Hoppa till innehåll

Etikett: avlopp

Några små missöden i jultid (eländes elände)

Det är inte lätt att bo i det Bergmanska hushållet just nu.

Vi var 16 personer som sov i huset under ett drygt dygn. Vi åt, vi spelade basket, vi lekte, vi dansade dansdatorspel och så åt vi lite mer.

julle_erik_dansspel
Spanjoren och Tjugotreåringen dansar som John Travolta.

Inga problem – vi har många sängar, ohyggligt gott om mat och två någorlunda fungerande bilar.

Men vi har

  1. ingen diskmaskin
  2. inget avlopp.

Men åh, vilken fin översvämning vi har i källaren!

Alla dessa 16 personer skulle ju gå på toa, duscha och äta på tallrikar som sedan skulle diskas. Fasa! The horror! Eländes elände! Men så tänkte vi på

  • skräckslagna tonåringar som 1944 klarade av att gå iland i Normandie
  • hela familjer som förr utan knot bodde i ett rum med dass på gården
  • fina damer som för 100 år sedan brukade tvätta håret blott en gång i månaden.

Ptja, då ska vi väl klara av såna petitesser som stopp i avloppet (igen!) och en – ny – trasig diskmaskin från Cylinda?

(Liten parentes. Länken ovan går till Cylindas Facebooksida, där vi har försökt kommunicera med dem. De har inte svarat. Maskinen köptes i november, har inte funkat sedan början av december och garantilagningen är planerad till 15 januari.)

 

Om vi klarade denna pärs? Självklart!

diskmaskin_cylinda_trasig
Disk, disk, disk.

Gräsmattan är numera noggrant gödslad och diskar gör vi i baljor – tills vi inte pallar längre. Då …

diskute
… ställer vi ut byttor, kastruller och plåtar utomhus! Det som inte syns, finns ju inte!

Fiffigt va?

Vän av ordning och duktiga minnesmästare kliar sig nu i huvudet och vill påtala att jag redan tidigare har erkänt att vi måste ta bort buskar som har vuxit sig så stora att de riskera slingra sig ner till avloppsrören. Jomen, självklart har vi sågat bort dem! Och inte dragit upp rötterna eftersom man då kan riskera att dra sönder rören.

Se, här har man numera fri utsikt till eventuella avloppsrensargubbar med storslangar och brutalsprutor:

avloppsgubbar
Åh, de är här nu!

Nu har vi bajslukt i hela huset, disk i enorma travar både inom- och utomhus och ett källargolv som måste skuras. Och imorrn kommer barnens (numera vuxna) kusiner med bihang och föräldrar på besök! Yay!

Och i detta nu – när utomhus-soptunnan verkar vara misstänkt full – inser jag att vi missade tömningen som tydligen var flyttad till den 23 december …

Share
96 kommentarer

– Men helskotta vad det luktar kloak!

Alla som hade tränat basket samlade sig vid kvällsmaten denna måndag vid den spanska mat-timmen runt halv tio. Mat slafsades, tallrikar tjongade, besticken skramlade och hela tiden tänkte jag att någon nog var lite dålig i magen. Det luktade liksom mer prutt än lasagne.

När alla försvann upp till tandborstning och sovning, gick jag ner till källaren för att hänga mina rentvättade skidkläder. Men plötsligt kändes varken skidåkning eller hängning som något som borde prioriteras eftersom tvättmaskinen stod som i vattenbrynet och njöt av sjöns vågor.

brunvatten
Najs, brunt vatten vet man ju är en delikat anrättning.
tvattmaskinen i vatten
Tänk ändå, att jag prioriterade tvättmaskinens väl och ve framför att ta en bild på den ursprungliga förödelsen!

Om man spolar i toan, kommer mer klegg upp ur golvbrunnen, så det gör vi inte fler gånger. I ett annat källarrum stod några möbler illa till och en matta var mättad. Allt har vi pallat upp på små väggpanelbitar som jag inte riktigt begriper varför vi har redo.

Jag har för andra gången i mitt liv googlat vattenskada (första gången var i internets barndom när min djefla man hade bytt ett rör nånstans, men det har han inte fått göra fler gånger) och jag har anmält det skedda både till försäkringsbolaget och EEM, som sköter sånt här med energi och miljö hos oss. If meddelar:

”En villaförsäkring ersätter skador för översvämning i källare och garage om vattnet tränger in genom dörrar, fönster, ventiler och liknande.”

Och hur har ni det?


Uppdatering tisdag eftermiddag

bortrunnetvatten
Se så fint vattnet har runnit bort.

Die dame mit der Schlange” kallar vi vår räddande slang-ängel som kom med en kubikmeter vatten som trycktes genom vårt rörsystem – som är av orange plast och inte alls antik porslin eller gammal keramik! Yes!

slangen
Genom denna slang – från rörmokarbilen – kom vattnet sprutande rakt ner i våra igengeggade rör.

Den stora boven i sammanhanget var det som vi kallar ”kalla lappar” – sådana där fuktiga servetter som man har till barnrumpor och som storskitarna i familjen njuter av. De får inte slängas i toan, men har förstås slängts i toan.

kallalappar
Här ligger några uppfiskade lappar i en plastpåse. Och, ser man på, ett batteri.
apparaturen
Slangängeln sprutade vatten och styrde trycket med den här apparaturen som hängde i ett hölster på höften.

Samtidigt som avloppet rensades delade rörisen med sig av sina mest minnesvärda kloakhistorier medan jag och den djefla mannen gapade av förundran eftersom vi kunde se husets blodomlopp på en liten skärm.

rortv_kloak
”Det är svart och kladdigt för att vattnet har stått stilla här under en längre tid. Här ser man att plaströret tar slut och blir av annan typ … med sprickor. Låt oss hoppas att det här inte är på er tomt utan på kommunens mark. Hm. Nej, det här ser illa ut. Jag får spola lite mer.”

Vår hjälpande hjälte försvann till slut med sina slangar och tydliga instruktioner och vi var båda två lite förälskade i henne. Nu har alla i familjen fått hot om vite om en enda våtservett spolas ut. De där buskarna som hotar rören måste förstås bort (vilket vi konstaterade redan för många år sedan). Nu ska vi bara genomföra’t också.

Share
97 kommentarer

Brainstorm, alla idésprutor! (förvånad uppdatering)

För drygt ett år sedan började avloppet i vår källare att bete sig som någon som har ätit kol. Host, spott och fräs, sa ett rör och kräktes. Vi kallade på en avloppsrensarsugbilmaskin, som röjde och rensade och dödförkarade vårt rör om vi inte å det snaraste drog upp alla buskar, vars rötter hade invaderat röret. (Röret var förresten antikt och ger inte oss ett öre på försäkringarna.)

Sugmaskinen som sög förra sommaren.

Nu har det där ”å det snaraste” irriterat oss för länge. Nu måste vi göra något åt saken, och det är nu ni bloggläsare kommer in.

Vad ska vi göra?

Det är alltså en rabatt det handlar om. En rabatt som jag och alla andra struntar komplett i. Den vetter åt öst och har morgonsol, vilket vi heller inte bryr oss om. Däremot har den fyllt två tacknämliga funktioner, som:

  1. insynsskydd – vi kan ha hur stökigt vi vill och gå nakna i hallen hela tiden om vi vill, för buskarna har inte bara kraftiga rötter, utan även hippierufs upptill
  2. vindskydd – de kalla nordanvindarna från öst fastnar i rufset.

Jag skulle vilja bygga en basketplan där och asfaltera bort all växtlighet, men det låter sig inte göras utan jättejättemycket asfalt och utfyllnadsmaterial. Dessutom kan man inte göra så mycket på en två meter bred basketplan.

Den där gången bortom trappan leder till parkeringsplatsen och är egentligen en handikappramp i cement från den tiden när huset var församlingshem. Ni ser att rabatten sluttar ner mot gatunivån? Ack, vad gör man åt det?

 

Nu har jag backat bort från trappan – ni ser entrén och buskarna och förstår hur nakna vi är där i hallen?

Så, nu ser ni hela östsidan. Den där lilla cementpelaren kunde vi ha hängt en grind på, om vi hade haft en.

Låt nu alla idéer spruta i kommentatorsbåset! Jag blir lika glad för ”jamen bygg en basketplan då” som ”ställ en väldigt avlång friggebod på rabattens plats”. Var knäppa eller allvarliga – det spelar ingen roll.

Förresten.
Den lilla omålade rutan på huset? undrar ni förstås. Joorå, vi anlitade en målare förra sommaren. Men kommen så långt, blev målaren attackerad av en geting, sprang hem och kom aldrig mer tillbaka. Vi kommer inte upp med stegar utan måste hyra en byggställning för att måla färdigt, och eftersom ingen har sagt ”å det snaraste” till oss, kommer färdigmålningen att dröja.

Uppdatering: Nämen va i …
Jag tänkte att man ju tänker bättre med en arkitekthjärna, och sådana hjärnor kräfva arkitektritade ritningar. Så jag grävde en stund bland alla ritningar som hör till huset. (Det byggdes 1932, och en hel del har ju hänt på 77 år.)

Men vad skådar jag vid den röda pilen, som ju är den omtalade rabatten? Går tomtgränsen vid handikapprampen? Då är ju rabatten inte vår! Vabaha? Har jag rensat ogräs åt kommunen i tio år?

Ok. Även om rabatten inte ligger på vår tomt – vad ska vi göra med ytan? I kommentatorsbåset tycker man att vi bör byta ut det gamla röret. (Gah.)

Share
48 kommentarer