Hoppa till innehåll

Höstsvammel!

– Gomorron Lotten Bergman, hur känns det?
– Jodå, fötterna upp och huvudet ner – som vanligt asså.
– Är det månne en liten mörk skugga jag anar där strax under de nedre ögonfransarna?
– Ja, i så fall beror det nog på att mina ögonfransar är så vackra, långa och tjocka.
– Hm. Så du är inte trött?
– TRÖTT? Ha! Vem fan hinner vara trött these days?

(Komna så här långt så förstår ni att jag ju bara hittar på. Det är ju ingen som intervjuar mig. Och jag är förstås så trött att jag inte ens vet om det är torsdag eller måndag. Oj, det är visst fredag.)

– Så … det här med att jobbar som adjunkt på 60 % känns lite slitigt?
– Pftt, nä, ja, jo. Alltså. Jag har ingen överblick. All planering finns i små digitala moduler som påminner om hårsnoddar i ett minfält. Jag ser inte skogen för alla knän, säger dunkla tankar och tänker dunka på träningen samtidigt som de lärde hoppar twist.
– Och korven den har två?
– Nej korven heter professor Kalkyl.

Ja, ni ser ju: det är ingen ordning på allting och jag gör fel hela tiden. I morse låste jag fast cykeln som stod bredvid min i det feldesignade cykelstället som jag nämnde häromdagen.

Röd pil pekar mot min cykel. Gul pil pekar mot nån annans cykel – med mitt lås.

Men spik i foten! Suffragetterna och gruvarbetarna i England hade det värre för drygt hundra år sedan! Och år 536 hade nästan alla i hela världen det värre än jag pga. konstigt väder. För att inte tala om fotbolls-VM 1990, när vi åkte ut efter tre raka förluster i gruppspelet.

Nä, nu får jag rycka upp hakan och sluta storma i ett vattenpass. Det är de små detaljerna i livet som man måste se som uppiggande energikickar!

Då kan man glädjas åt det absurda faktum att vi igår i skafferiet hittade en sesamolja som gick ut 1999.
Och si, så spännande de designar bilarna i Eskilstuna numera.
Och apropå trött: kolla vad granbarkborren har fått jobba för att ta kål på alla Sveriges gamla granar.

Imorrn lördag är jag ledig, och då ska jag bara flänga runt på matcher, auktioner, i skogar, i min egen källare och slutligen röra ihop världens bästa köttfärssås. På måndag är det jobbdags igen – i den här miljön som om två veckor kommer att vara knökfull med studenter och lärare som har suttit hemma sedan mars 2020.

Allt är designat, arrangerat och välordnat samt tyyyst. (För ingen är där.) Nyss kom en av mina kolleger längst ner vid pilen och rättade till det vita bordet som inte stod riktigt rätt i förhållande till sofforna intill.

Såja. Nu har jag tjatat så himla mycket om tröttman att till och med jag är less på mig själv. Låtom oss alla höja en skål med sallad och hylla med hattar och se hösten an med tillförsikt!

Hösthattarna enligt SvD 1905. ”Modets skapare vaka med svartsjuk omsorg …” Källa.
Share
Publicerat iBloggen

29 kommentarer

 1. Jag kan verkligen rekommendera att ni tar fram en lupp och klickar på hösthattstexten. Man blir så glad över det svenska språkets svängningar!

 2. Texten ovanför hattexten verkar spännande! Kan vi få lite mer av den?

  ”… jag känner en hemlig dragning till den lilla butiken och edelweissmönstren och den ensamma snälla fröken.”

  Om du har tid alltså.

 3. Magganini

  Och i dag håller jag med Niklas.
  Men hon har väl inte tid, Båsmor, i alla fall inte i morron som det ser ut. Vi hoppas att hon sover lite nu, det verkar behövas. Men på söndag verkar hon ha tomt, så vi får väl ge oss till tåls lite.

 4. Ökenråttan

  ”Herrar chiffonpräster” var också en femetta till formulering, helst som chiffon betyder båda chiffong och trasa …

 5. Oh ja! Jag släpper sekatören och stekpannan som jag har för händer! Här kommer artikeln om realisationer i två kapitel!

  Ettan!

 6. ”Pälsverk och spetsar i djärf harmoni.” Underbart! Tack! (Men jag kan inte låta bli att tro att det är något annat som får artikelförfattaren att längta tillbaka till edelweissmönstret …)

 7. Ninja i Klockrike

  Tonåren har jag kommit över. När började ordet tonår användas? Jag trodde det var efter stavningsreformen,

 8. Jag behöver en hösthatt. Var hittar man sådana i tider som dessa? Helst en variant som inte blåser av huvudet. Eller vänta förresten, jag äger några hattnålar. Hmm.

 9. Ninja i Klockrike

  Har du frisyr för hattnål? Annars får du knyta en sån där chiffongscarf över hatten och under hakan.

 10. Oh, vad kul! Hur gammalt är ordet tonår?

  Det är enligt Svensk ordbok belagt sedan 1843; ”trol. efter engelska teenage med samma betydelse”. Men! Redan 1602 har man skrifvit:

  ”The tre främste (runtecknen) finnas på Rimstave til at fÿlla the trÿ tånåren eller gÿllenetaleth medh.”

  (Tag detta med en nypa salt. Även om det står så här i SAOB på nätet, kan t.ex. ÿ bero på inskanningssuddigheter.)

 11. Brid

  Jag har en massa hår iallafall. Tillräckligt för att en hattnål ska sitta kvar i måttlig blåst. Om man flätar ihop det borde den sitta ännu bättre. Stick genom huvudsvålen rekommenderas inte, det kan bli fläckar på hatten då.

 12. För övrigt medföljde en klädkatalog tidningen imorse. Där finns bland annat ett damplagg som kallas ”dra-på-byxa”. Vad finns det för byxor som man inte drar på, och varför? Och finns det någon som inte är i klädsäljarbranschen som säger ”en byxa” istället för ”ett par byxor”?

 13. Magganini

  Om man är ”slaf af sina passioner” är det bra att ha en slaf för sina passioner.

  Porter på automaten, det låter som nåt jag kunde ha hängt på. Vid sidan av de öldrickande herrarna som dricker kaffe.

  I går morse hade kylskåpet dött. Det var arton grader däri, så det blev till att vidtaga åtgärder samt åka omkring till olika kylskåpsförsäljningsinrättningar och konstatera att det var stängt pga sjukdom/inte fanns nåt hemma/inte fanns nåt alls som passar i vårt kylskåpshål/hela butiken är borta.
  Nähä. Då är det bra att familjen är engagerad i föreningslivet och har tillgång till lite nycklar och förråd och sånt. Vi kunde kravla oss ner i ett sådant förråd och hämta ett kylskåp som nu står bredvid kökssoffan och surrar tills vidare. På så vis kan vi i lugn och ro leta på nåt att beställa, och uthärda väntan på leverans ganska många dagar.

 14. Magganini

  Jag hittade förresten ingenting i kylskåpet som var från förra århundradet. Jag gjorde faktiskt en genomgång för inte så längesen, så jag behövde bara slänga en simmig sillburk från förra året och en oöppnad påse som det stod ”Morötter” på men som innehöll någon svart soppa.

 15. Oh, det där med kylskåp som plötsligt pajar var vi med om tre gånger under småbarnstiden – men ALLTID på vintern. Sedan 2004 har vi ett monsterstort, alldeles förtjusande LG-skåp med isbitsfunktion … men det borde ju dö endera dagen med tanke på åldern.

  (Man kan inte ha ett sånt här side-by-side om man är många i familjen. Därför har vi både kyl och frys i källaren också. Men vi ääääälskar isbitarna som med ett jätterassel ramlar ur ett hål på framsidan.)

 16. Jag botaniserar bland de olika nomineringsgrupperna inför kyrkovalet. De har föga vägledande namn: POSK. FiSK. ViSK. Levande kyrka. Frimodig kyrka. Öppen kyrka. Kyrkan i tiden. Framtidens kyrka. Himmel och jord. Själva kyrkovalet marknadsförs med ”Rösta för Guds skull!”. Jo, det är ju viktigt, kyrkan är en mäktig spelare i civilsamhället med stora tillgångar i skogar och byggnader. Och med påverkansmöjligheter i viktiga frågor som fri abort och vigsel av samkönade par. Men man har sannerligen inte gjort det lätt att välja för en som vill se lite hyfs och medmänsklighet i kyrkan.

  Det verkar som om det går att rösta från 16 års ålder, så jag rekar också för äldsta barnbarnet. Hon imponeras inte av programförklaringar om att kyrkan ”har fler kramar att dela ut”.

 17. Det finns en nomineringsgrupp som heter Alternativ för Sverige. Den består av nazister och liktänkande. Allmänheten varnas.

 18. Ökenråttan

  FISKen är en gammal kristen symbol.

 19. Dagens kristna FiSK borde rimligtvis heta FLiSK, eftersom det står för Fria Liberaler i Svenska Kyrkan. Men FiSK är onekligen både fyndigare och snyggare.

  När kommer FRiSK, undrar jag, dvs Fria radikaler i svenska kyrkan.

 20. Ninja i Klockrike

  Ja, man får rösta från 16 års ålder i kyrkovalet. I förra valet var jag valförättare.
  Jag tycker också att det är svårt att verkligen tränga in i vad de olika grupperna står för i det här valet. En del står för sånt jag inte är så intresserad av, andra står för sånt jag avskyr, egentlign är det ännu svårare att välja vad man vill lägga sin röst på än i det allmänna valet.
  Men rösta ska jag göra, för annars blir jag ju inget annat än en liten lort.

 21. Karin, FISK(r) menar du väl?

 22. Såklart, Niklas!

 23. Looooooooo

  Jag har också lyckats låsa fast en annan stackars cykel än min egen en gång. Fick förskräckligt dåligt samvete och var tvungen att skriva en ursäktande lapp.

 24. ACR

  En fuktig vinterdag när temperaturen långsamt kröp nedåt behövde jag bege mig ut ett ärende under min lunchrast. Kylan hade format små dekorativa droppar av fukten på cykelstyret, noterade jag när jag cyklade iväg.
  Ärendet var snabbt avklarat och väl tillbaka till cykeln tog jag fram nyckeln för att låsa upp den och hasta tillbaka till jobbet. Förbenat också! Låset hade frusit och hur jag än lirkade med nyckeln kunde jag inte få upp det. Nehej, det blev väl till att släpa den låsta cykeln till jobbet då och dra in den i byggnaden så att låset skulle tina tills jag skulle hem.
  Det mörknade tidigt den här dagen och jag gick där och småsvor över min belägenhet, sen tillbaka till jobbet var jag och den låsta cykeln var åbäkig att släpa fram i slasket på trottoaren. Slasket ja, det tycktes ha blivit mildare igen? De små vackra dropparna var inte kvar på styret! Hade de verkligen kunnat smälta på så kort tid?
  Här någonstans började jag ana att något var fel. Det var förstås inte min låsta cykel som jag släpade med mig, utan någon annans. Skamsen vände jag om och drog tillbaka cykeln, jag hade kommit en bra bit och försökte se oskyldig ut där jag kom dragandes på en låst cykel som bevisligen inte var min. I huvudet formulerade jag ett försvarstal till cykelns ägare, jag tänkte mig att det nog var en bra ilsken person jag säkert skulle möta vid cykelstället. Men jag hade tur, kunde obemärkt sätta tillbaka den tillfälligt stulna cykeln och istället prova granncykelns lås. Det gick snällt upp, och där på styret fanns de fina små isdropparna kvar.

 25. Haha, tack för att ni andra har liknande bedrifter! Igår hörde jag om en karl som körde hem någon annans barn hem från dagis i en barnvagn som var identisk med den som den korrekta ungen låg i …

 26. Ninja i Klockrike

  Bodde fadern möjligen i Aberdeen?

 27. […] minns kanske att jag hösten 2019 vikarierade på högstadiet, och höll på att få stora dåndimpen eftersom det var så vaaaaaaansinnigt slitsamt? Det var […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.