Hoppa till innehåll

Facit till lucka 8 heter lucka 16 (Lilla Julkalendern 2017)

Jag trodde på riktigt och i verkligheten att jag hade gjort världens svåraste lucka. Ingen skulle känna till hemlisbloggarn, ingen skulle ha hört talas om skribenten och alla skulle bli jähätteirriterade och så skulle jag bli tvungen att som i Schubertluckan bli tvungen att gå in och rya och ställa saker och ting tillrätta mot tolvslaget. Vilket jag alls inte hade haft tid med eftersom jag idag pratade

 • i radio
 • i tv
 • på högskolan
 • med konstiga personer i telefon
 • med bönder på latin.

Och nu när allt är tvärtom och uppåner, fokuserar jag en stund på alla stackare som sitter på läktarn.

Vovamomo, som nästan aldrig har rätt men håller humöret uppe ändå:

”Himla irriterande är det. Att jag inte förstår vad ni pratar om. Te och frisyrer.”

Ökenråttan, som fann ett halmstrå:

”Nu har jag hittat dom gula dojorna. TROOOR jag. Men vad hjälper det?”

Wickmanskan, som tog sig friheter:

”Fattar noll och ingenting. Därför skriver jag rakt ut Arundhati Roy. Det finns inte en enda ledtråd som passar in, så det är ingenting att ta på allvar.”

Agneta uti Lund, som gav upp:

”Hos mig står det helt still.”

Smultronblomman, som bad om hjälp:

”Te och svampar. Min hjärna stressar runt med allt som måste fixas innan det bör i väg söder över. Kan inte fokusera. Tittar in senare. Kan någon vara snäll och vara väldigt övertydlig?”

Bokmal, som lade sig platt:

”Jag gissar på samma som någon annan, fast vet inte vem.”

Skoggurra, helt klart panikslagen:

”Bernadotte? Battenberg? Bourbon? Plantagenet? Holstein-Gottorp? Pfalzfolket? Eriksson? Habsburgarna?”

Hannoia, däremot, slog till med en fantastisk ledtråd på både rim och engelska:

There was a young lady from Brighton
Who wanted to get her young wank on
She was feminist
Always taking a piss
She made boys want to ‘sleep’ with the lights on

Dagens lucka måste ha gjort många besvikna eftersom den, åh … och … samt … pffft, well, det spelar ju ingen roll. Jag väljer vem jag vill, jag!

Men luuuugn. Ni kommer att gilla detta. Tänk er någon som skriver så här, och förstå hur himla rätt det är för alla som känner sig vilsna i tillvaron:

”We must recall the most important of humanity guidelines: Be polite. Being polite is possibly the greatest daily contribution everyone can make to life on Earth.”

För tre år sedan var jag på väg från Gatwick till Arlanda och höll på att döden dö av flygplansförseningstristess. Sudokuboken tog slut och allt på internet var trist och Johnny Depp bidrog inte alls nånstans. Jag gick frustrerad in på tax free-shoppen och hällde en liter favvoparfym (Dior) på mig och vandrade vidare till lektyravdelningen.

Och där hoppade Caitlin Moran (född fucking 1975 och därmed elva jävla år yngre än jag, satana perkele) på mig i bokform. Kan man motstå denna kvinna, frågar jag er?

Nej.

Det är alltså en Lasse Holmqvist-frisyr i nylonstrumpor, kängor och jeansshorts. Som skriver som en fantasigud med humor. Jättekul!

Hm. Är jag ett regelrätt fan? Har jag fått en idol? Vill jag från och med nu ikläda mig jätteobekväma kängor som tar tio år att gå in?

Ja.

Hon har verkligen på riktigt sju syskon (hejsan, Ethel Turner) och hade det verkligen knapert hemma under den brittiska barndomen mitt i Thatcher-regimen. Och hon vet verkligen vad det vill säga att inte ha mat för dagen eller ens vettiga föräldrar som i alla fall ibland vet vad de pratar om.

Men på något sätt var gensammanblandningen synnerligen lyckad. Caitlin fick feeling för det skrivna språket och skrev så pennorna och tangenterna glödde … ungefär samtidigt som jag totalfokuserade på att spela basket. (Sicket slöseri, hörni.)

Ah. Hon vet hur man hanterar en ögonskugga. Damn.

I en artikel från 1994 (före internet!) läser jag om hur hon plötsligt fick finna sig i att vara kändis eftersom hon skrev och skrev och blev så rysligt uppskattad. Hon bodde i en sunkig källarlägenhet, som den intervjuande journalisten (var är det med journalister som intervjuar journalister, liksom?) blev inbjuden till, som var så rörig att ingen någonsin hade sett maken till röra. Någonstans i denna sanslösa röra låg stora bankcheckar (!) som Caitlin visste att hon hade fått och som hon visste att hon hade slarvat bort, men som hon inte visste hur hon skulle hitta.

Caitlin hoppade av skolan när hon var 11 år för att hon inte fattade vad hon hade där att göra. Hon och hennes syskon skolades hemma av musikerpappan och buddhistmamman och på något sätt fick de ihop det såpass att alla åtta barnen överlevde. Hur gick lektionerna till?

– Äh, jag vet inte. Så fort jag hade lärt mig att läsa och skriva så gick allt liksom på löpande band. Jag satt på biblioteket, helt enkelt, säger Caitlin.

Därav förmodligen detta citat:

“A library in the middle of a community is a cross between an emergency exit, a life raft and a festival. They are cathedrals of the mind; hospitals of the soul; theme parks of the imagination.”

Caitlin skrev sin första bok när hon var åtta år – fyra sidor lång, inte antagen någonstans men faktiskt ändå en bok. (Enligt henne.) När hon var tio skrev hon en fantastisk berättelse på 40-sidor. När hon var tolv skrev hon en pjäs i två akter, som sattes upp i ett shoppingcentrum.

– Jag skrev bara för att mina yngre bröder och systrar – och kaaaanske mina föräldrar –  skulle skratta. Det var min skola.

Men röka börjar jag inte. Nån måtta får det vara på beundran.

Caitlin skrev och skrev och har nu skrivit så mycket att hon börjar bli känd även i Sverige. (Hej alla som löste luckan!) Och hon är rolig, tack och lov. Hej humor! Som jag har saknat roliga förebilder sedan Bang, Kar de Mumma, Ehrenmark och Gits dog för tusen år sen!

Men (naturligtvis) finns det en mörk sida så fort någon är så här sprutande kreativ. Caitlin Moran erkänner glatt att hon under en period drack en flaska starksprit per dag samtidigt som hon hann röka 200 cigaretter. (Även jag har en tendens att överdriva; ibland dricker jag ju tre liter te per dag.)

Hon lever idag ett relativt välordnat liv med man och barn samt städerska och en miljard skrivna krönikor, kåserier, böcker och … varför får jag inte gå på pubrunda med henne i N.Y. redan  idag?

Jag kan också klättra!

(Var inte oroliga. Jag lider av idolbeundran även gentemot andra som jag inte känner, så jag är precis lika spretig som alltid. Visste ni t.ex. att Michael Bublé är skitkul trots att hans musiksmak suger?)

Så nu vet jag vad jag ska bli när jag blir stor, även om det bara är en liten blek, svensk kopia. Basketdojjor, randiga kalasbyxor, kort kjol och en tajt hemlisbloggar-t-shirt samt en nudelfrippa och en liten bokstavskombinationsbegåvning är allt som krävs. (Och kanske rätt kontakter, rätt vänner, en ingång i Svenska Akademien och ett annat språk, säger ni? Ah well. Tids nog. Jag lever säkert i 20 år till.)

Nu kan ni kolla på den ständigt babblande Moran här:

Finns Caitlin Moran på svenska då? Jahadå. Börja med den här:

En helt annan bok.

Morantology – översatt av sällankommentatösen Molle, som figurerade i ett gammalt facit där Citronen (ständigt denne Citron!) vann tröjan.

Men nu! Hattdags!

Plommonstopet har inte varit ute och rullat på en hel vecka snart, och känner sig övergiven och sorglig.

– Jag används ju bara i kalendersammanhang numera! suckar han besviket.

Men nu stundar ju nya tider: jag och mina randiga nylonstrumpor (förvisso inte inköpta än) ska dra på stan och göra densamma osäker vad det lider. Jag ska bara sova lite middag och handla julklappar först. Och skicka ut fakturor och hitta på rolig julmat samt göra tåhävningar.

Rafsandet tar vid! Jag drar en … Godiva! Som redan har vunnit. Jag tar en till!  Wickmanskan!

Nu blir det ny lucka imorrn – den 17:e december.

Men till dess: köp en julklappsbok vetja! (Om någon vill ha en signerad, kan ni förstås mejla mig så skickar jag hemifrån. Mellan skål och vägg kan jag berätta att två av båskommentatörerna har beställt 30 stycken böcker på en gång …)

Share
Publicerat iBloggenFacit, julkal.

45 kommentarer

 1. Ökenråttan

  Men henne har jag ju läst … och ändå!!! Nu väcker jag Lille M. och ber honom göra en stark Manhattan åt mej. Han är fin på starka drinkar och jag behöver verkligen piggas upp nu. Sen får vi se hur det går med sömnen.

 2. Ingela

  Blev lite lurad där på kvällskröken att det var film i dag också, vargpacket tänkte jag på först.

  Men sen var det plättlätt. Har just den pocketen i plastomslaget nu, sen husvagnslivet i somras. Gillar den men måste läsa i små portioner. Blir lite matt på något vis av svadan.

  Men jag håller verkligen med om mycket, till exempel varför man måste vara si eller så, eller stöka med sin kropp så ursinnigt, bara för att man råkar vara född med fortplantningsorgan som sitter inuti kroppen…?

 3. LottenPotten

  Näe, så irriterande. Henne ratade jag tidigare idag, Fick inte ihop alla trådarna. Grattis till vinnarna!

 4. Grattishor, Godiva och Wickmanskan!

  Jag plockade ner How To Be a Woman från hyllan och bestämde att det var dags att läsa om den ungefär två sekunder efter att jag hade luskat ut luckans innehåll. Jag gillar Caitlin Moran!

 5. Jag måste verkligen ge er alla en eloge – i båda lägren! Alla som lyckades hitta rätt, likväl som alla runtomkringirrare!

  Och räds icke ytan på Caitlin Moran: hon är helt klart läsvärd.

 6. Den ständige Citronen

  Använd endast pitolerna i nödfall tänker jag när jag går omkring här hemma, endast iklädd osynlig tischa och petsiga myggjagare. Dylan Moran ledde mig rätt.

  Grattis Godiva och Wickmanskan!

 7. Åh, grattis tishavinnare!
  Trots att vi var flera som gemensamt försökte lösa luckan gick det alltså åt pipsvängen, men nu blev vi ju alla lite klokare igen.

 8. Det var då för väl att det inte var Erik L&H. Jag är redan lite ankommen eftersom jag sprang rakt in i en massiv glasdörr idag. Dörren höll men inte jag. Att missa E L&H hade troligen släckt livsgnistan definitivt.

  Annikas återupptagna mantel kunde inte ha burits bättre.

 9. Jorå, Caitlin Moran har varit på sexklubb med en Lady – nämligen Lady Gaga. Googlar man på “sexklubb” och “Lady” får man som första träff “Morantologi”.

 10. Jag är väl i fel generation,då,har aldrig hört talas om henne !

 11. Babs

  Ojdå, Skogsgurra! Vad gick sönder?

  Jag läste Konsten att vara kvinna för ett par år sedan och tänkte att “den här borde dottern läsa när hon blir lite äldre!” Nu är dottern fjorton och går runt med all ångest och glädje som bara en pubertal åttondeklassare kan känna. Kanske dags att leta fram Moran nu. Tack för påminnelsen!

 12. Wickmanskan

  Åh, tackar ödmjukast för vinst-tischa och alla grattis-hälsningar. En för mig helt okänd författare. Inte helt säker på att det är i min smak, men man vet aldrig.

 13. @Babs
  Man kan säga att jag nu har ett mera symmetriskt skademönster strax under det numera ganska tillbakadragna hårfästet. Där jag tidigare hade en gammal tallkottekanonskada finns det nu till höger om symmetriaxeln en ytlig glasdörrskrosskada. Om den permanentas eller ej får framtiden utvisa. Färgerna utvecklas sakta mot gult och blått. Som om jag skulle ha förberett mig för en landskamp.

 14. Christer, the Long Distance PT

  Grattis Godiva och Wickmanskan!

 15. Pelotards ledtråd knäckte gåtan åt mig: “Namne med en namne till någon som gjorde något som ingen längre minns att det har fått namn efter en ko.” Då var det ju bara att ta det stegvis från Edward Jenner.

  Jag läste “Konsten att vara kvinna” när den var rätt ny och höll visst inte med om allting, men om tillräckligt mycket. “Moranthology” står i hyllan tillsammans med några hundra andra böcker jag ska läsa så snart jag hinner.

  Grattis Godiva och Wickmanskan!

 16. Charlott - the goblin girl

  Jag får för mig att hon kan vara lite klämkäck… Men jag kanske har fel?

 17. Ökenråttan

  Ninja: Och Billys skor var även bananformade. Fullständigt sanslöst, som det mesta med darling Billy.

 18. Ökenråttan

  Ninja: Ja, du sa det ja … Jag läser för snabbt och för slarvigt, precis som jag syr. Jag får ta och lugna ner mej, tror jag.

 19. Titta en HB jag vet vem det är och ändå lyckades jag inte banka fram det. Grattis Godiva och Wickmanskan!

 20. Tänk att det känns som att den dag jag går omkring i gula skor … då måste jag ha förlorat förståndet.

  Billyälskare: länka till nåt roligt!

 21. Ninja i Klockrike

  Jag började med en länk till bananpjucken.
  Återkommer när jag städat linneskåpet.

 22. Denna klarade jag direkt, vilket jag var lite stolt över. Försökte ledtråda med att hon rimmar på “det går an”, men ärligt talat vet jag inte om Moran betonas som jag tror.

  Grattis Godiva och Wickmanskan!

 23. Ökenråttan

  Jag försöker att dra lärdom av vad som möter mej här i livet. Av dagens lucka sluter jag mej att jag i framtiden ska lägga lite märke till särpräglade detaljer, i vad mån de förekommer, när jag läser nån ny författare. “Det här kan komma upp hos Lotten”, ska jag tänka.
  Fint att du håller snyggt i linneskåpet, SG, så att pälsängrarna inte får fäste.

 24. Magganini

  Ja, Skogsgurra, det verkar som om Annika utan egna barn ändå har lyckats nedärva en god del av sina egenskaper på nån sorts krokig väg till nästa generation. Först bakåt och åt sidan, sedan nedåt. Det gick ju bra.

  Förresten, det var lite för sent med landskampsförberedelserna, det var ju i går. (I den här familjen är det hamboll som gäller får jag erkänna.)

  Och till Godiva och Wickmanskan: Grattis!

 25. Magganini

  Jag har tänkt på en sak. Hur många timmar består ett dygn av i det där huset, som jag har förstått är gult, som Båsmor och hennes familj bebor? Måste vara många fler än tjufyra i alla fall.

 26. Ja, ÖR.
  Men krympmalen är svårare att få bukt med. Ordet introducerades av syster Karin. Och var en tid till svårt besvär.

  På tal om inget så ska vi nästa vecka invadera Monte Carlo. Och där ska vi testa min spelteori igen. Den som slog så totalt fel i Las Vegas.

 27. Jag blev fixerad vid passusen att man måste lära sig ett nytt språk tillräckligt för att kunna gräla på det och hittade inget. (Även denna HB var f.ö obekant för mg). Jag har läst det relativt nyligen, men vet någon var så är jag taxam.

 28. Örjan

  Ny HB/skribent för mig.
  Varför så mycket tal om gula skor/kängor i kommentatorsbåset?
  Förstår inte.
  Gratulerar tisha-vinnarna.

 29. Dieva

  Grattis tishavinnare! Är lite purken för att jag inte tog denna. Jag gillar henne och kan meddela att hon låter likadant som hon skriver. Lyssnade på henne under en bokmässa för några år sen och sprang på henne på Gothia Towers också.

 30. Jag har återhämtat mig från snyftandet och förefaller vara vid liv igen. OT vill jag hylla Artur C Clarke som skulle ha fyllt 100 i dag. Han hyllas i en mycket läsvärd understreckare i SvD i dag, 2001 åsido.

  Ni som inte har så gott om tid kan ta del av en av hans mest omskakande noveller. Den finns att läsa på nätet som den skrevs, men jag är lite tveksam till att lägga ut texten här med tanke på rättigheterna så jag håller till godo med Wickans kondensat.

 31. Bokmal

  Grattis till vinnarna! Henne har jag funderat på att läsa men det har inte riktigt blivit av, får nog fixa det snart.

 32. godiva

  Oj.

 33. Hej och hå och jag vill gärna tro att jag hade tagit den här om inte datorn tvärdött. (Macbook air 11″.) Mobilen glömmer jag ofta att ta med mig men den händiga datorn är alltid med. Till föga nytta när den avlider utan förvarning.

  I alla fall har jag gått runt till diverse boklådor och beställt hem BOKEN. På Söderbokhandeln var dom till exempel väldigt skamsna över att den inte fanns inne. “Men kära nån, oj så tråkigt, vi beställer bums!” Gör det, rådde jag, gärna ett rejält lager, för det är många som vill köpa den.

  Men, invänder nu någon förståndig person, då blir det ju mycket dyrare än att köpa den via Lottens lilla fina beställningsknapp. Visserligen, genmäler jag, men å andra sidan så ser det fint ut i beställnings- och försäljningsstatistiken med lite boklådeförsäljningar och till yttermera visso är det väldigt smart att beställa via Söderbokhandeln för då tjänar dom också en slant. Win-win, liksom.

 34. Lille Maken

  SG: Du antydde en garderobsrelaterad brydsamhet. Inför de stundande helgerna, och kanske särskilt nyårsafton, blir det väl tillfälle för smokingen att få komma ut och lufta sig. Om det där egendomliga ohyreproblemet uppstått, kan det kanske glädja dig att få veta, att en herrekipering i stan (= Stockholm) erbjuder enbart själva smokingbrallorna till försäljning! Lysande, eller hur?

 35. Dina

  Lite sent på kvällen men inte för sent:
  Grattis Godiva och Wickmanskan!

  HB låter kul. Var själv inne på Roald Dahl (Jätten med gula skor och lite annat sånt).

 36. Tack för vänlig omtanke, LM. Men, även om jag numera åter tagit upp smoking som last, med doktorns goda minne, så har vi tämligen enkla vanor i Pörtet och brukar nöja oss med andra klädkoder. Det är bara vid något planerat (läs hypotetiskt) besök i Elyséepalatset som vi försöker oss på smoking. Med välkänt resultat. Och nån frack has det inte.

 37. En timme kvar till lucka nio!

  Karin: Du är en bokhjältinna!

  Magganini: Det där med att det finns fler än 24 timmar i det gula huset är helt korrekt. Vi städar nämligen inte, och då sparar man massa, massa tid!

  Örjan: Caitlin Moran påstår att ”A bright yellow shoe is surprisingly versatile”, vilket ju låter helt galet.

 38. Jag hade förstått det om hon varit enfotad. Men på de bilder jag sett verkar hon ha två fötter. (Hukar)

  Förvirring: Helmjölk (med röd kapsyl) kallas “Lait” där vi nu befinner oss. Det är inte bara det motsägelsefulla i sig som vi undrar över utan även den halvfonetiska stavningen. (Hukar ännu djupare).

 39. – Gubbar och käringar, ladda om, för nu hukar Skogsgurra!

  (Jag är nog lite trött. Ovanstående Erlander-parafras lät jättejätterolig inne i huvudet.)

 40. Magganini

  Jag skrattar.

 41. Jämfört med mina patetiska försök kan jag inte ge den annat än Med Beröm Godkänt.
  Lyckades dock locka fram ett rätt så ljudligt skratt hos damen i kassan när jag ställde frågan. Hon fattade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.