Hoppa till innehåll

Några små missöden i jultid (eländes elände)

Det är inte lätt att bo i det Bergmanska hushållet just nu.

Vi var 16 personer som sov i huset under ett drygt dygn. Vi åt, vi spelade basket, vi lekte, vi dansade dansdatorspel och så åt vi lite mer.

julle_erik_dansspel
Spanjoren och Tjugotreåringen dansar som John Travolta.

Inga problem – vi har många sängar, ohyggligt gott om mat och två någorlunda fungerande bilar.

Men vi har

 1. ingen diskmaskin
 2. inget avlopp.

Men åh, vilken fin översvämning vi har i källaren!

Alla dessa 16 personer skulle ju gå på toa, duscha och äta på tallrikar som sedan skulle diskas. Fasa! The horror! Eländes elände! Men så tänkte vi på

 • skräckslagna tonåringar som 1944 klarade av att gå iland i Normandie
 • hela familjer som förr utan knot bodde i ett rum med dass på gården
 • fina damer som för 100 år sedan brukade tvätta håret blott en gång i månaden.

Ptja, då ska vi väl klara av såna petitesser som stopp i avloppet (igen!) och en – ny – trasig diskmaskin från Cylinda?

(Liten parentes. Länken ovan går till Cylindas Facebooksida, där vi har försökt kommunicera med dem. De har inte svarat. Maskinen köptes i november, har inte funkat sedan början av december och garantilagningen är planerad till 15 januari.)

 

Om vi klarade denna pärs? Självklart!

diskmaskin_cylinda_trasig
Disk, disk, disk.

Gräsmattan är numera noggrant gödslad och diskar gör vi i baljor – tills vi inte pallar längre. Då …

diskute
… ställer vi ut byttor, kastruller och plåtar utomhus! Det som inte syns, finns ju inte!

Fiffigt va?

Vän av ordning och duktiga minnesmästare kliar sig nu i huvudet och vill påtala att jag redan tidigare har erkänt att vi måste ta bort buskar som har vuxit sig så stora att de riskera slingra sig ner till avloppsrören. Jomen, självklart har vi sågat bort dem! Och inte dragit upp rötterna eftersom man då kan riskera att dra sönder rören.

Se, här har man numera fri utsikt till eventuella avloppsrensargubbar med storslangar och brutalsprutor:

avloppsgubbar
Åh, de är här nu!

Nu har vi bajslukt i hela huset, disk i enorma travar både inom- och utomhus och ett källargolv som måste skuras. Och imorrn kommer barnens (numera vuxna) kusiner med bihang och föräldrar på besök! Yay!

Och i detta nu – när utomhus-soptunnan verkar vara misstänkt full – inser jag att vi missade tömningen som tydligen var flyttad till den 23 december …

Share
Publicerat iBloggen

96 kommentarer

 1. Oj. Det låter lite … arbetsamt, alltihop.

  Och så nära naturen, liksom — allt det där som den moderna människan normalt inte ser mycket av (sk*t*n å de) kommer närmare inpå.

  Nu känns det som om jag behöver buffa dig på axeln med knuten näve och säga ”strength and honour”, eller vad det är de gör i dåliga sandalepos på film.

 2. Mmm, jag minns julen hos mor (Barkborren) och far när deras diskmaskin (en Cylinda tror jag bestämt!) pajade och dom tyckte det var lugnt, eftersom alla barn och barnbarn (13 pers.) skulle komma – och hjälpa till med disken!

 3. Det luktar förfärligt – och all den rena tvätten i tvättstugan som var så ren och fräsch för bara tre dagar sedan luktar också bajs.

  Och veeeet ni vad som hände nu? TVÄTTMASKINEN GICK SÖNDER!

  (Det här må låta förfärligt, men va fan: jag har ju en blogg! Det är helt okej!)

  Och vad kul att Isprinsessan kommer in i båset i andra tider än julkalendertider!

 4. LupusLupus99

  Detta blogginlägg skulle fungera perfekt som ett exempel på
  den där nedrans Irländska snubbens lag.

 5. Å hu. Men det är i alla fall kallt? Så det gör inte så mycket om kylskåpet också passar på att paja?

  (Hoppas inte.)

 6. Dina

  Men det är ju för att ni skall ha något att berätta för barnbarnen.
  (Eller här på bloggen.)

 7. Men jobbigt! Ni har ju faktiskt inget utedass! Har du funderat på att bygga ett sådant i någon avskild vrå av trädgården? Utan utedass går det inte att leva som förr i tiden.

  Tvätten kan man ta på en kärra och klara av i Eskildtunaån; diskproblemet verkar du ha löst. För hårtvätt och sånt finns badhuset, men utan dass är det ändå lite knepigt att klara sig, skulle jag tro. Kanske kommunen ställer dit en bajamaja om du ber snällt?

 8. Man kan hyra en bajamaja, men förankra den så den inte blåser in hos grannen, som hände en bekant till oss!
  Nu ska jag njuta lite av vår hela diskmaskin och rena tvätt … det är baske mej lyx för ganska många! Och så ska jag tänka lite på Bergmans, som påminner om detta och hoppas att det SNAAART bara är en rolig historia.

 9. Is99esa

  Nu har jag laddat ner en genväg till skrivbordet (heter det skrivbordet?) i telefonen, så risken finns att ni inte blir av med mig så lätt 🙂

 10. Lottenpotten

  Oj då, det låter jobbigt. Vi lutade oss mot grannarna när tvättmaskinen gick sönder och var trasig rätt länge, vilket skedde samtidigt med att vi hade bebisar på besök. Likaså när kylskåpet brann upp 6 timmar före en studentmottagning. Men att 16 pers ska ramla in till grannen för att gå på toa verkar sätta grannsämjan på prov. Doftljus kanske? Tror inte att Cylinda vill ha massa delningar om detta på Facebook, du har väl en hel hoper med vänner som kan hjälpa till?

 11. Jätteroligt att Isprinsessan fortsätter i båset!
  Förutom att kalendern tar slut så är det tråkigt att så många båsvänner försvinner, man vill liksom fortsätta träffas.

  Jag har inget begåvat att komma med vad gäller Lottens problem. Diskberg efter 16+ pers är ett aber i sig, men å andra sidan kan man ju vara fyra per måltid som diskar i balja och har sig, och det finns ju papperstallrikar att köpa, men utan avlopp?
  Marigt.
  De där plåtarna och bunkarna kan man ju blötlägga i en vattentunna, och tar det tillräckligt lång tid så blir diskvattnet en finfin skridskobana i trädgården, bara man häller ut det någorlunda begåvat.

  Har kommunen latrinhämtning ute i terränglådan så kan de ju ha tillfälliga dass till utlåning, att ställa i källaren. Annars är dubbla sopsäckar av den starka sorten i hink med toasists ovanpå till det fastare avfallet en lösning. Lämnas i brännbart …
  Sågspån, pellets eller kattsand av sågspån/papper i botten.

 12. Maj Korner

  Intressant länk, Anna. Just den delen har jag inte tänkt så mycket på. Däremot blev jag retad för att jag vid millennieskiftet fyllde badkaret med vatten. Ett år fick jag flera kilo salt i julklapp. (för att kunna salta in det som finns i frysen) Jag har campingkök och en ficklampa med radio i! Bring it on! Låter som jag är paranoid men det är jag faktiskt inte.

 13. Örjan

  Diskning efter stormiddag?
  Som ”diskare” är det viktigt att ha bra ”torkare”, och det bör ju Lotten kunna utse bland sina gäster.

  Förutsättning. Avsköljda tallrikar
  Varmt/hett ”diskmedels-halkigt” vatten. Dito varmt/hett sköljvatten.
  Börja med glasen (finglasen?)
  Diskaren klarar lätt 2-3 ”torkare”
  Fortsätt med släkttallrikarna.
  Sist arvebesticken.
  Behöver de handtorkas?

  OK grytor och kastruller tillkommer. De brukar vara mer lättdiskade efter att ha legat i blöt till morgondagen.
  (Hoppas diskinspiration då finns tillgänglig.)

 14. Ni kan vara glada att ni ens kan pinka!

  Jag har haft det lite trångt i orificen, som de sa här i Frankriket. Och plötsligt blev det totalstopp. Jag hade varit glad, jag, om det bara var muggen som pajat. Här var det själva källan som slog stutt.

  Och, hurra för EU, vi drog till ett sjukhus som hette Claud Bernard och där tog dom hand om det som jag försökt få fixat sedan i somras och lovats utredninger redan för ett par månader sedan men som skjutits på till 18 januari. Inget snack! Fram med skalpeller och suturer och sedan jag skrivit på en försäkran att jag inte hade några höga anspråk på resultatet ur estetisk synvinkel åkte jag upp på ett operationsbord och efter några timmar var jag hemma på hotellet igen.

  Vad den svenska sjukvården ska utreda den 18 januari har jag inte helt klart för mig. Men det ska bli intressant att ta del av resultatet.

 15. Bra länk Anna! I kris skulle jag nog skaffa en urinseparator (heter garanterat något annat) och skita i hink som varvas med mull. No smell! Urin späder man ut och häller i trädgården, eller en bit ner i marken … (Fast tips kanske man inte skulle lämna här?)
  Hallå Lotten! Hur går det med allt i gula huset? Funkar frysen än?

 16. Jösses SG, vad skönt ändå att det gick bra! Svensk sjukvård lämnar en del övrigt att önska, ja. Men det har säkert fransk sjukvård också, fast på ett annat sätt. Förresten kan det göra skillnad att bara bli sjuk i ”fel” landsting, eftersom landstingen debiterar varandra … Det blir liksom extra allt då.

 17. Tack för diskinstruktioner, Örjan!

  Nu har DDM kommit på att han glömde sätta på vattenlåset ”eller vad det nu är” i källaren, så nu ska det sluta lukta skit i huset. En komplicerande faktor är ju att några av barnen skulle sova i källaren, men att deras ömma moder hellre ser att de sover någonstans där det luktar rosor.

  Frysarna funkar, även om vi faktiskt råkade dra ur sladden till frysboxen när det blev översvämning. (Vi kom på det efter tolv timmar och allt inuti var kallt och fint fortfarande.)

  Tvättmaskinen är stendöd – mycket för att vi har fått order att göra den strömlös. (Efter 24 timmar utan ström vet vi om den har något slags säkerhetssystem som har slagit till.)

  Vad tycker ni att jag ska prata om för språkligt i radio imorrn då?

 18. Kiss och bajs, såklart!

  Det är ju fullt med det i Båset — hoppas allt nu är lagat med SGs kisseri, och hurra för EU i såna här fall, jaaa! — och finns väl ungefär hur många ord och uttryck som helst för kroppsfunktioner som det är roligt och intressant att prata om.

 19. Maken hälsar efter att jag läst inlägget högt att det är ju för väl att ni inte behöver sitta ensamma över jul …

  För mig är orificen det där hålet där garnet går in i spinnrocken.
  Bloggaren Monet har gång på gång lovordat den franska sjukvården.

  God tillfriskning önskas både det gula huset och frankrikeresenären.

 20. Något som är jättekonstigt och som jag inte har tänkt på förut, men som jag lade märke till när jag postade massa tröjor igår och idag:

  Av alla kommentatorer så finns det ju två Niklas och minst två Karin, men bland alla era mystiska smeknamn finns det även sju Charlotte/Charlott! Och då har jag inte ens räknat med mig! Åtta!

 21. Posttidsomstöllningsvaka – skit också, det gick åt skogen. Jag vaknar före 06:00 hur jag än gör! Nu kommer jag bara bli ännu tröttare ikväll …

 22. Fick du inga mirakelvärktabletter SG? Jag har kvar av förkylningskurerna som du tipsade om när jag var i Paris och dotterungen blev sjuk, världens bästa faktiskt!

 23. Oh, förkylningskurer! Me like! Jag har en brittisk som heter Lemsip, som bara smakar gott och inte har någon annan funktion. Men den smakar verkligen jättegott.

 24. Jo, jag fick förstås Codoliprane. Adultvarianten.

  Den var den som ställde till problem med tullen och HSA i NY. Hundarna reagerade på kodeinet och jag är för evigt listad som narkotikasmugglare.

  Den gamla GPS:en, som vi köpte billigt för fyra år sedan, har lurat oss tillräckligt. Så igår blev det en Garmin. Lyckligtvis kollade vi hur långt det är hem, och då upptäckte vi att vi inte har något hem! Finns inte.

  Säljaren förklarade att länder utom Europa aldrig finns med i kartorna.
  Jaha? Tyckte vi och kollade en TomTom. Den hittade vårt hem. Försäljaren stod stum av undran. Schweiz hade vi väl aldrig sagt att vi bor i? Eftersom Tommy var billigare blev det en sådan. Och den testades hårt i går kväll. Hade koll på varenda sten i terrängen. Till skillnad från säljaren som inte hade nån koll överhuvudtaget.

 25. Dieva

  Vi navigerar ibland i landet via Google maps. Det blir ibland en del intressanta vägar. Som tur är har vi grusvägsvana hemifrån.

  Hoppas SG snabbt läker ihop och att det
  Lottenska huset får ordning på sina rör också.

 26. Hjälp!

  (Det lät lite mer panikartat än det var meningen.)

  Har någon av er tillgång till förra årets julkalendertröja OCH årets OCH råkar ha samma storlek OCH kan ta ett jämförande foto på dem så att jag kan bevisa att årets är större? (Försöker prata med tryckeriet eftersom jag står här med massa lakansstora tröjor som inte ens basketspelare fyller ut.)

  Mejla bilden till lotten@bergman.com
  eller messa till 070-888 55 42!

 27. Pia

  Tips på toa: låna en porta-potti (stavning?) från någons husvagn. Perfekt!
  I övrigt vill jag bara krama om er alla! Kämpa på!

 28. Nu har jag fått en jämförande tröjbild av Ninja, som bara bevisar att jag är galen: det skiljer inte alls mycket i storlek mellan förra årets tröja och detta ju …

 29. Det där blev ju intressant, och plötsligt ser jag ännu mer fram emot att få en tröja!

  **Försöker att också tänka på barnen, men jag har inte riktigt kommit på vilka särskilda barn jag ska tänka på. Det får jag tänka på.**

 30. En gång skrev jag en ohyggligt rolig text som handlade om att vi måste tänka på baaaaaaarnen. Den publicerades i DN eller SvD under namnet ”Lotta Bergman”.

  Den redaktörn har jag ännu inte förlåtit.

  (Annika: din tröja gick iväg med posten igår, så den skulle kunna komma fram idag. Idag skickar jag till Barkborren, Jossilurens och några till.)

 31. Barkborren

  Tack Lotten ! Payson fungerade men inte på bloggens knapp. Är den möjligen ur funktion?
  Gick en annan väg , som Pysse visat , när hon var här.

 32. Jag har en förmodat stor S från förra året. Den gick nätt och jämnt på mig, så jag lade till för en L. Årets M är mitt emellan de bägge. Har du förresten hört av mig via Payson nyligen? De verkar ha vägrat en utbetalning, och sedan ha beslagtagit mitt saldo.

  Motvilligt ansluter jag mig annars till Smask, Smisk, Isch eller vad det nu heter. Be mig bara inte pynta via ICA:s app. Jag vägrar att betala för mig utan någon som helst kod, vilket de tydligen tycker är en bra ide.

 33. Sisådärja.

  Tischa anländ — ack du mitt öga, sådan skönhet är du ej till fullo skapt för att mottaga!

  Tischa medium är detta och kan alltså inte jämföras med just förra årets eftersom jag tog small då. (Small av, small på … jag har en känsla av att just den inte bara var small utan lite långsmal i modellen för den räcker ovanligt långt ner, tycker jag.)

  Så jag jämförde lite allmänt med årsmodell -13 och den är synbart mindre än årets om man lägger dem på varandra, både kortare och smalare (sisådär 4 cm kortare och 2-3 cm smalare … nåja, jag mätte inte med måttband). Men den är ju tvättad åtskilliga gånger och dessutom torktumlad, så den lär ha krympt en del.

  Finalkontroll: När jag höll upp denna tischa framför mig sa jag:
  – Visst ser den stor ut för att vara medium?
  Den andra hälften svarade:
  – Ja, den ser nästan ut som om jag skulle kunna ha den. (Han är alltså påtagligt bred om ryggen och axlarna. Och han fick inte prova!)
  Men allt detta är nog åtminstone till dels synvillor. Jag drog på mig nytischan ovanpå polotröjan jag råkade ha på mig, och då fladdrade den inte direkt även om den satt löst.

  Epilog:
  Jag har en finfinfin tischa som så gärna får vara lite lös, för jag älskar verkligen när tishörtar har vida och lösa ärmar! Och den är så vacker, så elegant, så smakfull och så skön i alla bemärkelser!

 34. (Ovanstående tisch-drapa kan givetvis överhoppas av den som inte tycker att just min tischa är det intressantaste som hänt sedan det plötsligt och oväntat blev äkta vinter.)

 35. För övrigt känner jag just nu en stark längtan efter att få läsa Lottens (tihihi ”Lottas” tihihiiii vabaha?) kåseri om baaaaaarnen — finns den i Kåseriskafferiet, eller skulle den kunna tänkas komma att finnas där?

  /tempusvrängaren

 36. LupusLupus99

  Annika, jag vet inte vilka barn du syftar på men här har
  du ett gäng att välja på.

  Kanske detta kåseri om när Lotten eller Olle tappade bort
  barnen sådär lite då och då.

 37. Ökenråttan

  Årets tröja är smalare. Och inga fåniga kommentarer om varför den kanske bara vERKAR var smalare, tack!
  Återkomna från några dagars house sitting i Dalarna med SNÖ och SOL ÖVER SNÖ och bara kalasdagar.
  Nu tar jag tillbaka allt jag sagt om den dumma rättstavningsterroristen. Hör bara: När jag skriver på franska rättar den accenter och feminin eller maskulin form på adjektiv och jag behöver inte tänka ett enda dugg på sånt krångel. Merci!

 38. Nu har jag läst om hur Lotten och Olle råkat förlägga ett eller annat barn (LL99:s andra länk). Jag trooooor att jag har läst det förut nån gång men det spelar ingen roll ty: tihihiiiii!

 39. Den där texten om baaaarnen ligger inte i kåseriskafferiet, ity den inte var ett kåseri.

  Förmodligen ligger den i en gammal ostartbar dator.

  LarsW: Payson är såååå krångligt, medan Swish är en västanfläkt. Jag har näääästan fått pengar av flera i båset här, men först måste man 1) klicka sig in och säga att man vill skicka pengar. Sedan måste jag 2) klicka på ”skicka varan” även om jag inte har nån vara att skicka utan bara ett tack. SEDAN måste givaren 3) klicka på ”mottagit varan” innan pengarna väl hamnar hos mig.

  Därför har jag nääääästan fått massa slantar. Dumt, är vad det är! (Men jag är oerhört tacksam, hörni!)

 40. Jag swishade, det tar inte mer än två minuter. Världens grej.

  Vi vill också höra hur i har det i gula huset. Med avlopp och vatten och trasiga papperater. Kan man göra något eller behöver ni något?

 41. Avloppet är rensat, men är lite känsligt – ungefär som efter en tarmsköljning. Man bör inte spola ner badankor eller bufféer. Lukten är nästan borta, vilket är fantastiskt.

  Diskmasinen suger fortfarande och Cylinda har inte svarat. Ikväll var vi dock bara 14 runt matbordet och disken gick i en rasande fart med militärisk disciplin!

  Tvättmaskinen är sorgligast: den verkar ha totalkollapsat när den badade i bajsvatten häromdan. Så nu bygger vi tvättberg.

 42. Man kan komma och hämta tvättberg om man blir ombedd att göra så …
  Skönt att avloppet i alla fall har börjat hämta sig. Militärisk disk är erkänt en mycket snabb metod.

 43. Dammråttan

  MEN vilket elände i julfriden. Själv levde jag utan diskmaskin tills vi flyttade hit (6 år sedan), men det var lägenhet och vi hade inte plats för 16 personer att bo över och dessutom hade vi fungerande avlopp och tvättstuga i källaren, om det skulle knipa. Vi körde i alla fall ”kollodisk”, dvs alla fick diska sitt eget och stå i kö vid vasken.

  LarsW – angående swish, så måste du väl visst slå en kod? Jag måste i alla fall slå koden till mitt bankid.

  Tishan är här, stor, vacker, rolig och alldeles undetbart mjuk och gosig. Den här kommer jag att bo i. Tack!

 44. Betong-Bess

  Konstigt med diskmaskin. Hemma skulle jag aldrig klara mig, men i stugan går det utmärkt. Och då håller vi oftare stort hov i det diskmaskinslösa huset än i det diskmaskinsförsedda.

 45. Disk ja. En gång för mycket länge sen firades en examen med många gäster på en skärgårdsö utanför Vaxholm. Sent i den vackra försommarnatten kom en i den närmaste kretsen på att vi ju kunde lägga all disk i blöt så skulle allt bli mycket lättare ”dagen efter”. Och vatten fanns ju hur mycket som helst i fjärden. All disk bars ner och las i strandkanten. Medan sällskapet hade sovmorgon passerade finlandsfärjan alldeles utanför.
  Resultatet blev senare ett ganska vackert hallbord med porslinsmosaik där ett stort antal svenska servismodeller bildade ett intressant mönster.

 46. När man började med email på mitt jobb var det inte ovanligt att folk ringde mottagaren för att kolla om mailet kom fram. Nu är jag på den våglängden: Jag glömde skriva meddelande på Lotten-Swischet. Framgår avsändarens namn ändå?

 47. HK

  Elektriska apparater med anknytning till vatten har ofta en speciell ”nödbrytare” nånstans nära golvet. En liten hård ”sockerbit” som håller en fjäder spänd. Om ”sockerbiten blir våt mjuknar den och fjädern bryter strömmen. Anordningen återgår inte på egen hand men är lätt att fixa om man skaffar en ny sån där ”sockerbit”. Kanske värt att kolla om tvättmaskinen har en sån grej.

  Tack för tröja (Blev det nånsin utrett om det ska vara tisha eller tischa?)
  Swisha ska det iallafall vara, och det säkras på flera sätt, dels publiceras eller skrivs ju inga kontonummer i transaktionen, dels måste avsändaren legitimera sig med tex Mobilt-BankID.

 48. Jodå, det var lite pilligt att dra igång Swisch, bland annat för att Bank-ID i PC-n (som behövs för att verifiera det i telefonen) strejkar ganska ofta och jag måste starta om min webbläsare och börja om.

  Men väl igång, så verkar det funka ganska bra. Skönt, dessutom, att slippa kortläsare eller knappdosa till internetbanken framöver.

 49. Ja, avsändaren framgår, LarsW.
  När man tryckt betala, men innan man slagit sin säkerhetskod så står också mottagarens namn, det kollar jag alltid, så det blir rätt.

 50. Tack, Ninja. Såg det och trodde väl det. Meddelandet Jag Glömde var annars detta:
  Jag är omåttligt glad och stolt över det bemötande min video fick, även om den var överspelad(!) redan vid midnatt samma kväll. Den tröjan betraktar jag som en hedersbetygelse.

  /LarsW

 51. C

  Eh, det låter lite tufft att fira jul i det Bergmanska hushållet … men det gör ju att ens egna ev. disk- och tvätthögar och dammråttor känns väldigt trevliga jämförelsevis!
  Nu ska jag läsa om hur en förlägger barn!

 52. Vi gamla sjöscouter vet att man alldeles utmärkt kan diska i strandkanten. Skölj bara tallrikar och bestick i fin sand och vatten, bräckt eller inte. Inga tensider här, inte. Sen gäller det som sagt att se upp för fartygstrafiken.

  Dagens Ålandsbåtar ser ut att alstra i det närmaste inga svallvågor alls. Detta är ett spel för gallerierna. Det skeppskonstruktörerna har gjort, är att ha flyttat ner svallet till under vattenytan. Ett fartyg på så-och-så-många ton tränger faktiskt undan så-och-så mycket vatten under sin framfärd. Diverse naturlagar kan man inte snacka bort. Strandägarna längs farlederna vet precis vad jag menar.

 53. LarsW, jag håller med dig!

  Om svallet, eller snarare det sug som bildas av dagens fartyg. Det suger undan materialet från stränderna och omlokaliserar det nån annan stans. Vi har förlorat uppemot två meter strand (två meter i djupled alltså) och måste snart flytta sjöboden som annars riskerar att vicka sidledes ner i vattnet.

 54. Nu blir vi bekymrade, Lotten! Vi paysonade penningar och fick ett svar som tydde på att du tacksamt och med tydliga glädjetecken tagit emot summan.

  Sedan fick vi mysko mail beträffande en transaktion som paysönerna tyckte verkade mysko. Vi beslöt oss för att det nog bara var ett försök från någon som överhört kommunikationen på ett hotell med klen säkerhet, så vi bara kastade de mailen.

  Betyder det att pengarna aldrig kom fram? Hyttis kollade med banken och pengarna verkade ha gått fram. Men vi har ju också upplevt krediteringar och det kanske har hänt även i det här fallet. Vi är lite orutinerade på Payson eftersom vi alltid använder PayPal. Vänligen berätta hur det gick.

  I övrigt har vi i det tolvgradiga sommarvädret suttit på uteserveringar, åkt buss för att snåla in på resorna och i och med det hamnat en bra bit utanför Paris så att vi till slut blev tvungna att åka taxi för ett belopp som utan vidare motsvarar ett tredagars åk-så-mycket-du-orkar-kort för att komma tillbaka till kända trakter.

  En bra sak är att man faktiskt fortfarande kan köpa biljett på bussen, för vanliga klingande mynt. Det kallar vi gamlingar civilisation. Kan man det på Ninjas buss?

 55. Nej, det kan inte det! För folk envisades med att slå busschaffisarna och ta deras fattiga peningar(pistvaktskt uttal).
  Inte ens betalkort kan vi ta, för att SL är för snåla att installera gps-terminaler.
  Systemet suger babianpung, som en arg typ uttryckte det. Jag är ytterligt benägen att hålla med.

 56. ”Peningan vill väl all ha?” (Oll-E i Pistvakt)

  Fan så Sverige att alla ska ta bort alla risker. Till slut är landet så riskfritt att inget funkar.

 57. SG:
  1 Hur mår du?
  2. Payson är mer resonabel än man kan tro vid första bekantskapen. Om du har Paysonnat har du sannolikt ett lösenord dit. Logga in och kolla om det finns någon liten ruta där du kan klicka i att du är helnöjd med leveransen (i detta fall en månads förstklassig kalenderunderhållning). Då släpper Payson iväg pengarna till rätt mottagare! Det ska dock göras inom fem dagar (tror jag) annars får du tillbaka pengarna.

 58. Payson ville inte överföra till Lotten, fast det gick bra förra året. Då lackade jag ur och ville föra tillbaka de överförda medlen tillbaka till min bank. Beskedet var hela tiden att jag inte hade täckning på kontot för beloppet i fråga, vilket jag faktiskt hade och tog ett skärmklipp på. När jag var nere på en fyrtiondedel av saldot fick jag nog.

  Jag lackade ur i kubik och avslutade mitt konto hos dem. På min följande fråga om beloppet därmed är förverkat iom detta, fick jag svaret att logga in och sen föra över det tillbaka till banken.

  Logga in? Kära Payson: Jag avslutade alltså mitt konto hos er, och jag ska LOGGA IN? Inte f*n i h*lv*t* gick det, inte.

  Jag medicinerar mot högt blodtryck och låter därför saken vila ett tag. Vad som än blir min död, så ska det inte bli Payson.

 59. Jodå, K. Jag mår som en prins i en bagarbod. Man ska kanske anpassa miljön till föreliggande problemtyp? Fast då blir det lite vulgääärt, om man seger. Men du fattar.

  Payson känns skakigt. Åker hellre förbi E-tuna med peng och Rotkäppchen för fysisk leverans.

  Och Redaktörn? Var ju också lite skakigt senast.

 60. Ökenråttan

  Jag har ett lösenord hos Payson (för Lotten-affären) enligt alla konstens regler och det lösenordet kan jag rabbla i sömmen om så erfordras. Men det krävs lite mer än så. ”Varan” är liksom inte riktigt konkretiserad … Nåja, friskt mod, alle en (man?) så ska det nog sluta till Lottens fördel, som det är tänkt.

 61. Örjan

  Ninja bjuder på bloggresa! Prov till framtida Pragresan.
  Start och återkomst i bussgaraget? Eller vid första/sista hållplatsen vid återkomst?
  Får matsäck (exklusive alkoholhaltiga drycker) medtagas och inmundigas på SL-bussar?
  Musikinstrument och framförande av ljud från sådana , borde dock vara tillåtet.
  Ninja: Vilken tur resp tilltabellsavgång skulle du rekommendera för sådant bloggevenemang?

 62. Örjan

  Självklart en busstur med Ninja i förarsätet, och som turistciceron. Hon har ju tillgång till bussens högtalartelefon.

 63. 791 till Södertälje är den linje som verkligen går undan i svängarna.
  Båsisterna upplockas lämpligen på Vasagatan för aktuell tur. Jag börjar vid tjugehett-tiden och så dags är det inget drag under galoscherna alls.
  Massäck får numera förtäras på bussarna så länge man inte kladdar ner sig själv, bussen eller övrigt klientel.
  Sångåmusik uppskattas högeligen.

  Jag återkommer när helgerna är över för de ställer alltid till det.

 64. Förlåt frånvaron! Här har det spelats basket och dansats framför tv:n och köpts ny tvättmaskin. (Reparatör dödförklarade den gamla kl. 13:07.)

  LarsW: DIN SWISCHPENG ÄR FRAMME I MIN TELEFON!!!

 65. Någon som behöver slå ihjäl lite tid?

  Alltså, BBC:s nyhetssajts s.k. Magazine visar en gång i veckan ”10 things we didn’t know last week” (med kortpresentationer av intressanta/knasiga/oväntade/kuriösa nyheter samt länkar till artiklar) och så här till nyår sammanställer de en lista med de hundra bästaste (enligt dem): 100 things we didn’t know last year. Oooooh så mycket roligt där finns, och börjar man klicka på länkar så har man verkligen att göra ett tag!

  (Denna service tillhandahålls av t.f. prokrastineringsöverdirektrisen.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.