Hoppa till innehåll

Jag får skriva vad jag vill!

Min djefla man från köket:
– Lotten! Idag är det tryckfrihetens dag!

Jag från toan:
– Det var ju på tiden! Kan de bannlysa strykjärnen när de ändå håller på?

Den djefla mannen med munnen mot toadörren:
Tryckfrihet!

Ok, men när strykfriheten hyllas, kommer jag att stå längst fram i ledet. Jag är ju inte särskilt tryckt, bara uttryckt och betryckt.

Eftersom jag får skriva precis vad jag vill, har jag idag två skilda ämnen att ta upp.

1. Faktasökning på nätet
Damon uttryckte igår mild oro över hur fakta förvrids för att vi inte anstränger oss tillräckligt när vi söker information på nätet. Jag håller helt med. Man

 • knappar snabbt in några sökord
 • går in på första bästa träff
 • litar på vad det står där
 • sprider den informationen vidare.

(Jaja, ”man” är ett sätt att dra alla över en kam, men jag får faktiskt skriva vad jag vill idag.) Som faktasökningsexempel tog Damon: vad var det egentligen Sven Jerring sade om japaner japaner under matchen Japan-Sverige i OS i Berlin 1936? Han fann i tur och ordning:

 1. Wikipedia 1: Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner.
 2. Wikipedia 2: Japaner, japaner, japaner.
 3. En icke namngiven bloggare: Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner.
 4. Mats Olsson i Expressen: Japaner, japaner, försvarande japaner.
 5. Susning.nu: Japaner, japaner, försvarande japaner.

Jag googlade på OS Berlin 1936 jerring japaner och kom till SR:s radioreferatsida där jag lätt som en plätt kunde lyssna på Sven Jerring. För att inte sprida falska japanercitat vidare och besudla Jerring med felaktiga japaner, kommer även här i min blogg eftersomjagfårskrivavadjagvill de exakta orden! (Fanfar!)

Först säger Jerring:

… å så händer ingenting …
men att Hallman går fram nu …
han väntar men nu går han fram …
Japaner, japaner, japaner, se japanska försvarare di är små män, sannerligen, di är hårda!
Inkast för Sverige från vänster …

Ganska fjuttigt. Men det kommer mer! Det riktigt klassiska, i matchens slutsekunder, lät så här:

Japaner, japaner, försvarande japaner, från sig vilt slående japaner och lika vilt angripande svenskar.

Japaner som hoppar, japaner som kastar sig, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att få segern åt Nippon … och svenskar som kämpat redligen men som nu är slagna. Med 3-2 vann Japan över Sverige i den olympiska turneringens första rond.

Slutsats: man kan lita på www.lotten.se mer än andra källor. (Jag får skriva och dra vilka slutsatser jag vill idag.) Vid en närmare kontroll är Wikipedias artikel om just Sven Jerring nästan lika korrekt som mitt citat. Men. Ah. Pah. Äsch.

2. Knivskarp installation
När jag kom hem efter träningen igår, hittade jag tonåringar i varenda hörn och en installaton i köket.

Egentligen borde min reaktion ha varit:

– Men hur gick detta till?
– Vem?
– Varför?
– Fanns små barn närvarande vid tillverkningen?
– Tänk på skärbrädan!
– Vad ska vi göra nu?

Men nej, jag var helt tyst. Fascinerad. Den femtonårige konstnären stod bredvid mig, glad och nöjd. På sin spets. Skärbrädan är skev, gammal och sliten och faktiskt gjord för knivmärken. Alla små barn sov. Och så var vi helt överens: det här var ju såpass imponerande att man skulle kunna blogga om det.

Det var det. Om man nu googlar på japaner och knivar, hittar man hit då?

Share
Publicerat iBloggen

30 kommentarer

 1. Jonte

  Till slut hittar man nog dig Lotten men först hittar man faktiskt en förvånade massa andra träffar. Man ska nog lägga till tonåring och jerring för att få direkt träff.

  Den där installationen får mig tänka på en kringresande cirkus och en sån däriga tavla som snurrar varpå en lätt panikslagen assitsten är fastbunden.

 2. Ica

  Du kunde nog hittat ännu ett japancitat på min blogg som också var helt uppåt väggarna, men jag skriver av mig skyldighet. Jag var inte ens född då.

  Cool wv: punkukyt. Passar ju vid tryckfrihet. Det är ju ganska punkit.

 3. ”Japaner, japaner, överallt japaner” är vad som hamnat i min skalle. Hade kunnat svära på att jag hört det själv i någon gammal återutsändning av det berömda referaret. Att det var så länge sedan!

 4. [Knivbilden] Vad är det för något som ser ut som ett chipsfärgat pain riche som sitter fast på någon sorts metallcylinder och lutar bakom kniv nr 2 räknat från vänster? (Och jag menar vänster.)

 5. Cecilia N: Skarpa ögon, på min ära!

  Det är drivved, men den sitter inte fast som du beskriver (synvilla) utan hänger från taket. På andra sidan står det med väldigt glittriga bokstäver ”Trollbar” efter en maskerad med sagotema som ägde rum 14 maj 2006.

 6. Japp, den smiter runt hörnet och är av ikeamärke. (Men numera ser den inte ut så.) Om man vänder på den, är den platt utan såsspår och lämplig som bakbord. (Den har ju en smygande kant även på andra sidan.) Vårt hembakade bröd har alltid en svag löksmak.

 7. Installationen är frän, det kan du hälsa din femtonåring. Han kan definitivt ha en framtid här.
  Det där med faktakoll är jobbigt. Jag har jobbat som journalist i tolv år, och det har hänt mig flera gånger att jag blivit ljugen rakt upp i ansiktet när jag gjort mig besväret att ringa upp berörda personer för att kolla fakta.
  Och så minns jag förstås den i sammanhanget klassiska tesen som myntades av Staffan Heimersson. Jag TROR det var när han fått Stora Journalistpriset som han sa det, men jag orkar inte kolla fakta nu.
  Så här sa han i alla fall:
  ”Kolla aldrig en story, för då spricker den.”
  Det är jag nästan helt säker på.

 8. Hihi, Stellan: ”men jag orkar inte kolla fakta nu.”

  Tävling: vem hittar först det exakta citatet, vem ringer först till Heimerson (med ett s) och avgår med en hedervärd faktaseger?

 9. Roligt att stellan använder ordet ”frän”. Nuförtiden fattar inte ungdomarna vad det är. (Jo, kontextuellt, men det är inte ett ord de använder.)

 10. Bloggblad — Vad händer kl 13 på torsdagen? Jag anländer till stationen …

  [hjäääälp … ojojoj nu har jag hela morgondagens pinsamhets- och förvirrings-blogginlägg färdigt]

  … kl 13.17.

 11. Jo sörru, det blir räkmacka på Gothias skybar klockan 13! Men från stationen till Svenska mässan är det ju bara tre spårvagnshållplatser, så du kan säkert vara där cirka 13.23.

 12. salt

  Min mamma frågade mej om jag visste vad ”en Nippon” är.
  – Det är en enhet om nio japanska turister, förklarade hon, och jag skrattade artigt och generat, säker på att det var högst inkorrekt av mej.

 13. Om jag nån gång får barn (vilket just nu inte verkar troligt), så önskar jag att blir lika cool som du.
  Men med viss insyn i mitt kontrollerande inre, så kan jag ana att jag i stället skulle rya om att knivarna hamnat på fel ställe… Suck!

 14. ”Frän”…Där ser man, ett ungdomsord från forntiden.

  Såvitt jag minns upprördes de vuxna dåförtiden över att ett ord användes i en helt annan betydelse än ursprunget. Säkert lika mycket som vissa vuxna i dag upprörs när ungdomar säger att någonting ”äger”.

  Vi fattar bara noll.

 15. Ah, trevligt att det finns pålitliga källor. Min sökning var begränsad till de första träffarna ja, för det är där man kollar främst. Inte många som orkar sitta och lyssna igenom radiofilen, även om det faktiskt är rätt roligt..

 16. M

  Intressant att höra det exakta citatet. Tror att det blivit ”Japaner, japaner, överallt japaner” i folkmun. Lättare att tillämpa på godtycklig situation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.