Hoppa till innehåll

Liten rapport om det nya livet (s.k. egoblogg)

Först pluggade jag, sedan jobbade jag på NE, sedan var jag frilans med eget företag, sedan började jag för två veckor sedan på ett tillfälligt ”någorlunda vanligt jobb” som morgonpratare i radio. Och får hela tiden frågan hur det är. Och hur är det då?

Det är ohyggligt tröttande!

Att vaka hela nätterna med basketbollsstora bröst tillsammans med skrikande, bajsande, outgrundliga spädbarn är som semester jämfört med att … ja, vaddå?

 • Jag går upp klockan 05:50, och ser till att det finns en text på bloggen. Detta är bara jobbigt om jag har somnat för sent. Vilket jag har.
 • Jag äter havregrynsgröt och dricker te klockan ungefär 06:02, vilket inte alls är jobbigt eftersom jag förbereder med vatten och salt i tallriken och havregryn i decilitermåttet bredvid. Ordning och reda – helt emot min natur.
 • Jag går till bussen klockan 06:29, vilket alls inte är jobbigt eftersom det är tre meter till hållplatsen.
 • Jag kliver in i radiostudion klockan 06;58, vilket bara är kul – igår morse fick jag en egen fanfar i form av elefantmarsch i etern.
 • Jag babblar och pratar och läser tidningar och lyssnar på Vasaloppsåkare, ringer upp utlandssvenskar, yrar om tobaksmosaikkristaller, öl och kiss samt intervjuar och klämmer på smörsångare till klockan 10:00. Inte jobbigt.

Ändå är jag komplett sänkt när jag slutar för dagen klockan 12:00. Då går jag hem och redigerar eller åker till föreläsningar eller skriver artiklar där bokstäverna bara hoppar omkring och dansar jenka. Men jag kommer att vänja mig och är glad att jag inte är

 • jurist
 • bagare
 • kolgruvearbetare
 • boxare
 • upptäcktsresande i Antarktis
 • revisor.

Framtidsutsikter? Jo, jag har två mål: att uppleva ett OS (London 2012?) och få vara Sommarpratare. Framtidsutsikterna för framtidsutsikterna? Inte så goda. Jag är för trött för att planera.

Claes Gille hoppar ungefär 3,60 m i stav i OS 1912. Och landar i en liten grushög. Jättejobbigt.
Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Gå och knyta sig lite tidigare om kvällarna, kan det vara något?
  Eller sova middag, fast då blir nog nattsömnen ännu skralare.

  Stavhopp käpprätt ned i grushög bör undvikas, så mycket är solklart. Om nu inte smällen vid markkontakten gör att du somnar en stund, vill säga.

  Håller radiojobbet på hela våren, eller?

 2. Du menar att du pratar i radio utan mascara på ögonfransarna? Det var modigt! (Det finns i alla fall inte inlagt i morgonschemat och jag har svårt att tänka mig att du kan fixa det kvällen innan.)

 3. Nej. Man häller havregrynen i tallriken kvällen innan, och sen häller man på vattnet på morgonen. Salt är bortrationaliserat här, det behövs inte.

  Jag är inte heller någon morgonpigging, men det finns inget – INGET – som är så jobbigt som att väckas av barn hela natten. I’m living it, määäään! 😀

 4. Det är den där obevekliga regelbundenheten som gör det jobbigt. Det är min fasta övertygelse. Jag jobbar gärna 80 timmar i veckan men jag MÅÅÅÅÅSTE får bestämma LITE själv på morgonen.

 5. När jag var i selen och barnen i omhändertagandeåldern minns jag att jag vid frukostbordet om fredagar trött konstaterade att jag hade lyckats än en gång – nämligen att STIGA upp när väckarklockan ringde 05.45.(Något som vid ringningen verkade vara en omöjlighet)

  Får man bara två härliga lediga dagar så fixar det sig.
  Sedan är ju januari/februari de svåraste månaderna -och andra – tredje veckan på nya jobbet!
  Nu går vi mot ljusare tider!
  MEN
  Du MÅSTE göra något åt din sömnrytm: den gamle och jag löste vårt dilemma med att börja gå och lägga oss kl 21 – och det gör vi fortfarande!
  8 timmars nattsömn kompenserar för mycket av det naturliga åldrandet.

  Du MÅSTE göra något åt din sömnrytm Det gör man ju inte på en kafferast – MEN efter 2-3 veckor fungerar det. Vore BRA för hela familjen!

 6. Ack ja! Jag minns den morgontidiga tiden igår. Även jag har stått i en tidig studio och försökt få tankarna att komma ut i form av vettiga ord. Det gick så där.
  Numer gör jag nyheter som jag får fila på i lugn och ro ett tag innan jag sänder dem. Bortsett från att arbetstiderna är vettigare får jag också chansen att låta som en vettig männscha i radio och det är ju kul.

 7. Dygnsrytm, ja … det är svåra saker. Igår konstaterade både mannen och jag att klockan än en gång hade hunnit bli midnatt när vi gick och la oss.

  Det finns helt enkelt inte tillräckligt många timmar på dygnet!

 8. Dieva: Det är ju till och med vetenskaplig bevisat! En majoritet håller sig med en kroppsklocka med 26-27-timmarsdygn. Följde man den skulle man få intressanta effekter på en hel massa områden;-)

  Att lägga sig vid niosnåret på kvällen känns som en utopi innan man nått pensionsåldern. Stiga upp fem efter att ha sovit åtta timmar likaså.

  Fast det gör Torgny Lindgren. Han känner sig fri då – efter åtta har resten av världen vaknat och det kan komma telefonsamtal och allt möjligt hemskt:-)

 9. Sov en stund efter lunchen?
  Det låter så skönt med siesta. Säg till om och hur det fungerar sedan för jag har aldrig någonsin lyckats.

  Säg gärna till om du kommer på hur man blir sommarpratare också, f ö.

 10. cruella: Det gäller att välja mellan pest och kolera!
  Sedan får man intressanta spin-off effekter:

  När de omhändertagnödvändiga barnen avancerade till tonår och vägrade uppsöka paulunen, och väl där fortsatte att vara vakna – upptäckte vi samma sak som Torgny:
  Vi gick och la´oss kl 21.00( EJ = omedelbart sovande dock) och hade sedan EN HEL timme för oss själva nästa morgon 06.00-07.00 innan helvetet brakade lös!

 11. ab

  Kan man inte bilda Sällskapet för förSummade Sommarpratare? Kan man piratsommarprata? (Ja, jag är fast i det där, det är jag.)

 12. Jaaa, men det kan ni ju!
  Lotten fick ju en riktig inspelningsmackapär i julklapp (eller var det födelsedagspresent? jag kommer inte ihåg så nog) och fungerar den bra så är det bara för fler sommarpratespekulanter att skaffa egna.

  Sen sätter ni upp nya ”Radio Nord” på nätet. Men glöm inte skicka oss länken.

 13. ab

  Dieva, det är ju strålande! Och man behöver inte ens vänta till sommaren! Man kan ha aprilprat, t ex, eller en-gång-i-månaden-prat. Sommarpratsnödiga, vi slår oss samman och skapar en succésajt!

 14. Ja, eftersom alla nu får vara med i det här trevliga kollektivet så snokade jag runt lite mer än vanligt. Och hittade en av dina gamla bloggar (innan ordet fanns va?) med ett loppisfyndat skrivbord. Låt se. Det var -98, så på tio år har ditt skrivbord ökat i värde tre gånger. I alla fall på loppis i bure, där jag hittade ett likadant för nittio kronor. Nu ska det bara transporteras hit också, nästan lika många mil som kronor.
  http://home1.swipnet.se/%7ew-14847/bergman/frame.htm
  Kan man länka såhär?
  Hur mår ditt skrivbord idag? Har bordet fått någon egen blog som jag kanske missat?

 15. Jo. Jag har också jättejobbiga situationer. Som nu. När jag egentligen hade tänkt praktisera länkskolan. Också. Men. Sen såg jag att det var faktiskt två hela färre kommentarer till det här inlägget än till gårdagens. Bra anledning till att få försöka igen tyckte jag! Så jag försöker igen att länka direkt till skrivbordet
  Den här gången förhandsgranskade jag.. så nu vet jag att det fungerade. Så godnatt!

 16. Ser man på, Mina, du har hittat gamla blo… äh, sajter.

  Jodå, skrivbordet finns kvar och samlingen har utökats med inte likadana skrivbord, men med tusen och en andra teakmöbler. Snart måste jag börja sälja av prylar; vi får knappt plats med människor i huset.

 17. Du skriver verkligen roligt, något som jag helt enkelt inte kan göra! Men jag har faktiskt startat en blogg nu iaf, du inspirerade mig faktiskt på en gästföreläsning du hade förra året på Mälardalens högskola. Trevlig helg!

 18. Men skådespelardrömmarna då? Du kanske får utlopp dem i radio? Fast det är klart … skillnad på drömmar och utsikter, antar jag.

  Låter skönt det där med krypavståndet till bussen.

  Du får starta en kampanj: Lotten for Sommarpratare.

 19. Vistt är det Hitler som står där vid grusgropen och tar emot stavhopparen? Inte undra på att det var jobbigt.

  Min bsäte kompis Peller var reserv på Sveriges expidition till Antarktis i sultet av 1980-talet. Han såg det som ett drömjobb. Morgonpratare i radio hade nog däremot kommit på listan över saker han var glad att han inte var. Morgontröttare bästis har jag aldrig haft.

 20. A L V A S - P A P P A !

  Sommarpratare, borde vara en straffspark!!!

  OS?! Som deltagare?! (börja med EMG 2008, nästan samma fast mer fest)

 21. Kul att ni är här och röjer när jag bara är borta och istängd i baskethallar hela helgen!

  Apropå Hitler och OS (och basket), så har jag träffat och intervjuat en man som var med och spelade just basket i OS i Berlin 1936. Allt var bara tjosan hejsan och jättekul, sa han. (Vilket han sedan under kriget inte vågade berätta.)

 22. lotta

  Precis när jag stängt av kom jag på att det fanns en länkskola. En dag ska jag också använda den…
  Apropå bilen – jag gillar att den inte bara blir liten utan också lätt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.