Hoppa till innehåll

Julkalendern den 7 december 2013

Gårdagens facit finns här. (Det är är länkservice till alla mobilläsare eftersom de en liten bit längre ner i den här luckan kommer att bli arga.)

Igår var det såpass skumt i luckan att inte ens jag såg alla ledtrådar på grund av lödder. I dimman lyckades plommonstopet ändå spotta ur sig LupusLupus99 som t-shirtvinnare.

Men vad väntar vi på?

Lucka 7

∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞∞

Ja. Förlåt. Det är en bild. Nej, den är inte alldeles lättläst. Men den flärpas upp och blir större när ni klickar på den och dessutom kan ni se den ännu lite större här. Sedan kan ni ju titta på den här helt oviktiga bilden:

Facit kommer kanske efter midnatt och lucka 8 någon gång därefter. Men vi tar väl sovmorgon igen va?

Share
Publicerat iBloggen

215 kommentarer

 1. Dammråttan

  Å. Det här såg ju riktigt spännande ut – nästan som när min åttaåriga dotter skriver brev till tomten ( fast kanske inte innehållsmässigt). Hoppar i hatten så länge – mot Julmarknad!

 2. Den morgontrötta

  Explosiv flygande matta. Men hur ska vi få med en full elefant? Kommer tomten i år?

 3. Bess

  E-kolven ser ut som en kapsylöppnare. Månne en ledtråd?? Famlar i mörkret. Fast där ljög jag – det är ju dagsljus och vi har fått ett par cm snö! Hopp i hatten, så får jag klura mer på detta i kväll.

 4. Dieva

  Uj. Det ser nästan ut som ledtrådar till DRT, om DRT är julkalendrar. Tyvärr ännu en stressig dag med obefintlig tid för googlande. Hinner kanske titta in en sväng senare för att se om andra gjort jobbet. Just nu har jag en känsla av att jag borde veta vem Franske Frank är.
  Nämen, jag måste visst skriva längre. Nu då?

  Mobilversionen lämnar en del att önska.

 5. Kerstin utan blogg

  Om man googlar på alla ord blir första träffen svt.se/tv-tabla så jag tänkte se på TV hela dan.
  Fin elefant!

 6. Gillar att det är mycket kattluckor i år. Fast det hjälper inte precis för det står helt still.

  OT, Någon som har ett bra beprövat recept på vanilj- eller kolafudge?

 7. Citronen

  Språkförbistringar lyser med sin frånvaro i dagens lucka förutom för två undantag (detta ska läsas utan blinkande Majlis).

 8. LupusLupus99

  Bess, det kan finnas under inställningarna på din telefons webbläsare.
  Vad har du för telefon/webbläsare?

 9. Vovvamomo

  Chefen kan fara åt H-vete,elefanten är snurrig,någon behöver en matta och en kemilektion.Jag måste nog börja läsa barnböcker igen.

 10. jossiluren

  Jag har faktiskt ingen aning, men nu vet jag däremot att det var John Harryson som lånade sin röst till Doktor Snuggles. Alltid nåt.

 11. Passar på och kikar in när jag har en liten paus mellan förberedelser och gäster. I går däckade jag i soffan innan jag hunnit googla färdigt på eventuell HB men hade aldrig löst det ändå. Skyller på att jag är för ung. (Var mer inne på Thoreau och liknande anarkister.)

  Får av någon anledning vibbar till stora smällteorier fastän jag aldrig sett det. (Är väl för gammal …)

  Nu googla ledtrådar. Hoppas jag hinner återkomma den här gången.

 12. och

  Inte en susning. Nedersta labbkolven ser ut som en ficklampa och den ovanför som – ursäkta – en k¨ndom. Bredvid dem en springande karl. En hel story bara där.

  Nä, nä, fattar återigen nada.

 13. Antingen är jag galen, eller så har Doctor Who en plats även här. Eller både och, föschtåss, det är definitivt inte uteslutet.

  Snart beger jag mig mot den plats i Östergötland som är så tacksam att uttala på infödingarnas eget språk: Ödeshög. (Ha, jag hör dig allt! Du får fila lite på dialekten.) Adventskonsert i kväll igen. Men i dag behöver jag inte kliva över staplar, så som jag för C S Lewis/båsets skull gjorde vid konserten i onsdags bara för att sedan kunna kasta mig in här och berätta om det.

 14. Anna B

  Nu vet jag! Och konstigt nog var det elefanten som fick mig på rätt spår. Danskar gillar elefanter, inte bara som öl.

 15. hyttfogden

  Kan det måntro ha att göra med grannen som bodde här för många år sedan, kändisen som hela världen känner till? Den person som indirekt såg till att vår skorsten flög i bitar i december 1940. Eller kan det vara själva den händelse som världen väntar på som fått sitt namn från denna person?

 16. Ökenråttan

  Ja, jag tyckte kolvarna såg ut som k*ndomer, den ena lite besynnerligt formad. Vad skulle Freud ha sagt om det, undrar jag ängsligt.

 17. Googlandet har sträckt sig från SciFi till vågade damtidningar med drinknamn, men inte har jag kommit HB något närmare.
  Sätter mig på läktaren och inväntar resten av gängets idéer.

 18. Och så måste jag tacka Karin och Anna för länkarna. Tack!

  Karin, var du här innan vi kände varandra? (Annars undrar jag varför vi inte träffades …)

 19. Agneta uti Lund

  I ett soligt, stormbefriat och av årets första snö alldels sagovitt Skåneland sitter jag nu och kalkylerar. Men jag har problem med elefanten.

 20. O ja, det är ett synopsis till filmen om min släkt! Joan Harris är kanske lite ung som Jeanette, eller är det en historisk film? Mattan är den kända världskartan på huvudkontoret på Kungsgatan 49. Många action- och specialeffekter, det är ju kul. Men runorna? Ska den verkligen vara fullt så historisk?

 21. Och vilka äventyr du har här i landet, Karin! (Ser inte var jag kan kommentera på din blogg så jag hajackar båset.)

 22. PS Tyvärr är ”Brainstorm” redan upptaget som filmtitel, kanske ska tipsa dem om det. Väldigt cool och flummig film, med en av mina favoriter i en av huvudrollerna.

 23. Anna B

  Agneta uti Lund: Ja, den står ju inte still,
  direkt. Skönt att höra att vädret därhemma i Skåne har stabiliserat sig och att ni inte blåste bort i stormen. Det är bara att slå ihop klackarna och sätta igång med att skotta!

 24. Jaha, nähä, inte just nu i alla fall.

  (Ibland känns den här leken likadan som när man fastnar i ett sudoku — vad är det jag inte ser?! Interrobang!)

  Jag ogissar på Pellefant så länge.

 25. OT: Idag blir det saltlakritsfudge på läktaren! Fy sjutton så gott det är! Så om det är fler än jag som inte knäcker luckan kan vi ha det ganska bra ändå.

 26. Jodå, Niklas.
  Något har det faktiskt med dagens lucka att göra.

  Annars kan jag meddela att det inte är så bra med Fia. Niklas berättade det nyss och vi tänker starta en insamling som gör att Fia får bästa möjliga vård. Minsta insats är 100 kronor och någon övre gräns finns inte.

  För dem som inte träffat Fia kan detta verka svårt att förstå. För oss som känner Fia sedan något år eller mer är det en självklarhet att bidra. Vi funderar på hur det ska skötas praktiskt. Kanske vi får låna ett hörn av Lottens Feelgoodknapp? Om man noterar ”FIA” i samband med betalningen så bör det kunna fungera.

  Fia, den lilla personligheten till papegoja, som överlevt en natt i -23 graders kyla. Plus rovfågelsanfall eller rovdjur. Är en personlighet som tappert kämpar vidare med sina förfrusna fötter och sitt alldeles egna sinne. Ursäkta meningsbyggnaden. Jag blev lite tagen av ämnet.

  Ytterligare: Om hjälpen inte hinner i tid, vilket är en realitet som vi måste räkna med, så går det upplupna beloppet till Lottens Fond för Behjärtansvärda Ändamål. Vilken härmed instiktas.

 27. Wickmanskan

  Helt tomt idag också. Jag noterar stor förekomst av ord som börjar på F. Det är säkert en ledtråd, liksom det avrivna hörnet. Varför ett rött kryss mitt i, när allt annat är med blått bläck? Problem med chefen? Jag gissar Professor Balthazar.

 28. och

  Men vad har hänt med Fia. jättefrågetecken. Nu blir jag orolig. utropstecken. Skickar gärna en hundring till Niklas. utropstecken igen.

 29. Agneta uti Lund

  Även jag funderade på prof. B, men mitt frankofåniga jag protesterade.
  Å andra sidan får jag inte ihop alla ledtrådar utan hamnar än här, än där. Indirekt får jag starka vibbar av nyligen beprisad fransktalande gammal man. Fortfarande oklart vad elefanten har med det hela att göra, liksom Jeanette.

  Kan man tänka sig att ’solros’ finns med i det hela?

 30. Kringlan

  Jag noterar att det verkar vara fler kommentarer så här dags när det är arbetsdag! Det kanske är fler än jag som inte är så effektiva i jobbet i december. Och i dag har jag verkligen inte tid i, måste jobba hårt hemma. (Och åka hit och dit minst 20 mil kors och tvärs, med öronsjukt barn, fast barn är hon ju bara 23 dagar till – sen får hon klara sina öron själv). Men nu ska jag tänka lite och återkommer om en aha-upplevelse inträffar – högst otroligt förstås

 31. Rosman

  Alltså, man får vara lite systematisk här| det hela utspelar sig på ett kontor| därav namnet The Office, som redan är taget| Joan Harris är ju den snygga sekreteraren som i Mad Men, och heter Jeanette| chefen är en fegis som flyr| det pågår experiment| väte plus syre blir vatten i flyttande form| det finns en fransman med som eventuellt är italienare eller spanjor dvs Frank, Franco etc. | det finns också en full elefant och en katt som heter Mia| det är lite slapstick i botten och ett jäkla massa smällande| samtidigt leker man lite med ord och fantasi är viktigt| nu blev det väl ganska lätt? | nä, inte för mig

 32. Tack för omtanken! Fia har haft en (eller möjligen flera parallella) infektion under hösten som vi trodde var botad i och med den andra penicilinkuren hon fick. (Det är inte så roligt att ge fåglar penicillin. De har svårt att se nyttan …) I slutet på den här veckan blev hon sämre igen och igår var vi hos veterinären och tog ett nytt blodprov som visade att hon fortfarande var sjuk. När vi kom hem var hon väldigt trött, vilket inte är så konstigt när man varit på tråkiga ställen och dumma människor stuckit en. Tidigare har hon hämtat sig efter någon timmes vila på känd mark men igår gjorde hon inte det. Hon fortsatte vara trött och ville inte äta och inte dricka. Inte ens när jag hämtade hem en av hennes favoriträtter, Phad Thai, ville hon ha något.
  Hon överlevde natten och har idag ätit och druckit lite men inte tillräckligt. Hon är fortfarande väldigt trött.
  Det är väldigt snällt att nin vill samla in pengar men just nu tror jag att det är mer på den personliga omvårdnaden insatserna behövs (med ett litet inslag av ytterligare medicinering), så spara pengarna så länge. Jag kan skrika till när veterinärräkningarna blir så höga att vi inte klarar dem längre.

 33. snablar okcså

  julollifant: bra komihåglapp eftersom det är dags att plockra fram dom snart okcså ställa dom under julgrannen

  bästa julgråtan: var betar olllifanter

 34. Ja visst ja, till saken hör att fåglar är väldigt bra på att maskera sjukdomar så när de verkar sjuka är de jähättesjuka. De är rädda för att kastas ur flocken om de visar att de är dåliga.

 35. (pigga?) kristina

  Vad tråkigt att Fia mår dåligt, Niklas! Hoppas verkligen hon hämtar sig snart.

 36. Jag kan ledtråda (och tänka på Fia och lyssna på cyklister samtidigt) lite genom att tala om att det är svårt att veta vem HB är eftersom jag ju ibland inte vet vem det är som jag avser. Är det skaparen, är det huvudpersonen, är det en annan skapare eller allihop på en gång eller vaaaad?

  Ni som har listat ut svaret kan ju ledtråda till vilken som helst av ovanstående. (Jodå flera har svarat rätt, ser jag.)

  (OT) Nu ska Orangeluvan tillreda en kyckling här i vårt kök. Den kostade 257 kronor. Galet. (OT)

 37. Så om jag har förstått saken rätt, utan att ha sett Mad Men, så hette alltså Joan Harris, Joan Holloway? Jag skulle mao nästan kunna återanvända hela gårdagens gissning fast komma till en annan slutsats …
  Hur jag än googlar så får jag samma svar. Ett svar jag är helt övertygad om är fel.

 38. och

  Stackars lille Fia – jag antar att hon tillbringar mesta tiden i husses famn just nu. Blundar och mår inte bra, men känner sig i alla fall älskad och gosad med. Skickar goda vibbar. (Jag vet att det låter otroligt fånigt, men jag menar allvar. Vibbar på väg. Och tack för lånet av parenteser.)

 39. John Cleese eller kapten Haddock? Ja, eftersom jag inte har en aning, utan bara lyssnar på vad rösterna säger till mig, vågar jag skriva ut de här namnen utan att vara det minsta rädd för att jag avslöjar HB. Återigen: jag säger vilka det inte är, så får ni andra säga vem det är.

 40. och

  Tips till lotten och Orangeluvan – kolla storleken på pippin. Är den väldigt stor, är det en kalkon. Är den alldeles förskräckligt liten och dyr, är det en vaktel.

 41. PK

  Lotten, om priset var galet så var det nog en fd tupp.
  Jag har gissat och ledtrådat. Fast inte här, längre upp.

 42. (pigga?) kristina

  Tack för att ni ledtrådar. Väntar fortfarande på att jag ska drabbas av insikt.

 43. Bess

  Sekruttbil, till exempel, skulle kunna vara en ledtråd. Belgiska – våfflor kanske – en annan.

 44. Ledtråd. Det är för mig en sutur som används när man syr ihop trasiga knän och andra leder. Inte alls trivsamt. Sådant bör man försöka undvika.

  Jag uppmanar alla att sätta in en slant på Fiafonden. Hon är verkligen värd att tas väl om hand. Nog vet jag att hennes familj sköter henne på bästa sätt och gör allt de kan för henne. Men externa bidrag är säkert inte ovälkomna. Feelgoodknappen” känns extra bra i det här läget.

 45. Inga betydande insikter (eller för den delen insekter (skrev fel först)) på den här kanten heller. Finns det plats på läktaren fortfarande?
  Annars tror jag på Kringlans teori om att det är lättare att komma ifrån på jobbet, om inte annat för att många av oss sitter vid datorn där. Tvätt av kläder och hår, brödbak och manuell tillverkning av alldeles gammaldags julkort som ska skickas med snigelposten görs bäst på annan plats.

 46. Om inte elefanten hade haft svansen hoprullad på det där konstiga sättet! Då hade man ju kunnat tro att det handlar om USAmerikansk politik. Men nu var det ju det där med hoprullningen…

 47. Bara att konstatera läktarhäng idag också. Min hjärna funkar INTE som Lottens, jag fattar inte hur jag ska försöka tänka och klura ens en gång.
  Jag vet mycket men om helt andra saker. Tröst för tigerhjärtan.
  Nu ska jag till Ninja-Mats och muntra upp lite, han har en nyopererad tå och ett genomlidet njurstensanfall (samtidigt) så lite systerligt stöd behövs. (Tror systern) Ingen insamling behövs.
  Hoppas Fia piggar på sig, det är så hemskt när djuren är sjuka eftersom de inget förstår.
  Veterinärräkningar ska vi inte tala om, Fröken Fjolla kostade oss 38 000 ett år…. Leve försäkringar.

 48. leda

  Ritsch, ratsch, filibombombom
  filibombombom, filibom!

  Herr Söderström, herr Söderström
  herr Söderström, herr Söderström
  och lilla mamsell Hortensia

  Ge oss lite sodavatten,
  sodavatten, sodavatten,
  ge oss lite sodavatten,
  sodavatten, punsch!

  För det är det minsta vi behöver när Kontorets fasa river av sin kalabalik i kubik.

 49. LupusLupus99

  Hej Ninja, hur är det med busschafförandet så här års?
  Snöfall, halka och blåsiga vindar?

 50. Vovvamomo

  Nu har I blandat in fåglar o veterinärer också ! Måste jag sätta mig o läsa Dr Dolittle?

 51. Nä,det lättar lite när man har boggiebuss,men annars är det lugnt. Sven blev mer Bert Fjärt, lixom. I natt ska jag köra festgänget till Södertälje och då är det ledbuss. Kan bli lite kul i släpet, om man så säger. Alla är som vanligt välkomna att följa med, sen lördagstur brukar bädda för allsång i bussen.
  NU läste jag alla kommentarerna under Lottens, och NUUUU trillade pålletten ner!!
  Det känns som dagens HB är en prexent till bara mig, så stor är min kärlek till gaffen.
  Puss på näsan och stjärna i himlen, Lotten, nu är jag glad igen.
  Sufflé någon?

 52. leda

  Den där mystiska hoprullade svansen som elefanten har där fram är i själva verket ett munstycke. Man ska blåsa i den.

 53. Lotten, när jag läste din kommentar var min första tanke Fröken Fjolla, men hon är inte så mycket för explosioner. Obekymrad och oberörd om man så säger.
  Detta eftersom jag just läst svaret på mejlet jag skickade igår om avataren hos ’Lottens språkpoliser’ på Ravelry.com.
  Den föreställer lilla Fröken under en av 38 000 kronors konvalecenserna.

 54. Bess

  Åhå! Ett glas vin, till mig! Då kanske man blir lite spiroutiell så här framåt kvällskvisten.

 55. Pip-Petter

  Det finns ingen klar linje bland ledtrådarna, vad jag kan se. Det spretar och svajar. Men är det inte en föregångare man kan skönja där nere i högra hörnet? Yeah, yeah…

 56. Maggan

  Fan, nu brände jag en plåt lussekatter. Bara för att jag sitter här och irrar omkring helt planlöst på Google. Jag kan åtminstone ta med mej några nybakade lussekatter upp på läktaren. Vill ni ha gulbruna eller svarta?

 57. Maggan

  Okej, jag överdrev lite. De blev snarare mörkbruna. Tror ”de funkar faktiskt”, som Ernst skulle ha sagt.

 58. leda

  @Maggan 18:17
  Jag tar gärna också en svart att spetsa på min lagaffel, finfördela med min lakniv och hälla i mig med min lasked. Gott!

 59. inawi

  Alkalimetaller, organisk kemi och knallgas – det här borde vara något för mig men har ingen susning. Håret precis som vanligt.

 60. (pigga?) kristina

  *rusar ner från läktaren och vevar med armarna*
  Nuuuu, nuuuuu fattar jag. Höll på att få dårpippi på den här luckan men fick en snilleblixt tack vare båset. Nu mås det!

 61. och

  Ninjas Puss på näsan och stjärna i himlen, blev i min skalle Pudra näsan och stjärten i himlen. Så där – i min skalle, alltså, himlen vet jag inget om – kommer det inga snilleblixtar idag.

  Vaaad är det Ninja älskar.frågetecken. parentes börjar bli trött på mitt tangentbord slut parentes. Surmajlis.

 62. Dammråttan

  Jag tycker att den där chefen ser lite ansvarslös ut -eller är han bara julstressad?

 63. Rosman

  Nu har jag seglat kors å tvärs som en gast i masten å gissat på alla skapade elefanter som finns, dumbo, pellefant och babar som ett fån. Knäckte våfflan till slut, men utan egen personlig erfarenhet satt det hårt åt. Fick inte ihop det med tintin heller, men det visade sig ju förklarligt…ils sont fous les romains.

 64. Hmm

  Ja happ! Känns som att jag borde kunna detta, men se förstå vem HB är det gör jag inte än.

 65. Nina

  Tack Bess! Nu förstår jag. Trodde först att det var den där andré som du hintade om tidigare.

 66. Agneta uti Lund

  Egentligen tror jag att HB är PK, men andras ledtrådar tycks inte gå specifikt åt exakt det hållet. Så troligen är jag fel ut. Men jag tänker på François som den som via liten smådel visade mig vägen.

 67. och

  Ila sont fous les Romains… ? Nu sa det klick i den antika, galliska delen av skallen.

  Öh… öh… men elefanter och smällar och kontor? Och en bildad katt? Var träffade A och O på sådana?

 68. Agneta uti Lund

  Å andra sidan så kan det röra sig om såväl François som den som namngav smådelen och PK är i så fall endast en ledtråd bland många. Kanske är det såväl det ena som det andra!

 69. leda

  Rättelse:
  Om man tänker efter är det nog tveksamt om det verkligen går att blåsa i elefantens munstycke eftersom detta egentligen är ett stränginstrument. Låter enligt uppgift ungefär TRRRRAOOINGNG och kan välta hus.

 70. hyttfogden

  Lotten säger 16.24 att hon inte kan bestämma sig för vem som är dagens HB. Då påstår jag att det är allihopa, tut i luren, utrullad matta, elefant och laboratorietillbehör samt rejäla smällar och då måste det bli
  något som nästan är lika stort som julen…

 71. Producenten

  Där satt den! Nicken rakt i krysset, gastade jag när jag förstod! Ni var duktiga och gav mig ett spirande hopp om att kunna. Nu känner jag att jag kan göra mig en svampmiddag ikväll. Champignoner kanske, eller i värsta fall ett glas blåsippejuice? Men jag lutar mig tillbaka, tror på mig själv och fortsätter sippa på mitt Chateau Pech-Latt. Franskt, javisst; har någon på allvar smakat på en serie goda viner från Belgien?
  PS. Om jag har gissat fel, så ignorera detta inlägg.

 72. Kerstin utan blogg

  Tack Producenten! Nu är jag också med. En gammal favorit som jag haft mycket roligt med. Måste jag läsa igen någon dag.

 73. Kerstin utan blogg

  Tack Producenten, nu fattar jag! En gammal favorit som jag skrattat väldigt mycket åt. Borde läsa den igen.

 74. Tycker det är för mycket prat om Frankrike. Ska vara mer choklad än vin.
  Frankrike kan dock föra tankarna åt efternamnet än åt förnamnet.
  Dock inte Lundin eller Presley.
  Elefanten är ett säkert borttagningsmedel för barr. Samt är den termitsäker.

 75. och

  Jag vet! Ture Sventon! Om det nu inte är Obelix och Asterix. Kontor och flygande matta, det fanns säkert en elefant någonstans också.

  Men var är frk Jansson, om hon hette så, och Omar med temlorna? Eller är han etniskt utrensad av kränkningsskäl?

 76. Fredrik I

  Ha! Jag kan. Andra dagen i rad. Fast jag fattade aldrig riktigt det här alstret när jag läste det som barn. Jag tyckte bättre om det där andra, den med piccolon.

 77. Orangeluvan

  Kycklingen vägde 2,5 kilo och var ekologisk. Den tillagades i kastrull och inte på en bilmotor.

 78. Intressant. Min styrplatta (och detta är inte alls nån ledtråd) har jättepajat. Jag sitter här och försöker vänja mig vid mus istället och känner mig som en gammal hund.

  Någon som behöver fler ledtrådar? Detta är inte Tintin, kan jag säga.

 79. och

  Men guvd, Eva-L! Vilken höjdarledtråd! Nu vet jag också!

  Haha, bra luckbild måste man säga. Och om man hade kunnat se hela chefen där, hade man sett honom skrika ett väldigt karakteristiskt personlig svärord. Och, ahum, den här vägen har vi vandrat tämligen nyligen…

 80. Men nu vet jag ju! (Och utan att ha läst Producentens finfina ledtrådar här ovan.)
  Minns dock ingen katt, men väl en mås.

 81. och

  Måste vara riktigt tjusigt för båsvärdinnan att titta ut över båset och se den ena talgdanken efter den andra tändas i skymningen.

  Även jag älskar varmt denna HB.

 82. LupusLupus99

  Lotten, frågan är snarare hur du kan använda styrplatta
  frivilligt när det finns mus?

 83. Alltså jag fattar inte, har Orup, på ett långsökt sätt, något med saken att göra?! Var inte han med och grävde guld i USA ihop med Anders Glennmark och Nicke Strömstedt?!
  Och jag visste inte ens om att det funnits en tv-serie som hette Nya lögner. Förvisso bara 1 avsnitt, 15 minuter långt. Men minsann om inte Strömstedt varit med och gjort musiken. Alltså, om jag har förstått det rätt, var det ett avsnitt som var ett hopkok av Rederiet, Bullen, Skilda Världar, Tre Kronor mfl/mm … Och jag säger bara Karin Falck (tidigare lucka), för på rollistan över Nya Lögner hittar vi Johan Hedenberg. Kommer ni ihåg honom i Varuhuset? Han spelade Jonas Lindgren, som var en otrevlig typ. Så otrevlig att Johan (inte Jonas) fick en käftsmäll när han var ute och promenerade. Av någon som ansåg att Jonas (inte Johan) skulle skärpa till sig.
  Tidigare idag när jag googlade så tänkte jag att Joan skulle kunna vara just John. För när jag googlade Joan Harris med mobilen så fick jag bara träff på Joanne Harris. Mycket skumt (tidigare lucka!) det där hur webbläsare filtrerar våra sökningar.
  Och nu är ju svaret uppenbart, eftersom Joanne Harris har skrivit den där boken om choklad. Och i filmen baserad på nämnda bok har vi ju HBs kompis Johnny Depp, som en av huvudrollsinnehavarna. Alltså bara måste Orlando Bloom vara dagens HB.

 84. Tack för ledtrådar! Lite google och ratar LL men gissar på kontorsolyckan. Eller är det skaparen man skall gissa på?

 85. Hmm

  Min variation inom detta område var inte så stort- Mest Tin tin, Fantomen, Supermannen och en och annan Musse. Annars så var det böcker för hela slanten som gällde. Ja och så Lucky Lucke förstås.

 86. Anna B

  Men hjälp! Har jag blåsippat? Eller edelweissat – eftersom jag befinner mig i Österrike. Fattar inte andras ledtrådar (och ingen verkar fatta mina). Var så himla säker.

 87. Ok. Något barnkulturaktigt alltså. Säkert Tintin eller någon serietidning jag aldrig läst. Och jag har inga barn att fråga. Så med en ogissning på Kronblom går jag härmed och sover längst upp på läktaren. Fortfarande skallebang efter gårdagens bravader.

 88. LL99: Jag är en styrplatteskriverska eftersom jag så gott som uteslutande sitter i sängen och jobbar. Och har aldrig haft det minsta lilla ont i tentaklerna på överkroppen!

 89. Hmm

  Anna B: Jepp, du har blåsippat. Men trösta dig med att det var jag med på väg att göra. Trodde ett tag det var Asterix.

 90. PK

  Tänk om det är jag som är HB. Jag är stolt och hedrad. Att någon gissar på mej, menar jag. Värt en bonustischa!
  Men inte är väl min gissning fel?

 91. Nu fattar till och med jag, som inte har någon som helst personlig bekantskap (vilket säkert är en brist — men så mycket att ta del av, så lite tid). Jag vet bara att det hela finns.

  Min talgdank är alltså helt och hållet båsets förtjänst. (Och ledtrådning är ju också svårt när verket är helt abstrakt för en.)

 92. En kontorsanställd ifrån Moria
  såg en fransk elefant med en gloria
  elefant-tonen sa tut
  varpå chef-fånen sprang ut
  …. men det är en annan historia

 93. inawi

  Tack båset! Nu ser jag, sa bonden som skar av sig ögonlocken. Som pappsen brukade säga.
  Har DRT med nån fysisk aktivitet att göra.

 94. Agneta uti Lund

  ramage.typepad.com/ramage/elefant1-thumb.jpe

  Konstig länk, vet inte om den fungerar

 95. och

  Eva-L – din korta kommentar fick mig plötsligt att höra sfärernas musik för mina inre öron – näja, näst intill i alla fall.

  Och Hakke – dina halsbrytande rim och originella versrytm lämnar ingen tunga ovrickad och intet öga torrt här framför min dator, där jag sitter och äter entrecote-pytt. Keep up the wood gerk!

 96. Eller:

  En dårpippi här på förlaget
  gav en rödhårig flicka förslaget:
  ”Kom med till min kammare
  och hör min gyllene hammare
  slå an en ton på en sträng i taget!”

 97. Förlåt, Agneta, jag hann börja skriva innan du kom in med textlänken.

  Åh, men … har jag inte sett den förut? Var kommer den ifrån? Så fin!

 98. En liten rapport om Fias göranden och låtanden.

  Eftersom Fia brukar jama säger vi ganska ofta att hon har nio liv. Två har hon förbrukat tidigare; ett i vinterstormen, ett vid hennes flygtur på Gotland i våras och nu har hon gjort av med ett till.
  Efter att i två dagar inte ätit, knappast druckit och mest sovit och varit ganska borta reste hon sig i kväll på nio och åt tre portioner palak paneer och fyra lichifrukter, klättrade resolut upp på sin bur och slängde resolut ner sin gröna gosepapegoja på golvet och var sig själv igen. Så ryktet om hennes hädanfärd verkar vara betydligt överdrivet även denna gång.

 99. Lo

  Tut i luren – och alla andra fick en volvo, brukade vi säga i min familj när jag var barn. Tror inte att det hjälper mig här, dock.
  Efter att ha läst alla kommentarer börjar det röra sig lite i huvudet, men jag springer fortfarande omkring på mittfältet. Kanske ska jag ta en sväng om läktaren och be om en sådan där saltlakritsfugde medan jag tänker lite till på saken? Jag kan bidra med olika sorters saffransbröd, med eller utan mandelmassa och pistagenötter.

 100. *jubel, klingande klockor, bravo!*

  Vi har varit med om att Gandhi har liksom tappat orken några gånger genom åren — varit alldeles lugn och stillsam knappt verkat äta, och sedan har det bara gått över igen — men inte så illa som detta tycktes. Att äta friskt och slänga omkring saker låter alldeles utmärkt!

 101. PK

  Jag har vunnit en flasdka hallon/lakroids-glögg i en obskyrtävling ikväll. Någon av er på läktaren som vill ha lite?

 102. Lo

  Ok, nu har jag nog en gissning. Tänk vad lite socker kan hjälpa! Inget hallelujamoment, dock, mest ett jaha?

 103. Hallon, lakrits, glögg? Det låter som ett kemiskt experiment. Eller som något uppfunnet särskilt för att vara med på utlottningar och julklappsbyten (vandringspokaler, menar jag).

 104. Tack för glädjande besked, Niklas!

  Slänger man sin gosegoja i backen så är man definitivt på bättringsvägen.

  Hennes tillstånd har förmörkat vår tillvaro och vi har inte alls kunnat koncentrera oss på luckan. Men nu har vi fått kraft att göra det.

  Yess! Snart ska det komma en smart ledtråd. Så det så!

 105. (pigga?) kristina

  @Hon här borta: Jag förstår dig. Lusläs kommentarerna, är mitt råd! Gast(a) på!

 106. Jag hoppas verkligen att detta är något jag aldrig hört talas om så att jag åtminstone kan skylla på det!

  Ro hit hallon/lakrits-glöggen, så stannar jag kvar på läktaren ett tag till och lusläser kommentarerna.

 107. Christer

  Hinner varken läsa ledtrådar eller gissa. Har bland annat sett Sallén spöa Eskilstuna med 20 p (sorry).

 108. Nu har jag googlat mig fram till vem det måste vara, men måste erkänna att jag känner mig som en fåntratt. Hade absolut ingen aning om denna tokstolle.
  Däremot snodde jag glatt Niklas länk för att glädja en tutilurare i Livgardets musikkår. Tråkigt att höra om lilla tappra Fia. Är hon en dårlig pippi nu?

 109. Dieva

  Kravlar ner från läktaren, allt blev plötsligt uppenbart. Men jag saknar arkivet.

  Niklas, skönt att höra att Fia mår bra igen.

 110. Jag vann en pappersmapp, en plastficka, två paket post-it-lappar och en rosa elefant! Vår katt jagar pingisbollar och PK pimpar glöggen med kemiska experiment -snart smäller det!

 111. Tack PK, om vi ska hinna till tvåhundra
  så måste kommentarerna dundra
  in, jag önskar faktiskt att vi hann.
  Och rimma är ju det enda jag kan.
  Iblann’.

 112. Agneta uti Lund

  Annika: Den märkliga ”triumfelefanten” var tänkt som en jätteskulptur med fontän i snabeln. Den förslogs på 1750-talet att placeras någonstans i en park utmed Champs Elysées i Paris.

 113. Var någonstans är det som en älg i trä finns, som är så stor att man kan gå in i den — turistbyrå eller hotell eller så? Eller blev den aldrig färdigbyggd? Har jag drömt det här?

 114. Christer

  Eller förresten, jag läste Producentens ledtrådar och gillade dem så mycket att jag tror som han. Däremot vet jag inte om jag kan hitta på en bra ledtråd sjäv. Skulle nog vara något om pungdjur, tror jag.

 115. Agneta uti Lund

  PK -> min PK var professorKalkyl, men båsvärdinnan har ju meddelat att det inte är ur Tintin och därmed så faller även mitt egentliga förslag om tvenne personer som i dagarna prisas för en ytterst liten smådel. Den ene av dem känner sig som ovanstående PK.

 116. och

  Grattis Fia och Niklas! Så skönt att höra. Riktigt goda nyheter.

  Undrar vad som händer om man googlar rogntudju?

 117. Elefant med applikationer.
  Frank***
  Choklad->Belgien.
  Inte M. Poirot.
  Kemiska experiment.
  Allt det andra.
  Man måste nästan hålla igen för att inte skrika, eller med andra ord ….. ut svaret i förtid. N’est-ce pas?

  Eller kanske dags att kravla sig upp på läktaren.

 118. Tack alla! Eftersom det inte blev så mycket sömn natten till idag ska jag nu fira med en liten grappa och sedan gå och lägga mig. När jag läst facit förstås …

 119. PK

  För övrigt tycker jag att det alltid är rätt att gissa på Pellefant. Runes antipräktighetsprojekt när Bamse stod honom upp i halsen?

 120. Hemma efter trevlig middag. Halvvägs genom kommentarerna trillade polletten ner med ett brak. Att jag som låtsasbelgare inte tog detta tidigt får väl beskrivas som une gaffe

 121. […] kullerbyttor, baklängescykling, tokiga telefoner, småhelikoptrar och matlagning i bilen präglade gårdagens gissningar. Rosman drogs ur plommonstopet medan PK påstår att nu är det roliga slut för hans […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.