Hoppa till innehåll

Tage Danielsson, 80 år idag

… om han bara inte hade dött, förstås.

När Hasse & Tage var igång som mest, gick vi omkring och ryckte på axlarna och tyckte att det var helt normalt. Javisst, serru, en revy här, en film där och ser man på där kom en ny bok. Min favorit – ”Grallimatik – struntpratets fysiologi och teknik” – kom 1966, och den har jag citerat förut. Så nu gör jag det igen. I ämnet ”varför ska man ha gemensamma skrivregler” skriver han:

”Nu är det klart att det är mest praktiskt att vi använder orden i den betydelse som vi har kommit överens om. Det blir så besvärligt annars, och man kan lätt bli missförstådd. Å andra sidan är naturligtvis ingen tvungen att använda alla ord i överenskommen betydelse — särskilt som ju varken du eller jag har fått vara med och bestämma från början att limpa ska heta limpa och krasse krasse. Du och jag kan ju till exempel komma överens om att kalla en tur- och returbiljett Stockholm—Malmö för en åtsittande aftonklänning med svarta tofsar. Men jag lovar dig att vi får ett helvete i biljettluckan på Centralen.”

Nostalgi. Och allmänbildning. (Ibland möter jag människor som inte vet vem Tage är.)

Fotnot
Jag står i radiostudion och bloggar. Och knäppte nyss upp bh:n i direktsändning. Jahoo!
Share
Publicerat iBloggen

38 kommentarer

 1. Han är saknad. Hasseåtage är en del av min uppväxt. Så många år vi inte fick ha roligt med Tage. Hur kan man inte veta vem Tage var? Mina barn vet utan att vi har undervisat dem i detta ämne.

 2. ab

  För er som inte vet vad Harrisburg var – det är en anläggning i USA som plötsligt spred en oherrans massa radioaktiv strålning.

  Samma förtjusande resonemang om sanning skedde när ett Viggenplan dråsade ner mitt i Stockholm. Det hade egentligen inte hänt, sa försvarsministern, eftersom det inte kunde hända! Så det då! (Piloten sköt ut sig och överlevde, och planet störtade på Långholmen, just där inga åskådarmassor stod. Osannolik tur.)

 3. Hiskeligt många osannolika saker händer…
  Ja, att folk inte vet vem Tage Danielsson är – osannolikt…
  Harrisburg – helt osannolikt…
  Viggenplan – också osannolikt…
  Lotten knäpper upp BHn i direktsändning – totalt osannolikt
  Att sökningar kommer leda hit idag – HELT sannolikt…
  (Kanske inte beroende på den döde jubilaren – utan på direktsändning och BHn ;))
  Må så gott… värmländskan Bim, som inatt fick ett hiskeligt halsont – sannolikt?
  Och osannolikt WV – odyse – man gör vågen… 😉

 4. /ingrid

  Att knäppa upp behån i radio är väl ingen sport, vem ser de fritt framflödande behagen mer än några tekniker i studion? Att strippa i tv ger mer uppmärksamhet (tips från coachen).

 5. Att inte känna till vem Tage är är faktiskt ett ännu grövre brott än att inte känna till Socker-Conny.

  Lotten! På bara tre dagar i radion har du
  1) gjort debut och lärt sörlänningarna lite pitemål (Fast åttondelen heter likadant i Holmsund lärde jag mig på min långpraktik.)
  2) pillat på ett par kalsonger
  3) knäppt upp BH:n i direktsändning.

  Vad kan hända resten av terminen????

 6. … med en sannolikhet som gränsar till visshet så kommer resten av terminen med Lotten på radio att bli spännande!

  De som inte känner till Tage, är de båd´ blind och döv?

 7. båthuspernilla

  ab: Var det inte Gripen som störtade på Långholmen under vattenfestivalen på tidigt nittio-tal, inte Viggen?

 8. Jag är inte helt säker på att jag vill veta detta, men varför knäppte du upp BH:n?

  Ännu en fördel med att jobba hemifrån, det kanske är den valfria klädseln du saknar?

 9. Det var helt enkelt fel storlek på bh:n!

  (Däremot kan jag inte förklara varför den var det. Jag ser ju ut som jag gör och har varken minskat eller ökat i omfång. Det kanske är speciell atmosfär i radiostudior?)

  AB: ”… plötsligt spred en oherrans massa radioaktiv strålning …” Men som jag minns det, var det väl så att de inte spred en massa strålning? (Jag kollar!)

 10. Nu var jag 1980 inte någon kärnkraftsförespråkare utan snarare en rabiat linje 3:are, men rätt ska vara rätt!

  Ur NE:

  ”Det allra mesta av de vid olyckan frigjorda radioaktiva ämnena stannade inom anläggningen och kunde samlas upp. Utsläppen till omgivningen var mindre än dem som tilläts under ett års normal drift och anses därför inte ha orsakat någon skada.”

  Nu kan man visserligen hetsa upp sig på ordet ”anses”, men det var verkligen så att krockkudden, säkerhetsbältet, störtbågen, hängslena och skärpet i Harrisburg … eh, funkade.

 11. Cecilia N: Din sammanfattning gör mig alldeles rörd av stolthet — det låter ju riktigt kul, det här med radio!

  Ingrid: Flödande behag … har jag ont om.

  Ni som inte visste att folk inte vet vem Tage var, ska veta att jag alls inte överdriver. När jag förklarar med hjälp av ”Karl-Bertil Jonsson”, vet de flesta att den går på julafton, men förstår ingenting när jag berättar om servettringar i päronträ.

 12. ab

  Inte 17 kommer jag ihåg vad det neddråsande planet hette…!

  Harrisburg: Såvitt jag minns (hm, se ovan) hamnade en del radioaktivt material faktiskt i en flod. Så harmlöst som NE vill ha det till, tror jag under alla omständigheter inte det var – då hade nog inte Tage hetsat upp sig heller. Att nästan ett års tillåtna utsläpp kommer ut inom ett dygn ÄR allvarligt – tillfälliga höga doser är nämligen inte alls bra. Och det där tillfälliga utsläppet ska inte JÄMFÖRAS med övriga utsläpp, utan adderas till dem.

  (Ajaj… kärnkraftsdiskussion… inte bra för huvudvärk…)

 13. Fil*ip och Fr*edrik (som enligt min mening är lite roliga ibland avfärdade HasseoTage som humorister i På spåret-sändningen härförleden. De är ”överskattade” upplyste herr Hammar om.

  Ojoj.

 14. SKOJAR DU?? Och de ska snacka om överskattade? F&F är inte värda att renskriva H&T:s manus. Eller springa efter öl åt dem.

  Lite roliga är de väl, F&F, och I en annan del av Köping tyckte vi mycket om, men de spelar ju faktiskt i en annan division.

 15. Kära 40+are!
  Info från en 70+are

  Jag minns det så väl. Plötsligt inser man att man är medelsålders:
  När majoriteten av personer under 27 inte igenkänner ens ungdoms ikoner!

 16. vajlan

  jag hittade ett pennskrin jag tänkte pimpa till dig. tänkte skriva nåt om Les règles de Lotten på den, tyckte det var lite vitsigt med Lottens regler och samtidigt Lottens linjaler. sen insåg jag raskt att det kunde läsas Lottens mens, och eftersom det inte var nån tampong-ask så stöp det hela.. hmmff.. jag klurar vidare.

  insåg igår förresten att det inte bara är en massa glin som är yngre än man är själv, det är ju fullt av trettioplussare och tjugosjuåringar som är jättemycket yngre. FLERTALET är yngre, nästan. ubläää! inte så kul i ett ungdomsfixerat samhälle..

 17. vajlan

  hittade som i köpte alltså, inte hittade på gatan. däremot hittade jag också en skylt där det stod… Ljus stake 19.90. det är SANT, och jag snodde den faktiskt, det var för bra. nu är den inskannad och bilden finns bl.a på Ansiktsbok. 🙂

 18. Apropå Harrisburg; jag lärde mig ett nytt ord den gången härdsmälta, jag tror att det var det som Tage gick igång på också, oavsett mängden radioaktivt utsläpp.

  Och det var ett Gripen-plan som störtade i Stockholm, piloten var densamme som voltade med en Gripen på Saabs landningsbana i Linköping. Tala om född på en söndag!

 19. ab

  Ja, och när det som hänt hade hänt i Harrisburg, så skulle det ju ta en miljon år innan det hände igen – men det blev alltså Tjernobyl – som ju var en härdsmälta.

  I Forsmark gick plötsligt alla nålar i topp, farliga radioaktiva utsläpp, man skulle evakuera anläggningen. Sen, hrm, var det ju lika illa överallt, så de åkte tillbaka igen. Den sommaren stod korna inne i lagårn. Min son lånade en geigermätare och mätte i en rännsten i Stockholm. Mätaren gick in på röda fältet, vilket betydde: Utrym området!

  Och i Tjernobyl sköljde de gatorna med vatten… som tog vägen… vart?

 20. fröken virrpanna

  Nu ska jag sätta mig på tvären och erkänna att jag helt och hållet håller med Filip och Fredrik om att Hasse & Tage men det är inget jag skulle säga i På spåret. Det hela kan ju bero på att jag knappt är torr bakom öronen och aldrig har levat samtidigt som herr Danielsson.

 21. Jag tillhör inte samma generation som Hasse o Tage, inte heller F&F utan nånstans mittemellan, så det hänger nog inte på det. De två/fyra går inte att jämföra på något vis. De förra gjorde allt; revy, visor, film (både skådespelade och regisserade), skrev böcker, deltog på ibland avgörande vis i samhällsdebatten. Allt med briljans och djupsinne men framför allt med stor humor.

  Rekommenderar frk virrpanna att börja med Tages geniala ”Samlade dikter 1967 – 1967”.

 22. virrpannan

  Jag vill inte jämföra de båda paren och har inte heller gjort det, det är ju äpplen och päron. Jag är nog bara inte Hasse & Tage-sorten och har verkligen försökt att uppskatta det, åtminstone lite men se, det gick inte.

 23. Frk Virrpanna: Lyd Ingelas råd i alla fall — och kontra sedan med att ge ett råd (=order) tillbaka!

  Raaaaaaap. Semlorna står som spön i backen!

 24. Frid över hans minne och FRÖJD att sprida hans verk, än och återigen!
  gjorde en turné på skolorna här i länet, 10 år efter hans död och ungarna gillade, garvade och fattade!
  Heder åt ab, som kom ihåg resonemanget om JAS_Gripen, använde det där uttalandet ograverat i ett satirprogram jag gjorde på den tiden i P4 ( Hej Lotten! ) det var helt oslagbart att bara låta det gå och så klippa in lite Tage precis efteråt, tablå!
  Jag saknar Tage, mycket. Om nu inte Hasse blev densamme efter hans död, så blev jag lite annorlunda, och inte var det till det bättre, det heller…

 25. psst, bara måste skriva in en låt i Tages anda, nu när vi pratat Harrisburg…

  Kärnsamba

  Jag hör ofta folk som klagar:
  ”det är värre än på 30-talet.
  För mycket månad i slutet på pengarna
  karens och annat galet”

  Jag hör ofta folk som säger:
  ”medicinen biter inte längre.
  Vi får isolera oss i katakomber
  för u-länder gör egna vätebomber”

  Men en sak har vi kvar när vi mot evigheten far
  en massa kärnkraftsåtervinning åt alla och envar
  Bränslestavar går till Stadion
  Radioaktiviteten går till radion
  Avfallet det skänker vi till u-hjälp
  Så får dom att göra, det blir hjälp till självhjälp

  solo

  Att vår värld går under blir alltmera troligt
  Det är hål i ozonet och läckor i Rosenbad
  Alla försvinner som gör livet roligt
  Tage D, Sune Mangs, Cornelis, Thorén
  Sten-Åke han var glad!

  Kärnkraften är den bästa kraft vi har
  Kärnkraften stannar hos oss alla dar
  Den ger jobb åt journalister
  den ger jobb åt oss artister
  framförallt så ger den jobb åt våra barn
  så, tänk på barnen och låt kärnkraften va´ kvar,
  ja, tänk på barnen och låt kärnkraften va´ kvar,
  tänk på barnen och låt kärnkraften va kvar!!!

 26. Det blev ett eget inlägg hos mig också.

  Tänk också att kärnkraftsdebatten lever i bloggosfären. Ute i real life finns den nästan inte.

 27. Jag blev tvungen att allmänbilda pojkvaskern som dottern släpat hem igårkväll.

  Vad gillar/gör/pratar andra familjer (om)?
  (Alltså min fundering handlar om: vad anses som allmänbildning i den familjen som vi inte har nån aning om i vår familj?)

 28. ab

  Genialisk HasseoTagesångrad.

  Jag har levat om
  med kvinnor vin och snus
  uti Istanbuls kom-
  munala varmsbadshus

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.