Hoppa till innehåll

Jag har ingen karaktär idag

Ni vet hur man får frysen avfrostad, ugnen rengjord, tvätten sorterad och fönstren putsade?

Antingen är man i tionde månaden och full av frustration eftersom bebisen tydligen har byggt bo och vägrar komma ut. Nu är jag förvisso inte i tionde månaden, men har varit det fem gånger.

Eller så har man bjudit hem någon som tycker att det är viktigt med ordning och som dessutom kommenterar isig frys, kladdig ugn, tvätthögar och smutsiga fönster även om man inte vill ha dem kommenterade. Nu har jag förvisso inte bjudit hem någon sådan på länge, men det har ju hänt under åren.

Eller så har man en deadline som man vet inte är en riktig, skarp deadline utan en saltad deadline på en text som skulle kunna skrivas om två månader och ändå hinna komma i tryck. Nu är jag där – ett kåseri ska skrivas NU, men inte publiceras förrän i november. Jag upprepar: november. Hur ska jag uppbåda novemberkänsla NU?

Mot frysen!

(Ska stoppa in huvudet i den och få novemberfeeling. Inte frosta av.)

Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

 1. Ja. Det fanns ju överhuvud taget ingen is, så jag slängde gammelgäddan, torkade av händerna och stängde igen.

  Är det någon idé att tvätta fönster som har spruckit från kant till kant?

 2. Det är tyvärr en vardag för många med saltade deadlines. Alltså det är så befängt, för hela meningen med en deadline (finns det inget bra svenskt ord egentligen?) är ju att bakom linjen är det kört. Helt rökt, dött, svart, stopp och slut. Men bakom en saltad deadline finns det fortfarande hopp. Frågan är då om den linjen verkligen kan kallas död? Vad kan man säga; nej det är inte en deadline men en pretty sick line?

 3. Tack R: mina numera kallade pretty sick lines skall jag med svärd och onda formuleringar bekämpa …

  Nej tacka vet jag de skarpa dölägena. På NE kostade det fnutton tusen att ändra i en blåkopia. Detta visste jag inte när jag i ett obevakat ögonblick lade upp ett påhittat uppslagsord via redaktionssekreterarens för tillfället obevakade dator.

  Jag, som aldrig busade i skolan!

 4. Ett påhittat låneord, vilket var det?

  Jo jag vet det där, jag gjorde en folder som skulle djuptryckas för ett tag sedan. Då måste man blåsa om kopparcylindrar ifall man vill ändra något, a ca 140.000 kronor stycket.
  Då fick det bli till att blunda för en taskigt kernad rubrik.

 5. Det påhittade ordet ströks för massa pengar och jag fick skäll. Fast jag var gravid och klappade mig bara förnöjt på magen, ty de gravida lida icke av ånger.

  Men vilket var det? Vi försökte prångla in en himla massa uppslagsord, så jag kan faktiskt inte minnas … men jag har det kvar i en pärm någonstans — tillsammans med artikeln om den fantastiska skådespelerskan Lilly Lottstone.

  wv: louiu = Kung Sol eller en apkung i Djungelboken?

 6. Eftersom du är språkpolis. Jag funderade kring din rubrik. Tittade lite på ordet.
  (susning.nu)
  1. Själsliga egenskaper
  Karaktär är en sammanfattning av själsliga egenskaper eller sinnelag som är kännetecknande för en person eller en grupp, kallas även karaktärsdrag eller karaktärstyp.
  Karaktär beskriver hur en människa eller person är beskaffad. Man talar här oftast om att:
  ha en god karaktär (karaktärsfast) dvs att uppträda på ett ansvarsfullt sätt och motstå frestelser eller ovanor av olika slag.
  ha dålig karaktär är att vara (karaktärslös) och inte kunna motstå ovanor.
  Karaktär brukas användas för en romanfigur eller en rollbeskrivning av en figur för film eller teater. I den bemärkelsen finns även benämningen karaktärsroll eller karaktärsskådespelare. Inom dansens område finns även uttrycket karaktärsdans?.

  Ska jag enligt detta tolka det som du idag inte har en roll att spela eller ingen dans att dansa. Karaktären anses tydligen annars mera långlivad än dagen?

  Eller wikipedia

  Karaktär
  Karaktär betecknar en persons, föremåls eller situations prägel, art eller beskaffenhet, eller en persons läggning eller moral. Med rötter hos tillbaka till Aristoteles’ Poetiken används det också om en fiktiv eller historisk person i en berättelse eller ett drama, därav karaktärsroll och karaktärsskådespelare.
  På grund av ordets likhet med engelskans ”character” har det på senare år börjat användas synonymt med ”rollperson” i svenskan. Ordet character har dock flera andra betydelser än just rollperson.
  Ordets etymologi härleds till grekiska, χαϱακτήϱ, ’det som är inristat’, som lånades in i latinet. Till svenska kom ordet troligen som ett inlån från franskan. Första gången det finns i svensk text är 1678 i En swensk orde-skötsel av Columbus, då i betydelsen ’bokstav’ eller ’typ i boktryck’.

  Underbar kunskap att det kommer från grekiskans….”det som är inristat”. Så frågan kvarstår även efter detta. Har du verkligen avristat din karaktär just idag. Runskriften borta….bara sådär?

  Nu väntar jag med spänning. Tillbakalutad i min läsfåtölj. Giv mig sanningen. Ett annat ord som emellanåt har en tendens att suddas ut.

 7. Min frys brukar bli avfrostad när jag ligger på sjukhus och min mor kommer för att besöka mig och bor i min lägenhet utan att veta vad hon ska ta sig för om kvällarna. Det är emellertid inget jag skulle rekommendera som stående rutin…

 8. Jag måste bara säga att Emi förledde mig idag. Jag visste inte att http://www.studieplatser.nu existerade och har nu suttit och fantiserat om mig som pånyttfödd student.

  Men så läste jag Sources karaktärsanalys, och vaknade. Så där måste det kännas att vara en simpel poet som kanske skrev

  ”… dock, som ett sjuarmat löv far jag i vinden …”

  men som sedan blir analyserad och upphöjd och tolkad. Poeten menade kanske bara att han var en villrådig vindflöjel med vändande kappa, medan recensenterna ser en blinkning åt judendomen och tror att poeten med ordet ”vind” i själva verket menar FRAMTIDEN. (Olycksbådande musik hörs i fjärran.)

  Ergo. Jag tycker mycket om att bli tolkad! Idag var jag dock en simpel poet som varken saknade roller eller danser eller ristningar. Med karaktär menade jag bara betydelsenyansen
  ”ofta med positiv betydelse förmåga att uppträda på ett ansvarsmedvetet och moraliskt riktigt sätt spec. i förh. till frestelser o.d.” (NE förstås.)

 9. Bim

  Ja, om jag lyssnar noga just nu… så hör jag regnet på plåttaket (planja, ser ut som tegel), över mitt huvud… Det är mörkt, och dystert… Inga löv som blåser omkring, men björkarna och vissa andra träd är till viss del gula pga torkan som varit… Det kan få mig att tänka på höst, och novembers eländiga tid. November ÄR för mig, blåst, våta löv, lite rimfrost kanske och massor av regn, hua… Ja, och så mörkret till det då också, bläää. Då vill man långt bort till ett bättre klimat… … …
  Må så gott… en Sjöbackabo på irrvägar ute på nätet… kramis…
  http://sjoebacka.hotserv.dk

 10. Och som vår gode vän Tegner brukade säga…..begynnelsen på den mening du så vackert avslutade var…att…………..Ergo….Lotten….förgänglighet…..allting är förgänglighet…………allt annat är…………..varat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.