Hoppa till innehåll

”De” eller ”dem”?

Fråga:

Jag har uppmärksammat att flera av mina vänner ofta skriver dem, när jag tycker att det ska vara de. Nu läste jag precis i min kurslitteratur:

”Men gemensamt för alla funktionshinder, även dem som inte har orsakats av miljön, är att de är miljörelaterade i den bemärkelsen att en otillgänglig och ohälsosam miljö skapar handikapp och försämrar hälsan.”

Ska det verkligen vara dem?

Kristin, student

Svar:

De är ju subjektsformen, dem är objektsformen. Det heter alltså ”De funktionshinder som inte orsakats av miljön”, eftersom de är subjekt.

Efter en preposition, som i detta fall ”för”, ska det vara objektsformen dem. Om vi förenklar meningen framgår det tydligare:

”Gemensamt för dem som inte har orsakats av miljön …”

Men det är numera godkänt att skriva ”för de som”, alltså när ett relativt pronomen följer efter ordet. Orsaken måste vara att så många gör ”fel”.

Jag skulle dock skriva dem, för att inte reta de läsare som tror att de är fel.

/Per

Share
Publicerat iBloggen

2 kommentarer

 1. Bo Bävertoft

  Hej.

  Jag ser att du flera gånger har behandlat ”de” och ”dem”. Men de fall som du har behandlat har oftast varit sådana som kan anses ”svåra”, dvs där det finns anledning att tänka efter. Det som jag ser allt oftare, framför allt på facebook-sidor (det är ju där som man numera oftast kan läsa vad ”vanliga människor” skriver), är att man skriver ”dem” när det (enligt min uppfattning) är självklart att det ska vara ”de” – tex ”de gick på bio”. Där skriver man ”dem gick på bio”. Min fundering är varför man kommer på att skriva så. Den enda förklaring som jag kan komma på är att man i talspråk säger ”dom” – och så kommer vederbörande ihåg från skolan att en nitisk lärare har präntat in att ”dom” ska man inte skriva – och därför skriver man ”dem”. Kan det ligga något i denna teori eller har du en bättre förklaring?

 2. Hej Bo!

  Du har rätt! Jag har fått den här förklaringen, och har sedan kollat runt lite och det verkar faktiskt stämma: man tror att ”dem” är den korrekta och fullt lämpliga stavningen av det som uttalas [dåm]. När jag frågar vad ”de” i så fall är och vad det kan tänkas användas till, kommer ingen med en förklaring som är i närheten av den korrekta.

  Det sorgligaste är nästan att de helt saknar kunskap om grammatik, så det är jättesvårt att förklara skillnaden. Avslutningsvis säger jag alltid:

  – Det är väldigt mycket bättre att skriva ”dom” konsekvent än att skriva fel på ”de” och ”dem”.

  Då lyser de upp och blir så glada så!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.