Hoppa till innehåll

Tillbaka till framtiden: 2015

I oktober händer det saker i filmbranschen eftersom Tillbaka till framtiden II utspelar sig just i oktober 2015.

Alla Tillbaka till framtiden-fans är ganska stillsamt fascinerade över det som stämmer i filmen jämfört med dagens verklighet: att vi tittar på 3D-filmer, har jättebreda tv-apparater med videokonferenser (Skype) på väggarna, att vi har små handdatorer samt att vi är väldigt fokuserade på att ha koll på telefonen hela tiden.

Men vet ni vad som sägs i filmen som är helt bortitok? Jo, att faxen är det bästa sättet om man vill kommunicera snabbt. Tihi och fniss samt fnitter. Oj, vad jag har faxat i mina dar (på Nationalencyklopedin till ungefär 1998), men ojojoj, vad jag inte faxar längre. Faktum är att jag trodde att faxvärlden var utdöd och att faxmaskinernas kyrkogård var full, tills jag förstod att det fortfarande finns branscher där faxen styr allt.

Å andra sidan brukar jag ha fel inom fackområden där jag helt enkelt inte vet vad jag talar om. Igår försökte jag delta i en diskussion om vilket bryne som är bäst.

– Jag brukar skära tomater med gaffel – för de är vassare än våra knivar.

De tre som lyssnade på mig skakade på huvudet eller lade det medlidsamt på sniskan. Och fortsatte prata om diamantbryne, striglar och kalcedon.

Eller när jag i lördags försökte förstå hur ett löpband egentligen funkar och till sist förstod att en skruv har fyra olika mått och att jag faktiskt inte alls behöver förstå hur ett löpband funkar utan bara ställa mig på det, trycka på en knapp och springa. [tråkkollaps]

Men det var inte det jag skulle berätta. Jag tänkte bara visa upp dubbelslipsen som Marty har på sig 2015 eftersom det faktiskt är dags att skapa nya modetrender.

dubbelslips
Martys dubbelslips i Solensrike-stajl.

När såg vi något nytt senast? Dog modeinnovationerna ut med platåträskorna? I brist på fantasi skulle jag (som bekant) gärna köra en repris med axelvaddar och vårhattar på alla och envar. Och polisonger! (Men bara för att både ordet och håret är roligt. Inte för att det är snyggt.)

Peter Gilmore as James Onedin
Polisong-Peter.

Nu har jag googlat lite och förstått att det varken blir polisonger eller platåträskor 2015. Det blir … genomskinliga kläder. Åh, så förtjusande.

transparent
Kejsarens nya kläder.

Nej, då ikläder jag mig hellre en soffbokhylla. Den här har söstra mi Orangeluvan hittat på auktion (men inte köpt):

soffbokhylla
Soffbokhylla med spegel och allt!

Tillbaka till dåtiden!

Share
Publicerat iBloggen

45 kommentarer

 1. Godda tjugehundrafemton och jösses, var det där James Onedin jag fick se?!

  Oh. Nu blev jag tvungen att leta rätt på den fantastiska titelmusiken skriven av Chatjaturjan. (Jodå, jag smet iväg och kollade hur det där namnet ska stavas …)

  Nä-ä, nu behöver till och med jag lägga mig!

 2. Tillbaka till dåtiden!

  Såg ”Mellan bleke och storm” på TV1 nu på morgonen.
  Och sedan blir det Musikverein och nyårskonsert. Också på TV1.

  I båda fallen handlar det om tradition och kunnande. Och fan vet om jag inte uppskattar vänerfiskarna mest. Trots all grannlåt av olika slag som österrikarna bjuder på.

  Kolla själva! Fiskarna kommer tillbaka i morron och även den fjärde januari.

 3. Så konstigt med soffan. Frambenen ser ut som att det finns utdragsmöjligheter (eftersom de är dubbla). Men dra ut åt vilket håll då?

  På tal om ett annat diskussionsämne i tidigare bås: borde det inte vara kejsarinnans kläder?

  Och fattas det inte ett inte i texten som handlar om veta vad man pratar om?

  Intressant att Chalcedon är känt för mer än en sak.

 4. PGW

  Möbeln är fantastisk, slå till!

  James Onedins polisonger kan ibland påträffas på hipsters på Söder kan jag meddela. De var snyggare på James.

 5. Hipsters, hipsters, hipsters! Jag älskar detta ord! Vi skyller allt på hipsters. Det började nog med att dom glutenfria pepparkakorna var slut i affären och en definition av hipsters som trendkänsliga människor, som till exempel äter glutenfritt för att det är hälsosamt, inte för att dom är allergiska.

 6. Om jag hade plats skulle jag verkligen kunna tänka mig den möbeln. Men jag undrar hur man sitter i den om man är fler än en. Skavknäs?

  Ska det vara så här mörkt i år? Kvart över ett och det ser ut som skymning ute.

 7. Blir det inte lite kallt med genomskinliga kläder? Eller är det bara för sommarmodet? Vad är då vintermodet 2015?

  Tycker det kunde vara lite mer hyllor istället för speglar samt undrar vad spegeln är till för. Lite knepigt att stå och kamma sig där, väl? Men själva soffan ser mjuk och mysig ut.

  God fortsättning!

 8. God fortsättning!
  Det blev nog aningen mer drink, vin och champagne än jag är van vid igår. Tröttt. (Jo, ordet är rätt stavat). Men hittills har 2015 skött sig ganska bra, bortsett från att några förmörkade personer har försökt sätta eld på moskén i Uppsala. Vilket är ganska svårt att bortse från.
  Men soffbokhyllan var söt.

 9. Oj, vad jag inte har glömt den, Skogsgurra. Vi pratade om den senast idag, här i familjen. (Men jag sa också att jag hade gett upp hoppet, det sa jag.)

 10. Om jag ska gå i genomskinliga kläder under 2015 får det nog vara underkläder, för dem kan man dölja under överkläderna så det inte märks. (Och hon som skulle kunna tänkas märka det vet redan allt hon behöver veta.) Då ser jag mer fram emot Saol i ny upplaga, även om det blir till att lära om ett och annat när man spelar Wordfeud med Lotten. Jag föreslog förresten ett nytt ord till förra upplagan, nämligen VÄXTZON, och blev glatt överraskad när jag såg att det kommit med. Min enda bevekelsegrund för att föreslå ordet var att det ger ohemult mycket poäng som startord i vanligt Alfapet.

 11. Om jag ska gå i genomskinliga kläder under 2015 får det nog vara underkläder, för dem kan man dölja under överkläderna så det inte märks. (Och hon som skulle kunna tänkas märka det vet redan allt hon behöver veta.)
  Då ser jag mer fram emot Saol i ny upplaga, även om det blir till att lära om ett och annat när man spelar Wordfeud med Lotten. Jag föreslog förresten ett nytt ord till förra upplagan, nämligen VÄXTZON, och blev glatt överraskad när jag såg att det kommit med. Min enda bevekelsegrund för att föreslå ordet var att det ger ohemult mycket poäng som startord i vanligt Alfapet.

 12. ”Som vanligt, i framtiden” är en av de reklamslogans som blivit ett familjemem. Liksom ”chika-chika-chika, little tiny bits” och ”sluta jiddra, börja trolla!”

  Fy, jag gillar verkligen inte att få reklam på hjärnan. Men tröstar mig med att vi åtminstone inte säger det i samband med rätt produkter (den sista har jag till och med glömt bort vad det var man skulle köpa, skönt!).

 13. Nej, genomskinliga kläder tror vi väl inte särskilt gott om. Genomskinliga möbler, kanske? Tja-a … lite genomskinliga finns det.

  Anna, det är skönt med reklam som man inte kommer ihåg vad den propagerar för. Jag kom tydligt ihåg mister Jim, men inte mindes jag vad det var för produktnamn han skulle kopplas till!

 14. Ni kan nu kalla mig ”Lotten Nejtack Bergman”. Nyss ringde Afton*ladet och vill intervjua mig om mina framtidstankar i relation till Tillbaka till framtiden. I december ringde SVT och De*attprogrammet (igen!) och ville ha med mig i ett språkligt sammanhang.

  And the list goes on. Jag gör bara saker för massa pengar numera. Utom allt som har med basket och Julkalendern att göra. Och barnens framtid. Och lite mer.

  Hej Ökenråttan, visst är jag duktig?

 15. och

  ”Hopvikt tågkupé”… 🙂

  Nakenkläder kan vara kul. Hade en gång en vetenskaparkompis som gillade att näcka när så var möjligt och gärna åkte tåg i väldigt genomskinliga blusar. Vi talar åttiotal. Det blev liksom lite tyst runt henne, men kul hade hon!

 16. ”Jaws 19”-skylten var en delikatess jag missade i framtidsrullen ifråga. Kanske man skulle se den igen och avnjuta fler godbitar. Annars är väl filmhistoriens mest kända (och största?) framtidsmiss frånvaron av något som ens liknar mobiltelefoner i Blade Runner, baserad på en roman av en av mina favvisar: Philip K. Dick, som väl ejengkligen får ta på sig ansvaret.

 17. och

  Mitt nyår har gått i Den Onda Tandens tecken (heraldik: Två tandläkarborrar rampant, flankerande en ilsket viftande tandnerv – devis under ”jag MÅSTE borra ner i pulpan här för att rensa”), men nu sitter jag på bibliotek och fnissar åt roliga kommentarer.

  Funkar den där soffan verkligen för läsning? Man måste ju nästan sitta skavknäs (kul ord!) med sig själv, och sträcka ut sig går inte – det kanske är en skamvrå-soffa, eller gift par-soffa, jfr s k fästmanssoffa där man sitter åt varsitt håll? Nej, läsa ska man göra i en stor säng, liggande under mysigt täcke och omgiven av tidningar och med pennor tillgängliga om man skulle få en snillrik idé eller hitta ett sudoku.

 18. Orangeluvan

  Man kurar förstås ihop sig under en filt i soffan. Eller bygger en koja?

  Jag älskar soffbokhyllan innerligt, men inser att jag varken har plats eller pengar (pris, transport, reparationer) för att faktiskt kunna ha den hemma.

  Jag tror jag måste skaffa mig en stor klippbok där jag kan klistra in alla fantastiska auktionsmöbler och auktionssmycken som finns out there.

 19. Mårran

  God fortsättning till alla. Inlett detta år med att lära mig om ett nytt syndrom – Waardenburg och vem säger att deckare inte ökar dina kunskaper. Hoppas på kunskap om några ytterligare syndrom, kanske genom annan litteretur än ovanstående.
  Annars inga spaningar om framtiden, nä polisonger är snyggt på så få, det är iofs även sk jeggings (leggings med jeansstuk eller tvärtom) som jag hoppas försvinner ut modet detta år. Här hoppas däremot på många fronter, vad, hur och när kommer kanske klargöras i detta års kalender (som jag hoppas på, drämmer om och längtar till).

 20. Ökenråttan

  Orangeluvan: Bara att klä om den (skitiga och slitna) lilla hörnsoffemöbeln kommer att kosta MYCKET. Och att lappa ihop plockepinnet av lösa delar kommer att kosta än mer. Så bevara den lilla möbeln i dina drömmar, de kostar ingenting! Se där, ett riktigt 40-tals-schlager-råd! Gratis.

 21. Vädigt on topic vid närmare eftertanke: det var mycket tydliga polisonger på bilden Anna syftar på (jag tittade tillbaka, bara för att). Och en sådan där mössbärarhorrör som jag aldrig riktigt har förstått mig på — varför, varför, varför bära toppluvor så att det ser ut som om bäraren har ett litet äpple, eller kanske ett ägg, uppepå skulten?

  Sedan så kom jag att tänka på vilka stavar jag stavade mig fram med när jag var liten kicka och lärde mig åka skidor. Då — på sextiotalet — var det fortfarande bambustavar med läderbundna kringlor. Och mina tidigaste skidbindningar var en sorts fjäderkonstruktion som blev alldeles oduglig när fjädern fått nog av barr och kottar och annat mög som snirklade sig in …

  Och när jag var lite äldre kom rottefellan och …

  *försvinner ner i ett nostalgiskt hål gällande skidutrustning*

  *jag som aldrig aldrig åker skidor nuförtiden*

  *herregud vad man kan läsa om skidåkning på internet*

 22. Smultronblomman

  Genomskinliga kläder fungerar endast om man är 190 cm lång och har ett BMI på 14, 5. Inget för mig. Döttrarna brukar titta på ”Say yes to the dress”. Det handlar om att välja bröllopsklänning. En del kvinnor väljer en designer som gör bröllopsklänningar med korsettliv. Man kan då se huden lysa igenom. Ser ut som om de går i bara underkläder på överkroppen. Men tant är nog för gammal för att förstå.

  Jag tycker soffbokhyllan var läcker. Men själv skulle jag inte ha något bra ställe att ha den på.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.