Tänk er ett paraply. Och att paraplyet är slitet och gammalt och har tappat allt tyg. Tänk er nu detta paraply har hamnat i en stor centrifug. Och nu bänglar ni ut det ur centrifugen och tänker ”julgran i en tyllkjol”.
SÅ spretigt var båsets ledtrådar idag. Men om ni tittar lite extra på vissa av kommentarerna, kommer ni att se att särkilt fyra komponenter upprepas: bokstaven h, konstanter, plankor och max:
Hannoia (h annoia, h-annoia):
Spänningen är olidlig och konstant. Vi måste anta att bakom den här luckan finns ett medvetet och intelligent sinne.
Pysseliten:
Jag ser hen planka.
Karin:
Dagens bräda, minsann, och en rejäl en! Nästan så man undrar om det inte skulle funka bättre med en planka.
Ökenråttan var först inte riktigt säker:
På bilden har vi en bock. Sågbock, då? Eller gymnastikredskap! Och figuren där har nyss utfört en trippel med skruv, eller dylikt.
Men samma Ökenråtta visste besked en liten stund senare:
Nu ser jag vad det är! Haha, pinnarna.
Pelotard:
Men för höge farao, Pelotard, ännu en lucka som handlar om din fil. kand. och så ser du inte ledtrådarna direkt. Korkad till max.
LarsW:
Jag föredrar Max framför Donken.
Ingela:
Planka ser jag ju, men HB måste väl vara Ernst som ska bygga ett köksbord av murkna brädor med kraftigt överdrivna dimensioner.
Och var man ännu inte säker på svaret, så kom Skogsgurra med en plankdefinition:
”Orättmätigt bereda sig tillträde till avgiftsbelagt publikt evenemang.”
Och nu till lösningen! En vetenskaplig gigant …
Max Planck (1858–1947) hette faktiskt inte Max från början utan Karl Ernst Ludwig Marx Planck, vilket har förvirrat kalenderbitarna genom åren. Kanske var det bara en felskrivning i kyrkböckerna, men från 1868 skrev Planck själv sitt namn som vi är vana vid nu.
Den unge Max var multibegåvad och skulle faktiskt ha satsat på musiken om han inte hade snubblat över en fysiklärare – Philipp von Jolly (tihi) – som påpekade att det där med fysik var minsann inte nåt att ha i framtiden. Allt var liksom redan hittat eller uppfunnet eller formulerat, sa han:
”Inom fysiken är nästan allt redan upptäckt, det enda som faktiskt återstår är att räta ut några enstaka frågetecken här och där.”
Men Planck lyssnade inte på det örat. Parallellt med sånglektioner och operakomponerande samt piano-, orgel- och cellospel excellerade han i fysikstudier och påbörjade sina universitetsstudier redan som 16-åring. I Tyskland var det då helt normalt att man bytte universitet då och då och pluggade än här, än där, så Planck hamnade när han var 19 år på ett universitet med idel kända vetenskapsmän i lärarstaben. Dock lät han precis lika surt kritisk som jag, när han i breven hem berättade om sina föreläsare:
”Hermann von Helmholtz är alltid oförberedd, räknar fel hela tiden, pratar långsamt och tråkar ut oss alla. Gustav Kirchhoff förbereder sina föreläsningar minutiöst, men är fnösketorr och talar hela tiden med monoton röst.”
Max Planck slutade att gå på lektionerna och pluggade istället termodynamik på egen hand – och kvitterade ut sin universitetsexamen när han var blott 20 år. Sedan följde slag i slag en fullständigt sanslöst fantastisk karriär där Planck formulerade den teoretiska grunden för det som kom att kallas ”Plancks strålningslag”. In på scenen alltså: kvantmekaniken!
När Einsteins artikel om relativitetsteorin publicerades, var Max på hugget och hängde på resonemanget, blev alldeles till sig, kontaktade Einstein – och fick en vän för livet. Kanske sporrade de varandra till sina stordåd? (Analytiker skulle, om de lyssnade på mig mer, kunna jämföra denna relation med t.ex. Lennon & McCartney eller Hasse & Tage.)
När Hitler kom till makten, var Planck en av de mer aktiva i kampen mot galenskaperna. Han hjälpte judiska vetenskapsmän så mycket han kunde och skrev månget brev till nazister i maktposition, där han bad om förståelse och undantag. Nazisterna själva litade inte alls på honom och tillsatte prompt en utredning. Enheten för forskning kollade upp Plancks förfäder – och konstaterade nöjt att de hade haft rätt: att han var till en sextondel judisk. Hilfe!
(Här hoppar jag nu över alla Max Plancks konstanter och professurer, lärjungar, medaljer, Nobelpris och asteroiden. Sammanfattning: det är väldigt imponerande.)
Om ni är intresserade av bilden ovan:
- Auguste Piccard, Émile Henriot, Paul Ehrenfest, Edouard Herzen, Théophile de Donder, Erwin Schrödinger, Jules-Émile Verschaffelt, Wolfgang Pauli, Werner Heisenberg, R.H. Fowler, Léon Brillouin.
- Peter Debye, Martin Knudsen, William Lawrence Bragg, Hans Kramers, Paul Dirac, Arthur Compton, Louis de Broglie, Max Born, Niels Bohr.
- Irving Langmuir, Max Planck, Marie Skłodowska-Curie, Hendrik Lorentz, Albert Einstein, Paul Langevin, Charles Eugene Guye, Charles Thomson Rees Wilson, Owen Willans Richardson.
Planck fick 1888–92 fyra barn med sin första fru Marie Merck. Om de hade gift sig i Sverige 2017, hade barnen säkerligen hetat Planck-Merck i efternamn.
Barnen var i kronologisk ordning Karl, tvillingarna Emma och Grete samt lille Erwin. Max och Marie var lyckliga, livet lekte, barnen växte och de vetenskapliga upptäckterna kom slag i slag. År 1901 togs den här rufsiga bilden på Planck som jag inte har lyckats hitta en förklaring till, men den brukar dyka upp i meme-sammanhang med rubriken ”före och efter”. Fast före och efter vad? Mustaschen spretar, håret står på ända, han ler som Mona Lisa och tittar i november. Varför?
Så långt gick i alla fall det mesta som på räls. Men sedan …
- Marie dog av tuberkulos 1909.
- Planck fick ytterligare en son med sin nya fru Marga 1911 – Hermann, som enligt källorna inte var ”psykiskt stark”.
- Sonen Erwin var försvunnen – tillfångatagen – i Frankrike ungefär 1914–17.
- Sonen Karl dog i slaget vid Verdun 1916.
- Dottern Grete dog i barnsäng 1917.
- Dottern Emma gifte sig med Gretes änkeman, och dog sedan i barnsäng även hon 1919.
- Sonen Erwin (som ju till slut släpptes i Frankrike) deltog i periferin i planeringen av 20-juli-attentatet mot Hitler och hängdes därför 1945.
Efter Erwin Plancks avrättning, skrev Max Planck i ett brev (tack och lov för dessa tiders intensiva brevskrivande) till en forskarkollega:
”Jag kämpar dagligen för att finna styrka att acceptera detta öde. Vid varje gryning kommer sorgen över mig igen som ett nytt slag, den förlamar mig och grumlar mina annars så klara tankegångar, och det kommer att ta lång tid tills jag återfår min mentala balans. Detta eftersom Erwin var en så värdefull del av mitt liv. Han var mitt solsken, min stolthet, mitt hopp. Det som gick förlorat med honom, kan inte i ord beskrivas.”
Två år senare dog Planck, fortfarande oerhört bedrövad. Hans hustru Marga följde ytterligare ett år senare (1948) och sedan dog även den psykiskt svage sonen Hermann 1954.
Om det finns något att glädjas åt i denna sorgerliga soppa, är det att de två barnbarnen som föddes 1917 respektive 1919 överlevde, och att fick sina döda mödrars namn: Grete och Emma.
Här kommer några till engelska översatta Planck-citat som ni kan skriva ut och rama in och sätta upp på toa:
”Anybody who has been seriously engaged in scientific work of any kind realizes that over the entrance to the gates of the temple of science are written the words: Ye must have faith. It is a quality which the scientist cannot dispense with.”
”A new scientific truth does not triumph by convincing its opponents and making them see the light, but rather because its opponents eventually die, and a new generation grows up that is familiar with it.” (Förkortat: Truth never triumphs—its opponents just die out.)
”In the last analysis, we ourselves are part of nature and therefore part of the mystery that we are trying to solve.”
Minns ni fotot på väggen i den första bilden längst upp i facit? Här är den igen.
Vinstchans! Hopp i hatten! Jag rör om och drar två på en gång! Karin! Ingela! Tjoho! Kom ihåg att mejla adress och storlek! Skål!
Psssssssst. Jag kommer att ha massa inte särskilt jättestora tröjor över när vi är färdiga på julafton eftersom jag räknade helt fel när jag beställde dem. Vad tycker ni att jag gör med dem?
Bonus ur kommentatorsbåset: embryo rimmar!
det här kan jag embryo maka på dej från datoreländet
men jag sittrer ju här
maka på dej sa jag eller vill du inte några praket
men jag skriker en liten dikct
det ger jag den i: fly mej några tangenter så jag kan svara på gråtan
men farran
undan det är dan före dan före dan före dropparedan
men farran
det är bråttom: vi måste till stormarknaden julmarknaden okcså köpa en klapp till julgrannen
men jag tänkcte rimma / det tar bara en timma
nä nu skriver jag svaret: jhldhjdlöodilm jjkllkövretkll
men farran: det där betyder ju ingenting
inte för dej kanske men för mej betyder det allt det säjer jag nu
yo
Ja, embryo rimmar! Och jag klarade luckan fem i tolv, puh.
Grattis Karin och Ingela!
Pysse knäcke luckan tidigt i morse, det kan ju vara värt en tischa i inte allt för stor storlek. Själv fnittrar jag lite förtjust över Datsun cogs.
Jag kan tala om att jag har fnittrat nästan konstant sedan kl 06 i morse!
Hurra! Mitt livs andra kalendertisha! Jag som trodde och sörjde att fjolårets skulle bli den första och enda. Är så glad att det blev som det blev i år, det har varit helt perfekt med en lågintensiv kalender. Tack så mycket för bådadera!
Grattis Karin och Ingela!
Jag visade bilden och luckan för mitt jäla husband och förklarade att även bakgrunden är en ledtråd. ”Jaha, Planck” sa nörden. Han får inte vara med och kalendra någe mer. Själv var jag ju tvungen att bekräfta det hela genom att läsa om kvantfysik hela dagen och börja fundera på om det inte är dags att utöka konstvetenskapen med teoretisk fysik.
Haha! Det där jäla husbandet får snart ta och kliva in här också!
Grattis Ingela och Karin.
Där rök min DRT
Bara 57 tiopotenser fel till att börja med idag!
Jag hamnade på en annan konstant före lunch, 6,022… x10exp 23 (hur skriver man di där små exponentnuffrorna här? (det är lika svårt som h med streck ℏ flygbengan)). Åsså slog det mej där jag stod vid spisen och funderade på bräderna; Planck! ungefär 6 x 10exp -34.
Grattis till T- Ingela och Karin!
Grattis till vinnarna!
Jag sa ju att det var han ! Viktor Rydberg.
Grattis Karin och Ingela!
23:48 tog energin slut – jag somnade … för även om det var en sådan där lucka som jag direkt såg HB i så tvivlade jag såklart lite inledningsvis. eftersom jag vet hur och när den lille rackarn till konstant måste tillättas och det är inte vid bordsbyggen. Om det inte är en snickare som jobbar med ljusets hastighet förstås!
zkop’s S var för mig en superfin vink om partiklarnas vågform (utmärkt ledtråd!) och SG’s vågskvalp likaså.
Men igår var första gången jsg läste om hans tragiska öde, att överleva alla sina barn. Det var verkligen sorgligt.
Grattis Karin och Ingela (sorry Karin för felciteringen, men du fixade ju till det snyggt!)
Jamen så snett! 🙂 Grattis till er alla rett!
Tack till båset som fick mig att ändra riktning från Carl Sagan! Första tanken när det gällde rymdens gåta men inget stämde ju.
Grattis Ingela och Karin!
Båsmor – Paypal?
Vill ju beställa både tisha och bok.
Så förargligt. Tanken snuddade vid Planck men sen tänkte jag att det är ju ingen FörFatTaRe (ska läsas som kursivering) och så verkade båset yra om Tycho Brahe som verkligen inte, och förresten stämde det inte, och sen var det sent.
Nåja. En lucka kvar att kanske klara. Grattis Karin och Ingela!
Grattis till vinnarna! Jag inser att jag måste lusläsa kalendern under jullovet. Lär mig massor av nytt!
1. Här har jag i alla år trott att konst och litteratur å så där är mitt gebit. Ånej, inget kunde vara felaktigare. Zweig, Mitford, Moran, Johnson och O’Connor missade jag samt och synnerligen. Men Newton och Planck! Jag kommer nu att byta fack och koncentrera mej på naturvetenskaperna som verkar vara min sanna grej; Lille Planckan och jag är dessutom födda på samma datum. Bara en sån sak.
2. Nu vill jag rekommendera en rolig film om en planka. Den heter ”The Plank” med engelsmannen Eric Sykes.
”År 1900 Planck …” sa min fysiklärare, som väldigt ofta sa fel. Några av hans felsägningar har stannat i mitt minne, men tyvärr har jag aldrig kommit ihåg vad det var Planck gjorde år 1900 prick.
På Wikipedia läste jag att det var då Planck gav teoretisk bakgrund till Plancks strålningslag och att det dröjde många år innan betydelsen av Plancks konstant kunde klarläggas, men den 14 december 1900 räknas som den moderna fysikens födelsedag.
Plancklängd, Planckmassa, Plancktid är fysikaliska konstanter med hans namn och så Plancks konstant, h, då.
En annan av fysiklärarens felsägningar, under tiden han ritar på tavlan: ”Så har vi två parallella linjer som möts här borta.”
Schubert var det ja. Att det var en vetenskapsman det stod klart men inte tänkte jag på Max Planck. Nu kommer inte ens ihåg vem jag tänkte på.
Grattis Karin och Ingela!
Grattis Karin och Ingela!
Jag själv var övertygad om att luckan handlade om osäkerhetsprincipen, dvs att det för en julkalender inte går att veta om det är HB eller VERKET som åsyftas med en godtyckligt hög grad av noggrannhet utan att det finns en bestämbar undre gräns för osäkerheten.
Båset bekräftade min teori eftersom lettrådarna spretade likt pälsen på Schröders katt som Albert gnuggat med sin plaststav. Det kändes osäkert och därmed helt rätt! Nu är jag i alla fall positivt laddad för nästa lucka!
Citronen: Verket är Hemlisbloggaren, eller hur det var han fick till det, Georges Louis Leclerc, comte de Buffon i sitt inträdesanförande i Académie française, sådär 1753 vidpass.
ÖR: Exakt! Och, Buffons lag (ej att förväxla med Italien som Sverige degenererade på deras hemmaplan).
Grattis till Ingela och Karin!
Jag köper gärna en tischa om du har över.
Vilken ovanligt trevlig början på denna dag – nyss uppstigen (jo, jag vet och min svärdotter säger avundsjukt att jag lever som en tonåring med mina sena vanor) vinner jag en åtråvärd tröja! Tack plommonstopet, tack Lotten!
Jag funderar på om det inte skulle gå att utforma ett luck-baserat personlighetstest. Ungefär så här:
1. Om du genast ser vem HB är var hamnar du då på skalan: Besviken – Glad.
2. Om du inte fattar någonting alls vad gör du då på skalan: Nosar runt efter ledtrådar och gissar på i alla fall – Slår dig ner på läktarn och njuter av matchen.
3. Om du råkar göra en Schubert hur gör du sen: Visslar oberört och slänger in en massa nya alternativ – Backar försiktigt
4. Och om du gör en praktfull blåsippa? Ja här finns det väl bara ett alternativ: Njut! Det är då det är som allra roligast. Och det är anledningen till att jag varje år hävdar att kalendern borde vara obligatorisk undervisning för blivande kriminalare. När man är så fullständigt säker på sin sak och hittar hur många bevis som helst för att man har rätt, fast det är helt uppåt väggarna. Så lärorikt.
Tack alla för finfint luckhäng!
Haha! Blåsippedagarna är underbara, men med förfärlig baksmälla dagen efter.
Bra funderat, Karin!
Nu gäller det bara att gå en kurs i lettrådsskrivning. Jag har så svårt att få till dom så där lite oskyldigt glasklara som dom ska va. LarsW:s om att han föredrar Max framför Donken var ju en femetta till exempel.
Av Karins alternativ är nog 1. värst. Då bli ju hela dagen som en öken och inte ens vi Ökenråttor tycker att det är särskilt roligt. Fast då har man förstås nöjet att förstå HUR finurliga alla finurliga lettrådar är. Oaser i öknen.
Roligaste är att inte fatta nåt och sen hitta rätt med ledning av båsets fiffigheter. En riktig dunderblåsippa kan jag också fröjda mej åt.
Grattis till tishorna! Själv är jag nöjd med att mina milsvida kunskapluckor inom naturvetenskapens domäner i viss mån kompensereas av en fallenhet för googling.
Grattis till tischavinnarna! Tack till Karin för det fina luckbaserade personlighetstestet, log igenkännande till alla varianterna. Jag som naturvetare var helt rökt – känner så klart till Max Planck, men inte tillräckligt för att hitta honom bland alla lettrådar. Jag letade länge för att hitta det litterära i text och bild, vilket resulterade i ingenting. Inte ens en liten båskommentar. Skärpning utlovas inför morgondagen.
Lotten – jag gillar denna långsammare variant av kalendern, nu hinner man med sina julförberedelser OCH får sova på nätterna!
zkop: Kanske har vi haft samma fysiklärare!
Dina!
Jag har Payson (som Paypal) och ska försöka gräva fram en klickbar länk från bloggarkivet. (Se mig som en knarrig bibliotekarie som tycker om att gå ner i magasinet och rota fram dammiga böcker.)
Swish kan man också roa sig med, men jag ska försöka göra nåt snyggt med den infon. Alla ni som inte vinner tröjor kan få köpa en jähättebilligt!
Nu måste vi under resten av dagen följa den spännande utvecklingen av HK:s och Zkops möjligtvis samma lärarupplevelse!
Lotten, om jag kommer ihåg rätt så måste man ha svenskt bankkonto eller ID eller nåt för Payson. Därav min fråga om PayPal som är internationella.
Tack, ÖR. Jag insåg efter en relativt kort tid vem det var frågan om, men ville dels bli säker och dels komma med en hyfsad let-tråd. Det var ju min första HB för året.
Hallå i båset! Nån fler än jag som ser ”På spåret”? Superlätt fråga på Wien…
Nämen vad skönt att man hade fel igen, ett rätt kanske får räcka i år. Men jag har en chans kvar va? Extra skönt med fel när man inte har en aaaaning om vem HB är. Grattis Karin och Ingela!
Japp, Béatrice! Klockan midnatt kommer allra sista hemlisbloggaren 2017!
Bänkar mig på läktarn med kudde och filt, här ska sovas. Lite dagen-före-dopparedagenkänsla har jag allt.
Haha, det var Plancks fysiklärare som hette von Jolly. När Betong-Bess skrev att hon sprang runt och viftade med jolly roger undrade jag vad hon menade med det, men flygbengan hade en bra förklaring – att hon syftade på att gå på plankan.
Det var ungefär som Pysselitens fina tolkning av mitt S.
Lotten, ”utredningen” du önskade om fysikläraren är lika obefintlig som mina fysikkunskaper.
I mitt nästa liv ska jag banne mig heta von Jolly.
Efter lettrådarna i båset så googlade jag Max planka (som i boken som inte finns) gissa vem som kom upp överst med bild och allt. Tack för hjälpen båsister!
Oj, jag hann inte! Nästa lucka är ju redan framme. Men katamellerna är färdiga i alla fall.
Grattis teskjortsvinnare!
Ja, men spring dit nuuu!
https://lotten.se/2017/12/lilla-julkalendern-2017-tolfte-luckan-pa-den-tjutredje-dagen.html
[…] Max Planck […]