Hoppa till innehåll

Liten bildsafari

Ni vet försäkringskassefusk? Jag har en egen variant av denna företeelse:

Jag glömmer hela tiden att anmäla att jag är hemma med sjukt barn. Jag vabbar gratis ideligen och ständigt – och hur går det med BNP dårå? Och hur rättvist är det? Vi med dåligt minne och kass framförhållning känner oss kränkta för att man måste anmäla sig i tid, visst då?

Men vad gör man då, hemma med den sjuka Åttaåringen? (Hon har en hosta som påminner om falsk krupp eller gammal hund.)

Man äter upp pepparkakshuset. Som smakade härsket, dammigt och allmänt trist.

 

Man anordnar en väckarklockshappening till den svårväckta djefla mannen.

 

Man byter ut den ruttnande brevlådan till en plåtdito. (Man tappar även i farten alla tänkbara skruvar och muttrar i lövhögarna runt omkring och måste krafsa omkring bland äckelpäckel bakom soptunnan.) Tillägg: ”Brevlåda” kallar vi den, men det heter egentligen postlåda. Brevlådan är den gula som alla använder när vi skickar post.

Apropå gammal hund. Ser ni cementgrindstolpen till höger på bilden? Det är grannskapets hundtoa. Varje morgon när vi hämtar tidningen kliver vi över en floooood av hundkiss. Det ser ut som femlitersspill, inte något litet stänkande. Jag satte upp en lapp med ”hundkiss – nej tack” på stolpen, men hundarna verkar inte hinna läsa när de är morgonnödiga. Har ni några tips? Elstötar? Illaluktande pepparkorn? Älgstudsare? Bara ett oändligt tålamod?

—-
Harkl. Tänk om det inte är hundkiss.

Share
Publicerat iBloggen

43 kommentarer

 1. PGW

  Jag föreslår hagelbössa riktad mot hundägaren. Hundar läser så dåligt. Men en vettig hundägare låter inte sin jycke lyfta benet mot folks grindar sådär.

 2. Tabasco?

  Fungerar iaf om man har valp som man inte vill ska bita på än det ena än det andra. Då målar man på tabasco.

  Jag tänker att det kanske luktar starkt i näsan om man dränker stolpen i tabasco.

  I kombination med skylten.

 3. Det finns ju sån där fy-spray som ska få hundarna att hålla sig borta.
  Min livssituation påminner ju om din, och jag har säkert avstått från 100 vab-dagar genom åren.
  Jag föredrar att ge mig själv full lön istället…

 4. Inte alls dumt, Cecilia N. Först tabasco på stolpen. Sedan en skylt:

  Varning! Tabascostolpe!

  Men. Om hundägaren inte har ögonen med sig … yyyl.

 5. Lustigt att du kallar er postlåda för brevlåda, för den ser ju nämligen ut precis som en brevlåda, fast svart. Nu tror jag att alla färgblinda i hela Eskilstuna kommer att posta brev i den.

 6. Orangeluvan

  Menar översättarhelena att det är ur postlådan jag går och hämtar min tidning varje morgon? Näää. Jag har en brevlåda, inte en postlåda.

 7. ÖH: Tror lotten fick för lite julkort…

  I övrigt saknar jag småbarnsåren när jag hör dig gå på om vad man kan göra hemma under VAB, men det var å andra sidan första gången på många år 😀

 8. Just det, Orangeluvan. Allmänheten och du och jag går omkring och påstår att vi har brevlådor när vi egentligen har postlådor vid tomtgränsen!

 9. Orangeluvan: Så här säger NE: brevlåda, behållare i vilken brev samlas upp för sortering och utdelning. Brevlådor finns uppsatta vid postkontor, vid lantbrevbäringslinjer och på lämpliga platser inom tätorterna.
  Under brevbäring (kul ord) kan man läsa:
  I dag skiljer man mellan postutdelning i tätort och i glesbygd. Den förra sker till postlåda vid adressatens tomtgräns eller genom brevinkast i lägenheten.

  Så om du hämtar tidningen i brevlådan så borde du kanske fundera på att teckna en egen prenumeration!

 10. Hmm.. Mysko.

  ”Kan du räta upp brevlådan?”
  ”Har någon tagit in posten?”

  Två meningar förekommande i vårt hushåll.

  Och när jag tittade på kartongen som nya []-lådan fanns i när den inköptes står det postlåda.

  Men då postar man alltså i brevlådan?
  (Jo det vet jag ju, men det i den här diskussionen verkar det mer logiskt att man postar i postlådan.)

  Nä hemma hos oss råder nog stor förvirring i ordanvändningen. Alla lådor som man stoppar ner eller tar upp brev ur är brevlådor. Somliga är postens, och en är vår. (”Våt” skrev jag först och det stämmer tyvärr. Fast den är ny och ganska upprätad.)

 11. cruella

  Jag vabbade också gratis när jag frilansade. Var ju liksom ingen idé att anmäla, jobba måste man ju ändå.

  Jag tycker post- och brevlåda är precis tvärtom jag. För jag POSTAR ju breven. Och hemma på hallmattan landar oftast brev.

 12. Hmm … För någon vecka sedan var jag på fest där vi bl.a. snackade inbrottssäkra hus (två gäster anställda på vaktbolaget Tre Lingon).
  Dina fönsterhakar är inbrottstjuvarnas bästa kompisar, tydligen.
  Bara att smälla till fönsterkarmen kraftigt utifrån så hoppar hakarna upp.

  Träna upp jycken till vakthund, kanske?

  Postlåda vet jag inte vad det är; allting är brevlådor i min värld.

 13. Fönsterhakarna på bilden sitter jähähähättehögt upp. Fast en fasadklättrare hade kanske klarat av att ta sig dit.

  De där fönstren sitter föresten på ett hisstorn som installerades PÅ funkishuset 1984. Vips, var huset inte längre särskilt mycket funkis. Nu hade jag velat bygga ett tornrum allra höst upp, som en liten tredje våning liksom. Men det får vi inte eftersom det ju är ett funkishus …

 14. ab

  Ah! Ni har tilläggsisolerat! Ser i alla fall ut så vid den djefla mannens klockfönster.

  *tunnelseende – tänker mycket på hus och renoveringar*

  Kiss-stolpen: Någon sorts fjädrande anordning där ett spöke hoppar upp och säger bu, aktiverad av vätska? (Blir förstås lite enerverande vid regn. Bu! Bu! B…)

 15. Nej, vi har inte tilläggsisolerat, Ab. Vi bytte panel och när de skulle sätta dit fönstren igen hade det blivit ett glapp så då sprutade de in … vänta. Huuur ser du det, förresten?

  Nu ska jag hälla tabasco. Om det inte funkar, köper jag fy-sprej.

  (Lappen som jag sätter upp är en bild på en tabascoflaska med ett stort VARNING på.)

  Sedan åker jag till Götebårrrrrrrj.

  Men först ska jag
  1) tömma postlådan på brev
  2) posta några paket i brevlådan.

 16. Jag har alltid kallat vår egen lilla låda för ”brevlåda” och Postens stora, gula för ”postlåda”.

  Hypotes 1: Jag har haft feeel hela mitt liv.

  Hypotes 2: Det allmänna språkbruket sammanfaller med mitt, men inte med postsfärens yrkesterminologi. Det är detta fackspråk som ligger till grund för ordböckernas definition.

 17. Det har säkert suttit någon snusbrun gabardingrobian vid något möte på Kungliga Postverket och sagt så här:
  – Mjj … ja, njmnjn … (såna ljud hade adjutanten på mitt kompani, fanjunkar vad han nu hette, för sig) … det som allmänheten pläga kalla postlåda (fårskallen talar med pluralformer åtta decennier efter stavningsreformen) är ju strängt sett avsett för brev, medan paket lämnas in på själva postkontoret (det var på den tiden det fanns såna!). Det som i allmänhetens ögon betraktas som en ”brevlåda” är ju å andra sidan avsett för att rymma både brev och mindre paketförsändelser. Vi får nog se över den här terminologin …

 18. Det kan också vara så att Kgl Postverket har undersökt språkbruket genom att bugga min bostad. Jag har nämligen alltid sagt sådär. Alldeles av mig själv! Jag måste helt enkelt ha en medfödd talang för postterminologi.
  Men det där hålet som sitter i lägenhetsdörren, det kallar jag inte brevinkast utan … brevlåda! Tada!

 19. ab

  Jag ser det pga att det finns liksom två fönsterbrädor, den ena innanför den andra. Det de sprutade in var förmodligen lösisolering eller skum. Skumt skum.

  tabasco funkar nog inte. Jag försökte med peppar på den tiden katterna ville kissa i vissa bestämda hörn, och de snusade intresserat och kissade på. Gnida in med apelsinskal (de hatar citrusfruktslukt) hjälpte inte heller. Så jag fick plasta in golven. Nu när Loppa är enda katten har hon tackochlov slutat kissa i hörn, så det var tydligen stress av något slag.

  Stolpen. Taggtråd…? Nej, det är farligt för små barn.

  Kameraövervakning?

 20. Husflugan

  Jag har en bekant (som vissa kallar arga farbrorn fast han inte alls är särskilt arg av sig). Den här snälla, arga farbrorn hade inte problem med kissande hundar men väl med grannungar som skruvade ur lamporna i hans julgransbelysning för utomhusbruk. Han lånade ett sånt där aggregat som bönderna har till sina elstängsel och kopplade det till belysningen. Dagen efter kunde man se fotavtryck i form av tremetersskutt kring granen. Och belysningen lämnades i fred.

  Vet inte om el funkar på stolpkissande hundar men visst kan det vara värt ett försök.

 21. Ullah

  Min låda vid tomgränsen identifierar sig inte med uttrycket ”postlåda”. Den hävdar bestämt att den är en brevlåda och känner sig kränkt av Helenas påstående. Nu måste jag ut och trösta den.

 22. Jag är faktiskt lite sugen på webbkamera, riktad mot grindstolpen. Men förmodligen är det inte tillåtet och förmodligen skulle det vara för mörkt när brottet begås och förmodligen skulle jag inte våga konfrontera mattarna och hussarna.

  Sitter nu i första klass på ett snart tre kvart försenat tåg. Jag kunde ha hunnit med en hel bloggtäff i Katrineholm, ätit en trerättersmiddag på Pressbyrån och roat mig med en jenka inne på biljettexpeditionen.

  Uppkopplingen på X2000 är snabb som anno dazumal (1996).

 23. Käre djefla man:
  det som allmänheten pläga kalla postlåda (fårskallen talar med pluralformer åtta decennier efter stavningsreformen)
  Förlåt en yngl, jag menar kärring: ALLMÄNHETEN är väl singularis!?

 24. Vi hade problem med katterna i områdt som åt upp våra kaninungar. En dag och kväll tog vi skift med att sitta och lurpassa, blickstilla men med en vattenslang med pistolmunstycke i knät. När katterna kom smygande vattenkanonade vi dem. MYCKET effektivt, höll i sig hela sommaren. Ganska komiska kattskutteffekter också, fast det kanske inte var så bra karma att fnissa åt dem egentligen.

 25. Den Blyga: Det var preciiiis det jag menade! Gabardingrobianen är dubbelt fårskallig eftersom han pluralböjer när han inte ens behöver.

  *ler ansträngt*

 26. Försöker man med tabasco på stolpen måste man vara snabb och stoppa tabasco i hundens näsa också, direkt efter den kissat (hunden alltså, inte näsan). Inte så jättesnällt kanske, men det är det ju å andra sidan inte att kissa på andras stolpar heller.

 27. Ni vet väl (Kgl) Postverket inte finns och att ersättaren ”Posten” såsom affärsdrivande verk i princip inte ägnar sig åt brev längre (deeeet lönar sig inte …)?

  Helt orimligt att de skulle förfoga över brevlådorna med andra ord. Kan man be språknämnden ändra innebörd på ett ord?
  Såg annars att den djefla mannen hade samma teori som jag.

  Kameraövervakning kräver tillstånd från länsstyrelsen och tillstånd lämnas inte, har jag förstått. om avsikten är att övervaka en plats/ett föremål. Personbevakning tycks vara OK.

  Hundproblemet kanske kan ordnas med hjälp av väldigt stickiga buskar som hänger ut strategiskt. Möjligen får ni flytta postlådan.

  Lotten, ha så bra i Göteborg men undvik Posten. Det tycks gå hett till där.

 28. Tiila

  Jag tycker att de viktigaste frågorna helt har åsidosatts.
  Vem har bestämt att det ska vara Ahlgrens bilar på pepparkakshustaket? Var de torra och dammiga de också? Och framförallt: Vem har varit så arkitektoniskt nyskapande att de placerat dörren på skorstenen?
  Är det ett pepparkakespjäll? Fungerar det som fågelbostopp?
  Eller är det mest en godistallrik?

  Wv: rkgknea, läser jag som ”ryckiga knäna” och undrar genast hur det går med knäövningarna?

 29. Jag tycker liksom tiila att debatten fokuserar på fel saker.
  Det mest intressanta gäller ju väckarklockshappeningen!
  Det är ju ett ALLkonstverk – man kan skriva, om inte en doktorsvhandling, så dock en trebetygsuppsats om stil och ursprung!

  Sedan är det glädjande att den djefla mannen är SVÅRVÄCKT – ett tecken på att han inte håller på att gå in i väggen.

 30. Hej
  Jag vabbar också gratis. Jag glömmer att ringa, fast ibland kommer jag ihåg det precis när jag håller på att somna. Usch så får jag dåligt samvete, som om jag inte alls skulle behöva de där pengarna, det gör jag ju faktiskt.

 31. Nu sitter jag i en hotellsäng på Hotell Lilton på Föreningsgatan, som i topografin påminner om San Fransisco.

  (Tiila och Den Blyga har rätt. Många frågor blire.)

 32. Jag hade behövt den där Jenny. Hon hade i förväg kunnat varna mig för detta rum som har allt utom en tv i normalstorlek. Den är pytteliten.

  Det känns som om jag läser en bok med för små bokstäver eller har bomull i öronen när någon viskar information eller som när man är berusad och måste koncentrera sig på ett matematiskt problem.

 33. Jag har varit i väggen och var även då synnerligen svårväckt. Så det tror jag inte man kan ha som definition. Man kan ha sömnproblem åt båda hållen.

 34. cecilia n: I väggen är man svårväckt – på väg in i är man ju så cortisolupphissad att man inte somnar – och väl det vaknar vid minsta lilla…
  Men stickning är väl bra motgift?
  Men kanske påfrestande för axlar, nacke…

  Belyser vikten av varierande belastning!

 35. vajlan

  Fast angående Allmänheten och bruket av pluralformer så är väl Allmänheten ett massord som lingon, mygg, pengar och folk? Så alla enskilda individer i sagda allmänhet kräver eller kan ta pluralform senare i en text..? Orkar inte googla eller slå i mina böcker just nu. Behöver kaffe.

  Och jag vabbar också gratis, eftersom jag själv är sjukad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.