnosmaskineriet.
  Vid genomläsning av kommentarerna finner jag att den djefla mannen hunnit före.

  Det korta vetenskapliga svaret är Homeostasen!
  Sedan bör man ändra namnet på grupp 1 från ARMHÅLAN till Autonoma nervsystemet.

  Jag observerade också följande när jag kom i 40-årsåldern och utöver stigande ålder adderade ett ansvarsfullt yrkesarbete OCH intensiv idrottsövning till min tidigare livssituation.
  Motionssvett LUKTAR inte!
  DÄREMOT den ”kallsvett” man får i intensiva stressituationer!

  Sedan är det ju en annan historia att de moderna tvättmedlen ju är så ONATURLIGA. De är fullmatade med en massa kemikalier för att tvätten ska SE ren ut – sedan bryr de(=tvättfabrikanterna) sig inte om ifall de kemiska ämnena i olika sorts svett reagerar med tvättmedlet och framkallar ODÖRER!
  Jag brukar för dessa plagg använda Grumme tvättsåpa – det låter i alla fall mera ”naturligt”

 15. Heil och hå, nu har jag bytt tröja, sovit middag, ätit en mazarin och känner mig som en människa igen. Tröjan ska läggas i blöt och tvättas i 60 °C och sedan provhaspå igen.

  När jag stod där och stank, fick jag i alla fall ur mig ”kan du gå ner i spagat” till Tomas Svensson, handbollsmålvakten. Sedan påstod radiofolket att det inte fanns något i den intervjun att använda till nyhetssändningarna. Pah! Jag tycker att det är ett scoop, jag:

  TOMAS SVENSSON KAN INTE GÅ NER I SPAGAT!

 16. Ullah

  Tänkte just fråga vem Tomas Svensson egentligen är, men nu ser jag att du berättar att han är en slags målvakt (dock ej i basket, där dylika icke nyttjas).

 17. Orangeluvan

  En sak har inte tagits upp förut: ekoprogrammet på maskinen i kombination med för fullpackad maskin. Ekoprogrammet snålar med vattnet, och är det för fullpackat får inte kläderna tumla runt i full frihet så att smutsen kan trilla av i den lilla dosen vatten. Tvätt-Olle – hur har du det med packningen och ekoprogrammen?

 18. Jag hade också tänkt tipsa om Absolut Torr. Att fräta bort svettkörtlarna är ju annars ett bra sätt att sluta svettas.
  Den där kristalldeodoranten ska tydligen också vara djävulusiskt bra men man får vara beredd på att lukta etter värre första tiden man använder den.

  Vill man vara ännu lite snällare mot kroppen kan man se till att äta mycket blåbär. Det förbättrar balansen i tarmarna, som sägs hänga ihop med det mesta, inklusive doft (lukt) och svettningar. Hacka och torka blåbärsblad och blanda i te går också!

 19. vajlan

  tuttvärk?? jag har bara tuttvärk av hormonella skäl… gud så spännande med en ny åkomma! jag ska till doktorn i veckan o prata om mjölmage och komatöst tillstånd efter ätande, kanske jag skulle fråga om deoframkallad tuttvärk med? man lär sig nåt varje dag!

  mycket märkligt med stink är att man kan stinka i ena armhålan men inte andra!

 20. Jag erbjuder härmed landets doktorander att på min blogg undersöka fenomenet att man på två röda sekunder i ett kommentatorsbås kan gå från inläggsämnet till ett helt annat, lika engagerande.

  Ni skulle vara här hemma hos mig nu. Rött vin, grön fåtölj, tända lampettljus och sprakande brasa. (Jag skulle i så fall ha rutit åt er: GÅ OCH LAGA MAT FÖR BÖVELN!)

 21. Har först nu lagt märke till min djefla mans insiktsfulla utredning. Tänk att han — som snarkar så fasligt — kan vara så klarsynt.

 22. Sanna (en annan än den första, som av någon anledning tagit mitt namn)

  Tjoho, jag kan bidra med något nytt! Jag noterade att era deodoranter allihopa är av rulla-på (roll-on) typ. Med dessa finns det en hake: vid pårullningen måste man vara alldeles ren under armarna! Använder man dem som raggardusch, det vill säga som ett sätt att slippa tvätta sig, ja då kommer svettbakterierna (?) ner i burken, eftersom den lilla kulan för dem med sig. Nere i burken ligger de och gottar till sig och när du sen använder deodoranten nästa gång så smetar du på dig det äckliga.

 23. Sanna! Raggardusch! Hurra! Jag har lärt mig något nytt!

  (Det där med folk som snor ens namn är upprörande. Häromagen tog jag en tjej i hand och sa ”Lotten”. Då sa hon OCKSÅ ”Lotten” och inte alls frågande utan bara upplysande. Hur kan någon annan heta som jag? sa jag, varpå hon kontrade med samma fråga.

  Det här blir en lång parentes. Nu kom jag på att Pernilla Wahlgren lär ha bett dåvarande Pernilla Wallgren att byta namn till något annat. Så då gifte hon til Östergren, och sedan August.)

 24. Vi använder också begreppet raggardusch, fast då betyder det att man står lutad över handfatet och blaskar sig under armhålorna med lite tvål och vatten.

 25. Dieva: Det där kallar vi liverpoolare, medan raggardusch är precis det som Sanna beskriver. Ibland kallar vi det senare för fransk hygien också. Det händer även att vi duschar på vanligt sätt med vatten och schampo och sånt. Det kallar vi för att duscha.

 26. Nu har jag också lärt mig något nytt.

  Apropå tuttvärk, många deodoranter innehåller ammoniumklorid som inte nödvändigtvis är så nyttigt för kroppen.

 27. Apropå namn, så har ju Översättarhelena nyligen bytt genom nioteckensstrykning.

  Och om 23 år kommer vi att stilla undra ”vilken ö var det hon kom ifrån?”.

 28. Christian

  Förr kallade hon sig för Översättarhelena för att hon var en översättare som hette Helena. Nu har hon fått storhetsvanssinne och tror att hon är en ö. Men vilken? Hyppeln? Källö-Knippla? Kössö? (Uttlas Tjössö och heter egentligen Köpstadsö.) Eller något så banalt som Brännö?

  (Jag är hennes man, om någon tycker att det var en ovanligt tyken flåbuse.)

 29. Blask under armarna är en ”kattvätt”. Raggardusch är roll-on utan vidare tvagning, som sagt var.

  Ö-helena: Är du översvämmad?

 30. En sommar när vi på semestern låg och svettades kopiöst av feber under ett (antagligen hett) plåttak så kom vi på att svetten luktade bränt gummi.
  Den lukten återkommer numera ibland vid svettning.
  Mysko. Tidigare luktade jag ananas när jag var småsvettig. Det gillar jag.

 31. Skummade kommentarerna och hoppas att jag inte missat att nån redan har sagt:

  Tajta kläder och luft är bra mot svettlukt. Om man går och klämmer armen mot kroppen för att förhindra att det luktar svett blir det ännu värre eftersom armåhålan aldrig torkar, utan fukten där bara blir unken och stinkig.

  Jag svettas som en gris i lösa skjortor och blusar om jag inte har ett tajt linne eller en åtsmitande liten t-tröja under som kan fånga upp svetten. Helt rakade armhålor är också en pina (det är lagom med några millimeters stubb där, då hjälper den till att fånga upp svetten).

  Och så inte för mycket syntet i plaggen, det är ett stinktyg. Men det har ju flera andra sagt.

 32. Ica

  Jag är också en stinkbomb. Har, nu sedan jag flyttat in i en lägenhet då kläderna inte torkar när man hänger dem efter tvätt, börjat kalla mig The smelly kid in class.

  Funderar på att spruta botox i armhålorna. När jag blir rik vill säga. Det kanske vore nåt?

 33. Ica

  för övrigt: raggardusch är att stå och vaska vatten o tvål under armarna fast över handfatet. När man tar deo på redan sunkig armhåla kallas det hos oss i småland en smula rasistiskt för turkdusch.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.