Hoppa till innehåll

Isvin, mjöd och en plötslig association (uppdat.)

I förmiddags fick jag i mitt radioyrke anledning att ringa till Broder Jakob, vinexeperten. Klockan var nästan halv tio, och naturligtvis låg karln och sov.

– Hrff. Hrrrrnnnff. H … *host*… Hallå?
– Snabbt nu, jag är i direktsändning om 20 sekunder!
– Hrrf. Öh?
– Rabbla allt du vet om det här isvinet som ska börja säljas på Systemet i april!

(Ordet ”vin” fungerar som GIIIIIIIIVAAAAAAAKT!)

– Gott, men dyrt! Honung, mandel, citrus, fin balans.
– Tack, gonatt, sov vidare!
– Zzzzz.

Isvin är vin som görs på frusna druvor och alls inte vin som man dumpar massa is i, har jag nu lärt mig. I lördags öppnade jag på samma tema en flaska mjöd som jag köpte på The Globe i London i höstas. Alltså sötsliskig alkohol som … inte är särskilt upphetsande.

Men punsch! Varför dricker jag så sällan punsch? Och varför äter jag så sällan ärtsoppa? Och bakar sju sorters kakor? Eller hoppar jenka?

Men så till den viktigaste frågan av alla: vad heter den där leken där man trär ett snöre runt båda händerna (spretande med tumme och lillfinger) och sedan genom att trixa snöret fram och tillbaka formerar t.ex. Tekoppen och Eiffeltornet?

Uppdatering
Jag fick förslag på trixa och knåpa samt ta (”ska vi ta?”) men det verkar som om det trist nog heter ”snörleken”. På engelska ”cat’s cradle”. Att ”hoppa twist” var också kul, men liksom en större variant …

Om det inte finns ett bättre namn (hjälp!) får vi tammefan hitta på ett. (Och leka leken lite flitigare.)

Uppdatering 2
Om ingen kommer på ett bättre namn (eller till och med ett riktigt namn), kommer vi nu att kalla snörleken för fissla! (Cred: Ö-helena.)

Mitt förslag till NE:

fiss`la verb ~de ~t
ORDLED: fissl-ar
SUBST.: fisslande, fissling
• genom att med fingrarna få ett snöre, trätt över båda händerna, att bilda olika figurer: snabbfissla; ~ en kaffekopp; ~ tillsammans med vännerna; han ~de till allas stora förvåning; ~ på pendeltåget
KONSTR.: ~ (ngt)
HIST.: sedan 2008; fr. ficelle ’snöre’

(Protester emottages motvilligt i kommentatorsbåset. De som inte har lust att t.ex. sprida sin vildhavre kan ju sprida detta ord istället! Mejla alla era fisslingskompisar. Tänk om alla barn i alla skolor lär sig att fissla de kommande veckorna …)

Share
Publicerat iBloggen

46 kommentarer

 1. Givakt var det ja :).
  Men jag är totalimpad över hans snabba sammanfattning.
  Själv skulle jag nog ha blivit sådär, ring tillbaka om en halvtimme när jag har klarnat upp ;).

 2. Malinka: Jag har nu fått förslag på trixa och knåpa. Men det känns inte riktigt rätt, va?

  Ibland när man hade gjort någon snörfigur, kunde man be någon att ”ta över”.

  Jessika: Han hade även kunnat rabbla varunummer om jag hade låtit honom …

 3. Orangeluvan

  Kan du inte ringa till din bror i direktsändning och be dem kommentera lajv? Eller har SYstemet ensamrätt till Broder Jakob?

  Jag vill hela tiden säga ”twist”, men det var en annan snörlek, det.

 4. Är det någon som kan återge (en variant av) den historia som brukade beledsaga snörtrixandet? Det var något med en kopp te, en galge och en resa till Paris.

  (Låter som en kurs i creative writing …)

 5. Stellan: Mjöd ska nog drickas för att det är just mjöd och för att man då känner sig lite medeltida. Men nej, särskilt gott är det inte. Det smakar honung och nektar och är så sött att man liksom blir klistrig i hela hjärnan.

  Däremot kanske man skulle kunna använda’t i efterrätter?

  Jag är inte alls nöjd med att snörleken nog heter snörleken!

 6. … även om Ulrika förstås var väldigt listig som lyckades hitta den på Wikipedia!

  Vad kan vi kalla den?
  Fäppla fjupp?
  Snöra snurr?
  Kruxa krax?
  En fika i Eiffeltornet?

 7. Man skulle ju kunna ta det franska namnet och göra om det lite och kalla leken för att fissla. Det ordet är såvitt jag vet inte upptaget. Sen kan vi – alla som hänger här i kommentatorsbåset – bestämma att vi börjar använda ordet flitigt (vilket troligen innebär att vi måste börja fissla regelbundet också) och så kan vi se hur länge det dröjer innan ordet har blivit etablerat i det svenska ordförrådet. Kul språksociologiskt experiment, liksom.

 8. FISSLA it is!

  Jobba på det nu, alla! Fissla away!

  (Som om vi inte hade en hel del annat att göra, va?)

  Sorgerligt blir det nu om Stellan kommer på ”det riktiga namnet”, förstås.

 9. Jag håller med ö-helena!
  Redan på fyrtiotalet i Skåne sa´vi bara ”Ska vi ta?”
  Vi lekte
  – dunk
  – burk
  – pjett (ibland kom någon som pratade uppländska och ville leka datten – märklig människa)

 10. Ewa

  Jag konsulterade mamma som har en bok i ämnet. Och boken heter ”Lätta och roliga snörlekar”, författare är Camilla Gryski.

  Tydligen heter det enbart snörlek, lite tråkigt namn.

 11. Agneta

  En historia för fingerlek med garn.

  Det var en gång en man som låg i sin säng,
  då fick han på bordet se ett bre, han öppnade det och blev så glad så att han hissade flaggan.

  säng
  bord
  brev
  öppna
  flagga

  går då att framställa via fingerlekens garn.
  Åtminstone är det så jag minns det.

 12. Fissling duger gott JA… även om faktiskt det engelska var helt ok 😉 För det verkade ju liksom som om det var något man gjorde, kunde ta på… Snörlek låter ju… löjligt?
  Fissling kan ju lätt dock förväxlas med Quissling, tyvärr… Vissling är ju en annan lek? Så, vad man kallade det själv minns jag inte ett enda jota av – tyvärr… Men, nog katten kallade vi det för något – måste bloggas om 😉
  Må så gott… värmländskan Bim… funderar vidare, eller slutar så kanske det dyker upp av sig själv? 😉

 13. ”Fissla” får några svenska träffar på Google (inklusive den här bloggen, förstås). Det verkar betyda ”trassla”, men även vara ett vanligt ”petverb” i stil med fippla, pilla, plocka…

 14. Lotta

  Kattens vagga har jag hört användas på svenska också. Men jag har tänkt att det är en särskild sorts figur.
  Vad vi sa kommer ag inte ihåg. Men jag ska nog ta upp leken igen. Min sexåring har preis lärt sig sticka, så hon är liksom inne i snörvärlden redan…

 15. Fissla är väl bra, jag är med på experimentet. Kan nog passa att lära fyraåttalftåringen vid pass nu.

  Men den som gillar skojiga ord blir kanske förtjust över vad det hette att hoppa twist i den här avkroken (mindre tätort i sydöstra Värmland) när jag var liten: hoppa spjång. Onomatopoetiskt så det förslår är det också. (Huruvida det heter så än idag eller ej, det vet jag däremot inte.)

 16. Nån som kommer ihåg fisslingen ”fisknätet”? Jag har för mig att det var en av de bästa, men jag kan för mitt liv inte komma ihåg hur man gjorde den. Den där med kuvertet sitter i däremot i händerna.

 17. Fisknätet, jajamän! Det slutade med det och alla försök att hitta på en figur att gå vidare med blev som bäst taffliga.

  Vi kan väl fissla lite på ö-träffen om en vecka? Med reservation för olika sorters force majeur kommer jag dit.

 18. Fisslandet har sannerligen förgyllt min dag. Om man är en snabbfisslare kan man väl nästan säga att det är onomatopoetiskt också?

  Men vad ska jag skriva om imorrn?

 19. Njaeh, tw(v?)isthoppning måste jag vänta med — har en bild som jag inte kan hitta som illustrerar perfekt.

  Men tidsoptimister kan jag skriva om! (Grrrr, jag blir tokig.)

  Nu vet jag! Jag ska prata fissling i radio imorrn!

 20. Vad ni hittar på när jag har uppmärksamheten på annat håll!

  Kul.

  Jag kunde fissla fisknätet för ett antal decennier sedan. Jag har för mig att man kunde det övergå i en figur som vi kallade ”Eiffeltornet”. Nu har jag helt glömt hur man gör.

 21. Fisken på fatet fanns det en fisselfigur som hette. Och så kunde jag göra någon sorts sopkvast (à la häxkvast).

  Undrar om mina barn (tonåringar) någonsin fisslat. Måste utredas.

 22. dieva, cecilia n: Jag minns figurerna ni nämner. Fisknätet är när man fisslar två (”tar”) men man kan ju fissla ensam också, och då slutar det med eiffeltornet, kvasten och — när man bara drar ur fingrarna ur kvasten — nyckelknippan. Därifrån vet i alla fall inte jag nån vidareväg!

 23. Miss Gillette: Det borde rimligtvis heta parfissling resp. singelfissling. Nyckelknippan har jag inte hört talas om. Roligt.

 24. Linnet

  – Kan någon vissa mig en bra hemsida om vagor (snörlekar vaggor) eller berätta hur man gör?=)

 25. Helena

  Jag växte upp norr om Dalälven. Där sa vi Trixa. ”Ska vi trixa? ”
  Man gjorde ju olika trix med snöret. Är det förresten någon som minns hur man gjorde fisknätet?

 26. Hej Helena — du har trillat in i ett drygt sex år gammalt inlägg – välkommen! (Och jag kunde inte ens göra fisknätet när jag var liten: bara kaffekoppen och Eiffeltornet.)

 27. […] läsekretsen om tips på vad taband skulle kunna kallas istället. När det i bloggmun redan heter fissla! Uppdatering: Verbet av substantivet taband ska vi bara inte tala om. Tabandagera? Och ja, man […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.