Hoppa till innehåll

Ordning och reda, kammen i smöret!

Alla ska inte till Bokmässan. Alla har inte varit på Bokmässan. Alla är inte intresserade av Bokmässan. Här ett stämningsskapande ögonblick från Bokmässan 2005:

Man hade förmodligen kunnat dela ut små björkkvistar till överlyckliga besökare på bokmässan. Små gråa stenar? Hårbollar? Ströbröd? Man tar emot allt. Jag har fått en folder om samer, jag har femton sushirecept, jag har ätit kycklingsnittar och seg kola, mintpastiller och chips. Jag har till och med sett en kursdeltagare som blev arg på mig en dag i januari.

Det är som Barnens Dag 1979. Det är män på styltor, det är trollkarlar och häxor, det är spågummor och tomtar. Väldigt många gråskäggiga tomtar i kavaj. The Freak Show är poesiuppläsning på en liten röd-svart scen.

– Ja, det var då på Baldakinen … säger en man i khakibyxor, blå blazer och loafers (sko som påminner om Skogaholmslimpa).
– Jaaa, Baldakinen, säger en annan man i khakibyxor, blå blazer och loafers.
– Var det Baldakinen? säger en tredje man i khakibyxor, blå blazer och loafers.
– Om det inte var … nej det var Baldakinen, säger en fjärde man i khakibyxor, blå blazer och loafers.

Nej, detta ägde inte rum på en scen, det är helt normal konversation mellan fyra helt normala förlagsherrar i en helt normal, fast väldigt stor, monter på Bokmässan 2005.

—-
Igår i en kommentar, frågade Bloggblad när jag skulle anlända till Bokmässan den 27 september. Jag hade ju ingen aning, så jag plockade fram biljetterna.

Tillbakablickspaus. Detta är så vansinnigt imponerande: att jag lyckas planera min tillvaro såpass att jag fyra veckor före avfärden faktiskt har biljetter! Under alla år, genom alla flyttar, i alla väder och på jobbintervjuer såväl som över sommarlov har jag tagit allt på en höft, på volley utan kontroll och av ren impuls. Några exempel:

 • När jag och Bästisgrannen i åttan åkte ensamma till Stockholm med endast 50 kr att leva på och i en vecka bodde i min kusins ”tomma” lägenhet tillsammans med en uppdykande knarkare som just hade kommit ut ur fängelset. Skörbjugg, på min ära!
 • När jag skulle bo i USA i ett år och började packa en timme före avfärd.
 • När jag inför varenda tenta bara hade läst 50 % av kursmaterialet.
 • När jag tio sekunder innan jag gifte mig skrev på papperen om namnbyte och då kom på att jag ju hade glömt att sy fast alla de klädda knapparna i ryggen på klänningen.
 • När jag gick på kadettbal men var klädd för kräftfest.

När man köper tågbiljetter på nätet beställer man så här: först tur och sedan retur. Right? På mina biljetter (som Bloggblads fråga fick mig att rota fram) stod det så här: retur och tur. Till Göteborg den 30/9 och hem igen den 27/9. Fel alltså.

Jag ringde till SJ och fick slå numret fem gånger innan jag förstod att jag inte skulle trycka 5 för avbeställa och inte skulle trycka 0 för automaten med en röst som bad mig åka på Martin Stenmarcks show i Stockholm och inte skulle trycka 4 för information utan 1 för något annat. Då hamnade jag i en sjuminuterskö. Det var lugnt; jag hackade lök samtidigt.

Men i sju minuter var jag tvungen att var femtonde sekund höra en kvinna säga att jag var placerad i kö och lyssna på en helt felbetonande man som bad mig åka till Stockholm ”i sommar”. Ren och skär tortyr. Sommarn är slut, strö inte salt i såren!

Allt ordnade sig fastän SJ sa att det var jag som hade beställt fel. Men hur kunde jag göra det?

– Detta händer ofta, va? sa jag förhoppningsfullt till kundtjänsten.
– Nej, faktiskt aldrig, sa kundtjänsten.

Frågan kvarstår. Hur kan man beställa biljetter i fel riktning?

Share
Publicerat iBloggen

41 kommentarer

 1. Tiila

  SJ är speciella. Jag skulle en gång åka från Jönköping till Norrköping och sedan från Norrköping till Malmö.
  Beställde via telefon och när biljetterna kom hem i brevlådan, hade jag biljetter från Malmö, VIA Jönköping och ner igen.
  För alla vill alltid åka tur och retur till samma ställe uppenbarligen.
  Men den jag pratade med om det hela löste det på ett föredömligt sätt.

 2. Aha, tack Tiila, detta är kanske ett bevis för att det inte måste ha varit jag som drabbades av den stora beställningssnurren?

  Och ja, det var verkligen lätt att lösa problemet.

 3. Ica

  Jag säger så här: du kan. Utan att det är otrevligt på något sätt utan mer beundransvärt.

  Okej, nästa mål i livet är att få en inbjudan till bokmässan så man får knalla runt där på torsdagen och inte bara lördag, söndag med annat löst folk:)

 4. Jag tycker det är fullständigt normalt att beställa biljetter åt fel håll. Vad tänker man när man ska åka till Göteborg? Jo, då tänker man ”Göteborg, jag ska till Göteborg”. Och så väljer man Göteborg i det första fältet på SJ:s lilla usla webbsajt. Det är bara det att de där inte frågar vart man vill åka utan varifrån man vill åka! Så irrelevant i sammanhanget liksom!

  Ica: Du har väl en egen firma inom nåt slags textrelaterad verksamhet? Då kan du självklart gå på fackdagarna.

 5. Du kan trösta dig, Lotten. I våras var jag en halv sekund från att göra precis samma sak och boka resorna åt fel håll. Josefine hade väldigt roligt åt det.

 6. SJ är speciella. Det är inget kostigt med det.

  Men det kan ju faktiskt vara så att det är din överbelastade hjärna som spelat dig spratt. Min överbelastade hjärna spelade mig flera spratt igår. (Varav två finns dokumenterade på bloggen.)

 7. SJ, SJ, gamle vän. Jag skulle boka resa till ett möte i Malmö, men upptäckte till min stora förvåning att mitt älskade Internet inte finns att tillgå på tågen mellan Göteborg och Malmö. Såvida man inte ägnar fem och en halv timme åt denna tvåochenhalvtimmarsresa, och tar omvägen över Nässjö.
  För att inte en halv dag ska gå till spillo, träffas jag och Malmökillen i Stockholm istället…

 8. Jag beställde biljetter på SJ igår & blev gravt irriterad över alla förb:nnade jinglar & skvalmusik, men jag får väl trösta mig med möjligheten att chefen hamnar i Korpilombolo istället för Stockholm… 😉

 9. ”Ordning och reda, kammen i smöret!”
  är ju ett talesätt som via en grannfru till den djefla mannens mor blivit family shorthand(jfr J.Didion)
  TITTA:
  Jag har ÄNTLIGEN lärt mig att kursivera.
  Hur det gick till?
  Jo, Min kusin skrev och var imponerad över hur jag kunde länka och ville ha råd om hur man gör.
  Jag hänvisade till Lottens länk ”hur man gör…”
  OCH
  Där stod det ju!
  Ytterligare ett citat:
  Denna gång från den djefla..

  ”Enseigner, c’est apprendre deux fois.”

  ”Att lära ut är att lära sig två gånger.”

 10. Om man beställer båtbiljetter till Gotland, och backar för att kolla något eller ändra något, så flyttar sig pricken som säger vilken båt man ska åka med det datumet!

  Så passar man sig inte så åker man med första båten som är prickens grundläge.

  Då är det inte roligt att ha beställt ickeombokningsbara biljetter (som är lite billigare).

 11. Att beställa till sig själv är läskigt nog, att beställa till flera stycken på jobbet inför en kurs är rena rama tortyren. 500 provsökningar innan jag vågade göra det på riktigt.
  Dvs ”Just-nu-priset” ändrades också 500 gånger. Helt hopplöst!
  Men på något sätt ändå smidigt när det funkar…

  Ser fram emot bokmässan.
  Kommer som fackfolk i år.
  Enda problemet är att jag då åker med jobbet och är hänvisad till att passa bokade bussens tider. Bara fem timmar på plats. Alldeles för lite!!!

 12. cruella

  Åååååååh ***fult ord***. SJ! För att överhuvudtaget ha råd att åka någonstans måste man veta det tre månader i förväg – minst. Annars sticker priset iväg och den resa som förra gången kostade 600 tur och retur går nu på närmare 2000. Jag VET att marknaden anses vara en osviklig och RÄTTVIS prisreglerare. Men det hjälps ta mej *** fult ord* *** inte!

  wv hjälper till att ordlöst spotta och fräsa: pqtpg

 13. Att en västkustbo och en malmödito väljer att träffas i Stockholm är kanske en stockholmskomplott? I samma kategori som all reklam om Stockholm och Martin Stenmarck som man får i SJ-luren?

  Men glad är jag idag: jag hamnade i förstaklassvagnen med internet i alla fall 27 % av resan. (Resten är skumpskump mellan mjölkapallar.)

 14. Du är fantastisk, nu kan jag le en stund in på denna helg också!!!*s*

  Du gör min dag, ofta!

  (tro det eller ej, men jag fick ncllsj som verifiering, hihi)…

 15. Jag vill också vara med på bokmässan. Måste kolla upp med bokförlaget om de behöver ”färga” till det lite. Förhoppningsvis så ses vi där..

 16. Ullis i Paris

  Ording å reda, pengar på freda’, ute på lörda’ å pengarna förstörda!

  Det kan vara besvärligt att boka biljetter. Min bror skulle åka till Teneriffa för att hälsa på våra paranteser. Stolt berättade han att han minsann lyckats få tag på en billig biljett på nätet, och allt var klart å betalt!
  Hm, sa jag, du bokade väl till Tenefiffa Syd, undrade jag. ( Det finns 2 flygplatser på Teneriffa). Eeeh, sa bror, jag bokade till Las Palmas?! Fel ö.

 17. ullis i paris

  Förresten, Lotten, a din djefla man att jag mötte honom och din äldste son på ARN Express? Kände igen dem från bilderna på din å din svärmors sidor.

 18. What, nej, va? Du träffade en djefla man som du kände igen men som du aldrig hade träffat förut?

  (Att han inte har sagt något till mig är inte konstigt. Fråga alla som har ringt och sökt mig — det glömmer han också bort. Han glömmer allt. En gång glömde han även bort att hämta barnen på dagis och ringde därför till dagis och bad om ursäkt för detta i telefonsvararen samtidigt som han insåg att barnen ju var hemma eftersom det var lördag.)

 19. ullis i paris

  Yes, jag träffade dem, å bad honom även hälsa Bästisgrannen. Ja, det var ganska lustigt, de kliver på på terminal 2 å jag sitter länge å väl å funderar över var jag sett denne man å pojke förr! Till slut klickar det, å jag går fram å pratar med den djefla mannen, å sonen med Bart Simpson-tröja.

 20. Men vilken tur att jag frågade då!!!!

  Jag känner mig nästan präkig nu… jag som ”bara” läste på en för gammal biljett och satt en timme för länge på Centralen i Sthlm härförleden med öl och trevligt sällskap – och fick ta ett svindyrt senare tåg hem och fick inte byta min för något billigare pengar inköpta bortglömda biljett.

  Men jag hoppas vi ses förstås!

  För det var ju ett ENKELT fel…

 21. Femtonåringen

  Det var helt riktigt en Homer Simpson-tröja med texten:
  ”English? Who needs that? I’m never going to England!”.

 22. Du har ett flöde i dina texter som jag gillar. Ett jäkla glid. I dag har jag suttit med en teaterrecension i över två timmar och våndats. Fick ihop 1200 tecken i stället för de väntade 1500. Jag läser dina texter och hoppas att jag kan komma på knepet.

 23. Konstanze — knepet är för mig att skriva när jag inte ens skriver.

  Får vi läsa recensionen i tryck eller på nätet? (Om du inte vågar vara officiell kan du väl mejla? I’m a sucker for teater.)

 24. Konstanze igen — 1 200 tecken för en recension är knapert, jättesvårt egentligen. Ju kortare texter desto svårare är det.

  (Och så undrar folk varför jag skriver så långt?)

 25. Bloggblad: ett stort tack! Som en enkel tulipan kom frågan som verkade vara en tulipanaros men som var en amaryllis.

  Facit: jag försöker egentligen bara låta obegriplig och mana till tolkning.

 26. A L V A S - P A P P A !

  tror inte för en sekund på att det aldrig händer att folk beställer åt fel håll eftersom jag o sambon gjort det (låter det vara osagt vem av oss). MEN däremot håller jag det för löjligt osannolikt att det inte skulle vara SJ som gör de flesta felen eftersom det ”himskans vanligt” i min erfarenhet. tack för beställningar via i-net där jag kan kontrollera själv!

  OCH i vilket fall som helst; död åt alla dessa (och nu skäms jag inte för att svära) FÖRBANNADE automatiserade svarsmaskiner. OGILLAR PÅ GRÄNSEN TILL AVSKY! lägg till en massa väntetid trots allt effektiviserande o du har grund för dråp snarare än mord!

 27. Alla på en gång! (Det är ju fredag och ni har ändå inget annat för er!)

  Ring 0771-75 75 75. Begrunda valen

  0 Självbetjäning
  1 Bokning
  2 Grupper & konferenser och nåt annat
  3 Kommer tåget i rätt tid?
  4 Avbokning
  5 Övrigt
  6 Upprepning på engelska
  * Uppprepa dessa val

  Vad man än väljer får man veta att för att SJ ska kunna förbättra sin service, kan meddelandet komma att spelas in. Och nästan vad man än väljer,får man nya val efter det.

  Plötsligt kommer en karl och säger:

  ”Tjenare, det här är inte Martin Stenmarck, men du känner väl till att du kan köpa biljetter till Lady’s Night av oss här på SJ? Fråga din säljare!”

  Jag svarar:

  ”Nej det gjorde jag inte men nu vill jag åka till Bastuträsk, kommer han dit?”

  Jag vill så hemskt gärna vara med på ett möte med SJ:s ledning och berätta hur vi kunder verkligen och innerligt uppskattar dessa hurtiga tips.

  ”Tack för att du väntar. Vi tar emot ditt samtal så snart vi kan.”

  Oh dear, nu kommer han, den andre:

  ”Hälsa på i huvudstaden i sommar? Fråga din säljare om Stockholmskortet. Det tjänar du pfhå.”

  Ja, pfhå. Och ”i sommar”. Och underlig betoning av ”det”.

  Jag behöver en kall avrivning.

 28. Har någon mer än jag försökt ringa till J*ysk madrass-och sängklädsvaruhus? Har försökt ett antal gånger i sommar och höst, man behöver det när man bor sju eller tolv mil ifrån boa i fråga innan man åker dit för tänk om det inte finns det som man behövde… Det går inte att ringa direkt till butikerna längre, vilket fungerade ganska bra förut utan det är en central växel. Det är som en farsot det där med centrala växlar!

  I alla fall, den där rösten som tjatar meningslösa meddelanden medan man väntar tjugo eller trettiofem minuter låter exakt som Filippa Bark, och det blir hur sjukt som helst.

 29. Jag säger bara Telia.
  När man står där med strömavbrott så man inte kan ladda mobilen och nedriven telefonledning och ringer och skall felanmäla, rabblar rösten massor med alternativ att teckna abonnemang innan nr 7 eller 8 som är felanmälan och som då ofta handlar om att man ska ringa ett annat nummer där de berättar att väntetiden för svar beräknas till 30 min, men då har juypfha batteriet redan tagit slut…

 30. Konstanze

  Appropå bokmässan. Jag gillar kvällspostens nya idé- ( det är väl expressen också) som nu under hösten skall ge ut tillsammans med tidningen de ”klassiska böckerna” Ernst, August, Virgina mfl kommer att läsas!!!

 31. Anonymous

  ”Ordning och reda, skridskorna i isskåpet” heter det väl ändå?

  Förövrigt har Hasse Z skrivit ett bra kåseri om ett isskåp. För att inte tala om en sjunken båt. Rekommenderas.

  Titta, jag lever!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.