Hoppa till innehåll

Facit till lucka 11 heter lucka 12 (Lilla Julkalendern 2024)

Välkomna till facit denna torsdag i mitten av december! Bra jobb i båset, alla!

Stackars Ökenråttan löste lucka 11 på ingen tid alls:
– Ja, är det så att jag redan har hittat rätt, då är ju hela dan förstörd. Attans.

Kaffeflickan:
– Hmmmmmm, jag får ingen känsla för vad det här kan vara alls, faktiskt.

Christer tLDPT:
– Jag får däremot en helt klar känsla.

Pysseliten:
Jahapp, idag var det skrivkramp. Den diagnosen ställde inte Doktor House, alla hade lupus.

Niklas:
– Envist ringer en gammal historia om en författare mm som i persondatorernas barndom råkade sortera replikerna i en hel teaterpjäs i bokstavsordning och sedan inte lyckades reda ut röran. Men inget annat verkar stämma så det är nog inte hen.

Kerstin:
– Vilken dialog! Så mycket regn! Så många missförstånd. Sån snål svägerska! Fantastiskt!

Detta porträtt gjordes på 1870-talet …
… efter en förlaga från 1810. Det var systern Cassandra som gjorde en snabb skiss, och detta är den absolut enda bevarade bilden av HB. Eller JA.

Elfte luckan dolde alltså Jane Austen (1775–1817), som föddes som det sjunde av åtta barn i en brittisk adelsfamilj, vilket gjorde att hon redan som liten palt omgavs av böcker och intellektuella samtal. Samtidigt i Sverige härjade Bellman och Anna Maria Lenngren (som förresten dog samma år som Jane) – men de lär inte ha känt till varandra. Jag nämner detta bara för att det är fascinerande att sätta sig in i en viss tidsperiod. I Frankrike var det samtidigt otroligt rörigt: Voltaire dog, Franska revolutionen pågick, Ludvig XVI och Marie Antoinette avrättades och Napoleon blev kejsare.

Precis som van Gogh arbetade Austen i hemlighet och var helt okänd hela livet eftersom böckerna publicerades utan författarnamn – ”By a Lady” stod det på omslaget till Förnuft och känsla (1811). När Stolthet och fördom kom ut 1813 fanns tillägget:

”Av författaren till Förnuft och känsla”

Jane Austen beskrev den engelska landsbygdens överklass – den miljö som som hon befann sig i, men hon skilde sig från andra kvinnliga författare (även de utan namn) genom att vara både rolig och ironisk mitt i all romantik. Dessutom vågade hon i skydd av anonymiteten vara samhällskritisk. (Som Bellman och Lenngren.)

När hon bara var 14 år skrev hon ”Love and Freindship” [sic], som med flit är felstavad lite här och där för att den enligt många olika källor var en ”parodi på kärleksromaner”. Jag förstår inte riktigt … var alltså kärleksromaner i största allmänhet fulla av stavfel? Jag letar vidare efter ett svar, men hittar ingen vettig tolkning. ”Felstavningen förstärker parodin på de romantiska konventionerna” … ah well, jag kanske inte begriper mig på parodier?

Nån som vill läsa? I så fall finns den på Projekt Gutenberg! Och titta, där ser det ut som om Cassandra har varit med och ritat!

År 1818 publicerade en av bröderna två Jane-romaner postumt – Northanger Abbey och Övertalning – men nu med systerns namn utskrivet med tydliga bokstäver.

Nu till lilla Janes barndom, för även om böckerna andas överklass och hon var privilegierad på många sätt, skickades hon på det i mina ögon gaaalna brittiska sättet iväg för att studera.

Som åttaåring flyttade hon och hennes ett år äldre syster Cassandra tillsammans med kusinen Jane Cooper till privatläraren Mrs. Cawley i Oxford. Privatlärarens hem låg bara några mil från föräldrahemmet i Steventon, men resan tog då förstås flera timmar. (Som jämförelse: idag tar det drygt fyra timmar att cykla den sträckan.)

Efter några månader flyttade Mrs. Cawley med de tre eleverna till Southampton, där de insjuknade i ”putrid fever”, vilket enligt dagens kännare nog var tyfus. Familjen Austen fick inte på drygt en månad veta att flickorna var sjuka, men den lika sjuka kusinen Jane Cooper kallade på sin mamma – som skötte om de tre sjuka flickorna så gott hon kunde.

När Jane Austens mamma Mrs. Austen (som även hon hette Cassandra) till slut fick besked, åkte hon resolut till Southampton och tog hem sina döttrar. Jane, Jane & Cassandra d.y. återhämtade sig, men kusinens mamma – som följaktligen hette Mrs. Cooper – smittades och dog.

Men se! Här har ju Emma Thompson hittat Dr House! (Sorry, jag tog bara en bild av skärmen.)

Systrarna var konvalescenta till 1785, när de skickades till internatskolan Abbey Girls School i Reading. Där pluggade de franska, stavning, handarbete, dans, musik och drama och trivdes – men kallades hem efter bara ett år 1786 eftersom det var för dyrt. Och då måste vi väl dra slutsatsen att den här adelsfamiljen faktiskt inte var så förmögen? Japp, precis – de hade status och privilegier, men tillhörde inte högadeln.

Kolla hur de små barnen for omkring! Steventon, Oxford, Southampton, Steventon och så Reading och hem till Steventon igen!

Nu kom jag på att Austens beskrivning av samhället kanske kan jämföras med Sveriges samhällsanalytiker (och mest tragiska HB): Emilie Flygare-Carlén. (Men om ni ska läsa det facitet igen får ni vara beredda på förfärligheter.)

När pappan Mr Austen dog 1805 kom familjen på obestånd, och de av de åtta barnen som inte hade egna familjer fick flytta in till en av bröderna i Southampton (ja, kolla nu vad bra med kartan här ovan). Under några år fick Jane Austen skrivro och gav från 1811 ut sina böcker, där hon satt på en liten stol med ett litet rangligt bord framför sig.

Förmodligen hade hon en sån där lutande låda på bordet – en skrivpulpet. (Själv ligger jag för det mesta och skriver i sängen.)

När Jane närmade sig 40-årsåldern, fick hon plötsligt konstiga symtom; hon var ständigt trött, svag och yrslig, tappade aptiten och hade ont i magen samt mådde illa. Modern vetenskap tror att det var Addisons sjukdom, och den ledde till att Jane Austen så sorgerligen dog.

Eländes elände.

När jag förberedde den elfte luckan, fastnade jag i filmatiseringen av Sense and sensibility från 1995. (Jag lyckades sparka igång dvd-spelaren, men efter tio minuter hakade skivan upp sig så då fick jag hyra den på en streamingtjänst istället. Jag äger säkert 500 dvd-skivor …) Det var för detta filmmanus som Emma Thompson (vars identitet jag antog i lucka 11) fick en Oscar, och hon höll verkligen på att skriva på det i fyra år och datorn kraschade verkligen på riktigt och kunde faktiskt bara räddas av hennes kompis Stephen Fry, som just då hade besök av sin polare Hugh Laurie.

Här i QI berättar hon den historien! (Jag har ställt in så att det startar på rätt ställe efter 2:52.)

Jane Austen hann faktiskt bara ge ut sex romaner:
Förnuft och känsla (1811)
Stolthet och fördom (1813)
Mansfield Park (1814)
Emma (1816)
Northanger Abbey (1818)
Övertalning (1818)

Ni ser. Om vi alla bara lägger manken till skulle vi de närmaste sju åren kunna skapa litterära storverk!

Hon är än idag en superkändis eftersom hennes böcker filmas i hur många nya versioner som helst. Om ni inte har sett skräckkomedin Pride and Prejudice and Zombies (2016), kan det vara nästa steg i allmänbildningstrappan! (Finns på SF Anytime och AppleTV.)  Kanske hade Dammråttan sett den, eftersom hennes kommentar löd:

– Oj, vilken ångest att ”tappa bort” ett manus sådär , men jag vet inte om det hade blivit någon hit även om det hade blivit sparat. För lite övernaturliga inslag och zombier helt enkelt.

Nä nuuu har ni väntat länge nog! Plommonstopet, giv akt! Jag drar en liten, liten, liten lapp, åhej!

PK!

Jag önskar er en trevlig torsdag så hörs vi igen i ottan på fredag! (Då ska luckan vara lagom svår, Ökenråttan!)


Pssstssstss! Om ni vill läsa om hur embryo sittrer vid brakbordet okcså brakar lussekrattor, klicka här!

Share
Publicerat iFacit, julkal.

39 kommentarer

  1. Pysseliten

    Grattis PK! Löste du luckan? Jag trodde det var Stephen King imorse, men efter en heldag på jobbet, elva bedrövelser och ett ombokat tåg till flyg, kom jag på att han redan varit med tidigare och såååå bra är han inte. Men nu ska jag sova. På fredag, då blir det en låååång bilresa henåt igen. Hurra!

  2. Grattis PK!

    Den som råkade sortera ett pjäsmanus i bokstavsordning var Hasse Alfredson. Ctrl Z var nog inte implementerat på den tiden.

  3. Maplestream

    Grattis PK!
    Jodå visst var det igenkänning och rätt idag. Igenkänningen var att jag trodde att JA varit med som HB tidigare. Men det kanske var något gammalt googlingspår från förr jag kom ihåg och kände igen. Oavsett vad så kom jag i mål idag och blir man glad!

  4. Aha!

    Grattis PK!
    Miniserien som Nina nämnde och någon ville veta vad den hette: Lost in Austen från 2008.

  5. Nina

    … och den finns på YouTube, sök på ”Lost in Austen cap 1” osv. Det finns fyra delar.

    Grattis PK!

  6. Magganini inkom med en förtjusande ledtråd lite för sent igår, och den måste jag dela med mig av nu:

    ”Tänk vad dom hade korta överkroppar på den tiden. Och jädrans långa ben måste de ju ha haft fast de syns ju inte.”

    (På bilden från inspelningen ser ni klänningsmodet som Magganini anspelar på.)

  7. Brid

    Så många länkar, så lite tid! Nåja, något ska väl hinnas med mellan bakning och korrektur.

    Grattis PK!

  8. PK

    Oj, vilken chock. Att bli en vinnare trots att man inte ens var nära at lösa luckan. Googlade på systrarna Brontë ett tag, det var nog det närmaste jag kom rätt HB. Sedan fokuserade jag på filmer som dragit ut på tiden och då dök ”The man who killed don Quixote” upp. Så Terry Gilliam fick bli den gravade ormen, Python, och min HB-gissning, trots att det inte var mycket som stämde med varken ledtrådarna eller båstrådarna.

    Men tack Hatten, nu kommer jag att gå i spänd förväntan resten av december undrandes vad jag har vunnit. Kanske en kopp kaffe hemma hos båsmor? Nja, mögel hör nog mest hemma i ost och inte i kaffebryggaren. Men vad sägs om en valfri fotvandring runt kvarteret i båsmors sällskap? Jag tar med Pysse så kan ni dricka te efteråt. Eller före. Eller både och.

  9. Nya kalenderkunskaper varje dag! Till exempel om Mycroft, Sherlock Holmes äldre bror: ”He will not even go out of his way to verify his own solutions, and would rather be considered wrong than take the trouble to prove himself right.” Raka motsatsen mot mansplaining, I’d say.

    Grattis PK – ja vad ska du nu hoppas på resten av december?

  10. Dina

    Kände igen de flesta rollfigurerna/skådisarna så det var bara att kolla i vilket brittiskt (hästar, hundar, får) verk de medverkat i så var det klart. (Men Harriet Vane har jag inte lyckats med. Har det varit någon nyproduktion av Lord P W?)
    Fem systrar var det i P&P, tre i S&S.
    Blev att titta på S&S senare på kvällen och såg att studiedialogen var exakt så hummande som bara dessa två karaktärer kan. Fast Plymoth.

    Tack Nina för namnet och tack Lotten för länken.
    Det finns väl ingen författare som har filmats i så många olika variationer? Om det inte är själva verket så är det en film om en bokklubb eller tonåringar som inta anar något osv.

    Grattis PK! Tänkte skriva att du nu slipper gå och snyfta med bar överkropp men det vet vi ju inte än.

    Kramar till Lotten och familj. Tänker extra på er idag.

  11. Citronen

    Nämnde kanske möjligtvis eventuellt ett par hintar till felaktiga HB igår MEN MAN KAN VÄL ÄNDRA SIG. Tror ni inte ja kan se skillnaden på manusförfattaren Mike Leigh (via Roy Andersson), Emily Brontë och Jane Austin?

    Grattis PK!

  12. Pysseliten

    Jajjamen, det blev flyg. OM vi (min chef och jag) haft lite mer tålamod så hade vi kommit fram med tåget till Göteborg ungefär samtidigt som flyget landade i Landvetter. Nåja, det var lite av ett äventyr och nu har jag fått mina skramlade ägg och bacon på hotellet. Sovmorgon också!

    Vad gäller tågfelet var det först en vagn som stod i vägen mellan Stockholm C och Flemingsberg, sedan fick vi veta att det var elfel. Inga tåg gick åt något håll söder om Flemingsberg. Tålamodet på perrongen vid Södertälje Syd räckte ungefär 30 minuter …

  13. Dina

    Fast HV var ju författare… För enkelt.

    Tankarna fortsätter kring kalenderluckorna fastän det är facitdag. Kul!

  14. Thermo

    Dagen efter! Stort Grattis, PK !.
    Ögonvila med dropp, dropp och dropp!
    Tidig Luciamorgon hos ögondoktorn.
    Oraklet får praktisera högläsning och jag får ögongodis
    från Sankta Lucia.
    Luckan och Båset är bara bäst! Skål för kreatören!

  15. Grattis PK!
    Angående zombie-varianten så har jag faktiskt inte sett den. Inte läst heller. För att vara ärlig undviker jag zombier i alla former. Tycker att de är alldeles för obehagliga. Hörde talas om zombie-varianten i ett avsnitt av något så otippat som Kontrapunkt.
    Kul med en lucka jag lyckades lösa och bidra i alla fall lite till.

  16. hyttfogden

    Blev lätt besviken att det inte krävdes några direkt ansträngande funderingar innan allt stod klart. Har börjat en genomgång av mina bokhyllor och tänkte jag skulle sortera om i kategorier – gamla klassiker, historiska romaner osv. Rosen på Tistelön utkom i nyutgåva för ett tag sedan och javisst ja ”den nya” Emma finns här.
    Så var det ju och därmed HB klar i går.

    Men den där karln på fotot funderade jag länge på. Är det Mentalisten, Simon Baker? Googlade och jämförde foton. Jo nog var det väl han? Men nu uppstod ett problem –
    hur i allsindar hänger han ihop med Austen? Berätta! Nåt sammanhang torde det väl finnas!

  17. Magganini

    Grattis PK!
    För mej var det persongalleriet som skvallrade.

    Mycket roligt QI-klipp, Lotten!
    (Så bra att ha tillgång till Mycro(so)ft när man har dataproblem.)

  18. Charlott - the Goblin girl

    Se där, känslan var rätt: jag gar inte sett någon av filmerna. Men jag har numera läst alla delarna av Utvandrarna så jag är nöjd med månadens allmänbildning.

  19. Ökenråttan

    Kunde. Trodde jag! Håhå, vad fel jag trodde. Och tänkte:
    Skriva filmmanus – nån vars verk filmats.
    HARRIET VANE – PETER. WHIMSEYS DARLING – antyder DECKARE.
    Det behövdes en läkare – Dr Watson.
    Simon Baker – Baker Street .
    Dock var det ett namn som var lite skumt – Mycroft, alltså Sherlock Holmes bror. Men jag bestämde att detta skrev Lotten bara för att luras lite. Vi skulle tro att, eftersom människan kånkade på en dator, så var Mycroft en förvrängning av Microsoft. Vad jag kan vränga till det, va?
    Jag borde ju veta att ALLT måste stämma.
    Jag trodde alltså att det var Arthur Conan Doyle. Men under allt gogglande hittade jag faktiskt upplysningen att Conan Doyle och Benedict Cumberbatch är släkt på långt håll.

  20. Aku

    Grattis PK till vinst. Det var den som sprang ut i regnet och blev sjuk hela tiden som ledde mig rätt från början och sen bekräftades gissningen med lite googling på namnen.

  21. Nu ska jag bara berätta en sak som inte har med kalendern att göra. För det här är ju även min dagbok, liksom.

    Idag för ett år sedan dog DDM. Alla som var i vår omedelbara närhet idag, åkte till ”Olles plats” där han stupade, och så svor vi så det osade. En av de två stackare som hittade Olle (som låg raklång i snön med pannlampan lysande) råkade komma ut från sitt hus och pratade med oss.

    Obegripligt. Första hjälpen, två ambulanser, brandkår och polis samt elchocker på plats.

    Jag vill ju inte förstöra kalenderstämningen, så här kommer en vacker bild från Olles dödsplats just denna kväll! Njut av era nu levande anhöriga!

    (Det där sista lät lite bittert, men jag menar det verkligen med all kärlek.)

  22. Magganini

    Jag kände ju inte Olle alls, men svära kan jag. Och vill jag, och gör jag, ändå.
    Tack Lotten!

  23. Ingela

    Instämmer på alla vis med Lotten, alltså om att ta vara på dagarna.
    Tänker på er i dag, vet hur tunga årsdagarna kan vara.

  24. LottenPotten

    Du och din familj är beundransvärd! Vilket vackert foto. Man ska ta vara på dagarna, men man slarvar ju ibland. Kram från den perifera osläktingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.