Hoppa till innehåll

Apropå investeringar

Jag har investerat i något. Summan var hisnande och svindlande och gav mig hjärtklappning. Objektet i fråga skulle inte kosta så mycket – man köper helt enkelt inte så dyra saker om det inte handlar om basketskor eller balklänningar.

Att köpa hus är inte alls lika fullt av själsvånda. Man skriver på några papper, man stirrar på många nollor och plötsligt tar det längre tid att dammsuga hemmet. Apropå dammsugare, så köpte vi ju en dyr sådan – men den har ju både motor och ljuddämpare – vilket ju är dyrt. Apropå motorer och ljuddämpare, så har jag aldrig varit med om att köpa en dyr bil. Våra båda sekruttbilar är myndiga och de enda investeringar vi gör när det gäller dem, är bromsklossar och spackel. Vilket påminner mig om en gammal släkting. Som inte alls har med detta att göra.

En gång köpte jag ett ylle-klädes-set. Jag tror att det var 1990 och det var designade tights med en långkofta i samma färg. De två plaggen kostade dryga tusenlappen och var så fina att jag inte nändes använda dem och vips hade åren gått och varken tights eller långkofta var något man hade på sig. Särskilt inte med tusentals malhål överallt.

Apropå kläder, så köpte jag en gång i en fin dambutik en svart yllekappa. Med puffärmar! Men jag använder ju inte kappor annat än som gardiner, så vad tog det egentligen åt mig? Nej, jag är helt enkelt inte så bra på att göra stora investeringar i dyra prylar och kläder – jag är mycket bättre på att köpa många billiga saker som håller i femton minuter. Vilket påminner mig om Andy Warhol, som inte alls har med detta att göra.

Här har vi då kommit till den sekund då jag drar täckelset av underverket:

The bin.

I säkert femton år har jag svurit över soppåsen, den ständigt överfulla soppåsen och krånglet med barn som dyker som Ulrika Knape ner bland potatisskal och små möss som liksom bockarna Bruse söker upp avfallssätern för att äta sig feta. Varje år har jag köpt en ny, en med pedal, en utan lock, en med dubbla lock och doftkuddar – den ena fulare och smäckigare än den andra.

Den nya funkar som skrattspeglarna på Gröna Lund och rymmer 45 liter skrot och plastpåsarna har fantastiska draihophandtag och locket klickar lätt när man trycker på det så att det öppnas med ett långsamt ssssccccchhhh. Eftersom idén kommer från min engelska kusin, heter soptunnan ”the bin”, bestämd form ”binnen”.

Den kostade nästan 1 000 kronor. Nu ska jag gå och snyta mig och slänga snorpapperet i the bin. Klick.

Share
Publicerat iBloggen

34 kommentarer

 1. Ica

  Åh jäklar vilken dyr bin. Men nu kanske man vet var man ska slänga snorpapper och gamla tuggummin hemma hos er. Det har ju vart en gåta tidigare. Idag ska det ätas kräftor i Småland.

 2. The Bin. Det är ett spännande namn, speciellt som någon i familjen frågar var du la det där trasiga strumpan och du svarar att du la den i The Bin. Ja, eller för att uttrycka det enklare: Jag Bin-la den.
  Heua!

  Sekruttbilar, är inte det dyra bilar? Om man menar (bank)rutt i brist på kronor (SEK), alltså. Men det kanske inte var så du menade?
  Där har du något att klura på.

  (Nej, jag har inte druckit massa whiskey igår.)

 3. Ja, exakt och korrekt, Ica: gäster har ertappats med att lägga snuspåsar i diskmedelsburken.

  Nu längtar man efter att få klicka locket.

  Sekruttbilar är dyra bilar. Även R Skriverier är korrekt. Ge mig genast en billigare, ny bil. Helst en med sju säten, spoilrar och extralysen samt radio. En radiobil står allra högst på önskelistan.

 4. Fast vem har egentligen råd med en ny bil när man har en kromad bin?

  Andlös över binnen. (Inte att förväxla med skånskans ”bingen”.)

  Finns det alltså nån knapp som man ska trycka på så att ”svosch” luckan ska öppnas som glasdörrarna på tåget?

 5. Man trycker på locket, som fjädrar lätt nedåt, och swooooosch, pyser upp. När man stänger, trycker man ner locket som klick, fastnar i stängt läge.

  Binsajt.

 6. Åhmajgadd! Jag döööör.
  Varvarvarvaaaar har du köpt detta underverk? En sådan måste vi ha! Sluter locket ordentlig tätt också? Så att det inte börjar lukta bäver efter några dagar?
  Kanske bäst att tillägga att jag menar väldigt mycket allvar. Det här är ruggigt seriösa ting. I-landsproblem av enorm magnitud. Typ.

 7. Jag köpte den i en lokal butik här i stan, men nog måste den finnas även på västkusten, Stellan. Den äääär ett underverk och ja, den sluter tillräckligt tätt. Inte vattentätt upptill, festås.

  Man beter sig annorlunda i köket numera.

  – Humdidum, trallalaaaa … iiih, ett skräp! Hurra, jag får slänga i binnen! Klick!

 8. /ingrid

  Jag kör ju oftast runt i sekruttbilar på sommarlovet (förlååååt mormors Ford, jag gillar din åttiotalscharm också) så när jag fick chansen på en ny med aircondition blev jag lika lycklig som du Lotten över bin-svoschet. AC i kortform, aset i bestämd form som i: ”Sätt på aset, det börjar bli lite varmt.”

 9. PGW

  Du kommer få världens mest välstädade hem, du kommer ständigt vara på jakt efter saker att mata Binnen med!

 10. Ökenråttan

  Ja, jag säjer bara som vanligt: Var ska man lägga pengarna om inte på sånt som man använder varje dag?

  Förståndigt köpt, Lotten.

 11. Anonymous

  Och en miljöintresserad läsare undrar förstås om du har en till komposten också – och om inte snorpapper ska läggas i just komposten? Hur gör du förresten med sorterandet? Om det är något som får mig att bli vansinnig är det just en påse med blandat återvinningsskräp: mjölkkartonger, kapsyler, plasttråg och annat elände. Tips?
  /Sara

 12. Mycket vettig undran, Sara. Jag har sådana våldsamma problem med återvinningsskräp att jag blir alldeles yr av att ens öppna ett mjölkpaket.

  Alla kartonger hamnar nu i en stor papperskasse under diskbänken. Bredvid behållaren för disktrasor och skurmedel. Eftersom vi inte är sju i huset mer än undantagsvis utan snarare 15-16 personer hela tiden, irrar vilsna gäster omkring med kartonger, plåtburkar, snorpapper samt tidigare nämnda snuspåse och dräller dem där det ser ut att vara en skräpsamling.

  Komposten i trädgården är synnerligen illa skött, men vi försöker. (Det är en grön sak med lock uppe och hål nere och lufthål och maskar överallt.)

  The bin är bara början på vårt nya sopiga liv. Jag vet inte hur det ska ordnas, men jag gillar inte att alla tar bilen till sopsorteringen utan anser att t.ex. en mjölk- och blöjbil skulle kunna åka ut med sådant och samtidigt plocka upp allas vårt sorterade plåt- kartong- och plastskräp.

 13. I längden kan det bli billigare att lägga ner mer på något som är dyrt men sen behöver man inte köra något mer på ett tag. Jag har grejer som jag har köpt efter mycket funderande och sedan kommit på mig själv med att undra att varför köpte jag inte det här tidigare?

 14. Anonymous

  På Gotland kommer det just en hämtningsbil – någon gång i kvartalet/halvåret. Då förvarar man sitt skräp tills återvinningsbilen kommer. Av våra Gotländska vänner har jag lärt mig att man bör platta ihop konservburkar genom att både öppna uppe och nere varpå de tar minimalt med plats. Vilket vi inte gör.
  Själva tar vi (typ) med det när vi handlar – via bil eller cykel. Då och då iallfall. Jag är av det suspekta släktet som även sorterar kapsyler och värmeljusbehållare i en platspåse under diskbänken – och älskar min kompost.*ler* En likaledes grön sak med hål och lock. Om den är torr ska du ge den lite gräsklipp. Om den är våt ordineras sågspån eller torv. Som tack för hjälpen ger den härligt tillskott till trädgården lagom till maj varje år. Oj det låter präktigt!
  /Sara igen

 15. cruella

  ”Sätt på aset”. Ingrid, Ingrid. Var, får man fråga, fick du chans att göra detta? Sist jag såg dig i en egen körandes bil var det gamla sekrutten.

  För övrigt föredrar jag det käckt franskklingande ”poubellen”. När det ska slängas. Eller varför inte søppla? Som i Norge.

 16. Pernilla

  Jag spanade häromsistens in en annan lyxig soptingest. En soptunna med ir-sensor så att luckan öppnas utan att man ens behöver vidröra den…

  Men eftersom den varken hade blinker eller krom, utan var i tråkig mesljusblå plast fick den stanna i butiken.

 17. Wow! Tio års garanti!

  Då har du ju fått ner kostnaden till mindre än tio kr per månad för binnen.

  Ni är iofs många fler än vi, men vi skulle nog få köpa en mycket mindre, trots tättslutande lock. Vi producerar ca en sopkasse per vecka.
  Komposten är lurvig och går på fyra ben, men han tar inte kaffesump och sånt. Och vår kompost i trädgården?
  Kan vi inte prata om nåt annat?

  Jag tror att vi till största deleln är producenter av mjölkpaket och müslipåsar.

 18. Egentligen har jag ju inte med det här att göra…., men jag tyckte det med bromsklossar och spackel passade så bra in……på mig! Särskilt idag efter två hetsiga inspelningsdagar på TV med tempo och sminkspackel!!!!!!!!

 19. Grattis! Dom är fantastiska. I lunchrummet på jobbet har vi två stycken brevid varandra och då kan man njuta ännu mer av klickandet. Man kan stå där och nynna och klicka takten en lång stund tills kollegorna börjar titta konstigt på en.

 20. Agneta

  En bin i slik storlek med hopdragbara påsar uti, har den av våra söner som bor i Belgien. Deras tunna är mer av borstad aluminiumstuk, men rätt lik. I Holland som Lottens tjusiga bin kommer från har man kanske samma sophämtningssystem som i Bryssel. Folk ställer ut sina påsar på gatan en speciell dag i veckan. Då är det bra att ha samlat veckans avfall i en eller möjligen två påsar. Vissa saker går till återvinning och läggs i säck av annan kulör.

  Vi, två gamlingar, bor i hyreshus och vi sorterar enligt de påbud (eller kanske önskemål) som utgått från kommunen i dessa beståndsdelar:

  1. Tidningar och blädderbart
  2. Ofärgat glas
  3. Färgat glas
  4. Batterier
  5. Kartong
  6. Hårdplast
  7. Metall (konservburkar o slikt)
  8. Komposthink för vegetabilier, kaffesump, snorpapper och matavfall.
  9. Hushållsavfall — mest diverse övrigt o smått och mjukplast som bränns i vår kommun.
  10. Somligt fraktar vi till miljöstation (färg- och kemikalierester), stora uttjänta saker och ting till

  På gångavstånd har vi sophus med fraktioner för ovanstående. Komposthinken tömmer vi dock på särskilt ställe i ett litet gårdshus som har en elektrisk och roterande komposttrumma.

  Sedan sorteras förstås flaskor och burkar som ingår i pantsystem för sig.

  Min tålmodige man viker samman ursköljda och torra förpackningar (för mjölk o annan dryck) av purepaktyp och stoppar dem i en slik förpakning. Så innan den bärs iväg innehåller den tio hopvikta släktingar. Nittionio literförpackningar ryms alltså i nio kartonger. Numera är det ju många plastöppningar på den här typen av kartong coh dessa trycker den tålmodige ut och lägger bland hårplasten.

  Mycket sorterande blir det och troligen vore det stört omöjligt att hålla löpande i en stor familj med många barn.

 21. Jag tror jag räknade till någonstans mellan 15-20 fraktioner vi sorterar till.
  Ändå är vi lite busiga och har ingen aning om var glödlampor ska läggas.
  En pina med sortering. Och frågan är hur mycket bättre det blir.

  Men det var en fin tunna!

 22. I vår kommun läggs glödlampor i en speciell soptunna uppe vid centrala sopsorteringsstationen. Och det är viktigt att de inte går sönder.
  I tunnan bredvid ställer man lysrör och lågenergilampor.

  I sommar var jag några veckor i en kommun med speciell kompostsoptunna till var och en. Påsarna till komposten var såna där av stärkelse.
  Skulle velat ha sån insamling också.
  Nu får man fara själv med punkterna 1-7 enligt agnetas lista, plus sagda lampor.
  Resten tar de iväg och bränner nånstans.
  Förut tror jag det var 25 mil enkel väg till brännstationen, men nu tror jag vi har nån närmre.
  Soptömning varannan vecka iaf.

 23. Agneta

  Vi har en omfattande broschyr där en hel mängd saker fått sin bestämmelseort utmärkt. Rätt bra att ta en titt i vid osäkerhet. Lysrör och glödlampor bär vi till miljöstationen (också inom rimligt gångavstånd), medan större utsorterade ting ska i väg till återvinningscentral och då fordras bil –vilket vi inte har — så någon gång ibland får vi be någon av sönerna att hjälpa oss med den detaljen.

  ordverifiering säger nu:

  sjuxtv

  minst så många gamla TV-apparater kan man skåda i containrarna på återvinningscentralen!

 24. Nu finns det ju sopspioner här också men i Tyskland får man böta om man inte sköter sig så där kan man snacka om sopsorterande i detalj, alltså hemma. Sedan har vi grovsopsorterande som är ytterligare en historia.

 25. cecilia n: Apropos glödlampor och den blygas blogg idag!
  När min mormor Anna dog 1978 och arvingarna inventerade sterbhuset återfanns i ladan, noggrant förvarade, ALLA de glödlampor, som sedan installationen av elektricitet 1961 hade gått sönder.
  Den generationen (smålänningar) kastade ALDRIG något – tänk om det skulle kunna komma till användning!

 26. Sedan separationen i somras har jag upptäckt en fördel med att vara singel och ensamhushåll.
  Det blir så mycket mindre sopor och återvinning.
  Å andra sidan vägs detta upp av en nackdel.
  Det är ingen annan än jag som bär ut sopor och sorterar.
  Håller ändå fanan högt och sorterar efter bästa (eller i alla fall något sånär) förmåga.
  Därför är köket fullt av tunnor, påsar och fack till diverse avfall.

 27. Köpte en ny dieselcareta i någon slags miljömedvetenhet för styvt tre år sen, trots våra blygsamma årsmil. Även om förbudet mot dieslar (i så fall bara i här i Stockholm) inte blir av, så har det redan satt sig på andrahandsvärdet.

  Nu har Honda inte synts i fuskdiskussionerna, men i nästa vecka inleder jag ett utbyte till en bensinare HR-V mot den nuvarande och lite för stora CR-V:n med styvt 1500 mil på mätaren innan man får metallvärdet för den och blir skyldig skrotningsavgiften på detta.

  Ingen ide att titta på Blocket men gärna hos min lokala återförsäljare vad det lider, den som inte räknar med att köra i innerstan. Odubbade vinterhjul ingår, liksom en Djurgårdsdekal i ena bakfönstret och Hammarby i det andra. Lackpimpad (Ditec) och rostpimpad (Tuff Kote), förstås. Inga katter eller pelargoner har förekommit ombord. Den är automat, så man vilar vänster knä och fossing.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.