Hoppa till innehåll

Dag: 21 augusti, 2007

Språktidningen har landat (uppdat.)

På Södra Teaterns balkong sitter jag i solskenet och försöker att se väldigt avslappnad och cool ut. Sanningen är ju att mingel ger mig hackitänder och i bästa fall ett glas att hålla i foten.

Där sitter en man och monterar sin filmkamera som när de övade på att sätta ihop sina vapen i Full Metal Jacket. Där kommer folk och tar varandra i hand. Där sitter en kille som ser lika svårmodig ut som jag. Fem killar har Lilla My-frisyr, det var länge sedan jag såg det senast.

Releasepartyt för Språktidningen börjar strax. Det blåser styv kuling i Stockholm … vilken himla tur att det är varmt ute och att jag inte har någon frisyr värd att nämnas.

Uppdatering
Jag häpnade. Jag tappade hakan. Tänk att dagens språkintresserade människor och svensknördar är så coola. Förutom Lilla My-frisyrerna (långt hår i hästsvans uppe på huvudet, men hästsvansen är inte helt igenomdragen utan går i en ögla) såg jag djuuhuuupa urringningar och höga klackar samt två elgitarrer.

– Men för fan, tarej en tallrik, du hajunte ätit! sa en halvklädd kille med tatueringar till mig.

Jomen. Jag hade ju gått vilse och befann mig på en felaktig releasebalkong. Tre trappor upp hittade jag rätt och omedelbart en f.d. NE-kollega.

Känner ni er också hemma i sådana här skomiljöer?
Drinkpinnarna. (Äggulan i bakgrunden är ett värmeljus.)

Jag har inte särskilt stor erfarenhet av drinkpinnar, så vem är väl jag att recensera? Men champagnen bleknade när jag hittade dessa … trekantiga, vassa med glaskänsla … de var så … stilrena. (Se där, ett ord som jag mycket sällan använder mig av.) Jag rekommenderade alla att ta ett par drinkpinnar med sig hem, pratade till höger och vänster och diskuterade stavningen av ”smileys” (smilis? smajlis?) och busvisslade några balkongmänniskor till lomhördhet.

Alla berömmer både innehåll och utseende. På tidningen alltså. Säkerligen tar det ett tag innan f.d. Språkrådsprenumeranter vänjer sig vid blanka, färgfyllda sidor och artikelförfattarnas ansikten överallt. (Vad ska man annars illustrera? Dubbel supinum?) Hur som helst rekommenderar jag en provprenumeration.

—-
Kort intervju med Patrik Hadenius, den ytterst trevlige chefredaktörn som har tusen bollar i luften:

– Har ni fått mycket beröm idag?
– Ja, det är inte kl… Jag … Hej, ja hej, var var jag? Jo, vi trodde ju att … Hej, ja, just det, hejdå … Vi todde att vi sku … Hej då! Nej men välkommen! Vad sa jag?
– Beröm? Har ni få…
– Vi trodde att … HEEEEEEEEJ! Nej, inga njugga kommentarer, alla bara … F’låt, oj, hej. Nej, javisst, tag den bara. Hejdå. Va?

Share
15 kommentarer

Jag är Humpty Dumpty

Humpty Dumpty satt ju högt uppe på en mur och så trillade han ner och gick sönder och tyvärr kunde varken förbipasserande män eller hästar sätta ihop honom.

Humpty Dumpty sat on a wall.
Humpty Dumpty had a great fall.
All the king’s horses and all the king’s men
Couldn’’t put Humpty together again.

Själv hoppas jag inte på händiga hästar emedan jag då hade drabbats av astma. Men jag är en Humpty Dumpty (som sitter på mina höga hästar) och jag nu ska berätta om hur jag kommer att trilla ner och gå i tusen bitar eftersom jag är splittrad redan före fallet. Se så viktig jag är:

  • Snar deadline för tre roliga texter som kommer att publiceras i obskyra publikationer som ingen läser.
  • Inläsning på Sveriges Radio av kåserier som ännu inte är skrivna.
  • Idag releaseparty för Språktidningen (som ni ju måste prenumerera på eftersom jag skriver i den). Hjälp, en ny deadline där också!
  • Föreläsning för förstakluttare på Mälardalens Högskola. (Jag ska läsa högt ur dåliga böcker som jag själv får välja ut! Gissa vilka jag väljer …)
  • Genomläsning av Sveriges alla nättidningar eftersom jag ingår i juryn som ska besluta om den allra, allra bästa. (Jag är väldigt omutbar för tillfället men tar gärna emot tips.)
  • Förberedelser inför skrivregelsföreläsning som INGEN har anmält sig till.
  • Förberedelser inför skrivregelsföreläsning på stort företag … som för många har anmält sig till.
  • Spökskriverier för en spökskrivare som inte spökskrev som det var tänkt.
  • Planering av Bokmässebesök, där mitt juryuppdrag ovan kolliderar med bloggträffen.

Varför håller jag på att trilla ner och gå sönder? Det här var välan inte så farligt? Jo för att jag vill egentligen spela basket och samtidigt se på fotbollslandskamp i morgon.

———-
Lille Trille låg på hyllan,
Lille Trille trilla ner.
Ingen man i detta land
Lille Trille rädda kan.

Apropå ”all the king’s men”, så är All the President’s Men en film man kan se om och om igen.

– Jävlar. Du stavade fel där uppe.
– Mäh. Den som ändå hade en dator.
Share
36 kommentarer