Hoppa till innehåll

Vilken bank är bäst? (Judgement Day: Skandiabanken & Handelsbanken & SEB)

Detta inlägg är en sequel, förstår ni. Här finns del 1. Och här finns förresten del 1,5 – när jag lyckades skapa ett konto på Skandiabanken, vilket bara tog drygt två år.


20kronor_astrid

Kort sammanfattning för konstigt folk som inte klickar på länkarna ovan:

Vi har sedan Eldkvarn var som mest poppis haft en och samma bank i Lund. Detta är extremt opraktiskt, men vår personliga bankman gav oss huslån trots våra bedrövliga finanser. Sedan jag vet inte hur många år har vi funderat på att byta bank men huuuuu vad svårt det har varit att

 1. bestämma sig för vilken bank vi ska välja
 2. de facto göra bytet.

200kronor_ibDetta har varit lika svårt som det var för Indiana Jones att hitta stentavlorna eftersom säkerheten är värre (eller bättre eller större eller starkare) än den runt Mona Lisa. På banksajterna står det att det är lätt som en plätt och bakom mig står Orangeluvan hela tiden och skriker att

– Skandiabanken är en jättebra bank! Det är VÄRT allt krångel! Man slipper dosa! Alla på supporten är jättesnälla!

1000kronor_hammarskjSlut på sammanfattningen.

I mellandagarna lyckades jag (till ingens förvåning) klanta mig och inte få ordning på alla pin- och sifferkombinationer och sabotera min inloggning till Bank-ID:t. Jag ringde till Skandia för att få en ny kod, men fick beskedet att jag skulle måsta skriva ett pappersbrev – som jag egenhändigt skulle skriva under – för att få en ny kod, men att det nog skulle gå jättebra. Sedan skulle Skandia skicka en ny kod till mig i ett rekommenderat brev. Eftersom jag förra gången fick brevet adresserat till ”Charlotte” trots att jag sedan flera år i folkbokföringen heter ”Lotten”, frågade jag om de hade rätt namn i sin dator för att slippa stå på Ica och skrika att jag heter LOTTEN OCH INTE NÅT ANNAT!

– Det får jag inte tala om.
– Jag ger dig mitt personnummer, mitt bankkonto, min själ och du kan inte tala om om det står rätt namn?
– Nej, banksäkerhe…
– Okej.

Idag bestämde jag mig för att krånglet med Skandiabanken skulle få ett slut. Jag låter bli att sätta in pengar på mitt konto där (det är fortfarande tomt, ja) och skaffar mig ett annat. En bank med kontor så att man kan gå in och göra sina ärenden fysiskt om man så vill!

100kronor_gg

– Hej! Jag vill öppna ett konto här på Handelsbanken! Och till min dotter! Vi har fyllt i den här blanketten och min man som ligger hemma med ryggskott har också skrivit under! Kolla!
– Är ni kund hos oss tidigare?
– Eh, nej, men jag vill bli!
– Oj. Ja, då måste jag gå och fråga min kollega här.

… visk visk visk skak på huvudet visk visk, mera skak på huvudet visk visk …

– Tyvärr kan din dotter inte få ett konto utan att ni har det, och för att få ett måste ni fylla i en blankett här. Våra rutiner …
– Helt okej, blanketter är roliga att fylla i!

Men hu, så svårt det var! Jag skulle ange min årsinkomst (omöjligt som egenföretagare), antalet gånger jag ville ta ut kontanter, hur många gånger jag skulle få eller föra ut pengar till utlandet – och i så fall hur stora summor det skulle vara – men det är som bekant svårt att sia, särskilt om framtiden.

– Kunde jag ha hittat den här blanketten på nätet och fyllt i den hemma där jag har tillgång till mina siffror?
– Jag tror det.
– Hm. Konstigt, för jag hittade den inte. Nåja.
– Våra rutiner är sådana att …

Och det var andra gången rutinerna drogs fram. Men inte sista. Fjortonåringen som var med mig stirrade och gapade och viskade ”men mamma!” ju längre jag stod där och ifrågasatte Handelsbankens rutiner. För när blanketten var ifylld, hade jag inte ett konto. Nej.

– Nu kommer vi att ringa till dig för att kalla dig till ett möte. Efter mötet kan du få ett konto.
– Men kan vi inte boka ett möte nu?
– Nej, våra rutiner är … och rutinerna … och … tidigast på torsdag nästa ve…
Varför måste jag komma på ett möte?
– Vi ser gärna att våra kunder … rutinerna … prata igenom … personlig kontakt …

50kronor_evertJag försökte förklara att jag bara ville ha ett enkelt sparkonto med kanske 500 kr på och att jag om allt funkade kanske skulle flytta över allt till just Handelsbanken men att jag ville prova först och att om Fjortonåringen skulle kunna få ett konto och prova hon också … bla bla bla.

Men nej. Jag fick inget konto och Fjortonåringens ansökan fick vi ta med oss hem för ”annars kanske den kommer bort här på banken”, sa banktjänstemannen.

– Så då ska jag ta hem den och slarva bort den istället? sa jag med ett snett leende.

Vi gick ut och lämnade Handelsbanken bakom oss och trampade in på SEB rakt över gatan istället.

– Hej! Jag tänkte öppna ett konto här!
– Jaha, det går bra. Personnummer?

Fem minuter senare hade jag – utan att ha angett något annat än mitt personnummer – ett sprillans nytt konto som jag kan flytta över 500 kronor till utan några som helst problem.

500kr

Fortsättning följer förmodligen …

Share
Publicerat iBloggen

80 kommentarer

 1. Har också SEB nu och det är problemfritt. Förutom att det bara är en bank i stan som hanterar kontanter. Men de har väl annat att göra på banken.

 2. (Fy då — letar och letar och letar men hittar ingen ljudfil av bank-sketchen från I’m sorry, I’ll read that again som jag har på ett gammalt kassettband — den serien var en BBC-radiokomedi med John Cleese och Tim Brooke-Taylor och Bill Oddie och andra oddballs, och banksketchen kunde ha gjorts i dag! När den stackars kunden har bråkat tillräckligt länge om sitt konto med banktjänstemannen [Cleese] säger den senare med ofattbar inlevelse och t-y-d-l-i-g-t u-t-t-a-l ”We want your money!”)

  Det är bara helt, helt förbluffande.

 3. Mauro Scocco på tusingen vetja’nte, jag tycker snarare att det ser ut som ett mycket litet barn som just har klämt en fis. Det där lättade leendet …

 4. Förtydligande (eftersom jag ser att det jag skrev ser konstigt ut): Det som är förbluffande är H*nd*lsb*nk*ns krav.

 5. Jag är mer eller mindre barnfödd med SEB, sedan de hette Skandinaviska Banken och inget annat. Har till och med den klassiska spargloben liggandes någonstans.

  Nu är det knappast aktuellt för alla här, men deras kapitalförvaltning är helt under isen. Vad sägs om 15% sämre än börsen under en femårsperiod? (När de ringde och ville förlänga, lade jag på i örat på dem. De hörde inte av sig i ärendet igen).

  För ett par år sen behövde jag anlita ett av deras (Hö Hö) ”kassa kontor” i ett pengaärende och fick vänta i fyrtio, Fyra Nolla, minuter på min tur. Sen dök det upp en kundenkät på webben, som jag kort och gott besvarade med kontorsnamnet och 40 minuter. Det fick jag inte heller feedback på.

  Detta om detta. Nu vet ni att jag inte är deras lakej. Annars är jag faktiskt helnöjd med dem och servicen, eftersom vi umgås mest elektroniskt. Det är suveränt enkelt och mångsidigt. Vid behov, blixtsnabba responser, och ber man dem ringa upp, så tar det minuter innan man har en kompetent person i örat.

  Sambon och jag föredrar inte bara olika ostar, margariner och måltidstider, vi har dessutom olika banker. Hennes är en skugga av SEB när det gäller användarvänlighet och service.

 6. Det här blir roligt – snart springer Orangeluvan in och beklagar och snart kommer en kommentator som heter A. (vet inte om han är hemlig) och berättar nåt eftersom han jobbar på en av de ovan nämnda bankerna och sedan kommer nog någon från Swedbank och berättar hur enkelt det är att starta konto hos dem.

  Ska jag testa Swedbank också kanske? (Fast det är fusk. Vår Sparbanken Öresund går inom kort ihop med Swedbank, så då är jag ju redan kund där och får väl alla förmåner som tänkas kan. Som t.ex. att få öppna ett konto åt Fjortonåringen.)

 7. Malinka

  Jag jobbar inte på SEB, men är kund sedan födelsen typ och missnöjd med dem i en hel del fall. Men de är enkla att ha att göra med när det gäller inlåning. Inte så höga räntor, så jag skjutsar de medel jag har mellan dem, Skandia och Ikanobanken, beroende på räntesats, men det är aldrig något krångel. Plus att jag tycker att deras e-tjänster är de enklaste av dem jag har prövat på (utöver ovan nämnda Handelsbanken och Nordea).

  (Jag har aldrig haft något krångel med Skandia. Men å andra sidan bär jag fortfarande mitt i dopet givna namn.)

 8. Roffe

  Mauro Scocco? Barn som klämt fisar?
  Googla lite kring Sveriges första, och enda, Generalsekreterare i FN så finner ni kanske några ledtrådar…

 9. Anneli B.

  Skumt det där med Handelsbanken. Jag hade tidigare Swedbank under många år vilket var ett h’vete av krångel och förbud. Jag trodde det var så det skulle vara på en bank.

  Sedan köpte jag hus och bytte till Handelsbanken som var väääldigt tillmötesgående OCH trevliga. Måste säga att jag är vansinnigt nöjda med dem. Aldrig något krångel med någonting. Nu är även min dotter kund där, och vi har vår egen personliga bankkvinna som alltid ställer upp och vänder ut och på sig själv för att hjälpa oss med allt möjligt.

 10. Dag Hammarsköld hade väl all anledning att se nöjd ut. FN:s andra generalsekreterare, det var finst som snus det.
  Och så hade han ju det där fina huset på Österlen.

  Usch, vad det blåser.

 11. Smultronblomman

  Jag har ICA-banken, SEB, SBAB och bankfack hos Swedbank. Jag har aldrig haft problem med någon. SEB stängde sitt kontor för några år sedan. Kontanthantering finns bara hos Handelsbanken i vår stad. Ska jag sätta in kontanter gör jag det på ICA Maxi. Kostnaderna för kort och internetbank har varit avgörande för makens val. Jag har behållt funktionerna på SEB av bekvämlighet.

 12. Ingela

  Hela bankväsendet är ruttet. Det finns ingen affärsbank där du som kund är viktigare är ägarnas vinst. Den sämsta av dem tror jag är Swedbank. Trots folkrörelserötterna. Se till att ni har en bank som aldrig, aldrig någonsin lånar ut ett öre utan att lånet är försäkrat. Det gjorde Swedbank till mej och min man i januari 10 och nu sitter jag med hela skulden i knät. Nej, sätt de pengar som ska användas samma månad som de kom in på någon av mataffärsbankerna. De fungerar utmärkt och hanterar kontanter dessutom. För det som möjligen blir över letar ni upp ett kooperativt alternativ. Det finns flera med statlig garanti att välja på.

 13. Dieva

  Även jag är kund för mina besparingar i den bank du till slut lyckades få konto i. Har egentligen inte haft några problem förutom att det tar en evighet de få gånger jag behövt gå till deras kontor i huvudorten. Och jag har inte lyckats installera deras program för bank-id (vilket jag snart behöver göra ett nytt försök med). ”Mitt” kontor ligger också i en annan stad men det har inte haft någon praktisk betydelse förutom att jag möjligen har en personlig bankman som jag aldrig träffat. Jag brukar prata med min förra stallkompis istället och det funkar minst lika bra, om inte bättre.

  Mina lån har jag i en annan bank och sen har jag även haft sparkonton och lån i den bank som du snart blir kund i per automatik. Inte heller där har jag haft några större problem.

  Således är jag nog diskvalificerad som domare i denna match.

 14. och

  Det var det konstigaste. Du måste tigga och be om att få låna banken dina pengar, pengar som de sedan lånar ut till hög ränta medan du inte (eller knappt) får någon alls? Jag har HB och har haft trevliga kontakter, men nu får jag noll ränta på mitt e-kapitalkonto. Detta skulle jag kunna åtgärda genom att flytta till ett konto som var tidsbundet, sa de, och då skulle jag – tada! – få 0,45% ränta! Jag började skratta. Den arma tjejen lät generad. (Känner på mig att jag skrivit det här förr, inte här hoppas jag?) I princip skulle jag alltså lika gärna kunna plocka ut de pluringar jag har och gömma dem i madrassen.

 15. Nä, jag har inte erfarenheter och insikter nog för att ge råd i bankfrågor så det gör jag inte.

  Jag blir i stället helt OT och nämner en liten förundring. Två gånger på tre dagar har jag läst tidningsartiklar där skribenterna (en i vardera fallet, alltså) inte kan stava till ”kånka”. Det har stått ”konka” i stället. Och ”konka” är ju också ett ord (om än en slangartad vardagsform för ”gå i konkurs”) men det betyder definitivt inte ”bära tungt”. Vad händer?

 16. och

  Ja, Annika, vad händer? Något av det konstigaste jag sett var i Expressen förra året, där de i rättelsespalten skrev att man (som de gjort) NATURLIGTVIS inte kan skriva att ”kyrkan var fylld till bredden”. ”Brädden”, ska det vara!

  En kyrka fylld till brädden? De hade alltså staplat folk på varann ända upp till taket?

 17. och

  PS – givetvis har de i grunden rätt om att folk inte ska skriva bredd när de menar brädd, men har de inte en susning om vad ”brädd” är?

 18. Hej Cecilia N! Nu glider vi förbi ditt plejs. Fint att äntligen få se lite vitt på backen!
  Jag har en bank, men går ogärna dit. Om jag ändå måste, med känslan av att bli blåst och att jag inte skulle klara mej utan en bank.

 19. Zozzo

  Bredden-brädden, så vanligt förekommande. Ack ja. Dessvärre förväxlas också stad och stat. I Astriddokumentären (som jag f ö bara tokdyrkade) fanns ju diskreta källhänvisningar med negativ (= vit) text i övre vänstra hörnet, jättebra inte minst när det lästes bokcitat. Men huvva – när Per Albin Hanssons stämma hördes var källhänvisningen ”Per Albin Hansson stadsminister ”och så årtalen. Stadsminister! Man häpnar. Men det kanske inte finns nån korrekturläsningsfunktion i filmsvängen? All kontrolltid kanske går åt till annan faktakontroll?
  Å andra sidan förekommer ”statsfullmäktig” ibland. Så det kanske jämnar ut sig.

 20. Zozzo

  Och när jag ändå är i tagen: när började butiksmänniskor skriva :- efter öretal? Typ 39,90:-. Vilket ska läsas trettinieånitti. Jag blir lika sur varje gång. Vill de ha mina pengar kan de väl i alla fall bemöda sig om att ange priset korrekt.
  Det förekommer inte bara på handskrivna skyltar utan också på centralt framställda lappar på t ex Åhléns. Ska nog försöka sluta irriteras över detta. Vill ju inte bli surtant.
  Detta apropå pengar. Apropå banker envisas jag med att vara Swedbankkund. Som nyfödd fick jag, som alla stoclholmsbebisar då, 2:- på en bankbok av Stockholms sparbank. Har sedan blivit kvar hos dem. Nöjd, inte minst med internet-, mobil- och telefonbanken. Missnöjd med räntan. Använder därför Marginalen bank i stället för madrassen att förvara slantar i. Enkel internetbank. Inga kontor, ingen cash.
  SEB förvaltar fortfarande det jag sparade 1979-84 i s.k Skattefondkonto. Det verkar gå bra. Men är så lite att jag slipper propåer om andra av SEBs placeringstjänster.

 21. Jag har sparkonto i Forex och får bra ränta där. Mycket bättre än Handelsbanken som kräver 100 000 firska crusados innan de behagar ge nån ränta alls.
  En fördel med Forex är att de är öppna veckans alla dagar, vardagar till 21. Sånt gillas av en nattarbetare.

 22. Som jag ser det har vi två frågor här:
  1) Vilken bank är lättast att byta till?
  2) Vilken bank är bäst/enklast/trevligast att ha?

  Ettan cederar jag (fel ord –jag veet–, men jag gillar det), eftersom jag alltid haft det som nu är SEB. Emellertid är jag lite förvånad över att Bank 2 inte lutar sig både bakåt, åt sidan och framåt om man vill byta från Bank 1. Det gör försäkringsbolagen, vet många bilägare.

  Oavsett bytesproblematiken, så är det ju ett problem av övergående karaktär, som Carl Bild uttryckte det på sin tid. Varför så mycket energi på detta?

  Tvåan verkar vara i betraktarens öga, som det heter, men varför är Nordea ”suspiciously absent”, som det också heter?

 23. Orangeluvan

  SKANDIABANKEN! SKANDIABANKEN! SKANDIABANKEN! SKANDIABANKEN! SKANDIABANKEN! SKANDIABANKEN!

 24. PK

  Och på tvåhundringen är det väl han Lindeman eller Bindeman eller vad han nu heter. Bindefeldt. Just det, Micael Bindefeldt.

 25. Med Nordea är problemet omvänt, svårt att avsluta ett konto.
  Här sitter vi utanför en pizzeria i Kramfors och väntar på kvällsmaten. Jag beställde Härnösand, PK beställde UFO och snoriga dottern en specialare med oliver och vitlök. Mysigt så det förslår!

 26. Brid

  Nu har vi ordentligt firat pappas födelsedag (jämn och fin, fast udda, detvillsäga slutar på en femma) och det blev skumpanj över när alla gästerna gått. Så nu måste vi dricka upp den. Det ska nog gå bra.
  Jag har en bank, maken en annan och föräldrarna en tredje, och alla är vi tillräckligt nöjda för att inte Idas byta (det ska vara litet i men det går inte Bipaddan med på). Jo förresten, föräldrarna har bytt. Men jag ska inte intervjua dem om hur och varför just nu.

 27. Ökenråttan

  LarsW: Cedera – ett sånt där riktigt farmorsord! Förtjänar väl att lyftas fram i ljuset.

 28. Ökenråttan

  I en av ett statligt svenskt museum hopkommen skrift läste jag om hur ”statsråden” hade det ordnat på sina tjänsterum. Det var bara det att texten handlade om Stockholms borgarråd och hur deras rum i Stockholms stadshus hade möblerats. Kulturskymning eller bara slarv med offentligt finansierad kapacitet?

 29. Åh, Brid, min pappa fyller också år i dag och hans ålder slutar också på en femma.
  Ingen skumpanj här inte, och för all del inte något annat heller, eftersom han fyller 105 och har varit död i 24 år.
  Det senare är ju ingen anledning till att inte fira!
  Hade han fått välja hade han nog hellre valt mahognygrogg än skumpa.

 30. Orangeluvan

  Skandiabanken gör inte skillnad på folk och folk (man kan inte pruta till sig låneräntor utan får lägre ränta ju mer man lånar i stället), de har en kundtjänst som fungerar fantastiskt bra (och jag borde veta, som arbetar i branschen), deras mobilapp är makalöst bra (slut på pengar på kortkontot i kassan på ICA? om pengar finns på ett annat konto tar det fem sekunder att flytta pengarna från mobilen – jag skojar inte). Ett par gånger har jag varit i riktig knipa med mitt konto, och kundtjänst har löst det. Inte för att jag är någon speciell person, utan för att de har väldigt bra lösningar och rutiner för sådant som händer kunderna.

 31. Skandiabanken alltså, kanske? Vi är nöjda med vår bank, men tänkte byta bara för att demonstrera att det går. På samma sätt som vi lätt byter mobilleverantör, bredband och elleverantör!
  Här i norrland (wow, var, var?)* står det förresten inte ”meal” på menyn utan ”skrovmål”, som det ju heter på svenska!
  *Kramfors

 32. Nämen hej! Här kommer jag, som har lekt hantverkare hela dagen och om jag riktigt granskar med lupp säkert kan se en eller tre valkar i händerna.

  Marginalen bank har jag aldrig hört talas om, och jag tycker att era rekommendationer om Ica och andra pengaställen är ytterst kloka. Vi har ju liksom inte en månadslön kvar på banken när månaden är slut.

  Sedan har ju LarsW en viktig poäng – det jag berättar om ovan är de facto blott och enbart ”skaffanyttkonto-proceduren”. Nu går vi vidare och ser hur själva hanterandet av räkningar och eventuellt trubbel funkar. (Pengaflyttar hit och dit är inte aktuella heller, som ni nog har förstått. Det finns liksom bara en hög sekiner. Om högen blir besvärande hög, köper jag mig säkert raskt en resa till N.Y. så att den blir hanterlig igen.)

  NU ska jag titta på Astrid-dokumentären!

 33. Oj, nu lät det konstigt! Demonstrera! Inte riktigt så, men självklart håller vi lite koll på alternativen! Helt klart öppna för förändring!

 34. Ingela

  Fel av mej, januari 2011 var det när banken krånglade till mitt liv. Men resten stämmer.

  Lånet var klart i ett s.k. lånelöfte vid ett möte på banken tidigare, men inga papper var skrivna. Handlingarna skrevs på tre dagar efter min fars begravning, anledningen var att vårt nya kök hade kommit och snickaren ringde och bad om ursäkt, men sa att han måste få fakturera. Mitt huvud var alltså där, men inte fullt i funktion. Jag har dragit mitt olycksaliga lån genom alla instanser i banken och ända till ARN. Banken har haft en jurist igång i ett par år medan jag har suttit på nätterna när barnen har somnat och skrivit mina inlagor. Utan framgång.

  Allt under det att tidningsrubrikerna har skrikit ut att ”Swedbank delar ut rekordvinster”. I år liksom i fjol och i förfjol.

  Nu är jag inte bitter (faktiskt) för det drabbar bara mej själv. Men akta er för affärsbankerna. Leta upp de kooperativa alternativen. Läs Margrit Kennedys böcker om ränta och inflation.

 35. Pizzan är ju en synnerligen intressant maträtt. En bra pizza är ju riktigt gott ibland, men en medioker pizza är inte någon trevlig upplevelse. *raaap*

  Har Lotten lekt hantverkare? Hur då? Tittat på Äntligen hemma? Lagt fram lite verktyg och tittat lite på dom?

 36. Valken Bergman! Rapport:

  Först … och sen … och så … och då … fast … men … och pang!

  (Kom på att det där med hantverkeriet kan jag ju blogga om. Imorrn. Nu lider jag av spansk risottokoma.)

 37. Pssst. Astriddokumentärens text har lästs in av någon som lider av betona-nästan-alla-ord-sjukan.

  (Vid 12:50 i första avsnittet berättas om Ellen KEY, den STÖRSta KVINnliga förFATTAren som skriver om KVINNor och BARN, som INGEN gjort förut. Att ÄKTENskap måste bygga på KÄRlek och att BARN ska UPPfostras i FRIhet och UTAN att AGAS.)

 38. Å svisch bara så drog de förbi, pyssarna! Nåja. De for norrut så det kan hända att de vänder kosan söderut också vad det lider.

  Vad gäller snömängden så är den sorgsen. Nyårsafton var det +8 grader och mycket skvalade bort av det och så regn och annat tö. Dumt nog glömde jag broddarna på jobbet i fredags.

  Skrovmål är en egen sorts ”meal” som man enligt Max serverar endast så långt söderut som Uppsala. Jag försökte beställa ett i Visby, men tydligen är det en egen storlek på kött och bröd.
  Om det är samma geografiska fördelning på Sibylla, Frasse m fl vet jag inte.

  Bank är jag inte så bra på. Jag funderar lite på JAK. Man får ju inte ränta nån annanstans heller, så lite sparpoäng kan väl inte vara i vägen?
  Men så var det det där med att vara bekväm och inte idas och det fungerar ju som det är nu och bla bla bla.

 39. OT:
  Det tittas på Last night of the proms på tv. Inne i Albert Hall, norr om dirigenten (tänk kyrka, det här med höger och vänster är ju fullständigt oanvändbara ord i sammanhanget), finns en oidentifierad flagga:
  Mörk, kanske svart, kanske brun, med vitt kors. (Tänk formerna som svensk flagga.) Men i ena kvadranten finns gula prickar i rader som formar en trekant.

  O allvetande bås, förklara!

 40. Ett sådant armband kan man inte ha på sig när man hantverkar. Man kan nog inte ha det på sig om man gör något annat än sitter eller står alldeles stilla. Men wow ändå, liksom!

 41. Dieva

  Nåja, statsråd har vi ju fortfarande även om de oftast tituleras med sina respektive ministerfunktioner.

 42. Lo

  Vet inget om en brun flagga med gula prickar, men min svåger meddelade just på fb att någon viftade med en leksandsflagga i publikhavet (misstänker att det handlar om hockeylaget). För övrigt har vi Sparbanken Öresund och är nöjda med allt utom möjligen boräntan. Är dock skeptiska till Swedbank och funderar på att byta.

 43. Jag blev nyfiken, och försökte lite hastigt hitta en flagga som stämmer in på beskrivningen, men det gick inget bra. Däremot hittade jag Sardiniens inofficiella flagga på två olika ställen, och den är alldeles överraskande och ser dessutom inte riktigt likadan ut som sig själv alla gånger.

 44. Kan alltså vara en extrapyntad cornwallflagga som syntes. Hade ingen aning om vare sig den eller den liknande walesiska. (Följ Annikas sista länk så finner ni dem.)

 45. Igår skrev ju Lotten att hon skulle skriva ett inlägg om sitt hantverkeri ”imorrn”. Vilket ju är idag.

  Var är Lotten,
  var är Lotten?
  Sover du,
  sover du?
  Hör du inte båsets,
  hör du inte båsets?
  Tjat tjat tjat,
  tjat tjat tjat!

 46. Ökenråttan

  Asså, nu va ja lite otydli i mitt gnäll om fel titlar är ovan. Så här var det alltså: I en text som handlade om inredningen i borgarrådens arbetsrum i Stockholms stadshus kallade skribenten borgarråden för statsråd. Båda titlarna finns, javisst, men dom ska hängas på rätt gubbe.

 47. Cecilia N, vi blir nog kvar några dagar. Här står tiden helt stilla, så vi har ingen brådska! Idag blir det skidåkning i Sollefteå! Om ni har lust att ta en sväng inåt landet kan ni väl komma hit? Bara en förkyld dotter är med.
  Hittade förresten en intressant text om vad mina förfäder svedjefinnarna brukade äta. Nävgröt (mutti), gjord på fiskspad och rågmjöl, så stadig att den kunde träs på yxskaftet och bäras över axeln! Yummi. Den skulle jag velat se i Historieätarna!

 48. och

  Cecilia, jag tittade också på Proms, älskar detta program, med Rule Britannia och allt! Det kuliga är att man skulle kunna gå dit med en svensk och en norsk flagga och vifta och rula ihop med alla Britons utan problem. Allt är på allvar, blandat med den mest förtjusande vanvördnad (som när de ömt dammade den bekransade bystens hjässa).

  Såg ingen svensk flagga igår dock, däremot en dansk, samt – tror jag – tyska och franska.

 49. Det kan mycket väl ha varit en Cornish-Australian flag, Lars W, även om vi fick för oss att det var många fler ”prickar”/stjärnor.

  Sonen åker tydligen till Luleå imorgon, Pysse.
  Åker ni platt eller nerför?

 50. Ökenråttan

  Sollefteå – Lasse Holmer-akvareller – Norrland Guld-etiketten, art deco-målad ytterdörr – ack, jag minns det så väl. Och snö därtill! Det blir nästan för mycket.

 51. Mårran

  Apropå bank så är alla svenska banker lättare att ha göra med, starta konto etc, än de brittiska (huvudvärk huvudvärk) bara att starta ett konto är betydligt, BETYDLIGT knepigare och mer tidsödande, än att lära sig köra på rätt sida (ja fel enligt de flesta av er). Att skaffa kontokort är en helt annan process och helst ska man ha flera kort sen tidigare och ett absolut måste är att när man invandrar, dvs blir resident, kommer ihåg att registrera sig på electoral roll, annars existerar man inte. För att bevisa att du är den du är och bor där du bor, glöm ALDRIG att ta med en utility bill och pass. Hela palavret slutade med ett konto på Jersey och funkat riktigt bra sen dess.
  Kan även med stolthet nämna att, även husköp genomförts, en process som nästan skulle kunna bli ett helt blogginlägg.
  Flaggor; på svart-vita bilder ser den Cornwellska ut som den svenska men Wales är alltid den vit & grön med röd Draig, den har man inte lyckats peta in i Union Jack, känns även som the Ulster Banner kommit bort också. Tycker det är lika kul varje gång någon hemmifrån ber mig fixa en engelsk flagga, gisses vad de skulle bli besvikna om jag kom med flag of England och inte Union Jack.

 52. Björn

  Jag bytte nyligen till Handelsbanken då det är den enda banken som har kvar kontanter på samtliga kontor och tänker fortsätta på så vis i motsats till mer eller mindre samtliga andra. De andra drömmer om en bankkortsvärld där absolut allt vi köper registreras. Det står vad vi köpt, var vi köpt det och för hur mycket för absolut allt utan att du kan välja att ha något ifred. Det är information som lätt kan missbrukas. Vi skulle även vara helt i framtida regimers ägo med riken att somliga av dem är mindre vänligt sinnade till opposition och fryser våra bank- och kreditkort samt motsvarande konton från huvudort (eller använder informationen för att spåra oss). Då kontanter i ett sådant fall saknas är vi helt utan medel att göra motstånd med.

  Håller med om att biten med att behöva boka in ett personligt möte för att bli kund var lite underligt men samtidigt ganska trevligt när jag väl var där. Hade Skandiabanken innan och de har ju inga bankkontor förutom ett i Stockholm, så när jag hade sålt saker och ville sätta in pengarna på mitt konto fick jag gå via Forex (och därmed betala för det). Inte helt idealt direkt.

  Hittills är jag mycket nöjd med mitt byte till Handelsbanken men tiden får utvisa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.