Hoppa till innehåll

Vilken är årets nättidskrift?

Jag är med i en jury som ska utnämna ”Årets nättidskrift”.

Jag – som inte ens har handväska, stadig inkomst eller läppstift – sitter i en jury med människor som jag inte känner. Vi har en writeboard där vi kommunicerar och så har vi telefonmöten. Vi har makt över en prisutdelning! Jag har makt över en prisutdelning! Jag är en makthavare!

(Ser ni? Man blir galen av makt.)

Hur vanligt är det med telefonmöten? Jag hade för två veckor sedan inte någonsin deltagit i ett telefonmöte. (Eller suttit i en jury.) Så vad tycker en person som jag (med telefonskräck) om telefonmöten där 6–8 personer sitter på 6–8 ställen i världen och 6–8 röster pratar på en enda telefontråd?

– … lva skrnf å då borde alla frp …
– Vem sa det?
– Förlåt, Lotten sa det … jag menar jag-som-heter-Lotten sa det.
– Men vad sa du då, jag hörde mest skrnf. …rlåt, Nisse heter jag som inte …örde.
– Anders skrff när alla fjjjjggggp.
– Lisa hörd… vad Lotten sa.
– Hur kan du …eta vad Lisa hörde?
– För att det är jag som är Lisa.
– Men vad sa Anders?
– Vem är Anders?
– ANNARS! Jag-som-heter-Pelle sa annars!
– Vem sa Anders?

Jättekul! Man skulle kunna leka telefonmöte på fester eller ha släktsammankomster som telefonmöten. Alla skulle vara tvungna att tala om sig själv i tredje person. Egentligen borde alla ha indiannamn!

– Stånkande Björnen anser att kålpuddingen var ovanligt god i år.
– Virkande Mostern tycker att Stånkande Björnen borde heta Stinkande Björnen.
– Ska vi inte ta och sjunga en sång allihop, som förr i tiden?
– Vem sa det?
– Pruttande Fjärten!
– Pruttande Fjärten protesterar å det våldsammaste, det sa jag inte alls och förresten vill jag inte längre heta Pruttande Fjärten så nu protesterar jag mot det också.
– Allihop nu: ”We shall overcooooome …”.

Så nu tycker ni att jag kom bort från ämnet?

Ok. Vem läser tidskrifter på nätet? Finns det tidskrifter som funkar som bloggar? Vad kännetecknar en bra tidskrift? Måste den vara estetiskt tilltalande när jag själv inte är det? Måste den ha många läsare och hur många är ”många”? Måste den vara stilistiskt perfekt bara för att jag är en språkpolis? Kan man muta juryn?

Nope. Fast efter prisutdelningen kanske jag tar emot lite mutor. (Fast då får man ju inte tala om det i förväg, jue.)

Bonusbild
Denna handväska kunde jag ha köpt i Philadelphia i somras. Det gjorde jag nu inte, så jag är fortfarande handväsklös i livet.

Share
Publicerat iBloggen

28 kommentarer

 1. Alltså finns det ens folk som läser nättidningar som inte är typ gp, aftonbladet eller norrlandskuriren – dvs ”riktiga” tidningar?

  Är tasteline en nättidning? De skriver ju om mat, men är också en sökmotor för recept… HJÄLP! Vad ÄR en nättidning? Jag tror aldrig jag sett någon i hela mitt liv.

  Jag är glad att jag inte sitter i din jury.

 2. Åh, tack för ordet ”telefonmöte”. Det var det jag var ute och fiskade efter på min blogg häromdagen men kom inte längre än till ”konferenssamtal” och ”högtalartelefon”.

  *lägger till i ordlistan*

 3. Jag som heter Ingela har suttit i många telefonmöten. Det är väldigt mycket lättare om det är folk som man känner sen förut.

  Jag är en sån som inte klarar mej utan handväska. Min handväska är grå, av fabrikatet Haglöfs och väldigt praktisk. Den skulle inte platsa i något som helst damtidningsreportage och kan inte reta upp en enda människa för att vara hutlöst dyr.

  Jag känner att jag måste blogga om handväskan nån dag.

 4. Ica

  Lika bra att du inte köpte den väskan om du frågar mig. Måttligt cool.

  Telefonmöten är ju skräcken för oss med telefonskräck. Just det. Nu minns jag vad jag skulle skriva.

 5. När jag spelade med i Max Frisch pjäs Andorra så tyckte regissören att det var en jättebra idé med att vi skulle ha telefonmöte och repa text till olika scener över telefon. Jag tyckte inte att det var en bra ide. Och det tyckte jag nog rätt i.

 6. Jag har blivit intervjuad via högtalartelefon en gång. 7 personer i ett litet rum och jag i en telefon 60 mil där ifrån, dessutom i en väns lägenhet. Lagom rörigt och snurrigt.
  Men tydligen lyckades jag hålla hyfsad koll på alla intervjuare, för någon timme senare ringde och erbjöd mig en flygbiljett, för att få träffa mig live innan de anställde mig.
  Jag fegade ur, eftersom det även inneburit lite flyttande och så är jag lite flygrädd.
  Nåja, en kul upplevelse var det i alla fall.

 7. Cecilia N: Det finns inget i hela världen jag hellre pratar om än korrekturtecken. Inte ens basket!

  Här finns en en pdf med förklaringar.

  Men i korthet: man sätter olika pinnar inne i texten varhelst man vill ändra något. Pinnarna får se ut hur som helst, med pluppar eller flaggor eller spret. De är bara en signal att ”titta, titta, här är det fel!”.

  Sedan ska man gå ut i marginalen och leta efter samma flagga eller pinne och se vad det överstrukna ska ersättas med. Tadaa!

  Det enda lite krångliga tecknet är ”deleaturen” som betyder ”ta bort”. Det ser ut som ett skrövligt skrivstils-d med extra knorr och ses ovanför D-et i ”DJUR”.

  Korrekturteckenskurs, anyone?

 8. Ni som tydligen är vana vid högtalartelefoner och telefonkonferenser — har ni några råd? Jag blir bara fnittrig, högtidlig och jättetrött.

 9. En sån där deleatur gjorde jag när jag läste fysik. Men jag minns inte vad den betydde. Inte ta bort iaf. Då gjorde man – (minus).

  Uppkollat i tefyma:n: temperatur enligt Celsiusskalan. Och krumeluren är ”lilla täta”.

 10. Försök att ordna så att ni får träffas en gång IRL. Det blir mycket lättare att telefonsammanträda efteråt. Speciellt om man ska diskutera ämnen där man kan ha väldigt olika åsikter.

 11. frida

  Till lotten som är en grym på att ta reda på fakta: Köln, bro, olycka bilar rasade ner i vattnet. Var hittar man info om det?

 12. 19/7 2004:

  ”KÖLN. Minst två personer omkom när en dansk turistbuss på väg hem från Spanien störtade ned från en vägbro nära Köln i Tyskland i går morse. Sex personer hade i går eftermiddag livshotande skador.”

  Kan det vara något sådant du tänkte på?

 13. frida

  En båt som åkte in i en av bropelarena tror jag var orsaken, har absolut ingen aning om hur längesen det var men skulle vilja veta mer om den olyckan.

 14. Fast i pdf-en så såg deleaturen mer ut som ett gement skrivstils-r, inte som på bilden här i texten.

  caktjruz, vilken konstig stavning av kaktus!

 15. M

  Är inte blogg-kommentarer lite som ett telefon-möte? Eller okay, alla hör vad alla säger. Och man pratar normalt inte om sig själv i tredje person, men det kan Mattias absolut börja göra.

 16. Jag älskar när Alexander i fanny och Alexander pratar i tredje person. det är genialiskt skrivet. ett sätt att avskärma sig.
  -Alexander ber biskopen om förlåtelse.
  – Alexander önskar inte biskopen en god natt.

 17. Orangeluvan

  Hrm, skrap skrap. Så sent som idag såg jag dig packa din ESPRIT-handväska innan vi gick på loppis.

 18. Hrrfffn. Förtal. Orangeluvan gav mig en ful handväska som rymmer max två tandpetare för fem år sedan. Idag premiärstoppade jag ner två tjugor och drog igen blixlåset med hovtång och försökte se ut som en människa.

  (Ingen såg väskan eftersom jag matchade den med en kvarnhjulsstor hatt med påfågelfjädrar.)

 19. Rättning: deep|ed med det långa raka strecket som heter sskjhgftttnff ska man ju skriva.

  (=Iiiih. Jag har glömt vad det heter, vad heter det?)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.