Hoppa till innehåll

Brainstorm, alla idésprutor! (förvånad uppdatering)

För drygt ett år sedan började avloppet i vår källare att bete sig som någon som har ätit kol. Host, spott och fräs, sa ett rör och kräktes. Vi kallade på en avloppsrensarsugbilmaskin, som röjde och rensade och dödförkarade vårt rör om vi inte å det snaraste drog upp alla buskar, vars rötter hade invaderat röret. (Röret var förresten antikt och ger inte oss ett öre på försäkringarna.)

Sugmaskinen som sög förra sommaren.

Nu har det där ”å det snaraste” irriterat oss för länge. Nu måste vi göra något åt saken, och det är nu ni bloggläsare kommer in.

Vad ska vi göra?

Det är alltså en rabatt det handlar om. En rabatt som jag och alla andra struntar komplett i. Den vetter åt öst och har morgonsol, vilket vi heller inte bryr oss om. Däremot har den fyllt två tacknämliga funktioner, som:

 1. insynsskydd – vi kan ha hur stökigt vi vill och gå nakna i hallen hela tiden om vi vill, för buskarna har inte bara kraftiga rötter, utan även hippierufs upptill
 2. vindskydd – de kalla nordanvindarna från öst fastnar i rufset.

Jag skulle vilja bygga en basketplan där och asfaltera bort all växtlighet, men det låter sig inte göras utan jättejättemycket asfalt och utfyllnadsmaterial. Dessutom kan man inte göra så mycket på en två meter bred basketplan.

Den där gången bortom trappan leder till parkeringsplatsen och är egentligen en handikappramp i cement från den tiden när huset var församlingshem. Ni ser att rabatten sluttar ner mot gatunivån? Ack, vad gör man åt det?

 

Nu har jag backat bort från trappan – ni ser entrén och buskarna och förstår hur nakna vi är där i hallen?

Så, nu ser ni hela östsidan. Den där lilla cementpelaren kunde vi ha hängt en grind på, om vi hade haft en.

Låt nu alla idéer spruta i kommentatorsbåset! Jag blir lika glad för ”jamen bygg en basketplan då” som ”ställ en väldigt avlång friggebod på rabattens plats”. Var knäppa eller allvarliga – det spelar ingen roll.

Förresten.
Den lilla omålade rutan på huset? undrar ni förstås. Joorå, vi anlitade en målare förra sommaren. Men kommen så långt, blev målaren attackerad av en geting, sprang hem och kom aldrig mer tillbaka. Vi kommer inte upp med stegar utan måste hyra en byggställning för att måla färdigt, och eftersom ingen har sagt ”å det snaraste” till oss, kommer färdigmålningen att dröja.

Uppdatering: Nämen va i …
Jag tänkte att man ju tänker bättre med en arkitekthjärna, och sådana hjärnor kräfva arkitektritade ritningar. Så jag grävde en stund bland alla ritningar som hör till huset. (Det byggdes 1932, och en hel del har ju hänt på 77 år.)

Men vad skådar jag vid den röda pilen, som ju är den omtalade rabatten? Går tomtgränsen vid handikapprampen? Då är ju rabatten inte vår! Vabaha? Har jag rensat ogräs åt kommunen i tio år?

Ok. Även om rabatten inte ligger på vår tomt – vad ska vi göra med ytan? I kommentatorsbåset tycker man att vi bör byta ut det gamla röret. (Gah.)

Share
Publicerat iBloggen

48 kommentarer

 1. Hugg ner busken och gräv upp röret och gräv ner ett nytt av en sort som rötter icke göre sig besvär med.

  Sätt sen en ny buske.

  Intressant förresten att den hindrar nordan från öst. Jag trodde nordan kom från norr.

  Och jag trodde också att saker vetter åt ett håll.

 2. I väntan på att busken ska växa upp får ni antingen klä på er när ni ska befinna er i hallen, eller hänga ett draperi i halldörren/fönstret så ni inte syns. Eller så får ni bli exhibitionister.

  (Så himla mycket enklare det är att lösa andras problem …)

 3. ab

  Plank! Ta bort buskar, köp nya rör, bygg ett högt plank mot gatan. Bakom det kan nya buskar växa upp i lugn och ro och ni kan vara jättenakna. Träplank är mysiga.

 4. Wahooo! Jag sitter här och förbereder höstens kurser och letar efter nya exempel på svårstavade ord. Och så visar det sig plötsligt att jag inte kan stava till vetter längre.

  Tack Cecilia N!

  Och att hänga upp en repstege var ju en kul idé — problemet är väl bara pensel- och burkhanteringen?

 5. AB: Jag är inne på staket jag också. Meeeeeeen … det där med att byta ut röret låter ju tyvärr klokt, kosta vad det kosta vill. Nu är ni två som har föreslagit just detta.

  Hm. Och jävlar.

 6. Byta till ett modernt rör måste ni ju bara – eller hur?

  Nya buskar är inte så snabbväxande men en snygg spaljé av armeringsjärn kostar billigt och på den kan det snabbt klänga upp en klängväxt som hindrar insyn på nolltid. Typ bokharabinda, silverregn, humle, Clematis Summer Snow osv växer 6-9 m per säsong!

  Eller varför inte en skyddande gardin i hallfönstret förresten…

 7. Sjömän har gjort det i hundratals år. Kanske lösningar står att finna i naval litteratur? (Dock icke kapten Hornblower, om jag minns rätt)

 8. Gjut basketplanen i cement ,måla den grön med gula linjer och ha ett "kedjenät" i korgen.Ett urbant inslag i Eskilstuna kan väl inte skada.

 9. Ni hade kunnat få låna min grävmaskin till både röruppgrävning och fördigmålande, men den har jag sålt. Lösningen måste alltså vara att ni byter rör och sedan planterar ett (blivande) jätteträd. Efter det är det bara att vänta till dess att trädet är stort nog att både dölja nakenspringande och att klättras upp i och målas färdigt ifrån!

 10. Ni skulle kunna smälla upp ett förtält, och sen kan ni sitta där inne och grilla och låtsas att ni är på husvagnssemester. (Ett förtält är ett sånt där tält som man hakar fast på en husvagn.) Det löser insynsproblemen också!

 11. Men om nu buskarna står på kommunens mark så tycker jag att kommunen ska bekosta ev skador på era rör! Förslaget om armeringsjärn låter kul. På ett sådant nät kan man ju hänga upp lite vad man vill: flaggor, vimplar, klubbemblem, ballonger, orienteringsskärmar, blommor, kanske till och med en basketkorg!

 12. … eller varför inte ett trekantigt segel ut från väggen istället för ett förtält?

  Annars vill jag rösta på förslaget med att plantera en bokharabinda på rörsäkert avstånd och låta den täcka en spalje eller nät av något annat slag. Den täcker stora ytor och har fina vita blomplymer. Det är inte för inte som den också kallas för "arkitektens tröst".

 13. ab

  Ett rör med hål som gjorts av växtlighet men utan sagda växtlighet som täpper igen hålen måste ju läcka. Så då behövs nytt rör.

  Det finns himla snygga plank.

 14. ab

  OK, spaljé är nog billigare. Men hur blir det med insynen vintertid när det lyser i hallen och humlen är vissen? Fast det finns nog himla täta spaljéer som inte behöver någon humle. Flätade spaljéer, liksom.

  Jätteträdet som löser alla problem på en gång var en jättebra idé!

 15. LYSANDE OCH FANTASTISKT!

  1. Men särskilt nöjd är jag förstås med Thomas åsikt. (Som aldrig kommer att genomföras, I'm sad to say.)

  2. Varför, ooooh, varför, Heléne, ägde du en grävmaskin?

  3. Fördelarna med att ha blogg är tydligare än någonsin. Hur ska jag någonsin kunna skjuta detta projekt på framtiden?

 16. Nu ska jag samla ihop flaggor, vimplar, klubbemblem, ballonger, orienteringsskärmar, blommor, och en basketkorg. Allt ska hängas i vad det nu blir.

  Fler idéer?

 17. Det vore kanske värt att säga åt kommunen att ni rensat deras ogräs och att deras buskar förorsakar rörproblem i ert hus och att ni nu kräver att de betalar ett nytt rör. Även om de inte betalar något så kan du ju få något spännande att blogga om.
  I övrigt för att ersätta häcken så finns det ju en massa bra lösningar på det här bland kommentarerna. Men jag tycker segel låter rolig. Ni kunde ha ett segel med bokstäver på! Eller ett segel med en basketkorg som motiv. Du kan ju alltid ta en salamiöl medans du funderar på hur ni ska göra!

 18. Lo

  Aja, aj, min arkitekthjärna säger mig att jag borde ha en massa idéer, men jag är inne på mina sista skälvande semesterdaga och får bara ont i huvudet av en ritning. Återkommer på måndag, full av inspiration och kreativitet! Kanske…

 19. Då, Lo, kommer jag att sitta här och vänta till på måndag.

  Det där med att byta ut röret är förresten tydligen en såpass kostsam affär att vi skulle vara tvungna att hitta en mecenat.

  Banklån? Yep, gärna för mig. Den mer ekonomiskt sinnade djefla mannen anser dock att när huset är lånat till tio meter ovanför taket, bör man fundera i andra banor. Sälja barnen, råna banker, hitta diamanter eller ta kål på rika, ändå döende fastrar.

 20. Antager Du avser det avloppsrör som ansluter Er fastighet till kommunens.Att detta har fått rotskador.
  -Går det att rensa/laga innifrån fastigheten.För att sedan sätta in insatsrör som klarar problemet under ett antal år?
  -Har Du på ritningar kontrollerat
  var röret ligger.
  Exakt var lämnar det Er fastighet?
  Antager det ansluter fastighetens närmsta gatubrunn (som syns på bilden),
  Kanske en skicklig grävare du kan spara del av häcken.

  Nya svetsade plaströr borde klara intrång av buskrötter ifrån kvarvarande buskar.

  Nytt rör kanske kan dras annorlunda (lätt vinklat)jämfört med det gamla, för att spara del av häcken.
  Dvs låta gamla röret vara kvar (pluggat).

  Uppgrävning av den asfalterade lilla trottoaren och gatan vid brunnslocket måste ju ske.
  Måste Ni betala även för omasfalteringen?

  Lite borde Ni förhoppningsvis kunna förhandla med Gatukontoret. Buskarna har ju stått på deras mark.
  Risken är väl att de säger OK-men "då får ni ta bort buskarna"

 21. Nu botaniserar jag i källaren. Någon som vill köpa skridskor till hutlösa priser? Kassettband? VHS-band? Inte?

  Tusen tack för alla bra råd. (Och kom gärna med fler!) På måndag ska jag i alla fall kontakta Gatukontoret!

 22. Ökenråttan

  Vi var ju hus- och hundvakter häromnyss och huset vi vaktade har Lille Maken varit inblandad i omyggnaden av (VILKEN svenska) enär han är arktitekt, ju. Till huset här även en liten bad- anläggning med bastu, bryggor och vindskyddad fikahörna. Vindskyddet åstadkoms genom ett både vackert och stormsäkert plank som Lille M nog ska ta patent på, tycker jag. Är ni intresserade, innan det patenteras och bli svindyrt? I så fall skickar han säkert gärna över en liten skiss.

  Lille M vill för övrigt, i anledning av tidigare prat om aha-upplevelser å denna blogg, påminna om att roliga böcker eller bloggar ger haha-upplevelser.

 23. Jajajajaaaa, Ökenråttan! Hemliga, opatenterade, finurliga staketritningar emottages högst hemlighetsfullt och tacksamt!

 24. Lägg ut lite gamla grejer på Tradera och se hur och vem som nappar. Man kan få ihop avsevärt med pengar (sa hon som fick ihop 6000 på bokhyllor som stått sju år i källaren, okej det var svensk möbeldesign hyllor om vi ska vara ärliga men sextusen hade jag aldrig trott). Mitt skräp är andras skatter. Faktiskt. Jag fick en summa jag inte hade kunnat drömma om för en cd som jag annonserade för 5 kr, gick för över 300. Nåt att tänka på.
  Om rör och gräva upp eller inte vet jag inget. Jag vet bara att jag hade en fin björk utanför sovrumsfönstret (bor på tredje våningen). Grenarna slog olycksbådande mot balkongen så fort det blåste mer än tre sekundmeter. Så fort det regnade lite mer än duggregn blev det stopp i närbelägna dagvattenbrunnen, rötter hade förstört alltihop. Björk sågades ner. Inget skydd mot sol eller inskydd när man springer omkring på hösten i mer eller mindre avklätt tillstånd och klär på sig.

 25. Jag tänkte föreslå ett plank eller en spaljé med klematis eller humle eller liknande med lite klenare rotsystem… men ser nu att jag är nummer trettioåtta (uppskatningsvis) i raden med det oorginella förslaget.

  Är det Örjan som på eget bevåg använder sig av Er och Du eller är texten kopierad någonstans ifrån?

 26. Örjan:
  Erkänner att jag ofta skriver Du, Ni och Er.
  På något sätt känns det artigare.
  Kanske fel, kanske gammaldags?

  Nu är vi två!
  Jag som blev undervisad i svenska språkets behandling då vi fortfarande hade pluralform av verben (vilket jag självsvåldigt nu med ålderns rätt börjat återanvända!) – har – efter snubbor av Lotten – i detta kommentarbås lärt mig avstå från den artigheten!

 27. Ni kan sätta spegelvägg på baksidan av planket ni bygger, så kan ni se er själva nakna.

  Eller så sätter ni upp en skylt på buskarna: Bytes mot nakentäckande konstnärlig installation.

  Det tycker jag hade varit spexigt.

 28. SPEGLAR! På baksidan! Så himla kul!

  När det gäller Niandet så har Den blyga helt rätt i att hon har fått bannor. Jag har skrivit om det förut, men kan skriva om det igen.

  Att Nia VAR väluppfostrat förr. Idag har Niandet en helt annan känsla … för vi är inte vana vid det.

  (Och ni måste inte vara artiga mot mig, inte ens om ni äter middag hemma hos mig faktiskt. Men det är en helt annan historia, för väluppfostrad får man gärna vara.)

 29. Att Nia äldre personer slutade jag med vid 10-årsåldern, långt innan Lotten ens var påtänkt.

  Att jag skrivit Du, Ditt och motsvarande pluralformer, antager jag beror på 60-talets gamla skola, eller påverkan från engelskans You.

  Beträffande fasadmålningen föreslog Plastfarfar, repstege.
  Som du replikerade -lite svårt att hålla ordning på pyts och pensel.
  Fick mig att tänka på rost/reparationsmålning på fartyg, där sittbräda och rep användes.

  En modern sittbräda är ju en säkerhets- eller klättersele.
  Sådana används naturligtvis hos Eskilstuna Klätterklubb ,Bollhuset,som du väl känner till. http://www.klattring.net/

  Tänk om Du kunde låna/hyra sådan inkl rep.
  Jobb för 17-åringen?
  Men kanske han kommer att göra som
  Tom Sawyers vid målningen av moster Pollys staket.

 30. FEL av Lotten!

  Jag har visst inte fått bannor för mitt Niande, som numera är obefintligt,(även om jag som uppvuxen på 40-talet är en fena på dess användande).
  UTAN
  Det var versalerna på Du, Ni(plur!) och Er i, på den tiden HANDskrivna brev det gäller….
  Heja Örjan – skönt att bli bekräftad…

 31. ab

  Att nia – den nian, verbet alltså, måste man väl ändå skriva med en gemen först, precis som det heter Stockholm men stockholmare?

 32. ab

  Wv whectore – ett nytt väldigt invecklat sätt att göra namnet Victor intressant?

  Undertecknat Ahnicha. Till Lhottenne.

 33. ab: Jag tillåter mig en poetisk frihet:
  Visst heter det niande – men in Diesem speziellen Fall avses – ironiskt – (jag försöker efterhärma de yngre)..- Örjans och mitt gammaldags sirliga bruk av Ni som tilltal till FLERA personer i personliga brev.

 34. Den blyga
  Tack för Ditt stöd.
  Jag ser det lite som att när egennamn börjar med stor bokstav kan även Du och och plural-Ni göra det vid brevväxling.

 35. Liten rapport:

  En Jim från Gatukontoret kom hit och kontrollerade och mätte och konstaterade att rabatten är vår.

  Men att det inte alls brådskade med nedsågningen.

  Så … tillbaka på ruta ett. Ta bort eller inte ta bort?

 36. Jag repeterar tidigare inlägg.
  Kolla på ritningarna rörens exakta placering.
  Vid kontakt med grävaren, kolla hur brett och exakt var han måste gräva.
  Kan aldrig tänka mig att hela rabatten måste tas bort.

  Hål i häcken har ju alla, inte bara villainnehavare.

  Några reflektioner på mitt förslag om att slutmåla fasaden via "nedfirning" av målande familjemedlem från det platta taket?

 37. Lo

  Nu är det måndag, men en dags jobb har inte gett mig varken inspiration eller kreativitet utan mest ont i huvudet. Däremot såg jag en finfin spaljé i helgen, som jag mailar till dig – dvs en bild, hela spaljén är nog svår att maila (men den dgaen kommer väl)… Förslagsvis sätter ni små basketbollar på toppen…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.