I lucka 5 gömde sig en av världens mest kända män. Han är så känd att alla någon gång har hört talas om honom, liksom Marilyn Monroe-känd. (Känner nu att min första association till en världskändis är lite väl mossig.)
Men visste ni att vår gamle kändis hade ett äkta, riktigt långt hårsvall – som blev grått redan när han var i 30-årsåldern och som efter en noggrann undersökning 1979 visade sig innehålla absurda halter bly?
Här har vi några ledtrådslämnare!
Pelotard:
Nä, det här går inte. Jag känner mig alldeles trög idag. Och det lär jag fortsätta vara, om ingen ger mig en knuff. Och om någon skulle ge mig en knuff, så knuffar jag ändå bara tillbaka.
Nina:
Idag ser det ljusare ut.
Flygbengan:
Närmare Da Vinci-koden än så här kommer vi nog aldrig mer i Julkalendern. Jag har sett HBs vagga och försökt se hens grav.
Dieva:
Jamen, allt faller ned. Även polletten. Det fattade ju HB också om hen nu inte råkar vara Schubert.
Ökenråttan:
Om man står på axlarna på nån som är lång så ser man lite längre, eller hur?
Isaac Newton (1642/43–1727) var inte (som man är nuförtiden) fokuserad på ett yrkesområde och kanske en liten hobby som att bygga modellflygplan i källaren på lördagskvällar. Nej, han var ett totalgeni som intresserade sig för fysik, astronomi, matematik, filosofi, teologi och (harrrkl) alkemi.
Nu var han ju inte ensam om galenskapsförsöken att skapa guld (en formulering som jag kommer att få äta upp den dagen någon verkligen lyckas) – det finns en lång, lång lista på liknande forskningslycksökare. Där står att finna bl.a. Elizabeth I och drottning Kristina, Faust, Tycho Brahe, Roger Bacon, Albertus Magnus, August Strindberg, Carl Jung …
Några av ledtrådarna inne i lucktexten var massa, acceleration, lagar, flux-, guld, fall, äpplen och gravitation. Pesten 1665 fick vara med för att den verkligen påverkade Newton; hans skola stängdes under två år på grund av den grasserande böldpesten och då blev han helt enkelt tvungen att istället för att plugga ta jobb på posten och pack… Neeej, feeel, han blev inte alls tvungen att jobba: han ville – och fick – istället sitta hemma hos sin mormor och läsa och forska på egen hand.
Ett litet känt citat som inte alls stod att finna i luckan, var detta:
”If I have seen further it is by standing on ye sholders of Giants.”
Det betyder enligt de flesta att Newton insåg att hans framgångar och fantastiska forskning och underbara upptäckter berodde på det jobb som tidigare forskare hade gjort. (Och ye uttalas [the].)
Med detta citat i bakhuvudet kan ni raskt associera till
- The Big Bang Theory
- Stephen Hawkings bok On the Shoulders of Giants
- Oasis’ inte särskilt omtyckta platta (som jag dock gillar skarpt) med det inte riktigt korrekta citatet Standing on the Shoulder of Giants (som man kan lyssna på här)
- grekisk mytologi.
Men nu har det visat sig att det kanske inte alls var ett tack till föregångarna och inte alls speglade en eventuell ödmjukhet. Det kanske var så att det bara handlade om ironi, satir och elakhet eftersom den som fick emotta dessa ord var en kortväxt krympling till forskare (med väldigt dålig hälsa) som hette Robert Hooke.
Denne och Isaac Newton var inblandade i ilskna fajter (som pågick i decennier) om vem som först kom på uppfinningarna och idéerna. Kanske ville Newton med citatet bara klämma åt Hooke och så anspela på hans inte alls (varken bokstavligt eller bildningsmässigt) stora person.
Om man ska sammanfatta Newtons liv, blir det inte en kort historia ens i punktform eftersom han
- föddes 13 veckor för tidigt och ändå överlevde
- har en något flytande födelsedag (december 1642 eller januari 1643) beroende på vilken kalender man använder
- var faderlös eftersom Isaac d.ä. dog redan när hans hustru var i fjärde månaden
- fick flytta hem till sina morföräldrar när hans mamma gifte om sig
- fick flytta hem till mamman igen när fosterfadern hade dött
- tydligen hade en mamma vars män dog frekvent
- uppfann fluxionsmetoden som inspirerade Doc i Tillbaka till framtiden
- byggde världens första spegelteleskop
- gav ut den revolutionerande Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica (förkortad titel: ”Principia”)
- formulerade sina tankar om gravitation när han inte begrep hur det kom sig att äpplen och månen väl lyder under samma tyngdlag men rör sig så olika (men Hooke sa att det minsann var han som kom på detta)
- gick in i väggen och blev deprimerad och sökte tröst i ett helt normalt jobb på det engelska myntverket, där han utarbetade ett nytt monetärt system som gjorde stor succé
- forskade fram det faktum att jorden naturligtvis kommer att gå under, men inte före år 2060
- utförde hemska försök på sig själv, som att sticka en syl i sitt ena öga
- inte var någon vidare politiker trots envisa försök i branschen
- tyvärr fick se två års arbete brinna upp när ett stearinljus välte rakt på alla papper och anteckningar
- stammade.
Det var Voltaire som av Isaac Newtons brorson fick höra om hur vårt geni löste gravitationens gåta när ett äpple föll från ett träd. Så långt är historien bekräftad, men den där delen om att äpplet landade i huvudet på Newton är förmodligen en skröna. (Vilket passar mig utmärkt: skrönor är ju som historier betraktade intressantare och roligare än den verkliga, kanske bistra sanningen.)
Nu ska vi dra en vinnare! Tröjorna är tyvärr fortfarande osynliga (tusan vad jag verkar ha otur med tröjtryckerierna: detta är mitt femte sedan jag började 2005 och alla lovar de runt och håller tunt). Jag rör om och draaar en LarsW – och så en liten bonus till Agneta uti Lund, som aldrig ger sig och googlar frenetiskt och famlar sig fram till gåtans lösning hela dagarna! I Newtonluckan kom Skogsgurra dessutom med väldigt fin tröst till henne:
– Men du famlar väldigt bra, AuL.
En ny lucka kommer på måndag den 11 december!
Grattis LarsW och AuL!
Jag är allergisk mot gröna äpplen men ett rött i munnen passar mig bra.
Ja, jag sa det förut och jag säjer det igen: Jag borde inte ha kunnat det här. Men det gjorde jag! Att det var TVÅ äpplen där lurade inte mej. Lille M. öppnade en flaska Mont-Redon till middan för att fira mej; han litade fullkomligt på att jag hade rätt. The feeling, Louis, the feeling!
Lille Maken har gott omdöme: alla som gissar rätt under en luckdag, ska föräras bubblor i glasen!
(Jag kan inte sova. Musen knaprar i garderoben.)
Mätt och belåten efter julbordsmat har jag läst och och lärt. Svaret kom till mig genom er alla. Tackar! I väntan på Gådå som ju stavas så är svaret på nästa lucka 42.
Tack för extrapris och grattis och för som vanligt bra lucka och bra facit!
Lotten, jag kan inte heller sova eftersom jag sov mer än 16 timmar förliden natt + större delen av gårdagen. Googlar jag först mot slutet när jag inte lyckats lösa av egen maskin + allas kommentarer. I denna lucka hängde jag från början upp mig på att det måste vara en pjäs.
Va? Newton??
Han gick bort omedelbart. Även om det fanns antydningar så gjorde killen på scenen allt som Newton dels visste inte gick att göra och en grej som han inte visste att man inte kunde göra.
Snabb acceleration och inbromsning. Så snabb att man inte såg förflyttningen. Kan det vara biljardbordet eller Newtons vagga som ligger bakom den missuppfattningen?
Svävande hatt? Just det var omöjligt på Newtons tid. Och kräver inte så lite attiraljer idag – ofta kryoteknik och magneter eller aktivt styrda grejer.
Och allt guldet. Han visste inte att det inte går att göra guld. Men att han aldrig lyckades står klart. Om han inte stal på myntverket.
Allt fullständigt atypiskt för Isaac Newton. I mina ögon var han därför från början ingen möjlig kandidat. Då fick man väl kolla bakgrunden då. Och där fanns en mycket tydlig referens till flödeskondensatordriften. Fortfarande lite mystifierad men en tidmaskin kanske kunde behövas för att uppleva spektaklet. Om det var på sextonhundratalet eller inte? På Jorden eller inte? Det kan man aldrig veta.
Grattis Lars W och AuL! Är rätt nöjd efter att ha klurat ut 2 av 5. Gick via Newton till Paolo Coelhos Alkemisten eftersom jag var inne på en författare, men de religiösa grubblerierna fick mig på rätt bana.
Japp det var han som i alla fall borde ha uppfunnit störtkrukan och som var tung (ton). Och som längtade efter något kallt (is, ack) och var som en färsk måne, dvs ny (new).
Ja, den hävde PK ur sig när jag stod på gränsen till drömlandet. Grattis LarsW och AuiL! Och grattis PK, fint plockat!
En tacker. Alltid en tröst eftersom jag ännu inte har varit i närheten av rätt HB hittills i år. Nu har jag energi till fler felgissningar.
Grattis LarsW och AuL till en osynlig tröja! Det är verkligen en härlig känsla när man vid andra läsningen av luckan plötsligt INSER vem HB måste vara. Bara sådär. Återgår säkert till min vanliga förvirrade status imorgon.
Newtons vapensköld har två korslagda benknotor på svart botten. Bara en sån sak!
Mont-Redon har inga bubblor, men är gott ändå … och rött.
Ja! Där satt den!
Grattis LarsW och AuL!
När det gäller äpplen så dyker ju Newton genast upp i skallen. Så gör även Jobs och Tage Danielsson. Har man då annat för sig än att slå upp ledtrådar, ja då blir man HB-lös. (Samt att man (jag) ju inte tror att det kan vara så enkelt. Förrän jag denna morgon läst vidare i förra båset och inser att det var det ju.)
Får väl trösta mig med att 1700-tal fortfarande passar in på DRT. Förutom häromdagen men det är säkert någon fnurra som är oviktig.
Grattis LarsW och AuL!
Grattis Lars W och AuL.
Jag kunde jag kunde. Vapenskölden Ökenråttan nämner fick bli min ledtråd i första svaret. Känner igen Dievas beskrivning på lyckan att fatta.
Noooo nu råkade jag skicka med adressen som hatas… måste ändra vilken den väljer själv. Förlåt förlåt för merarbetet.
Världen rubbas i sina grundvalar. Efter åratal av felaktiga eller mestadels helt uteblivna gissningar, prickar jag två i rad!
Jag tyckte min ledtråd att HB förväxlas med en massa, var fiffig, jag måste få säga det.
Kraft mäts i N(ewton) men massa i kilogram.
Grattis till tishavinnarna, det bådar gott med två vinnare….
Mycket riktigt Ninja! Egentyngden på armerad betong är ungefär 25 kN/m³ (kilonewton per kubikmeter). Vill man få en känsla för hur mycket det är kan man översätta det till 2,5 ton/m³. Vill man sen veta hur mycket man kan dra i (eller trycka på) betong innan den går sönder är Newton där igen, men då räknar man kraft per kvadratmeter och kallar enheten för Pascal (Pa). Hooke får också vara med. Han har en egen lag som beskriver förhållandet mellan kraft och deformation.
Grattis till LarsW och AuL. Hurra!
Att träffa rätt ger ny energi till joule!
Läste luckan och tänkte ”Värst vad det var Newton här, han är ju överallt!”. Men drog slutsatsen att det var just honom det handlade om, se det gjorde jag inte. Förrän sent sent när alla ledtrådarna sa det.
Grattis till tishorna (…?) LarsW och AuL!
Får jag drista mig till ett försynt korrpåpekande: det verkar vara ett ”han” för mycket i depressions- och myntverkspunkten i facitet.
Vi är på väg från förståelse för samband och fakta till kalenderbiteri, regelstyrning och googling. Ingen bra utveckling.
Doc Brown döpte sin häst till Newton. Jag rider på den mot en röd tråd som jag tror, kanske, är så dyrbar att bara de allra rikaste och mäktigaste har råd med den.
Och grattis till tishorna, tishavinnare!
@Magganini det där är en känsla jag oxå haft några gånger under åren, det är liksom som att det är för lätt så hjärnan kopplar inte. Inte ens magkänslan sätter in.
Som alltid roligt att höra hur andra tänkt kring sina ledtrådar, några såg man några ser man helt uppenbart nu när de förklaras.
Men äsch då. Newton himself?! Jag gissade på Sex Pistols, pga ”Should I stay och should I go” & tyckte jag var supervitsig med ”Granny Smith & Wesson”, deras konserter var ju rena cirkusen och stagediving men jag fick inte ihop att dem med Apple Record label 🙂 Bättre lycka nästa gång?! Ut i solen med oss så ser vi inte dammråttorna inne och får lite frisk luft att tänka lite klarare på DRT!
Jag måste ge en eloge till Godiva! Granny Smith & Wesson var ju briljant i kombination med Apple!
Vad kul att ni hänger här! Själv ska jag nu ge mig iväg till en basketmatch (spanjoren ska sätta sju treor idag, det känner jag på mig) och sedan laga Nobelmiddag. Men ny lucka kommer definitivt kl midnatt!
Grattis LarsW och Agneta uti Lund!
Jag gissade så snabbt att jag missade att hoppa i hatten. Det var dumt.
Man ska nog kisa litegrann och inte förblindas av enstaka detaljer i ledtrådarna. Det där med att skydda ögonen ordentligt tog jag fasta på och då hamnar men mer åt dr Strangelove-hållet, eller eventuellt Lumor i Kåldolmar och kalsipper.
Grattis till tishavinnande LarsW och AuL!
”Börja i liten skala” syftar på gossen Isaacs obetydliga storlek som nyfödd. Mamman sa att han skulle ha rymts i ett quart glass, hur stort nu ett sånt kan vara.
Grattis LarsW och AuL!
Kul att kunna en och annan lucka iaf
Vad gäller möss kan man företa sig lite vetenskapliga studier i enlighet med Denna film
Fantastisk film, Béatrice. Särskilt ljudeffekterna.
Slickar såren och kontemplerar vådan av att vara så vag att inte ens Båsmamman fattar vinken. Mumlar surmulet om Royal society och kroppars rörelse men är absolut inte bitter! inte i princiiiip alltså:)
vi gisslar på mannen som gikc ut ur en lukca okcså kom tillbaks i lukca älva okcså var hundra år
Puh, äntligen en lucka jag kunde. Att denna julkalender light snarare känns nytung skulle alltså hinta åt han Newton.
Grattis LarsW och Agneta uti Lund, som jag tror har en lyckad flört med alkemin eftersom AuL också måste uttydas Guldlund.
Helt riktigt Bokbusscattis: ibland fattar inte ens jag era ledtrådar!
Meeeeeen: tänk på att vissa av era ledtrådar är glasklara och fantastiska utan att hamna i facit. Jag är nämligen kalenderdiktator utan rättviseaganda. Jag gör helt enkelt som jag vill, moahahhahaaa.
Nu, t.ex., gör jag en kalenderbitarlucka! Ba sådär! Den publiceras strax kl. 00:01 – men får inte sitt facit förrän seeeeeent natten till tisdag. Kanske inte ens förrän på tisdag morgon eftersom jag måste ut och rulla hatt på herrmiddag. (Ja, blir man inte bjuden på Nobelfesten så får man istället gå på herrmiddag.)
[…] Isaac Newton […]