Hoppa till innehåll

Julkalendern den 5 december 2008

Har ni nu läst gårdagens facit? Många bokstäver blire. Gårdagens gissningar spretade åt alla håll när de inte fokuserade på rätt svar. Så här såg t.ex. Annas fantastiska ut:

”Det måste vara Richard Branson, äventyraren och Virgin-multimiljonären! Han har bland annat skrivit de uppblåsta böckerna Losing my virginity och Screw It, Let’s Do It: Lessons in Life. Han gillar Sverige och och lär ha haft en flirt med Carola när han var i Stockholm för att dela ut nåt musikpris. Jag listade ut Isac Watts också – det är ett anagram för Attica Saws, ett svenskt band som gavs ut på Virgin Records redan före Sex Pistols och Mike Oldfield.”

Sent igår skickade jag iväg de första t-shirtarna. De är gigantiska till storleken och galanta som aldrig förr. Efter stor vånda lade jag även ner en t-shirt till Godivas svärande mamma, som trodde att hon hade vunnit en tröja bara för att hon var först med rätt svar i första luckan. Gissa rätt? Pah, vad är väl det?

Men till gårdagens vinnare hann jag inte skicka. Förstås. Men grattis hakke, på måndag har du ett nytt klädesplagg! (Ser ni den på bilden här till höger?)

Nu till lucka fem!

Sedan kriget lider jag faktiskt av antropomorfistiska mardrömmar. Flodhästar i förkläden, katter i kavaj och pungbjörnar i paletå. När skotten med säckpipan i natt skrämde slag på hela stan, ropade alla att han skulle sluta – vilket han gjorde först när säckpipan sprack. Jag vaknade svettig, svag, fumlig och förfärligt trött.

Häromdagen träffade jag min gambiske vän Gaffe som skulle fotografera Hans från Holland. De klickade inte riktigt, så för att bättra på stämningen berättade jag om mina konstiga drömmar. Det visade sig då att jag inte är ensam! Alla tre drömmer vi till exempel om Jan Banan! (Fast min Jan Banan är nog mest skrämmande – att äta tio bananstockar på rad gör man banne mig inte på en fikarast.)

Den jag har svårast för är nog den enbente med käppi. Och pompong! Han är överallt och gör inget väsen av sig. Gode gud, hur ska jag få detta ur mig?

Och hur ska ni få ur er detta?

Hörni. Morgondagens hemlisbloggare kommer inte förrän klockan 10.00 i morgon förmiddag. Allt för att rubba nattsuddarnas försprång.
______
Facit

Share
Publicerat iBloggen

152 kommentarer

 1. Idag ogissar jag på Le Clezio, för inte kan det väl vara han?

  Men om Ö-Helena har rätt vet jag vem det är! (Tack Google!)

 2. Det var ett väldigt alittererande så jag får väl gissa på Billy Butt, även om jag tror att det finns ett aber med den lösningen, nämligen att den är fel. I brist på bättre stake i gissningarna får jag väl hoppas på resning en annan lucka.

  wv: galtunb; Galen tunna med Billy – tydligare kan det väl inte sägas. Eller ska det läsas galt med ung brud, månne?

 3. Googla på ledtrådarna tänker jag varje dag att jag ska göra efter att någon annan gjort det, men likafullt glömmer jag bort det. Planering, ditt namn är inte jag.

 4. Jag försöker strunta i Översättarhelenas ledtråd ett tag, och gissar på Graham Greene. Jag vet inte varför, och jag har inte läst en enda bok av karlen. Men there. Det känns så.

 5. Någon barnbok tror jag på efter att ha läst Ö-helena.
  Det är ju verkligen inte min specialitet.
  Barbarapappa finns det någon som heter, eller hur?
  Nu skall jag gooogla och se om något dyker upp.
  wv warangst anglodeutsch krigsrädsla?

 6. Wickmanskan

  Jag gissar att detta ska vara han den däringa Fridolf Fernelius-parodin Mållgan.

  Dagens wv sovele tolkar jag som en anspelning på Fridolfs enda roman, Farväl kött, som fick mycket dålig kritik.

 7. Leopardia

  Nu surfar jag från mobilen för att läsa dagens lucka, men jag har ingen gissning att komma med, kan ju inte börja googla oxå…

 8. tillerosa

  Allitterationerna får mig att tänka på en barnbok … Det påminner om ”Ahmed Anka och ödlan Örjan”. Carin Wirsén.

  Fast inte finns det någon säckpipespelande skotte i den. Nåväl, det får duga.

 9. Banananspelningarna förde tanken till Nicke Nyfiken, trots att tanken samtidigt insåg att den körde på fel spår.Sedan tänkte tanken Richard Scarry…
  Sedan tänkte tanken oj vad mycket jag inte vet. Men alla får ju hjälpa till.

 10. Men hur gör ni? Ni som funderar på detta och faktiskt kommer fram till någonting?

  Jag väcker upp min gamle trotjänare från förra årets kalender och säger Hunter S. Thompson.

  Vill ha T-shirt, ju.

  WV säger blymen. Såna som Thompson, då.

 11. Kära hjärtanes då! Det här kändes drömlikt och underligt. Konstiga djur och någon som är överallt. Det skulle vara trevligt om något hängde ihop för en gångs skull…Så jag gissar också på en barnbok och en engelsk sådan. Och eftersom jag hade rätt (för första gången ever!)igår, så vågar jag mig på en gissning såhär i juletid – Lewis Carroll, pappa till Alice.

  wv:suesses – törs jag utläsa det som att gissningen är en succé

 12. babbsan

  Jag håller med Ö-Helena! Författaren har även en bild på ett sprickfärdigt flygplan, eller?
  Men spontant associerar jag faktiskt även till Mästaren och Margarita, även om bananerna är lite svåra förklara!

 13. Fredrik I

  Det är gott om allitterationer idag, vad nu det kan betyda…?

  Ptja, Warnerbringspåret må vara avvisat och iskallt, men jag kan väl ändå gissa på Johnny Weissmüller, i brist på andra idéer.

  Såvida man inte ska lita på wv, som ger ledtråden ”coney”, och jag tänker att vi kanske ska till Brooklyn. Paul Auster?

 14. De konstiga djuren är Kipling och alliterationerna är Alf Henrikson.

  *har fortfarande inte läst författaren Ö-Helena tror att det är*

 15. Fast jag kan inte få Yossarian ur huvudet. Inte för att det är rätt, men han är ju ungefär lika psyko som den här typen.

 16. Idag vet jag inte om jag vågar gissa… Wv är hotar.

  Annars var det en av de mest fascinerande cirkelgooglingar jag varit med om. Först en träff i lottens blogg på ett inlägg från en helena… När jag backar så har det kommit en ny träff HIT! Kanske det som är hotet? En avancerad variant av självgoogling?

  Men så lätt kan det väl inte vara? Jag tror det är en av systrarna men kommer aldrig på vilken som är vilken. Jag säger Emily efterom det här svindlar lite.

 17. palindrom-hannah

  Kanske den gamle Walt Disney? Allitterationer i stil med Donald Duck och de övriga. Orkar inte googla och erkänner att jag numera är rätt obeläst.

  wv: mongle (som i Mongle the Monkey)

 18. Sanna

  Vaknar ”svettig, svag, fumlig och förfärligt trött”, det måste väl vara Raskolnikov eller Dostojevskij (beror förstås på om det är karaktären eller författaren som är den som hemlisbloggar). Även den irritation gentemot normala människor som kommer till uttryck känns raskolnikovskt. Bananerna och varför han berättar om sina drömmar kan jag dock inte förklara.

 19. Richard Scarry förstås. Påklädda djur i långa banor, ”Tokigt och roligt hela dagen”. Dagge Daggmask, Flora Flodhäst och allt vad de heter. Psykedeliskt är bara förnamnet, av röda trådar syns icke ett spår.

 20. Utan att ens ögna igenom de andras förslag tror jag på Babar. Eller Rickard Scarry. Har snöat in på barnböcker. Ja, Babar tror jag.

 21. Jag säger som i reklamen jag inte får ur huvudet: ”How do You know so much”?

  Själv är jag helt lost. Precis som förra året… Men för att inte ge mig utan strid redan den 5:e säger jag Harry, Ivar eller Wilhelm, så troligtvis är det en quinna.

  (en hagelsvärm skjuten från höften)

 22. Jag gissar på Scarry?
  Massa djur. Men bananer och drömmar?

  Ha det!

  (Boksäverna som jag skall fylla i för att publicera kommentaren säger nog allt …
  vilserab

  Jag är nog en halvt vilse kanin …

 23. Obegripligt! Börjar med att försöka reda ut begreppet pompong Defoe var min första tanke, men även Lewis Carroll och Richard Scarry passar in här och där….

 24. Statistikern

  Det måste vara Sigmund Freud! Alla de olika karaktärerna är hans patienter, han benämnde dem med olika pseudonymer. Drömtydningen är där, efter första världkriget blev drömmarna värre. Beträffande bananer kan ni säkert själva associera till Freuds alla sexistiska drag.

  WV=Ardry, det du Ardy

 25. Jan banan får mig att tänka på kannibalförfattaren Richard Scarry. Ni minns väl när grisarna köper fläskkotlett? Hujadamej!

 26. Wickmanskan

  Farväl kött-författaren och Dgens Bloggare har gemensamma beröringspunkter.

  I Bloggaren närhet sysns ibland Gun och hennes väninna. Nja, alltså väninnan syns, men aldrig Gun.

  Bananer i Pyjamas, Beans in Jeans, Chimpanser i Chapeauclaque (stavas det så?) eller varför inte Lejon i Luciakrona?

 27. Karolina

  Hoppsan, detta var inte lätt.
  Men eftersom jag hade rätt igår (är otroligt nöjd med mig själv) slänger jag ändå iväg en gissning. Man vill ju hamna i hatten och få en t-shirt 🙂

  Det låter onekligen som ett barnprogram och eftersom ett av de få barnprogram som visas på tv idag som man faktiskt kan titta på utan att förfasas är ”Richard Scarrys äventyrsvärld” måste jag ju gissa på att bloggaren är Richard Scarry!

  Föresten var det jag som var anonym igår, tydligen ville inte min dator att jag skulle röja min identitet :p

 28. Kul att se en så sund ström av gissningar, men vad ska jag dra till med nu då? Visst nä, jag kan ju bara glida omkring med ett lyckligt leende. Jag har ju vunit en t-shirt! 🙂

  Eller som wv säger idag: blesse

 29. Sanna

  Den Sanna som gissade på Scarry är inte samma Sanna som jag som gissade på Fjodor. Hur gör man då?

 30. Jaha, här var det redan klappat och klart. Nu gäller det bara att få ihop Richard Scarry med den röda tråden, dvs. arkitektur. Jag ska be att få återkomma.

  Förresten saknade jag Scarrys signum, de allerstädes närvarande saltgurkorna, i ledtråden!

  Och så är jag glad att mysteriet Östen Warnerbring dels är löst, och dels därmed ha stämts i bäcken.

 31. Jag gissar Babar nu när jag en gång har gett mig in i bibliska allitterationer och det visade sig vara Totte. Ibland är en skog bara en skog. Så jag röstar på Babar.

 32. Konstiga djur? Det behöver inte nödvändigtvis vara Beatrix Potter eller Richard Scarry. Jag säger Michail Bulgakov. Han har också med konstiga djur.

  Det ska sägas att jag alltid har oerhört roligt i Lottens sällskap, men hennes associationsbanor i samband med dessa frågor är snårigare än Elisabet Höglunds hår. Och jag är min skäl ingalunda någon träskalle. Jag kanske använder fel hjärnhalva?

 33. Det bara måste ju vara Richard Scarry, minns mycket väl den där apan med massor av klockor på armarna (stulna no doubt!) och som sprang runt med bananstockar och knyckte bilar till höger och vänster.

  wv föreslår ungoozia; det kanske är namnet på landet där de bor?

 34. Wickmanskan

  Andra mer välkända djur i bloggarens sfär är Tax i Turban, Duva i Luva och Höns i Huckle.

  Det är inte Jacques Werup som bloggar idag. Inte Göran Jonsered eller Itzhak Skenström heller.

  Farväl kött-författaren och bloggarens beröringspunkter är Akademien, Djingis Khan och Itzhak Skenström.

  Den gambiske vännen Gaffe är Robert Flycht.

 35. Aku

  Det verkar inte riktigt nyttigt att äta tio bananstockar i rad så jag gissar på Daniel Drubins ”Släpp taget om dina bananer”.

 36. Men finns det någon ”Gaffe” i böckerna som ni gissar på? Eller är det kanske helt oviktigt?

  Ja. Kanske. Eller. Jo. Fast nej.

 37. Lätt som en plätt: Scarry. Hemska böcker med påklädda djur utan berättelse med sammanhang. Eller så är de litterära mästerverk som bara är gräsligt dåligt översatta.

  Ändå använder jag bilderna i ”fästis”-variant ibland på jobbet när man ska träna prepositioner. Men inte till barn med perceptionssvårigheter.

  Möjligen kan det vara Yossarian i Moment 22 som försöker bevisa sin galenskap genom att dikta upp Scarry-inspirerade mardrömmar.

 38. Pelle G

  Jag känner igen rytmen och tempot som texten är skriven i. Det är frustrerande att inte kunna komma på vem det är så jag tar din gissning som ligger närmast just nu. Charles Dickens.

 39. Gaffe:
  1. A clumsy social error
  2. A blatant mistake or misjudgment

  Har Obama något med det här att göra?

  Det skulle annars inte förvåna mej om det finns någon giraffen Gaffe från Gambia som har fotoateljé och bär en veckad kappa med stor mjuk rosett under hakan.

 40. Richard Scarry, om det nu är han.
  Googling på
  ”Richard Scarry” antikvariat ger 534 svenska svar

  Wv glexilin vad kan det tänkas bota/lindra?

 41. Först var jag övertygad om att det denna gång var Lotten själv men ansluter mig gärna till Nicke Nyfiken-falangen.

 42. Lotta

  J, men, herregud. Klart det är Scarry.
  ”Käppi” fick mig annars att associera till något finlandssvenskt, men fick inte ihop det med flodhästar och bananer.

 43. Mikael

  Men Lotten då! Ska du komma och förstöra för oss nu när vi kände oss så smarta?

  Alex Haley då?

 44. Jo då, ledtrådarna faller på plats på eftermiddagen.
  Här sitter han vaken med delereium eller kraftig bakfylla och kämpar.Tittar upp mot Afrikas gröna berg
  och ser hur solen har sin gång. Djuren kommer från skogen, inte mer med det och deras underliga utstyrsel är bara halucinationer.

 45. Wickmanskan

  Den gambiske vännen kan vara Djingis Khan eller Peter den Store eller Montezuma. Mer tveksam till Kung Leverpastej och Leonard Pläd, men det är nog inte omöjligt.

  Bananerna intages i grötform.

  Djuren rör sig inte ett dugg.

 46. Säckpipor och Afrika, jag tror rätt svar är Alexander McCall Smith.Han som skriver om Mma Ramotswe i Botswana (Ser ni 2W !)

 47. Ja jädrar i min lilla låda vad jag inte har nån tid idag. Ingen motivering, inga rökridåer bara ett ohyfsat utblurpande:

  Doktor Snuggles!

 48. Ni ÄÄÄÄR smarta, Mikael. Jag bara gräver ner i djupare dimensioner liksom. Fredagseftermiddagar på arbetsplatser är ändå inget att ha.

  (Säger jag, som spenderade tre timmar med att leta efter intervjuoffer som inte svarade i telefon.)

  Förresten: tala om för mig om ni vill ha morgondagens vi midnatt eller imorrn bitti!

 49. Jag rodnar ner till tårna av stolthet över berömmet! I själva verket var mitt Branson-svammel bara ett villospår (och inte ett villospår som i ”jag vet vem det är men ska lura er andra att tänka fel”, utan som i ”jag har inte en susning men hellre än att erkänna vilken illitterat dåre jag är svamlar jag ihop någonting vad som helst”).

  Idag har jag varken susning eller tid att svamla, så jag gissar hejvilt istället: Charles Bukowski.

 50. Alla snubbar vill ju vara katt! Flodhäst ger hippopotamus ger Hiphopopotamus ger Flight of the Chonchords.

  Alltså är det Albi the racist dragon som bloggar idag. När han gråter blir tårarna till jellybeans!

 51. PS Vilka underbara gissningar förresten, alla dagar! Glöggpartyn är inte min favoritgrej, men om jag någonsin blev bjuden till ett glöggparty med folket i det här kommentarsbåset skulle jag inte tveka en sekund. Och Pricken kunde vara med från andra sidan.

 52. Wickmanskan

  Vredens barn, du är nära! Du Leve..
  Vad har flodhästen, banangröt och Hurrarop gemensamt?

  Det är ingen bok. Det är en film eller TVserie…

 53. Tricket med att bibehålla sin värdighet och sitt kulturella kapital i Julkalendern är såklart att så fort man inte har den ringaste aning – inte ens när man har snappat upp ett namn i kommentaterna som man inte känner till, googlat och upptäckt att det låter alldeles rimligt – hittar man tvärsäkert på en vansinnesgissning och kryddar den med lika vansinniga slutsatser. Det är lite som när de tillkännager Nobelpriset faktiskt; har du aldrig hört namnet förut är det bara att googla, säga något vagt litteraturhysteriskt och raskt börja prata om vem som borde fått det istället.

  VW: twalmobb. Nej nu?

 54. Jag utropar såklart ett gigantiskt DUH så fort mitt googlande genererar en bild. Brandmän! Jag tror jag lärde mig räkna med Richard Scarry, men till mitt försvar har jag då aldrig tänkt på att han kunde ha ett namn. Jag ser bara smågrisar och kaniner framför mig, i stora stora böcker.

 55. Och så sitter man då här med det som alla åtrår! Tack Lotten! Men är det så att tröjan är en ledtråd till den röda tråden? Schrödingers katt? Verkar svårt att applicera på de andra ledtrådarna!

  Critica säger wv…

 56. Anonymous

  I klartext, eftersom klockan nu snart är fem:
  Dagens bloggare: Morgan Pålsson. Morgan är en vidrig utrikeskorrespondent som jobbar för SVT.
  IRL heter bloggaren Anders Jansson.
  AJ och hans parhäst Johan Wester [som jag initialt trodde det var som bloggade, jag blandade ihop rollfigurerna]är svenska komiker kända från programmet Hipp Hipp!

  Flodhästar (Hippo), Hipps banangröt…

  Min Farväl kött-författaren är Sten Broman.

  Djur i Hatt var foton av just en tax i turban etc.

 57. Ally McBeal kändes bra.

  Enbent med käpp, konstiga drömmar. Laura Palmer?

  Nej, nu måste jag jobba lite mer och inte häcka här.

 58. Den obildade Skåningen

  Helt utan rim o reson drar jag till med Peter Pan. Den enbente är Kapten Krok och Pompong är Tingeling. Resterande figurer är bara vaga rökridåer…

  wv – rosed – Min gissning är rosad.

 59. Jag tänkte först på Lewis Carroll men sen blixtrade Michail Bulgakov till också. Så det är förmodligen ingen alls av dessa två utan någon som faktiskt säger ”käppi” istället för ”käpp” och då landar jag på Mikael Niemi, utan att ens ha hört honom säga ”käppi”. Fast när han spårar ur så blir det blodigare, om än lika knäppt.

 60. Wickmanskan

  Klantade till mig och blev anonym just 05 december, 2008 16:55.

  Postar om:
  I klartext, eftersom klockan nu snart är fem:
  Dagens bloggare: Morgan Pålsson. Morgan är en vidrig utrikeskorrespondent som jobbar för SVT.
  IRL heter bloggaren Anders Jansson.
  AJ och hans parhäst Johan Wester [som jag initialt trodde det var som bloggade, jag blandade ihop rollfigurerna]är svenska komiker kända från programmet Hipp Hipp!

  Flodhästar (Hippo), Hipps banangröt…

  Min Farväl kött-författaren är Sten Broman.

  Djur i Hatt var foton av just en tax i turban etc.

 61. Jag känner mig hopplöst oallmänbildad idag. Vill ha en ny lucka nu, en som jag kan! Eller vid midnatt, det går också bra.

  Kan jag inte den nya luckan heller ger jag en förskottsgissning nu, på samma en som Översättarhelena gissar på då.

 62. Matchstraff?? För den som är onödigt snabb med svaret.Dvs ingen lapp i plommonstopet.

  Upprepat brott.
  Förslag på konsekvenser?

  Borde jag själv varnats i går? Föreslog Skara-Bert redan under första halvtimmen?
  Mitt försvar -vågade aldrig tro på eget förslag, enligt angivetn kommentar.

 63. Lotten busar med sin vanligaste kommentator: Ö-Helena, som använde uttrycket ’flitiga familjen’ i en kommentar den elfte Januari 2006.

  Alla kopplingar och syftningar är er emellan…

 64. But noooo, Plastfarfar: Ö-helena är inte min vanligaste kommentator. Hon är synnerligen ovanlig.

  Jag har partystämning här i mitt hörn av världen: lagar köttfärssås, dansar till skvalradio, dricker vin … och läser kommentatorerna som är roligast i hela världen.

  (Ja. Jag erkänner. Det ligger lökhack mitt i tangentbordet.)

 65. Sofia

  Djur, bananer och säckpipa… Minsta gemensamma nämnare kanske kan vara Scarry. Fast ibland känns det som att lyssna på säckpipa när man läser Leif GW (men då är det ju fler som kvalar in och i de banorna kan jag inte kasta mig in i innan middagen).

 66. Wickmanskan

  OK, jag gick rakt i den gillrade fällan. Jag bjuder på den.

  Men som wv tröstar pshosh, vad är en bal på slottet…

 67. Jag har hittills fått sån prestationsångest av denna julkalender att jag knappt vågat läsa kommentarerna. Hur ska man kunna veta? har jag frågat mig. Sedan blev jag upplyst att det viktigaste inte är att gissa rätt. Sedan insåg jag att man kan vara mer eller mindre seriös. Härligt! Jag törs däremot inte komma med en gissning ännu, es sak i taget! 🙂

 68. Ny gissning: I-or. Den enbente med käppi är Tiger (hoppar på svansen = ett ben). Pompong måste vara I-ors svans som hänger med överallt utan att göra väsen av sig. Gaffe och Hans vet jag inte riktigt, kanske Kanin och Nalle Puh. Jan Banan står för håning. Skotten med säckpipan är nog Heffaklumpen.

 69. jag har inte en susning om vem scarry är, jag har naturligtvis kollat wikipedia, men det sa mig ingenting.
  min första tanke imorse när jag satt där på bussen, var burroughs, men det är det ju inte och det tänkte jag då oxå…
  sen har jag tänkt svamla ihop nåt med gurra g och pedda pedd, men doktor c passade som inte in…

  na, jag gissar på krazy kat, bara för att.

  wv: mentestr, hmm…
  ny wv: chestic, det låter ont…

 70. Ica

  Jag fastnade i all alliteration. Om det stavas så. Men jag ska vara ärlig: jag fattar inte ett skit alls. Jag känner inte igen det, och det blir som vanligt: jag känner mig otroligt okulturell. What?!

 71. Smyger in här bland alla litterära genin … (Borde ju vara ett sådant själv, så beläst som jag är, haha.) Richard Scarry tror jag. Om temat är arkitektur, tänker jag på boken ”Vad gör folk hela dagarna”, där bygger vägar och hus. Jan Banan är den evige banantjuven. Andra figurer är handlare Katt och flodhästen Flora. (Men hon heter olika i olika översättingar. Vad säger du om det Ö-Helena?)

 72. Ami och Pontus

  Gula och stora bananer
  nyttjas ej av viktorianer
  dom tycker sådant är snusk
  och massor med fusk
  dom vill svinga sig i äkta lianer

 73. Den blyga! Hjälp mig med översättningen av wv: catere. Det låter som ett latinskt verb.

  Scarryklubben sällar jag mig till.

  Men min envisa b-tråd menar att Joshua är inblandad. Han som tutade runt Jeriko tills murarna gick sönder, inte instrumenten.

 74. Lisa: Jesusgarderingear äro de bästa.

  Johanna Med Prestationsångesten: gissa på Jesus. Eller Joshua. (=När man är biblisk är man osårbar, eller hur?)

 75. Att skumma kommentarerna här är som att strosa omkring bland hyllorna i (visionen om) Museion i Alexandria — all världens kunskap uppradad, ett vänligt sorl av tusen jämlika röster. SKÅL!

  *tar en klunk julmust*

 76. Dina luckor är alldeles för svåra för mig, men den här ger mig visioner av Salvador Dali

  Eller har jag missförstått allting och alla måste vara författare?

  Nä, nu blundar jag och trycker publicera innan jag hinner tänka mer på hur fel jag kan ha.

 77. Oj, nu kommer ett helt tokigt beslut: morgondagens hemlisbloggare kommer inte förrän klockan 10.00 i morgon förmiddag. Allt för att rubba nattsuddarnas försprång.

  (Sådan kallas visst nyinnovation.)

  Var lugna. Jag försöker bara irritera lite grann.

 78. Katarina — Du har helt rätt: det kan verkligen vara vem som helst. Det finns flera ickelitterära giganter som jag har försökt att hemlisblogga, men som jag inte har lyckats med.

  Dessutom är det ju dubbelbottnat: om ni lyckas lista ut vem det är, har jag ju lyckats. Men då blir det blir ju tristare i kommentatorsbåset.

  Om jag skapar något dåligt och ni inte lyckas lista ut vem det är … ja då blir det roligare. Men då har ju jag misslyckats.

  Jag ber alltså om att få hålla med min djefla man här ovan.

 79. Först tänkte jag på Johannas kommentar, att hon sa nånting väldigt klokt: att det viktiga inte är att man gissar rätt. Det var så klokt så att Lotten borde ha det som en slags slogan utanpå julkalendern, tänkte jag. Men sen kom jag på att då skulle ju en massa nya n00bs se det, och våga vara med och gissa, och då blir ju MINA redan mikroskopiska chanser att vinna rent naniska. Så gör inte det Lotten!

 80. Jag säger Hellsing jag.

  Och Lotten, skrev du verkligen ”Jag spenderade tre timmar” eller såg jag i syne??

  wv-reding. Det lät som en redig nubbe. Ordet borde finnas.

 81. Pärlbesatt har nu förtjänat ett extrapris. Vaaaarföööör, undrar ni.

  Jo, hon såg nämligen att jag använde ordet ”spenderade” på ett anglosaxiskt sätt. Själv har jag ju på mina kurser med ordet på en lista bland ord som man måste se upp med. Spenderar pengar gör man på svenska, men inte tid.

  Men.

  (Jag vet. Detta är chockerande.)

  SAOL godkänner denna nya användning av ordet! Man får skriva t.ex.:

  Änkan spenderade det första året i sorg, det andra i Åmål.

 82. Språkrådet skriver:

  ”Det är inte ovanligt att människor reagerar på den här användningen av spendera och uppfattar den som en irriterande påverkan från engelskan. Men det får i så fall sägas vara en av de mer oförargliga anglicismerna, och det är inte säkert att det enbart rör sig om en sådan heller. Fröet till den här betydelseutvecklingen finns nämligen redan i svenskan.

  Vi har sedan länge en mängd överförda, metaforiska uttryckssätt som alla behandlar tid som om den vore en värdefull ägodel eller en ekonomisk tillgång – inte bara i det stående uttrycket tid är pengar, utan också i uttryck som slösa inte med min dyrbara tid eller han lever på lånad tid. Vi kan också investera tid i något, satsa tid på något, spara in tid, vinna tid, förlora tid, ge något en viss tid, få tid till något, ta – eller t.o.m. stjäla – tid från något annat.

  Därför är det helt rimligt att vi också kan spendera tid på något.”

  isicarr, är det en lättkörd bil, tro?

 83. Viss logik i det tycker jag – tid är en dyrbarare resurs för många än pengar nu för tiden.

  wv håller inte med – ”galing” – galning som godkände det?

  Lyssnade förresten på någon som kan ha varit kollega till dig på NE förra veckan – Ulf Zander – bra och intressant föreläsare. Jag är sååååå avundsjuk på dem som är duktiga på att föreläsa. Fast jag begriper inte hur ni bär er åt. Om jag ska dra samma gång flera gånger är jag själv uttråkad redan andra gången.

 84. Statistikerns överdängare

  Låter som en superdålig bellmanhistoria… Dansken, engelsmannen och jag (Bellman).

  Alltså CM Bellman, efter ett par starka glögg. (höll på att skriva CJ, undrar vem som druckit glögg…)

  Detta är för övrigt första gången i år jag in person läser/svarar på julkalendern. Min kära fru har gjort ett stort och välutfört jobb. Tack fru och tack även hatt.

 85. cecilia n: Jag är upptagen med att sticka (!)
  MEN
  Jag kan ju sticka emellan med litet latin
  Genuinae et maxime necessariæ constructionis regulæ, ad quas cæteræ omnes reducuntur betyder
  = The true and most necessary rules of construction to which all the rest is reduced.

  cætere betyder tydligen rest
  meningen ingår i en latinsk grammatik: ”The Rudiments of the Latin Tongue” Av Thomas Ruddiman

  Och inleder kapitlet om syntaxen.

  OCH
  The true and most necessary rules of construction to which all the rest is reduced.
  Kan ju vara svaret på DRT=
  Konstruktion av Språket e.g.!

  wv=vero(gi)

 86. Rikard

  Michail Bulgakov hade säkert velat heta Scar(r)y i efternamn och hade han varit psykoanalytiker hade han säkert inte kunnat undvika att haka upp sig på bananer i ett litterärt mästerverk att läsa för småttingarna vid sängdax.
  Richard kan säkert klämma fram en och annan mardröm hos övertrötta sagoläsare men bäst är väl ändå HP Lovecraft. Sagor för äldre barn. Jag giss(l)ar på honom istället.

 87. ni som har koll och vet vem som hemlisbloggar, vad innebär detta; ”Gode gud, hur ska jag få detta ur mig?”? som ledtråd..

  eftersom jag antar att det är en ledtråd av någon form, så som jag tror att vartenda ord är en ledtråd… köttbullar och hackad lök tex…

 88. Ica

  Jag vet! Det måste ju självklart var Richard Rorty. Med den kritiken för filosofin som han besatt, vilket ju blir tydligt i ”svettig, svag, fumlig och förfärligt trött”.

  Sedan hör man ju att både Gaffe och Jan Banan är klart dragna åt vänster och då Rorty var pragmatisk vänster är de ju givetvis hans bundisar. Den drogliberala holländaren som ska fotas passar ju in som handen i handsken.

  Och snubben med käppi som inte gör något väsen av sig är Rortys personliga hjärnspöke i skepnad av allas vår Platon då Rorty spenderade sina inledande karriärsår med att undersöka huruvida Platons teorier var sanningsenliga.

  Plättelätt! Större utmanig i morgon tack. 🙂

 89. Ica

  … och nej, jag hade inte följt spenderardebatten innan jag skrev. Jag är snarare en hjätinna på att uttrycka mig som språkvårdare inte vill och ändå bära min Språkpolis-tröja med högt huvud.

 90. Christian

  Scarry, pah!

  Det här är ju ett otroligt listigt förklätt utdrag ur Tractatus logico-philosphicus av LW (denne gigant bland … etc., etc.)! Lotten har ju bara blandat om initialkombinationerna!

  Tyvärr kan jag bara bistå med en engelsk summering (från en emellanåt helt ounderrättad källa):

  Main theses

  There are seven main propositions in the text. These are:

  1. The world is everything that is the case.
  2. What is the case (a fact) is the existence of atomic states of affairs.
  3. A logical picture of facts is a thought.
  4. A thought is a proposition with sense.
  5. A proposition is a truth-function of elementary propositions.
  6. The general form of a proposition is the general form of a truth function, which is: Föredömligt åskådkliggörande bild.
  7. Where (or of what) one cannot speak, one must pass over in silence.
  ——————————-

  Ser ni? Klart som korvspad! Allt stämmer! Och stor poesi! Och … där såg ni det sista utropstecknet någonsin. Nu är de helt slut och ingen kommer nånsin att kunna använda ett endast ett igen.

 91. Jag tror att jag just nu befinner mig i en ”Lotten-situation”. Inget lökhack i tangetbordet, men jag sitter byxlös på toan på hotellet i Rom och läser kalenderkommentarerna eftersom jag samtidigt måste torka mina röda lackskor (inte så spännande som dom låter – det är modell ökenkänga) med hårtorken som kräver att knappen hålls inne aktivt. Stilpoäng kanske?! (med alla nya ivriga gissare så får man ta till alla knep!)

  Trots ösregn och total geografisk härdsmälta efter vatikanen så gillar jag stan. Jag tror att regnet höll borta efterhängsna försäljare (nåja, det var några som ville sälja paraplyer till mig trots att jag redan hade ett!), tiggare och ficktjuvar. Däremot var jag inte ensam om att turista.

  Jag kan iaf säga vem som inte bloggar idag: Donna Leon! Men henne tänker jag läsa nu.

 92. Men kära nån, Goblincharlott! Nu MÅSTE du börja blogga. Eller i alla fall ta en bild på skotorkningsproceduren och mejla mig!

 93. Agneta

  Har inte hunnit med årets kalender hittills, men nu är jag här och något bör man ju gissa på så jag drar till med P. G. Woodhouse.

 94. Ökenråttan

  Ge nu Pärlbesatt en tröja, Lotten, för att h*n påpekade detta rysliga med att spendera tid. Usch, vad jag blev nedstämd av att se dej skriva så, lilla Lotten! Att man enligt SAOL FÅR göra nåt betyder inte att man SKA göra det. Lämna engelskan och dess konstruktioner åt engelsmännen och engelskvinnorna!

  ”Käppi” har lett en del gott folk åt Finland till. I själva verket handlar det om en sån där fransk militärmössa, modell surströmmingsburk, som på franska heter képi, ett av de få franska ord som börjar på k. I SAOL kallas den ’käppi’ men i Natur och Kulturs fransk-svenska ordbok översätts képi med ’kepi’.

  Wv föreslår hophi, men det tycker jag inte. Kepi säjer vi.

 95. Agneta

  En till ren gissning får det bli, som likt min förra saknar all motivation:

  J.M.Coetzee

  Och är han lika fel som den förra så sällar jag mig till dem som gissat på Nicke Nyfiken vars upphov är H. A. Rey och Margret Rey.

 96. Jag funderade på hur jag skulle kunna ta en bild, men jag är ju helt allena här. Händer det igen så får jag väl rycka tag i en sån där gladiator som hänger utanför Colosseum (bor i närheten). Fast dom ska väl ha betalt förstås. (fFörresten, fanns det cigaretter på den tiden? Jag såg allt hur dom stod och rökte idag!)

  Bloggar gör jag ju redan – fast om trollhajar och mina hajsaker. Finns på myspace.

  pructi. Nej men fy wv!

 97. Du, den här kan jag. Som jag har skrattat åt den säckpipsblåsande Angus!!!! Helt sjuka barnböcker men rätt kul – och antropomorfa är bara förnamnet!
  rätt svar är Richard Scarry.

  hälsar

  Monica

 98. Om det nu verkligen är Richard Scarry som bloggar (här kan man inte vara säker på något) så måste jag bara ära den som äras bör för min snabba gissning: Huskorsets lillkille. (Mina barn är ju alldeles för stora för att jag ska ha dessa böcker i färskt minne.) Jag läste nämligen ”Vad gör folk hela dagarna” för Huskorsätteläggen i söndags. Dock bara en kort stund, för ganska snart krävde han att hans pappa eller mamma skulle läsa i stället, eftersom jag läste mycket sämre. ”Men herregud, dina föräldrar är skådespelare!” … sa jag faktiskt inte till honom då.

 99. Som vanligt underlättar det om man har läst författaren.

  Charlott – Rom är en stad att älska! Det finns en jättetrevlig restaurang inne i den gamla delen av stan som jag varmt rekommenderar. Jag ska leta rätt på adressen.

  Eftersom du är nere denna helg då påven inviger julfirandet antar jag att du är i Rom tillsammans med resten av Italien. Då krävs att du bokar bord i förväg.

 100. Mitt omedelbara intryck var att bloggaren var påtänd. Först tänkte jag på Charles Bukowski. Men nu tror jag att det är kollektivet på Flashbacks tripp-forum: https://www.flashback.info/forumdisplay.php?f=160

  vw: thies. Tjuvar som blivit bestulna på ett v.
  Har ni förresten tänkt på att man kan hitta på vilket vw man vill när man skriver kommentarer. Ingen kan ju ändå kolla att det är det rätta.

 101. Charlott – jag har kanske lovat för mycket. Jag skulle nog hitta tillbaka på plats men kommer inte ihåg namnet på restaurangen – men den har funnits länge, har massor av bilder på filmstjärnor på väggarna och ligger i kvarteren kring kyrkan S. Carlo al Catinari.

  wv passande, comista.

 102. Min första tanke var ju Hellsing, men sedan såg jag kommentarerna och inser att på något vis leder ju ledtrådarna över Richard Scarry och sedan är jag lost. Men det var väldigt ”hellsingskt” i formuleringarna i alla fall. Jag läser för lite nuförtiden, för att hänga med i dina frågor. Men det är kul ändå! Vad duktiga alla är på att gissa och formulera sig!!

 103. Iiiiih, jag läste fel och svarade bortitok på Hemliga Mammans kommentar nyss och svettas floder av skam. Uuuuh. Dessutom kan jag inte avslöja vad det var jag läste fel eftersom det var så dumt fel. Ni som hann läsa eller får alla kommentarer i mejlen måste äta upp minnet och sedan täcka över det med leverpastej.

 104. Men facit kommer väl som vanligt vid midnatt ändå? Annars har jag ju rubbad dygnsrytm helt i onödan!

  (Otålig? Jag? Pfft.)

 105. Björn — när du har skrivit en kommentar och den inte har kommit med, då har något verkligen blivit fel. Kolla att den har ”fastnat” innan du lämnat kommentatorsbåset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.