Hoppa till innehåll

Spanjoren och hans baskethjärta dunkar vidare

Jag berättade i förra kommentatorsbåset att spanjoren i familjen fick lite ont i hjärtat i torsdags. Eftersom det finns hjärtsjuka i släkten (pappa fick pacemaker när han var 25 år och farfar dog när han var 40), beslutade vi oss för att uppsöka läkare akut (efter att ha lytt order från 1177). Vi blev otroligt väl omhändertagna av sjuksköterskan Andreas, som till vår stora förtjusning var gammal basketspelare.

julleekg2
EKG! (Skorna är faktiskt bara i stl 45,5.)

Snabbt kopplades en EKG-apparat upp medan Andreas småpratade om sin basketkarriär i Stockholm och sina vrickade fötter och jag försökte bräcka honom genom att berätta om mina egna vrickningar.

– … och sedan tre gånger 1983, fem gånger 1988, och …
– Jaha … oj. Ojoj, sa Andreas långsamt till spanjoren samtidigt som han granskade pappersremsan med hjärtaktiviteter. Julián. Skulle du säga … att du är … vältränad?
– Ja, sa spanjoren snabbt.
– För du vet, alltså, din puls … du är nere på 42 slag per minut, och det är liksom i klass med Ingemar Stenmark.
– Oj? sa den numera enbart svenskspråkige spanjoren och tittade på mig eftersom jag inte ännu har lärt honom allt jag kan om Stenmark.
– Och ditt hjärta är ovanligt stort …
– Men det är väl okej?
– Och så har du blåsljud …
– Ja, det har jag. Men det är väl okej?

Andreas lät till en början bekymrad, men blev helt lugn när han förstod att han hade med en elitidrottsman att göra:

 • Trots blåsljud kan man bli 100 år.
 • Låg puls har man om man är vältränad.
 • Hjärtat är en muskel som växer som vilken muskel som helst när man tränar den.

Sedan tömdes spanjoren på massa blod, och Andreas sa åt oss att vänta på provsvaren. Och som vi väntade. Vi har sällan väntat så mycket. Så vi pratade med andra patienter, luktade på handspriten, hittade några internetvågor …

jullekollasteto
… kollade stetoskopet (vi visste ju att hjärtat funkade) …
jullepushup
… gjorde armhävningar …
jullekollarcm
… fann att vi hade vuxit …
IMG_1943
… och försökte komma på hur man mäter blodtryck …

Med kännarmin sa jag som Dr. House:

– Mycket bra: 120 över 90, precis som det ska vara. Du har inte lupus.

Vi väntade och väntade i drygt sju timmar tills vi faktiskt inte orkade vänta längre, utan ”fick tillstånd” att åka hem för att hinna sova lite innan det blev dag igen. Men denna väntan var inte det värsta. Det värsta var ju att spanjoren hade missat träningen just denna kväll.

– Men det är bra att vila, försökte jag trösta. Tänk på alla idrottsmän som har vilat sig i form. Och på alla våra skidhjältar som kommer tillbaka efter skador och vinner OS framför alla som har tränat utan avbrott! Och i tidningen Buster var det alltid …
– Fast jag ville ju träna, sa spanjoren och tänkte på den kommande lördagsmatchen.

Bonusvideo som jag trollade fram som reklam inför matchen.

Så kom lördagen, när vi (eller herrlaget dårå) skulle spela match mot KFUM Central från Stockholm. Hela familjen var på plats, spanjoren spelade någon minut här och där och satt lite då och då på avbytarbänken och hela matchen var obehagligt jämn. Jag försökte då att medelst telepati få coachen att byta in min svärson.

johannes_julle_byte
Självklart funkade telepatin. Här väntar han (12) med lagkompisen Johannes (5) på att få bytas in.

Vår spanjor kom in på planen, stänkte in treor och sprang omkring som ett jehu. När det var nio sekunder kvar av matchen, stod det 73–73 och hela Eskilstuna Basket och spanjoren försökte att inte

 • passa bort bollen
 • göra nåt annat slarvigt
 • ta ett dumt skott vid fel tidpunkt.

Förklaring: man bör ta skottet så att det finns lite tid kvar att stoppa i en retur på om skottet inte går i korgen, men inte så tidigt att motståndarna om de tar returen hinner anfalla en gång till. Nu hände detta:


Filmaren stönar högt av spänningsfrustration och räknar ner sekunderna … och så tar vår spanjor sista skottet i precis rätt ögonblick … OCH GÖR POÄNG! Vi vann med 75–73!

Spanjoren blev matchens lirare, fick massa priser, blev intervjuad av lokalblaskan (som dock inte tog med allt han sa om laginsatsen) och hans telefon fylldes av gratulationer samtidigt som hans föräldrar ringde och tjoade eftersom de hemma i Spanien hade följt händelserna via statistik som löpande läggs ut på nätet under alla matcher.

julle_kuriren

Sedan åkte vi hem och åt spagetti med köttfärssås.

Share
Publicerat iBloggen

61 kommentarer

 1. Jag tillbringade ett år i början av 70-talet i USA och lärde mig då att Basket och Football var Da Sh*t, som det heter. Kul att iaf basket finns på den här sidan också. Är det inte i Lettland, förresten, som basket är stort. Bokstavligen eftersom folk är så långa där?

 2. LupusLupus99

  Förresten hur blir det basketen sedan när nya arena är klar?
  Hörde här att den nya arenan kommer att ha en separat basketplan?
  Kommer ni (basketlaget) också att flytta in där då?

 3. Nej, LL99, vi kommer att fortsätta i vårt Bollhus (två halkiga planer med parkettgolv) eftersom vi där har åtta korgar per plan, vilket behövs för träningspassen. I arenor har man bara två korgar. (Fast jag har ju inte sett detaljplanen när det gäller den nya arenan.)

 4. LupusLupus99

  Som jag förstått det så kommer B-hallen att vara dedikerad för
  basket och handikappidrott. Med tanke på det så vore det ju
  märkligt om ni blir kvar i bollhuset.

 5. Nämen så bra med sex korgar!

  Vi kommer definitivt att fortsätta träna i Bollhuset – men där finns det inte läktare. Alltså har elitmatcherna spelats i Årby eller Sporthallen, och det vi hittills har gjort där, kommer vi definitivt att göra i nya arenan. Men den nya arenan sväljer inte de åtta eller fler lag som tränar i Bollhuset varje kväll.

  Tack för ditt engagemang, LL99!

 6. LupusLupus99

  Det är lugnt Lotten. Kanske kommer ni att få dela på er så
  att flera av lagen kan få vettiga träningstider.

 7. Jag är på väg till Karlstad, och här på tåget hördes då inget tut! (Däremot stod vi stilla in the middle of nowhere pga. ett växelfel. Förmodligen hänger allt ihop.)

 8. Jag var ute på Drottningholm och rejsade Kolakaramellen och där hördes då inget tut! Inget som räknas, i alla fall. Om man visste att det var det s0m hördes så kunde man ana den.

  Ska det vara så? Ska inte kungen kunna höra VMA-signalen va? Är det för att han inte riktigt räknas som allmänhet? Stackarn.

 9. Och för att vara ON topic:
  Spanjoren mår bra och tränar för fullt i detta nu och är i största allmänhet väldigt glad! (Vi har dock inte fått tag i provsvaren eftersom han idag inte lyckades förstå vilket tonval han skulle göra när han försökte ringa till medicinkliniken där provsvaren finns. Ring till 016-104400 och försök lista ut vad ni ska trycka på …)

 10. Bra dunk, i alla bemärkelser!

  ***

  OT, däremot, brukar det ju framför allt vara i tidningar man stöter på konstiga uttryck. Men i dag har jag hört underligheter i radio. Flera stycken, men två minns jag tydligast.

  En nyhetsuppläsare sa att ”islamiska staten” (var det inte det namnet vi borde låta bli att kalla packet?) har ”gjort ett attentat”. Gjort? Attentat begår man, så det så.

  Och flera nyhetsuppläsare (eller samma, men flera gånger om) har sagt att en viss vädertyp kommer att märkas ”i Värmland, södra Dalarna och Örebro”. Jaha, minsann, tänkte jag, enbart i Örebro, då. Vad blir det i så fall för väder i Närkes Kil och Kumla (för att nämna några närliggande orter)? Vet vi ens med säkerhet hur det blir i Lillån, Adolfsberg och Vivalla (för att nämna några förorter)?

  Såklart de egentligen tänkte på Örebro län men det sades icke. Gång på gång. Bah, fnys.

  /oförklarligt irriterad

 11. LupusLupus99

  Annika, gjort/begått… jag tycker utfört är det mest ”passande”.

 12. (Förresten kan man förstås utföra attentat också, eller rentav genomföra dem, men på min ära, man gör dem inte! /fortfarande irriterad, men villig att förtydliga sig.)

 13. Örjan

  Annika. Terrrorattentat. ”Gruppen XYZ tar på sig ansvaret.” skriver media normalt.
  Önskar de skulle skriva. ”Gruppen XYZ erkänner sig ansvariga (till dådet/attacken). Alternativt ”erkänner genomförandet av attacken”.

  Annan ”mediagroda” där jag regerar för medias beteckning/ordval. ”Järnrörsskandalen” för omdömeslösa riksdagsmedlemmars viftande med metallrör.
  OBS Byggnadsställnings-rören som användes, var av metall, dock ej järn. Sådana hade SD-medlemmarna ej orkat vifta med.
  De använda ”Järnrörsrören” var gjorda av ALUMINIUM

 14. Vad jag kan förstå är IS något man i Sverige respektfullt kallar terroristerna och halshuggarna i den ”Islamiska Staten”, och detta bara här. Orsak okänd för mig, eftersom jag inte orkar söka. Till att börja med finns det ingen Islamisk Statsbildning, bara en samling dårar som håller sig med kvinnliga (och förmodligen också manliga) sexslavar som de roar sig med att skära halsen av, varefter de paraderar i sina nya fina Toyota Landcruisers.

  Låt oss kalla dem Daesh, och inget annat. Det kränker dem och mitt hjärta blöder för dem.

 15. Jösses, vilken tur att ni inte behövde stanna tills ni fått provsvaren! Då hade ju spanjoren inte kunnat bli matchhjälte ens.
  Det ska komma ett inlägg i min blogg i slutet av veckan om Vasaloppet, men kortversionen är: jag gick i mål före Markoolio, vi tycks båda ha varit rädda för repet, men jag lite mer.

 16. Så länge jag var kvar där hade SR två anställda språkvårdare, men allt för många medarbetare och deras arbetsledare var –och är– lite Von Oben för konsultationer.

  Förr om åren var Ursula Richter, på Svar i dag, en klippa. När tveksamheter om ett uttal uppstod, ringde hon helt sonika upp vederbörande lands ambassad och mer eller mindre avkrävde ett korrekt uttal. De var lika prövade som de var smickrade.

 17. Hej Pysseliten (som min stavningsgalning just tyckte att jag skulle kalla Pusselbiten), du beundransvärda kvinna!

  Ja, Örjan, bra iakttagelse! ”Ta på sig ansvaret för” används ju annars mest av folk som anser sig egentligen inte vara så särskilt skyldiga.

  **Verkschefen: Det var ju mycket tråkigt att de [dumma dumma] anställda gjorde sådär fel. Jag tar på mig ansvaret [fast det var ju inte jag och jag hade ingen aaaaning om vad de höll på med, men chef är jag, ack stackars mig]. Nu ska vi se över våra rutiner.**

 18. Både Pusselbiten och Pusseliten är fina varianter av mitt nick! Tack Annika, idag känner jag mej faktiskt beundransvärd, för jag är inte otränad med dålig självinsikt, alla över mål i söndags är beundransvärda! (Faktiskt en insikt, dåligt tränade eller omdömeslösa fastnade i repet igår eller bröt …)

 19. Grattis Pysse, grattis Spanjoren, grattis alla som känner att de behöver gratuleras. Det är lite mycket just nu och jag försöker läsa ikapp.

 20. Då kan man andas igen. Ville gärna se bevis på att den där skidturen gick bra innan jag återgår till vardagen.

  Några funderingar:
  1. Var det absolut nödvändigt att åka samtidigt som en massa andra människor var ute och trängdes?
  2. Hur sjutton hade du hamnat där uppe i skogen?
  3. Visst är det klent beställt med kollektivtrafiken i glesbygden och en del ställs in på söndagarna. Men gick det ändå ingen buss på hela dagen?

 21. Stackars SG! Här kommer lite svar, så du slipper grubbla:
  1. Jag bestämde mej på en sekund! Hur dom andra 15799 på 82 sekunder kunde komma på samma sak är obegripligt!
  2. Jag skyller allt detta på Lotten! (Min ömma moder, samt ett svårt utvecklat pannben.)
  3. Tydligen var vägen avgrävd eller något i den stilen – på två ställen!

  Nöjd? Nu firar vi med blodpudding!

 22. Yess! Mycket nöjd med din förklaring.

  Tyvärr har vi ingen blodpudding av den rätta sorten hemma idag. Men imorgon kommer vi att besöka Coop Nära i Bråten mellan Kga och gammpörtet. Då ska vi köpa på oss en laddning av den rätta sorten.

  Skidar du förbi och smakar?

 23. och

  Grattis Pysseliten! Hoppas du inte har ont någonstans så här efteråt?

  De som pratar om Daesh´s och andra galningars dåd ska säga (och säger faktiskt ibland) ”ta på sig skulden”. Och så ska de sluta tala om dessa terrorister som ”krigare”. Det finns tyvärr lättpåverkade grabbar som tycker att ”krigare” låter romantiskt!

  Lyssnade i natt fascinerat till en annars kvinnlig radiopratare som talade om ”bunder”. Flera gånger. Bunderna gör si och så. Får biland en vansinnig lust att skaffa ett mailkonto enbart för att skriva och prata förstånd med språktokar! Hemskt snällt, förstås.

 24. och

  PS: Jag är en mycket ömmare moder än din moder, Pysse. Jag har ont på en massa ställen! 🙂

 25. Tack och, men vilken tur att du förklarade det där med ”en annars kvinnlig radiopratare”!
  Inga kroppsliga blessyrer efter 9 mil skidåkning, däremot tog adrenalinkicken slut idag och lämnade en tämligen stendum hjärna kvar till mej att dras med på jobbet. Misslyckades att logga in på mobilen så många gånger att den fick fabriksåterställas (igen.)

 26. Kanske kan moddas åt surstekshållet? Sauerbraten und Klösse är inte illa. Med en kraftig rödvinssås med viltkaraktär, enbär och morötter etc. Ge den lång tid och låg temperatur.

 27. Vilken listig pinne!

  Varför heter det duell och tvekamp, men envig? Och på tal om duell, vad heter det om det är tre som slåss, triell? (Frågan uppstod pga pippisar som slogs om en äppelbit. Typisk triell.)

  Nä, jag har inget förslag på bloggämne (bara dumma funderingar), så jag får väl travestera pastor Jansson och säga att bloggen är tom och innehållslös tills man fyller den med något.

 28. Dina

  Sitter på flyget och läser ikapp. Så står det plötsligt rabarberkräm. Och då inser jag att jag inte sett en endaste rabarberstjälk i någon affär alls på flera år. Finns det i frysdisken i en vanlig ICA Hemköp eller liknande så man kan köpa med sig hem?

 29. Hos oss dyker färska rabarberstjälkar upp hos ICA under svensk säsong, men ibland före eller efter så finns rabarberstjälkar från sydligare nejder. De senare är tämligen dyra.

 30. […] öden och äventyr har ni också hört talas om massa, massa gånger. Hans kamp för att få ett personnummer gjorde att banken ändrade sina rutiner. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.