Hoppa till innehåll

Dag: 31 januari 2008

Än en gång: tangentbord, skrivmaskiner och fingerspret

Inspirerad av Mymlan och David Nessle ska jag be att få citera en blogg som jag inte länkar till eftersom jag inte vill peka finger. (Pun intended.)

”… tangentbordskunskap :S.. helt sjukt. Vi satt och tränade på vart man skulle ha fingrarna och grejjer, på tangentbordet. Liksom, vi har ju suttit en del vid datorn (dom flesta av oss iallafall) så då är man ju förmodligen van att skriva på ett sätt. Töntigt tycker jag!! [—]

Larvigt, aiiiight? man fick liksom inte kolla på vart man hade fingrarna, utan man skulle kolla på skärmen hela tiden.. yeye, nog om det :P”

Kort sammanfattning som man inte behöver klicka på om man är lite trött:
Jag har ett par fingrar som strävar uppåt i onödan.
Om Tage Danielsson hade skrivit om detta hade det sett ut så här.
Ibland tar jag mig i kragen och försöker lära mig (se bilderna).

Nu min reflektion:
Vi är idag flerspråkiga när det gäller skriften. De flesta byter obehindrat mellan

  • sms-språk
  • mejlspråk till polarna
  • mejlspråk till försäkringsbolag
  • handskrivet språk på lappar i det ack så stökiga köket
  • rapportspråk till lärare eller chefer
  • cv-språk och ansökningshandlingars språk.

Men var är alla hyllningskörer och beundrarbrev till sekreterarna som skriver 300 rättstavade och välplacerade tecken per minut, oavsett språkstil? Och som inte måste hoppa över stor bokstav och punkt när de vill vara riktigt snabba?

– Nej, när jag måste skriva riktigt snabbt och effektivt trycker jag inte ner shift eftersom det tar så himla lång tid och kräver så mycket kraft, sa sekreteraren Elsie Persson.

Nej, det sa hon ju inte alls.

Minns ni Bo Gustafsson som knep en silvermedalj i gång i OS 1984? Visst, det var en bedrift trots att 14 öststater inte var med eftersom de var sura sedan OS 1980. Men han hade faktiskt kommit snabbare fram om han hade sprungit. (Det är inte Bo på bilden.)

Om nu inte skolorna tillhandahåller tangentbordskunskap får vi väl lära oss själva! (Sa Lotten och slängde tangentbord i glashus.)

Nu ska kah koncrntera mig pcj skrivs itan att titta på tanegernar. Suck.

Favorit i repris.

Share
30 kommentarer