Hoppa till innehåll

Nyordslistan 2024 – kan de va nåt å ha?

Jaaaaa.

Under många år skrev jag TJOHO och öppnade champagne för Nyordslistan här på bloggen och så berättade jag om vad jag tyckte. Jag såg mig som en ögonöppnare som satt i framkant och spred hajpad kunskap till de eventuellt intresserade.

Sedan visade det sig att alla ju blev alldeles otroligt fascinerade av Nyordslistan, och att tidningarna skrev spaltmeter om den. För två år sedan satt jag i tv och pratade om epadunk och en poet läste upp en dikt som han hade filat på i flera veckor, men som han i direktsändning sades ha kommit på under den lilla stund som vi satt i studion. Pfft.

Här satt jag mest och tänkte ”förbaskat, i den här vinkeln syns ju inte svärmors klänning från 1972”. (Den är av 100 % knastrig polyester och ni som hänger här på bloggen vet att jag brukar ha på mig den på julafton.)

Repristriangeln blinkar nu: här kommer bilder från några av mina tv-framträdanden.

Plötslig intervju på Centralen. Minns inte ens vad det handlade om!
Något språkligt i ”Landet runt” … tror jag.
En icke-debatt om niande i programmet ”Debatt”. Den föregicks av en ”debattartikel” om du/Ni, som heller inte framkallade nån vidare debatt. Alla håller egentligen med mig om att vi inte vill bli niade.

Så vad lär jag ut idag då? Jo, att alla nyordslistor sedan 1986 finns på Språkrådsavdelningen här, och att det är superduperintressant att läsa listorna från förr. Då skrev ingen tidning om dem – ingen! Kolla här hur det ser ut i tidningsarkiven på DN och SvD.

Ordet ”nyordslista” förekommer några gånger i SvD på 1980- och 1990-talen, men inte mer än lite inom parentes. Från 2012 är det braskande rubriker!
DN sparkade däremot inte igång den stora Nyordslisterapporteringen förrän 2012.

Alla 32 nyord från 2024 finns här, men jag drar upp några av dem här nedan.

avokadoskanner – en apparat som visar hur mogen en avokado är, vilket ju måste vara bästa uppfinningen sedan spinning jenny.

demure, [demjooor]anständig, måttfull … alltså vad tusan, det kommer från influeraren Jools Lebron, som sa att hon sminkade sig ”very demure, very mindful”. (Himmel och pannkaka vilket jädra dumt nyord.)

drakdrönare – allittererande, eldkastande flygfarkost (allitteration igen!) som används i krig.
Den sprutar ur sig brinnande metall! Bra ord, men hemsk företeelse.

grön gumma – tidigare ostraffad kvinna som anlitas av kriminella nätverk. (Gumman är alltså tonåring.)

Magdamoderat – borgerlig väljare som röstar på S (partiledare är just nu Magdalena Andersson).

quishing – bedrägeri med hjälp av qr-koder. Bovarna och banditerna klistrar över en qr-kod med en annan som leder till en sajt som vips, stjäl alla ens pengar. (Phishing säger man om t.ex. mejlbedrägerier och smishing är luriga sms.)

slop – AI-texter av låg kvalitet, som skulle kunna heta AI-slop, AI-skräp eller AI-sörja istället. Jag frågade Ola Karlsson på Språkrådet om det inte i framtiden borde stavas slopp, och han höll med mig:
”Med två p, i synnerhet i böjda former som sloppet/sloppen (vilket genus det nu blir).”

umarell – en gammal gubbe som spanar på byggen som vore det en teaterföreställning! De kan till och med erbjudas inhängnad sittplats för att få titta bekvämt! (I norra Italien pratar man emilianska, och där betyder umarel, ’liten man’.)

Om ni går in på Språkrådssajten hittar ni även ord som bratsommar, coolcation, looksmaxing, rawdogga, soft girl och swiftiepappa. Därför måste vi njuta av gamle Gunnar Strängs utbrott:

Man bör ju undvika främmande ord, om man har en relevant, inhemsk vokabulär att tillgå!

Sammanfattningsvis skulle jag vilja påstå att alla ABC-bokförfattare kommer att hoppa av lycka, klappa händerna och glädjas över att äntligen slippa fastna på quinna, quagga, quorn och quiz.

Tjuvar fokuserar på quishing
och sabbar snabbt din swish, tjing!


Fotnot och korr-brasklapp: Mina händer skriver nyårslistan varje gång jag menar nyordslistan.

Share
Publicerat iBloggen

15 kommentarer

  1. Vilken intressant historisk nyordsexposé! Tydligen har det varit en kontrovers om ogoogelbar (ogooglebar?). Den missade jag.

    Det emilianska umarel (’liten man’) passar utomordentligt väl i sin svenska nyordsform, umarell, på en mig närstående liten man som kan studera vilket bygge som helst i timmar. På bilden är det slussenbygget som fascinerar. När jag tog bilden hade vi redan tillbringat bortåt en timme vid en tillbyggnad av Katolska kyrkan på Folkungagatan i Stockholm. En grävmaskin fångade upp stora block på ett ställe och flyttade dem till ett annat ställe. Vid varje lyckad manöver klappade min lilla umarell entusiastiskt i händerna. Jobbargubbarna (som det heter på förskolespråk) blev glada.

  2. Tack, Karin!

    Jag tror att man lätt missade ogooglebar-kontroversen för att den var så inihelskotta dubbelfånig.

    [Håll i er nu.]

    Ordet ”ogooglebar” introducerades i Nyordslistan 2012 och definierades som något ”som inte går att hitta på webben med en sökmotor” .

    Fullkomligt normalt. Men Google invände och krävde att definitionen skulle ändras. Enligt min ringa mening är detta klagomål på den fyraårings nivå. Alla normalt funtade människor häpnade och tvivlade liksom jag.

    Efter intenziva diskussioner valde Språkrådet att ta bort ordet från Nyordslistan eftersom hanteringen av frågan krävde för mycket fokus från helt normala språkfunderingar. Om jag hade varit med i gänget (vilket jag verkligen borde vara, hallååå) hade jag vrålat TA FAJTEN! och alla hade … inte hållit med mig.

    Detta (meeeesiga) beslut väckte debatt om vem som har inflytande över vilken språkutveckling och eventuella varumärkens roll i språket.

    Nu ska jag googla (hehe) fram en länk. Shit. Det var fan inte lätt. Aaah. Radion!

  3. Tillägg:
    Helskotta vilken rolig dag! Jag har förolämpat ungdomar som (liksom Kronblom) inte gör nåt genom att säga att de RAWDOGGAR! Alla ba glor på mig och tror inte sina öron!

    Förklaring krävs. Att rawdogga betyder enligt Nyordslistan att ”genomföra en aktivitet utan planering eller förströelser” eller ”göra exakt ingenting”.

    Vilket är bra. Det är då man uppfinner t.ex. avokadoskannern!

    Men. De som inte har hängt med (hehe) tror att rawdogging bara betyder att ”ha sex utan skydd”, vilket var ursprungsbetydelsen. Och de blir synnerligen och verkligen samt väldigt förolämpade.

  4. Pysseliten

    Karin, jag tror definitionen måste justeras angående ålder dårå. Hoppas den där läktaren kommer upp, det verkar jobbigt att stå i flera timmar.
    Jag måste börja använda ogooglingsbar lite oftare, det gäller att utnyttja det som kallas konsumentmakt!
    Lotten, demure är med i listan för andra ord som finns på Språkrådslistan.

  5. Korr-tack Pysse! (Jag satt på en bilparkering – inne i bilen alltså – och skrev blogginlägget igår. Skrivlusten dök upp plötsligt, och då tänkte jag att det var bästa att skynda på innan den försvann.)

  6. Men vad korkat av Google! Rätt åt dem att ordet ogooglingsbar används ofta, inte minst i adventskalendersammanhang!

    Rawdogga betydelseglider tydligen och bland ungdomar i mina trakter (i orten) handlar det numera framförallt om att göra något med avstängd mobil. ”Jag glömde ta med laddare och powerbank, så jag rawdoggade på tåget, hela vägen till Malmö!” Eller inför en släktträff: ”Nu blir det rawdogging hela eftermiddagen. Käka knäck och leka med småkusiner.”

    Pysse, min umarell är ju en liten gubbe, så det funkar!

  7. Brid

    Det är knappast något av årets ord jag kan tänka mig att använda, men det kanske ändrar sig med åren. Jag tittade igenom ett par äldre listor. För tio år sedan förekom bland annat icke-binär och för tjugo år sedan blogg och mms:a, och de har ju etablerat sig.

  8. Dina

    Vad trevligt med skrivlusten som dök upp. Den ska man ta vara på.
    Tyvärr kör jag oftast när bra idéer dyker upp och då ska man helst inte skriva ner dem. (Försöker spela in dem men glömmer oftast att lyssna på dem sen. Suck.)

  9. Jossilurens

    Jag ville bara hoppa in och önska gott nytt år och allt sånt där.
    Men även; oj vad vissa nyord kändes ansträngda och som att de inte kommer att användas om 2 år.

  10. Guten Rutsch ins neue Jahr!
    (Nyss blev jag påmind om att jag faktiskt bloggat om ogooglingsbar-bråket. Troligen har jag glömt det för att det var ett så fånigt bråk.)

  11. Magganini

    Lotten brukar ha svärmors klänning på julafton och jag hade denna julafton syrrans julblus som jag nyssens fick klorna i. Jag kunde konstigt nog ha den fast hon var nästan enånhalv dec kortare än jag och mycket smal.

    Nyorden då, tja, rätt många känns som dom blir kvar ändå tycker jag. Bortåt hälften kanske?
    Annars kom jag på en sak i dag som borde kunna skapa förvirring ibland. Två uttryck som stavas olika men uttala ”jag har raderat” och ”jag har adderat” så får ni höra.

  12. Bra, Magganini! Nu ska även jag samla på ord och uttryck som låter på pricken likadana. Sedan kan vi skapa Professor Kalkyl-liknande dialoger!

    Min svärmors klänning – som jag har haft på mig varje jul sedan Hedenhös – fick julen 2024 hänga kvar i garderoben eftersom den ju den 5 januari (oj, ett år sedan på söndag) blev begravningsklänining istället. Det kändes så tokigt. Men det är ju idiotiskt att ha den hängande till ingen nytta i garderoben, så julen 2025 kommer jag att ha den igen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.