Hoppa till innehåll

Knäppgökens semla (recept)

Sedan i lördags har Fjortonåringen klämt i sig semlor på löpande band. Vart hon sig i världen vänder, är någon där och bjuder henne på semmelfika. Om någon säger ”jag borde egentligen inte …” är hon snabbt framme och erbjuder sina semmelätartjänster. (Det visar sig förstås att just jag borde egentligen inte-sägaren är den som är minst villig att ge bort ljuvligheterna.)

Men hu. Vad hände? Fjortonåringen drabbades nu ikväll av abstinens. Inga bullar, ingen grädde, ingen mandelmassa och inte ens en liten kaka som substitut fanns i huset.

– Frukt är godis? sa jag trevande och klämde på en skrynklig apelsin.
– Ja. Gott. Men dom är väl inte semlor?
– Näe … Eh … gå och lägg dig nu! sa jag lite förstrött och tog mitt pick och pack (dator och mobil samt temugg) och gick.
– Mäh, sa Fjortonåringen och såg inte alls ut att vara på väg i säng.

En liten stund senare kom hon och rapporterade: semmelbegäret var tillfredsställt.

– Man tar bröd, mjölkprodukt och mandemassesubsitut.
– Man tar bröd, mjölkprodukt och mandemassesubsitut.
– Man lägger in lagom många mandlar och en klick gräddfil och sätter på locket.
– Man lägger in lagom många mandlar och en klick gräddfil och sätter på locket.
– Man äter. Helst i sängen.
– Man äter. Helst i sängen.
Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. Vad för slags bröd ?! (InterrroBANG)

  Imponerande problemlösningsförmåga där, men det visste vi ju redan.

 2. Örjan

  Antager hon hackade/finrev mandlarna och sockrade gräddfilen innan sammanläggning.

 3. Örjan

  Lotten: Om du inte åkt till Turkiet.
  Hade resa till Paris och Petit Palais och med deras utställning ang Carl Larsson lockat dig? För att se vad Nationalmuseum väljer att visa?

  Ami Bergöö: Är/var du på plats vid invigningen och rapporterar om den i något forum?

 4. Hon sockrade, men hackade inte! Och det var helt vanlig fiberfranska –en av ändbitarna.

  Paris har jag inte varit i sedan 1991. Det absolut enda jag minns var att jag och DDM såg Doors-filmen och sedan besökte Chopins och Jim Morrisons respektive gravar. Je parle si mal français que Google a dû m’aider avec cette phrase. Tout à l’heure.

 5. Fjortonåringen borde ha råkat ut för salig morsan min; Hennes hetväggar var en måltid i sig och inte alltid lätta att äta upp eftersom de var så oerhört stabbiga. Inga jämrans bakelser där, inte.

 6. Jag slutade med semlor innan jag började röka. Och har aldrig börjat igen. Varför? Lite för att demonstrera mot hysterin, kanske. Men också för att jag tycker att dom är opraktiska och kletiga. Så otrevlig är jag.

 7. LupusLupus99

  Skogs, jag gillar inte heller semlor på grund av mandelmassan.
  Men den går ju byta ut mot äppelmos eller vaniljkräm.

  Apropå just kakor och godsaker så kanske detta är något
  att sukta efter? Mjölkshots i kakglas.

 8. Ami

  Hej Örjan!
  Är tyvärr inte på plats i Paris förrän i slutet av april men jag ska se om jag kan få fram lite inside information från invigningen (det finns spanare utsända). Misslyckas jag med det så blir det rapportering i början av maj istället! Då har jag även hunnit med att vara i Grez-sur-Loing (byn där Carl och Karin Larsson möttes, blev kära, förlovade sig och fick sitt första barn) så i bästa fall blir det dubbelrapportering.

 9. LL99: Har du läst några av kommentarerna till kakglasen?

  – Öööööh, de läcker ju.
  – Fan dom funkar junte.
  – Det här var väl inge kul.

  Livet är roligt så länge det inte är tråkigt!

 10. Är hemskt tacksam att det nu är ett år till nästa gång. Vad är det med folk och semlor egentligen? Särskilt ungdomen nu för tiden. Jag känner en annan ungdom som anser att det ska vara fettisdag varje dag, eller åtminstone att det ska instiftas även en fettiskväll och annandag fettis. Galenskap, säger jag.

 11. Så otrevlig du är, Anna! Precis som jag.

  Ami, titta in på Hôtel de la Poste och kolla om läget är lika katastrofalt som det var när vi var där. Det är en rapport som jag ser fram mot med stort intresse.

 12. Måste jag välja mellan otrevlighet med gurra och semlor väljer jag naturligtvis o. m. g. varenda dag.

 13. PK

  Lotten, hälsa fjortonåringen att det är enkelt att göra mandelmassa själv. Kör mandlar, gärna skållade och skalade, i en mixer/matberedare. Blanda i lika mycket socker och mixa i fem till tio minuter. En liten knivsudd salt och en droppe bittermandelolja kan höja smaken. Om massan blir för tjock eller inte håller ihop kan man mixa i lite vatten, en tesked i taget.

 14. Bra tips på nödsemla! Som semmelberoende förstår jag fjortonåringen alltför väl. (Ja, jag gillar prinsesstårta och mazariner också. Så osofistikerad är jag!)

 15. LupusLupus99

  Lotten, jodå jag läste kommentarerna men eventuella läckor
  år ju lätt att förhindra genom ett innanhölje av choklad t.ex.

 16. Semlor, semlor, semlor… (Melodi: Sommar, sommar, sommar…)
  Jag hänvisar till min unge vän A, vars tankar om semlor jag härmed ska försöka finlänka till.
  Semlor enligt A
  Sådär, nu kanske alla småtecknen hamnade rätt.
  Jag håller dock inte med A utan föredrar framför allt mina egna hembakade.

 17. Vi är tre i s.m.K-klubben!
  Fast jag försöker avhålla mig till vardags.
  (Och när det är ovardags försöker jag ju numer vara kreativ och hitta på andra lösningar.)

 18. Aha! Nu vet jag varför mina bevakningsmail på nya kommentarer slutade att komma härom dagen. Gmail har bestämt sig för att de är Spam.

 19. Ökenråttan

  Jag har en gammal klasskompis som heter Zemla. Vi hade sån där ordkunskap nån gång i realklasserna och på frågan vad ”semla” var för nåt svarade hon ”Ett namn”. Saken var klar! Semla for ever. Fast när hon fick på konstskola föreslog kurskompisen Lasse Åbe*g att hon skulle stava med Z; lite flashigare,så det fick det bli.

 20. Lotten och elvaåringen är förstås på väg till premiären på Huddingerevyn! Vad annars kan locka?

 21. I normala fall räcker det med att lägga till avsändaren i kontaktlistan för att vederbörande inte ska Spamklassas mer, men det går inte med adressen ’Lotten lotten@bergman.com via da-www07.ballou.se’ som vägrar att fästa i kontaktlistan.

 22. Jag har hört talas om vad unge A:s storasyskon ska på iallafall (se länk ovan, senaste kapitlet i bloggen). Om det är samma sak får ni vinka åt varandra.

 23. Jag lade manuellt –m. hj.a CtrlC+CtrlV– till den något regelvidriga avsändaradressen i min kontaktlista, ’Lägg till i kontakter’ gick inte.

  Det här verkar funka. Tror jag. Kommentera mera!

 24. PK

  Lotten och 11-åringen är på väg till Stockholm för att gå på lokal och äta semlor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.