Hoppa till innehåll

De ser inte riktigt kloka ut … på bild

Karl IX och frisyren.
Karl IX och frisyren.

Vi har berört det tidigare – den mystiska, kungliga frisyren som gör alla porträtt av Karl IX så intressanta.

Om vi fortsätter att filosofera över dåtidens porträtt, har det ju visat sig att man kan stå och stirra hur länge som helst t.ex. på tavlan som visar hur Valdemar Atterdag brandskattar Visby eftersom anakronismerna flödar. Numera är vi ju bättre på att skildra verkligheten som den är, eller hur?

(Här finns en lista över andra, finfina tavlor.)

Dessutom kan man om man är fascinerad av utseenden läsa på om den habsburgska hakan inom det spanska kungahuset, som sägs bero på inavel. Eller bara arv, kanske?

Karl II av Spanien. (Hakan är inte stor, den är felkonstruerad.)
Karl II av Spanien. (Hakan är inte stor, den är felkonstruerad.)

Steget från Karl II till det som motsvarar kungligheter i dagens värld är inte långt, eftersom de kan se ut så här i dessa photoshopstider:

Så här kan Sarah Jessica Parker på inga villkor se ut på riktigt!
Så här kan Sarah Jessica Parker på inga villkor se ut på riktigt!
Och om Skavlan ser ut så här, ska jag … köpa en hatt till honom.
Och om Skavlan ser ut så här, ska jag … köpa en hatt till honom.
Gry Forssell fick visserligen behålla några av sina skrattrynkor … men … va?
Gry Forssell fick visserligen behålla några av sina skrattrynkor … men … va?

Som ni väl förstår har jag i väntan på ett sent tåg gått omkring på Pressbyrån och drabbats av verklighetsågren. Kvällstidningarnas skrik om bönder, ensamma mammor, kränkningar och allsköns dieter gör mig galen av triviainformationsaversion;  jag inte vill veta! Veckotidningarnas omslagsbilder var i sammanhanget faktiskt något att vila ögonen på eftersom de var så absurda.

Eller … är det månne bara så att framtiden är här, och att vi inte har märkt det eftersom vi är så upptagna med att banta bort magar och rumpor och helt enkelt inte lägger märke till att dom är här nu … 

Uppdatering
I kvällningen for jag upp som skjuten ur en kanon när jag (inte min vana trogen) kollade runt på nyheterna och då även de s.k. kvällstidningarnas flimmer med bönderna, ensamma mammorna och dieterna. Där, mitt bland allt annat, dök två bekanta ansikten upp – samma ansikten som jag tolv timmar tidigare hade hittat inne på Pressbyrån.

Detta kan man kalla en slump, tillfällighet eller bara som många andra har börjat ana: bevis för att jag styr världen.
Detta kan man kalla en slump, tillfällighet eller bara som många andra har börjat ana: bevis för att jag styr världen.
Share
Publicerat iBloggen

100 kommentarer

 1. Men åh,i det utförandet påminner Gry Forssell om någon docka (en typ modedocka som inte är Barbie). Jag undrar verkligen vilken!

  Och den där Skavlan-skulten tycker man ju att någon, någon enda, borde ha noterat hur den faktiskt ser ut.

  Jag har förresten länge varit fascinerad av nutidens alltmer perversa hårfixering. Den som gör att folk på bild helst ska se ut som om de har ungefär tre peruker på sig samtidigt. (Allra tydligast syns detta fenomen dock inte på photoshoppade bilder utan på bokomslag av sämre klass — särskilt romantikböcker och fantasyromaner med extra hjältiga hjältinnor. OJ vad mycket hår de har!)

 2. Agneta uti Lund

  Karikatyrteckningar får bilderna mig att tänka på.

  Jag rör mig sällan utanför ställen med löpsedlar. kanske finns det några invid kassorna på närbelägna ICA-butiken där vi handlar – men jag lägger ytterst sällan märke till dem.

 3. 9 gånger av 10 handlar det om att bli av med förstoppning/uppblåsthet/syra i magen och det intresserar mig inte eftersom jag redan skiter som en gud.
  Sen är jag inte intresserad av att veta vad mina grannar tjänar, reser, fuskar, eller vad de nu gör.
  En av fördelarna med förortslivet är att det är en bit till grannens fönster, så är man bara inte alltför högljudd kan man göra vad man vill bakom oklippta häckar och nerdragna rullgardiner.

 4. Ninja: När jag jobbade som vårdbiträde sa vi sällan ”skiter som en gud” utan mer liksom ”har skött magen, stort A”.

  OT
  Idag åkte jag sommarklädd till Örebro från Eskilstuna. I Örebro – en timme västerut – var det november. Huttrande sprang jag genom regn och vind.

 5. mikaels

  Nä, ’skiter som en Gud’ kanske inte tillhör normalvokabulären för de flesta, vårdbiträden eller ej, men jag måste ändå tillstå att jag gillar uttrycket, det har, eh, pregnans, tycker jag.
  Kanske inte för vardagsbruk, men i rätt sällskap, vid rätt tillfälle, så…

 6. Båthuspernilla

  Är det bara jag som ser likheten mellan Karl II och Sarah Jessica Parker på bilderna? De måste ju bara vara släkt, målaren och bildredigeraren alltså. 🙂

 7. Jag hade en brittisk kollega som ogillade en … vi kan kalla honom Sven. Han brukade säga att Sven hade svårt att komma in genom dörren, på grund av för stort ego – och genast fick jag bilden av en man med väldigt stort huvud som satt fast med huvudet mellan dörrposterna.
  Själv har jag badat i novemberrusket, det vill säga, först svettades jag på en spinningcykel och sedan hoppade jag i plurret i träningskläderna. Riktigt skönt!

 8. Jag kör som en gud, brukar jag säga. Men får sällan medhåll. Jag skulle kanske försöka imponera med någon annan gudomlig aktivitet?

  Men gör gudar verkligen det? Jag minns att pianisten Käbi Laretei ansågs stå över jordiska behov. Tror nog att gudar också gör det.

 9. Det lär ska orsakat upprörda känslor i F’renade kungadömet när det visades en bild på Bettan Bestämd ätandes. Eftersom hon då, rent logiskt, måste ha en andra ände på matsmältningssystemet.
  Och det tyckte britterna var en olustig egenskap att pådyvla monarken. Är Bettan då av dronning av guds nåde, ja då skiter hon ju som en gud.

 10. och

  Men jag har läst någonstans att Bettan faktiskt inte går på toaletten. Hur hon bär sig åt kan man undra, men när hon är ute och rör på sig, åker till invigningar och små städer och så, besöker hon aldrig toa.

 11. Vaff… Gå in på expressen.se nuuuuu och kolla på reklamen i högerkanten! Av alla tidningar som de kan göra reklam för … de stod inte ens bredvid varandra inne på Pressbyrån!

 12. och

  Daily Mail, som aldrig försummar något tillfälle att genera, skämma ut och förmana kändisar, i synnerhet kvinnliga sådana, är mycket respektfulla mot drottningen. Det ser lite konstigt ut bland alla förnedrings- och kroppsfixeringsartiklarna.

 13. Agneta uti Lund

  Är inte den reklam som dyker upp beroende på vem man är, eller snarare på ens internetvanor?

  Så tror jag att det funkar.

 14. Agneta uti Lund

  Kollade Expressen.se

  I Safari: Annons från Unionen. Inget mer i ytterspalt. Samsung reklam i spalten bredvid, samt reklam för chromebook överst.

  I Firefox: Reklam för Fiskahedenvillan. Inget mer längst till höger. Reklam för Specsavers i spalten bredvid.

  I Chrome: Teliareklam och inget mer till höger. Överst reklam för chromebook

 15. och

  Ja, reklamen ska vara anpassad, men varför får jag då ständigt annonser om dejtingsajter? Har aldrig besökt en dejtingsajt i mitt liv!

 16. Jag har alltid trott att det handlade om underläppen när det gällde habsburgarna och ävenledes undrat hur det kommer sig att broder Mats har en sån där stor underläpp. Men hans haka är fullkomligt normal, liksom övrig fysionomi och även intelligens så nu faller tesen om någon anmoder som varit ute och slagit runt i Spanien. Sablar, det var en bra skröna.

  Vad man undrar är vad Gry et consortes själva tycker om att se sig så förvanskade, och betalade Karl II målaren för det där porträttet? Det ser ju jämfört med Karl IX rätt ammatörmässigt ut. Ingen stylist som flätade pannluggen där inte,

 17. PK

  Och för att balansera både anus och genus-debatten så vill jag härmed meddela att jag som regel skiter som en gudinna. En god avföring är ju som bekant den bästa huvudkudden.

 18. Nån gång när jag kan få nån att bygga nånting alls i mitt hus ska jag också ha en Tardis. Tillsvidare har jag hittat några roliga Tardis-mönster att sticka. ska bara hitta garn i rätt färg.
  Och apropå sticka, var är Cecilia N nuförtin?

 19. Gu’förbjude att jag växer upp och inte tycker det är roligt att säga pitt längre. Då är livet nog slut.

  Säger det något om båset förresten, att vår båsvärdinna, tillika världsalltets härskarinna, började med ansikten och båset förföll till ändalykter och deras funktion?

 20. hyttfogden

  Den stackars gossen Karl II av Spanien hade påbrå bland annat från Johanna den vansinniga som var moster till Mary Tudor (Bloody Mary) och när man närmare studerar huset Habsburgs släktträd förstår man att det ibland kunde resultera i individer som var mer eller mindre drabbade av den genetiska röran. Var man tronarvinge så skulle man bli kung (eller drottning), det spelade ingen roll hur mentalt störd man var. Oftast blev de inte så långlivade, guschelôv, för somliga av dom kunde allt ställa till det riktigt ordentligt. Sturemorden som exempel och Linköpings blodbad här på hemmaplan.

  Gunde Johansson hade sin egen teori om byfånarna och hur de så småningom försvann. Det var när cykeln uppfanns så att ynglingarna kunde trampa iväg lite längre bort och fria.

 21. Men vad det säger det lämnar vi därhän, eller?
  Jo, det gör vi.

  Jag blir allt lite glad av att höra att det hörs pianoklink, men hampagne? Vid halv tio-tiden en tisdag?
  Tyder på gott omdöme. Eller ostämt piano.

 22. En fin höstdag sitter en (c)hampagnefrukost med pianoklink ganska fint!

  Jag tror inte att det handlar så mycket om hampa och dess derivat. Även om sådant nog också kan göra frukosten till en intressant upplevelse.

 23. Tack Hyttis, det är pfalziska underläppen jag tycker brorsan är i besittning av. Var våra anmödrar höll till under 1600-talet vet jag strängt taget inte, men som Karl XI var ute och for så spelar det nog ingen roll.

  Gunde var nog inte ensam om den teorin, när vi fick tillgång till andra fortskaffningsmedel än fortkomstledamöterna så försvann inte bara byfånarna utan vi satte igång och blev långa också. Det kan man se i mönstringsrullorna.

 24. och

  Jag har haft cykel. Inte f*n blev jag lång för det.
  Men tack, Hyttis! Där ser man vad uppfinningar kan föra med sig för folkhälsan. Motion samt nyttig genblandning.

 25. (Inget särskilt att tillägga, jag bara beundrar Tardisbygget, olika rara utbrott av koprolali, samt ochs lakoniska ”Jag har haft cykel. Inte f*n blev jag lång för det.”)

 26. Brid

  ”Hampagne är naturligtvis spetsad champagne” – den är väl inte spetsad med hampa? Det vore synd på champagnen.
  Och maken har själv hört en gumma säga ”Det var en väldig inavel här i byarna innan cykeln kom.”

 27. Kir – det är ju sånt Hyttis brukar dricka. Men spetsad? Utspädd med svartvinbärssaft tycker jag det verkar.

  På tal om utspädd champagne så har östtyskarna en trevlig dryck som dom inte vill säga namnet på sedan muren föll. Det är hälften sekt och hälften lager. Trevligt pratdricka.

 28. PK

  SG, jag har en seriös fråga till dej. Huset jag bor i är från 1976 och har en källare med gillestuga. I gillestugan sitter en dubbelbrytande på väggen och det finns två dosor i väggen högt upp under taket. Den ena har ett taklampeuttag som den ena brytare är kopplad till. Dosa nummer två döljer en blå, en brun och en grön tåt. Mellan den blå och den bruna har jag 230 V hela tiden, den matar förmodligen ett eluttag vid golvet. Den andra brytaren bryter den gröna tåten. Mellan den gröna och den blå har jag ca 5V. När brytaren inte bryter den gröna har jag ca 145V mellan den gröna och den bruna tråden. Vad kan det varas för fel när man får 145V? Hemma?

 29. PK

  Har nu sett filmen Starke mannen saves the day och får intrycket att den utspelar sig i båsbossens båsbosskök. Då blir givetvis min fråga, vad gör Eva Attling i bossköket?

 30. Örjan
  Jag försökte vara lite folklig. Men du har ju rätt.

  PK
  Den gröna tåten borde vara gul/grön. Gröna tåtar gives icke i lagliga installationer. Utom i vissa länder på andra sidan Atlanten. Kolla färgen igen.
  Den (som vi tror) gul/gröna tåten är PE (skyddsjord). Den får aldrig brytas. Den blåa tåten är N (som i nolla) och den ska alltid ha samma potential som PE. Skillnaden är att N får föra ström medan PE ska ha noll ampere i alla lägen utom vid isolationsfel, den ska då se till att säkringen löser ut.
  Den bruna tåten är vanligen den så kallade ”tändtråden” dvs den tåt som går från en brytare till en lampa eller annan last. Den ska ha noll volt mot N när brytaren är öppen och full spänning (ca 230 V) när brytaren är sluten.

  Du verkar ha råkat ut för en lysmask som antingen är färgblind eller inte har en susning. Det kan vara farligt. Jag ska troligen besöka Ångströmsinstitutet nu i veckan. Jag kan komma in och kolla. Som det ser ut nu finns viss risk för liv och lem – eventuellt även brand. Inte alls bra.

  De 145 volten är troligen en så kallad spökspänning. Den orsakas vanligen av kapacitansen i kabeln men kan också vara resultatet av spänningsdelning i ett nätfilters två Y-kondensatorer (som ligger mellan fas och PE samt nolla och PE) och att PE (den gröna eller gul/gröna) inte är ansluten till jord. Farligt även det.

  Speciellt i källarutrymmen med sitt ofta ledande golv är det riktigt allvarligt att ha problem med PE. Har du känt obehagliga spänningar vid något tillfälle?

 31. PK

  SG, jag borde ha skrivit ut tydligt att tågen är grön, inte gulgrön. Att gulgrön är skyddsjord vet till och med jag. Vi har inte några jordade uttag, utom i det renoverade köket och i badrum. I övrigt ingen skyddsjord. Inomhus. Kanske har tidigare ägare kopplat själva. Den gröna är inte inkopplad till något, den kommer upp till dosan och slutar i en sockerbit. Jag är mest förundrad över 145V.
  Det kommer en elektriker hit om ett par veckor, han får ta en titt på detta.

 32. mikaels

  Jaa, 27 augusti om Sam J Lundwall, (fast King Kong Blues, hans bästa enligt mig, dök inte upp förrän i kommentarerna).

 33. Nä, men kolla PK – en multimeter! Jag vill inte ha spökspänning i källaren. Så känner jag även ett ansvar att påpeka att Ångström är ett laboratorium, inte ett institut. Långliggarna säger bara ”Ångan”.

 34. Tack Pysse!
  Dålig stil att inte veta vart jag ska. Det handlar om nån slags spökspänning hos dem också. Men på Ångan pratar dom om ca 15 kHz. Är det en epidemi som drabbat trakten?

 35. PGW

  Jag blir så innerligt glad när folk bygger tardisar!

  Bonusdotter har fö köpt biljett för att träffa sjunde doktorn som snart kommer till Sverige.

 36. LarsW

  Jag är på utrikes resa som det heter, och kämpar mot Googles infernaliska ingenjörers sadistiska och Hjälpbefriade Android-Chrome via en WiFi som sensationellt nog funkar även på rummet. (Inloggningen är då förstås en hjärnblödning). Nåväl:
  Googla ”psdisasters.com”, så hittar ni åtskilligt.

 37. Hoho! Här är jag.
  Jag sitter tyst här borta i hörnet och lyssnar.
  Stickningen är ett sammelsurium av konstigheter och det oskärmade livet består idag av femtontusen steg samt en hel del intressanta föreläsningar, ett kärt möte med en gammal vän (sen vi var 7) samt skoskav.
  Nu har jag klippt bort noppraderna på strumphälarna och hoppas att kroppen nöjer sig med den åtgärden och inte kräver nya skor. I alla fall inte före csn börjar pytsa ut pengar.

 38. Jag försöker hitta på en smart övergång men kommer inte längre än till ”kroppsliga avfallsprodukter”. För jag har i kväll lärt mig något jag aldrig hört talas om förut (och det i ett Aktuellt-inslag, så det torde vara hur sant och seriöst som helst):

  Valar har öronvax! Och inte nog med det, detta öronvax kan användas för att kolla var varje enskild val har varit och vad den har ätit och i någon mån gjort. Man avläser det ”ungefär som årsringar i träd”, som vetenskapspersonen sa. Och så visade de en gigantisk vaxpropp från ett blåvalsöra, och bara det var ju helt otroligt.

  Valar har öronvax, vem i allsindar hade trott det?

 39. (P.S. till mitt förra: jag skulle inte bli förvånad om det vetenskapargänget får ett IgNobelpris nästa år. Jag menar, valöronvax! Häromåret var det några som fick ett för att de flög förarlösa helikoptrar över valar och fångade upp utblåset för att få fatt i valsnor, det var tydligen också mycket intressant.)

 40. mikaels

  Valar har öron? Det var nog mer överraskande för mig. Om de nu har öron så är det ju inte så konstigt att de har öronvax i dem, men de har alltså öron? För att kunna lyssna, under vattnet?

 41. De sjunger ju för varandra så det är klart de har öron (fast att dessa är så öronaktiga att de har örongångar med vax i hade jag nog aldrig riktigt tänkt på — men varför har jag inte gjort det, de är ju däggdjur).

 42. och

  Valar lyssnar under vattnet, och sjunger långa meddelanden till varandra! De hörs på enorma avstånd.

  Och elefanter kan trumpeta på ljudnivåer som människor inte hör och kommunicera med andra flockar längre bort. Där går folk över savannen och gnolar och njuter av vidderna och tystnaden, och så pågår samtidigt ett livligt tjatter omkring dem.

 43. Då kanske dom har blindtarm också?

  Det har JAG aldrig tänkt på tidigare.

  Egentligen tror jag att det finns miljoners miljoners gånger fler saker som jag inte tänkt på än det finns saker som jag verkligen tänkt på. Är jag alldeles ensam om det?

  Relaterad fråga: Hur många saker har Tänkande August tänkt på?

 44. Man kan titta på valöron om man vill. Nå, viss försiktighet vid goooogling bör iakttas eftersom ordet ”valöron” kastar fram en massa annat tjafs — nån i World of Warcraft tycks heta Valöron till exempel, och vem hade trott det? Därför valde jag whale ears i stället. Och titta här, en artikel om öronvaxet!

 45. Hur många saker tänker jag på? Alldeles för många och alldeles för få, alltid. Det är ett stort mysterium.

  Ibland tänker jag på kottar. Eller uppstoppad svan. Eller valöronvax, dårå. Just nu tänker jag på ett juicepaket i kylen som jag undrar om det är något kvar i. Vi får se om jag tänker återkomma …

 46. mikaels

  Jo, nog visste jag att valar sjunger under vattnet och så, men jag trodde nog att de hade något mer avanacerat att lyssna med, typ något vätskefyllt organ som funkade även 2 km ned under vattnet, och hörde valljud på 300 kms avstånd under vattnet, och så, inget vanligt öra, utan mer avancerat och komplicerat, och inte med vax, dessutom…

 47. Kanske örat är vätskefyllt? Det känns ju inte orimligt med tanke på att de verkar leva i/under vatten. Och då kanske vaxet har en naturlig funktion som avskiljare så att trumhinnan inte sprängs när valen går ner på djupet?

  Hur var det med juicepaketet?

 48. Öronen och dess vax kan också vara en kvarleva från den tid då valarna levde på land.

  Äsch, där var det hål i läppen! Nu rann det ned te i sängen. Inte mysigt.

 49. Det juicepaket jag tänkte på fanns inte ens. Ett mysterium till! Men det fanns ett helt annat som inte ens var öppnat, så juice fick jag men inte med den smak jag fantiserat om.

  (Schrödingers kyl: juice både finns och inte finns, tills man öppnar och tittar efter.)

 50. och

  Värst vad folk spiller te i sängar här, först båsvärdinnan och sedan Dieva. 😉

  NU är klockan midnatt och då kommer onsdagens nya serier i norska Dagbladet! Början till nattinatt för mig. Jag gillar Zelda.

 51. Ökenråttan

  Vem hade trott att valarna ens har ÖRON, Annika! Det ser liksom inte så ut.
  Kir var det också tal om häruppe. Cassis-kräme, OK, men vilket vitt vin använder ni?

 52. Vilket lätt och torrt vitt som helst.
  Men då blir det ju inte kungligt. Det är inte så himla noga.
  Och det funkar med svartvinbärssaft också.

 53. Där går Wiki emot min uppfattning. Det rekommenderas bourgogne eller chablis. Och det kan ju inte sägas vara några lätta viner.
  Jag tror nog att dagens kir oftare innehåller lätta torra viner. Kan däremot hålla med om att det kan vara lite fuskigt att använda svartvinbärssaft. Inte riktigt samma yrsel. Men fungerar bra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.