Hoppa till innehåll

Singla slant – krona eller klave?

Slantsinglingen är verkligen på utdöende.

När jag i förra veckan skulle singla slant i Vi i femman-studion (långt innan jag gjorde fel och alltså fortfarande var på bra humör) för att bestämma vilket lag som skulle börja i buren, hade jag ingen slant. I fickan fann jag däremot min farfars medalj för tapperhet i fält (en lång historia som jag tar en annan gång). Så den singlade vi.

Sten Stenson hette han minsann, farfar.
Sten Stenson hette han minsann, farfar.

– Singla? Vaddå singla? Varför säger man så? undrar allmänheten nu.

”Uppkasta en slant eller dylikt [medalj!] i luften på det sätt, att han hastigt och många hvarf svänger omkring sig sjelf, tills han åter faller ned.” (Textexempel, SAOB, 1854)

Äh, det är inte så intressant, faktiskt. Det kommer av det gamla dialektala ordet svingla, som betyder ”sväva” eller ”segla genom luften och svänga”. Då är det roligare att få veta varför det heter ”krona eller klave” och vilken sida som är vilken. Jag ber om ursäkt, för nu blir det verkligen inte pedagogiskt.

Kronan är framsidan med en bild på regenten. Den sidan kan också kallas för ”gubbe”:

Krona och klave.
Krona (utan krona) och klave (med krona). (Pengen 1976–2000.)

Klaven är baksidan med t.ex. riksvapnet (eller en solnedgång). Den kan oavsett om det finns pilbågar eller pilträd på, kallas för pil.

Krona och klave.
Krona och klave. (Specialmyntet från 2009.)

Men hur funkar det här när vi idag är mer fokuserade på att berätta på Facebook vad det blir för mat, kolla att kalsongerna syns lagom mycket och hela tiden måste leta efter läsglasögonen? Vi tappar förstås tråden och kommer inte ihåg vad som är vad! Men det är då fan inte så konstigt:

Klave och krona. Klavesidan har en krona och kronansidan har det inte. Upprörande!
Klave och krona. Precis som på det gamla myntet är det så att klavesidan har en krona och kronansidan inte har det. Upprörande!

Okej, kronansidan heter krona för att regenten de facto har en huvudkrona nere i Livrustkammaren. Men klavesidan heter sedan urminnes tider klave för att mynten på baksidan en gång hade en stiliserad sköld som såg ut ungefär så här:

Men det här är inte en sköld (den hade funkat dåligt i så fall) utan en kreatursklave – som man hängde runt halsen på kreatur.
Men det här är inte en sköld (den hade funkat dåligt i så fall) utan en kreatursklave – som man hängde runt halsen på kreatur.

Så. För att förvirra ytterligare tar vi väl in gubbe och pil också?

Pil och gubb… eh?
Pil och gubb… eh?
Share
Publicerat iBloggen

62 kommentarer

 1. Fascinerande! ”Gubbe eller pil” kan min mamma säga ibland. Och förklaringen till klave i detta sammanhang har jag tydligen stött på förut men glömt — jag menar, den var bekant när jag nu läste den, men jag skulle aldrig ha kunnat svara om någon hade frågat mig om saken.

  Och visst är ”singla” lite lustigt eftersom det annars har en så stillsam innebörd, när det är höstlöv eller snöflingor som singlar.

  Något jag skulle vilja se är en som försöker singla ett sånt här mynt.

  * Undrar vad som just hände i mina fingrar. När jag trodde att jag skrev ”sånt här” skrev jag i själva verket ”härnt så”. Spooner i händerna? *

 2. Bosse

  Det jag reagerar för är SAOB:s definition där man tydligen refererar till slant med han. Under min skoltid var slant reale (tror det heter utrum idag) men har det verkligen varit maskulint en gång?

 3. Javisst, LL99! Läs mer här!

  Förlåt Bosse — det där utdraget ur SAOB är inte en definition utan ett textexempel. (Jag ska förtydliga så att jag inte lurar alla fel och bortitok.) Ett textexempel är bara ett utdrag av något som någon har skrivit någonstans — kanske är det färgat av dialekt, från ett område där slantar då var maskulina.

  Om jag hade singlat slant med ett euromynt, hade jag sagt ungefär så här:
  – Gubbe eller stjärna?
  – Profil eller blomma?
  – Farbror eller krusidull?

 4. Annika: Nog för att det är fascinerande med gigantiska och fyrkantiga mynt, men hur hamnade myntet dääär? Bland basebollar och annat krafs! Vilken mysko bild!

 5. Herr R

  Det roliga med detta och de nyaste mynten är att det numera under kronan, står textat i spärrande versaler ”E N K R O N A”. Allt är liksom glasklart. Förutom det faktum att det alltså är klave, inte krona.

 6. Just det, Herr R! Och så pytteliten ettan är …

  Det bästa hade ju varit om valören stod så tydligt som det någonsin är möjligt med tanke på hur infernaliskt svårt det är att handla när man inte är van vid ett lands pengar.

  – Här! Ta vad du ska ha! säger jag och sträcker fram handen full med okända mynt.

 7. Marika

  Men va? Här har jag gått omkring i hela mitt liv och trott att det var tvärtom… hur ska det gå nu?

 8. Alltför många tvister har slutat med att man singlar slant för att sedan börjar gräla om vem som vann (Meh! Det DÄR måste väl vara KRONA i alla fall!!) och så singlar man slant om det (och har de inte slutat så håller de väl på än). Nu är det ju bara att hänvisa hit. Tack Lotten!

 9. Finns det några Ankister här? Jag har letat men inte funnit mycket på svenska om det Kalle Anka-äventyr som handlar om Klavismen. Kalle tar alla, och då menar jag alla, beslut genom att singla slant. På engelska heter det Flipism och då finns betydligt mer.

 10. Magnus Andersson

  Jomen, det är klart att slant är maskulinum från början! (Det framgår faktiskt i just SAOB av beteckningen ”r. l. m.” efter uppslagsordet, vilket betyder ”realgenus/reale eller maskulinum”.)

  Det där med reale/utrum är en ganska färsk företeelse i de nordiska språken (det slog igenom i skrift på 1700-talet). Tidigare var alla substantiv antingen neutrum eller maskulinum eller femininum. Fortfarande upprätthålls det indoeuropeiska tregenussystemet i många svenska dialekter.

  Och det är minsann verkligen bra att SAOB anger substantivens historiska genus! För oss som har en förankring i någon dialekt är det ju helt självklart att klockan, dörren, handen och väggen är femininum, men det är värre med ord som mormor inte använde så ofta.

  — Går det fortfarande?:

  Beguinen jag begins
  Voodoostan jag Port-au-Prince
  Lampandar jag djinns
  Havannaflickbarmen jag crêpe-de-chines

 11. Tack Bosse! Jag hittade dem i mina gooooglingar. Jag läste äventyret i ungdomen och hittade nog allt jag behövde och lite till på den engelska Wikipediasidan.

  Olle jag grins?

 12. Jag gillar sten-sax-påse bättre än slanten, alltid till hands! När jag var liten palt var det alltid tändstickor och fusk som avgjorde. Min bror bröt av dem och fifflade så jag alltid hade den korta stickan. Orättvist! Slanten var liksom för klurig. Plommonstopsmetoden är ovanlig, men kul. Vad finns det mer för metod att avgöra viktiga saker?

 13. PK

  Niklas, måste man lämna ett slemspår efter sig? Kan man skicka myntet med det långsamma transportbolaget S-Cargo?

 14. (Tack för den, PK. Jag behövde le just nu!)

  Fläckarna jag klorins
  Färgen jag terpentins

  … sur är jag, för den andra hälftens ögonläkaråterbesök blev tvärt inhiberat, när vi redan var ute i snöstormslasket!

  Men apropå ingenting — Skogsgurra är på andra sidan jorden men vet vi om han har blivit filmstjärna än? Kan Hyttfogden upplysa?*

  * Undertecknat en som inte vet hur man inte lägger näsan i blöt.

 15. På tal om Richard III (nä, det är väl ingen utom jag, och kanske Lotten, som har fört honom på tal men i alla fall), nu har de ”rekonstruerat” ansiktet också. Se till exempel här, och fundera liksom jag på varför det ser ut som om han tittar lite grand i kors.

 16. Annika: Jag måste tyvärr redigera texter i två timmar nu – kan inte du kolla i källorna om det kanske var så att Richard III faktiskt tittade i november när han levde?

  Annars hörs vi igen strax efter tio, för då kan jag kolla! *ruuuuusar*

 17. Lotten, jag har ju inte riktigt tid att gräva nu, men jag var nyss inne på Wikipedia för att se om någon hade hunnit med att uppdatera de senaste dagarnas slutsatser, och någon har försökt, så jag, eller du, får återkomma. Samtidigt: en del av de gamlaste porträtten ser lite ut som titta i november men inte i kors utan utåt. Jösses. Får man skriva så?

 18. PK

  Snejlmejl Niklas?
  Lotten, var du domare idag? Det står på ekurirens hemsida att finalen spelades igår på Mälardalens Högskola i Eskilstuna.

  ”Det blir i stället elever från Bryngelstorpsskolan i Nyköping som representerar Sörmland i riksfinalerna av Vi i femman.
  Länsfinalen spelades i går på Mälardalens högskola i Eskilstuna. Hanna Ollila och William Åkerström tävlade för klass 5b från Gökstensskolan i Torshälla. De höll jämna steg med konkurrenterna från Nyköping ända till slutet. Sedan drog Nyköpingslaget ifrån.”

 19. Jag glömde! Gratulerar till framgångsrik och tabbelös domarskötsel [utropstecken frågentecken utropstecken utropstecken]

  Menar du att vi inte får veta någonting om den senaste omgångens frågor, beteende, dina skor och knän och … va?

  * undertecknat en som … skrev jag inte samma ovanför?

 20. Dieva

  Bra Lotten! Misstaget förra veckan var ett undantag.

  Annars bör det väl vara sneakernet som nyttjas som alternativ i det här båset.

 21. Jupp. När brevbäraren delat ut det springer hen till postkontoret och hämtar nästa.
  Singelslem tror jag inte att jag behöver förklara …

 22. Ökenråttan

  Beguin jag begins – aj, va jag blev avundsjuk att inte jag kommit på den.

  Det här med båsmetern väcker bara dåliga sidor hos mej. Avundsjuka och så plötsliga skov av båsmetrande. Och för tillfället är det tomt.
  Nej, nej:
  Gonatt jag törnins.
  Puh, nu kan jag sova lugnt.

 23. Men se häääär!

  Jag är, som tidigare observerats, en somlig i bemärkelsen en sen somlig.

  Sedan halvtolvtiden har jag vurti nervös för det har icke gått (gungi? gångat? gåtti?) att komma in alls hos ena härna Lotten. Nu, strax efter 01.00 gick det äntligen igen. Och det enda jag undrar nu är om det är fler än jag som inte har kunnat, och vad de skulle ha skrivit, och varifanden ho’själv är.

  Lever alla? Har jorden gått under i snöslask? Finns jag? Finns det här?

  Jag jag finns?

 24. Lottens sista ord var ”vi hörs igen strax efter tio … ” Sedan ruuusade hon ….
  …. rakt in i sovrummet och låste in sig, slarvade bort nyckeln och nu sitter hon där.
  … rakt in i en vägg och fick hjärnskakning, blev förvirrad och gick ner i källaren och kom bort.
  … rakt in i en bokhylla, hittade en uppslagsbok från historiska glamtider som hon inte hunnit läsa.

  Ja! Vi ska nog vara bekymrade!

 25. Nejnej, det var bloggen som dog! Inte jag!

  När jag kom tillbaka och läste Ökenråttans bekymmer här ovan 21:54, gick det inte att komma in. Jag knackade på, jag plingade på klockan, jag sparkade å dörren, men bloggen var låst. Och stum.

  Så jag somnade på förstutrappen.

  (Webbhotellets fel vare.)

 26. Simon

  Kalle Anka som klavist finns på svenska i nr 2/1954 och 7/1972. Jag kom ihåg det från när jag var liten och läste nyss om. Intressant att det tecknades före The dice man — jag trodde att det var den boken som hade inspirerat Kalle Anka.

 27. Peter

  Jag vet inte varför jag var tvungen att påpeka det om jag ska vara ärlig, haha. Men tack för detta intressanta inlägg, som jag råkade snubbla över.

 28. Peter

  Det tycker jag absolut att du ska göra!
  Jag har själv fått (tvingats) bevittna ett flertal utdelningar av denna medalj under mina år i Försvarsmakten. Utan en aning om vilka ”gubbarna” på scenen har varit.

 29. Tack för den utmärkta genomgången av krona och klave — nu har jag koll på läget! Gäller ju att veta vilket som är vilket när man ska singla slant.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.