Hoppa till innehåll

Presidentvalet i USA

När det vankas val i Sverige, somnar jag omkull av purt ointresse. Eller så raljerar jag om hur de bara tjafsar och fnyser och muckar gräl. Jag är med andra ord inte en politiskt insatt person, så när jag röstar borde jag egentligen tryckas upp mot en vägg och avkrävas bevis på att jag vet vad jag håller på med och dessutom fås att motivera varför jag röstar som jag gör.

hukergubbar
På den här tiden skulle man ha varit med. Då var det roligare med politik. Tror jag.

Men USA:s politik … det är något helt annat, det. Jag kom igår på mig själv med att läsa massa amerikanska valanalyser eftersom folk igår försökte  rösta fram en republikan (åt höger, men röda) och en demokrat (lite mer i mittfåran, och blåa). Jag kan egentligen för lite om det här (även om jag har gått på high school och läst ämnet ”government” i ett helt år), så ni får gärna bidra med mer intressant info!

Under ”super-Tuesday” röstade man i tolv av staterna, och resultatet ser ut så här och kan analyseras fram- och baklänges hur länge som helst. Men inte av mig.

supertuesday

Fast … det är då ett himla bängel om man ska lyckas lägga sin röst – Moment 22 är en blek kopia i jämförelse.

 • I vissa stater måste man ha fotoleg (eller körkort) för att få rösta. Men inte i alla. Och ett fotoleg utfärdas inte var som helst utan bara på vissa legitimerade ställen, dit det är svårt att ta sig om man inte har bil. Om man inte har körkort, har man inte bil, och då måste man skaffa ett fotoleg på det där stället som ligger så avigt till – och dit måste man ju åka buss. I vissa stater måste valförrättarna fråga om fotoleg, men om personen inte har ett, får de ändå rösta. I andra blir det blankt nej även om man har ett fotoleg för att fotolegitimationen som man har, är av fel sort.
 • Om man har registrerat sig som röstberättigad, kan ju datorerna som registrerade alla krascha. Det skedde i Georgia 2008, när 98 000 nyregistrerade plötsligt blev tvungna att bevisa att de var amerikanska medborgare.
 • Om man är en dömd brottsling, har man i 13 stater förlorat sin rätt att rösta för all framtid. I andra kan man få rösta, men inte förrän man har muckat från fängelset. Mer än 5 miljoner amerikaner får alltså pga. sin kriminalitet inte rösta i år.
 • Vallokalerna skiljer sig vansinnigt mycket åt. I vissa stater är det plättlätt att ta sig in, rösta och gå hem igen. I andra stater måste man ta ledigt från jobbet för att ta sig till vallokalen som ligger i tjottahejti och sedan stå i kö i flera timmar, ibland upp till tio. At köa i tio timmar! För att få rösta. I en demokrati …
 • Man lägger i USA inte ner papper i kuvert. Nej, man trycker på knappar i en maskin. Och det är så krångligt och tar så lång tid att president Obama när han röstade hann flirta ett bra tag med … Äsch, ni får se själva:

Tryckitryck, pratiprat, trarajadiraaaa …

Att det är svårt att veta hur man ska rösta, beror på att USA har indirekta val. Man röstar alltså inte på presidentkandidaterna, utan på lokala politiker som har sagt vilken presidentkandidat som de gillar.

Voting_machine
Förr såg maskinerna ut så här.
station-polling-ballot-washingtondc
Nu ser de mer ut så här. Och är jättelätta att manipulera!
palmballot
Numera kan man alltså på vissa ställen trycka på en touch screen, medan man på andra stansar hål i ett papper.

Och så har vi ju detta med Donald Trump. Jag har inte ord … Jag har verkligen försökt förstå, se bakom fasaden och frisyren och flamset … Men inte har jag lyckats. Se här när ett gäng religiösa ledare ber för Donald Trump och ber Gud att göra Donald klok.

Det kan behövas. Han har hittills bl.a. propagerat för tortyr, sagt att terrorister når man bara genom att först döda deras familjer, föreslagit att USA ska vara helt stängt för muslimer, sagt att vissa (namngivna) kvinnor är feta, fula och ointelligenta – och värst av alla är tydligen Rosie O’Donnell. Henne vill Donald Trump helt enkelt nita med en rak höger.

Men så finns det tack och lov humorn, som firar nya triumfer. Här är en påhittad runa:thomas-p-trump

Och nu återvänder vi till valresultatet i staterna ovan. Trots att Donald Trump nog är spritt språngande galen och trots att det är lättare att hitta lagom mogna avocador än att faktiskt lägga sin röst i dessa för-val, har Trump alltså vunnit över andra republikaner och fått flest röster i sju av tolv stater.

Den ”riktiga” valdagen ligger långt bort: så här roligt kan vi (jag) ha det ända till den 8 november …

Share
Publicerat iBloggen

98 kommentarer

 1. HK

  Försten i spamfångarens nät är en stekt sardin, hälsar jag från en ö helt utan horisonter idag. Bild på detta och kvällens lirare hittas med klick på HK blå.

 2. Ökenråttan

  Ja, är det tal om stollen Trump kan jag berätta om en apa som bodde i en av våra hotellträdgårdar i Sri Lanka. Apan hade på pricken likadan frisyr som Donald J., framåtkammad och ”Turkish hooker blonde” (som Billy Connolly säjer). Apan lät ungefär som Trump också.

  HK: Vid vilka främmande vatten är det du sitter och metar sardiner? Finns där fiskare som hjälper till? Tar fiskarena upp fiskarna?

 3. Men, var inte trumpen nu. Trumpen har säkert en bra plan. Han har ju lyckats väldigt bra inom andra områden. Och genom att vara en värsting nu kan han säkert ruska om i PK-träsket. Kanske/troligen få tillräckligt många röster för att ta styret i USA och sedan är hans plan säkert att göra USA till det great country it never was and always has been?

  Är inte det en rimlig teori?

 4. Aj, Ninja, den missade jag!

  Men jag tycks tillfälligt ha begåvats med översinnliga förmågor. På förmiddagen hörde jag på radio nåt om den nya kungliga unglingen, och det nämndes att vi snart skulle få veta vad han ska heta. ”Han borde heta Oskar” tänkte jag, bara sådär. Och så blev det så!

 5. Vad Trump angår finns så mycket att säga att jag blir alldeles stum, liksom. (Stump. Stumped. Strump. Oh dear.)

  Och det amerikanska valsystemet är, på sina håll, uppenbart och avsiktligt utformat så att mindre bemedlade människor — särskilt om de är icke-vita — inte ska komma till. Ja-a …

 6. Just det. Det är företrädesvis –så gott som enbart– republikanskt styrda delstater som strular till det för minoriteter och låginkomsttagare med procedurer och det som kallas Gerrymandering, omläggning av valdistrikten. Syftet är många gånger uttalat: Minoriteter och låginkomsttagare röstar ju övervägande på Demokraterna.

 7. Oscar var ju ett oväntat lite överraskande namn, om man kan säga så. Efter en syster och två kusiner med namn som ingen hade väntat sig.

  Få se vad det blir för namn på den där nästa som ska komma i nästa månad, då. Jag drömde Mark och Monika, men det tror jag väl egentligen inte.

 8. och

  Ja, här gör man det så lätt det går för folk att rösta, men på sina håll gör man det så krångligt man kan – tack för detaljerna! Dessutom har man, också på sina håll, lagt valområden i kringelikrokar för att manipulera systemet och se ut som om man får flest röster.

  Vill så gärna propagera i USA för det svenska valsystemet! Skrev en gång till Oprahs program om detta, men lustigt nog nappade de inte.

 9. och

  På sina håll I USA…
  Gah, hrmpf och fnys åt mig.

  Hm, en Hrumpf som president vore ju klart bättre än Trump. Vad ska de göra om han vinner? Ge honom en leksakslåda med låtsas-kärnvapenknappar?

 10. Skoja inte bort honom. Till och med den amerikanska militären kommer att vägra order om han får jobbet. Och då blir Trump ändå högste befälhavare. Nu är det ingen längre aktiv militär som säger detta, men det är inte heller vem som helst.

 11. HK

  ÖR: Jag är på la Gomera, Teneriffas grannö. Visst finns här fiskare, och restauranger som drivs av deras bröder. Mycket välordnat och gott.

 12. HK

  OT! Det är fössta tossdan i mass och då äter man massipantåta i somliga kretsar. Är det dåligt väder tar man på sin wöwutige wegnwock!

 13. HK

  Och blir vi medlemmar i NATO kan vi få Trumpen som högste befälhavare och Turkiet som allierad. (Det senare har vi i och för sig haft förut.)

  Få se nu om detta också fastnar hos spamfångaren.

 14. Olof, undrar jag. varifrån kommer det. Oscar har vi hört talas om. Och Carlar och Karlar. Men ingen olof i kungalängderna sedan Olof Skötkonung. Men Ockelbo ska väl också ha något att säga till om. Tycks vara farfar?

 15. Jag såg en helt suverän Trumpkommentar i mitt FB-flöde, dess värre utan länk, och inte fanns den på bildsöket heller. Efter lite pyssel lyckades jag dock ”skala av” den från flödet i fråga och få hem den för att sedan lägga ut den på Den Nördigaste Bloggen of Them All. Enjoy!

 16. LupusLupus99

  Karin, ja det har du. 😉 Prins Daniel heter Olof också.
  ”Olof Daniel, Prins av Sverige, Hertig av Västergötland,
  föddes den 15 september 1973 i Örebro.”

 17. OT!
  INTERNET! HURRA!

  (Jag sitter sedan kl 16 på akuten med spanjoren, som plötsligt fick ont i hjärtat och som har en farfar som dog tvärt av ett dåligt fungerande hjärta när han var 40 år och en pappa som ha pacemaker sedan han var 25. Nu sitter vi i ett undersökningsrum och väntar på läkaren. Vi har delat på en banan.)

 18. Jag var och kollade pumpen alldeles nyligen och när kardiologen tittade på uldtaljusdsbilderna samtidigt som han sa ”Ja, så kan det också se ut” insåg jag att mitt hjärta är speciellt. Helt funktionsdugligt i alla fall, trots det speciella. Vad ville jag säga med det egentligen? Jo! Spanjoren ska såklart ta hand om sitt hjärta, det kanske är lite speciellt.

 19. HK

  Häromsistens efterlystes kreativa svordomar och förolämpningar.
  Här är en länk till pennan och svärdet som återger Zaporogkosackerns ganska barnförbjudna svar till den turkiske sultanen när han ville att de skulle underkasta sig.

  Fastnar inte detta så är det ingen spamfångare.

 20. Inte avundsvärt att vänta på akuten. Är ni fortfarande kvar?
  Själv gav jag upp och ”kuppade” in mig på utrikes klinik. Det gick snabbt. Men nu ska vi försöka få lite finansiering från Sverige. Det kan bli spännande.

 21. OT-rapport!

  Vi gjorde nu något jag aldrig har gjort förut. Vi åkte hem! Efter nästan åtta timmars väntan, varav de sex sista i ett undersökningsrum i väntan på provsvar (tre rör med blod), frågade jag personalen om det var tillåtet att gå hem och ringa till medicinkliniken imorrn och få provsvaren då. Sjuksköterskan uttryckte sig ungefär som i en amerikansk film:

  – Jag kan inte be er gå hem och gör ni det, så gör ni det på egen risk. Men för ett provsvar skulle jag inte vara kvar och vänta. Ni har en patient före er och den patienten kan ta tre timmar eller fem minuter … Det är upp till er.

 22. Sammanfattning av själva orsaken till hjärtsmärtan: okänd. Spanjoren må ha ont, men han är frisk som en nötskrikekärna. (Ni som har Facebook kan se bilder där.)

 23. Tjugotreåringen

  Folk är väldigt snabba på att döma Trump för att han vid många tillfällen är en total skitstövel. Men få verkar ha koll på hur viktig han är för amerikansk politik i nuläget.

  Trump håller just nu på att starta en rörelse i USA som mycket väl skulle kunna bryta deras nuvarande tvåpartisystem. Trump är antagligen den minst religiösa kandidaten republikanerna någonsin har haft och han har i allmänhet ett relativt progressivt synsätt på sociala frågor såsom abortlagar och äktenskap för homosexuella. Samtidigt vill han tillämpa modellen ”Kapitalism löser alla problem”.
  Plötsligt finns det ett alternativ för republikaner som är ekonomiskt konservativa men inte vill koppla sin politiska inställning till att man också ska gilla Jesus.

  Jag tror det är sannolikt att USA:s nästa president är en person som spottar personliga förolämpningar på folk och som vill bygga en jättemur söderut. Men jag tror inte att det är dessa egenskaper hos Donald Trump som gör honom attraktiv för så många. Att 150 miljoner amerikaner tycker si och 150 miljoner tycker så är egentligen rentav absurt, och Donald Trump är en av de första som har lyckats belysa detta.

 24. Ökenråttan

  Bara hjärtat är varmt och pickar som det ska … En halv banan ska bara bra för hjärtat, har jag för mej, så detta blir nog inget problem.

 25. Se där, nu har jag även närt en politisk analytiker vid min barm!

  Igår kom en fullständig virvelvind av kritik mot Trump från alla håll och kanter. Men ingen tar de facto tag i grundproblemet: vilka är alla som röstar på honom och varför gör de det?

  Ett klipp visade hur en journalist läste upp Hitler-citat för Donalds anhängare, men sa att det var Trump-citat. Och jodå, alla höll de med om vad som sades i citaten.

  När de fick reda på att det var Hitlers ord, sade de att de inte höll med om vad som sades, men om det hade varit Trumps citat, då hade de hållit med.

  Ja, måtte de nu modernisera röstningsförfarandet …

 26. Är det fortfarande aktuellt med Oscar?

  I så fall skulle jag gärna vilja veta vilka kandidater i övrigt det fanns till det där jobbet som hertig av Skåne?

  Tydligen var Oscar den mest lämpade kandidaten eftersom SvD på första sidan meddelar att han blev utsedd till just detta igår.

  Egentligen tror jag att han blev utnämnd. Men förfallet och slarvet börjar nu bli så monumentalt att inte ens SvD klarar av en rimlig kvalitet på sina texter.

 27. Christer, the Long Distance PT

  Jag fick en kul länk om tänkta diskussioner mellan två medeltida munkar om hur man ritar olika saker.

 28. och

  Tjugotreåringen: Först heja alla unga som tänker, läser och analyserar!

  Sedan: Ett av hans progressiva förslag är att döda terroristers familjer och tillåta mer tortyr. Allvar eller ej? Ingen vet. Ingen har egentligen en aning om vad han tycker om någonting – bara att han är en tvättäkta bully.

 29. och

  Och krya på sig, spanjoren. Hoppas provsvaren var lättnadsbefrämjande. Man måste inte ärva ALLA sina äldre släktingars gener!

 30. Nu är inte Trump den ende högerkandidaten. Lite i svensk medieskugga har vi Ted Cruz, en Texassenator som tydligen har satsat allt för att få röster från den kristna högern. (Ännu) en homofob abortmotståndare som också tycker att presidenten ska kunna strunta i Högsta Domstolens utslag och därmed konstitutionen för att få sin vilja igenom. Den här artikeln på Rolling Stone är en god början för den nyfikn*.

  En som guskelov har hoppat av, är Pyramidmannen. Ben Carson. Frågan är om hans kandidatur var annat än en scam, som hans medarbetare har berikat sig på det hela.

 31. LupusLupus99

  Jag håller med och.

  Vad tycker Trump egentligen? Vilken slags politik vill han föra?
  Han har kommit med en drös utspel men han har inte
  kommit med några svar eller förslag på hur dessa
  förslag ska genomföras om det ens går.

  Varför är Trump då så framgångsrik? Allt går att sälja med
  mördande reklam och Trump gör otroligt mycket reklam för sig själv. Han är dessutom begåvad med ett väloljat munläder
  samtidigt som GOP som parti är i en situation med interna
  konflikter.

 32. Jag förstår inte amerikansk politik. Jag har aldrig förstått amerikansk politik. Jag kommer troligen aldrig att förstå amerikansk politik.

  … Men Trump är bland det läskigaste i den amerikanska politiken, och högsta domstolen bland det mest obegripliga.

  Krya på sig, spanjoren. Hjärtat är bra att ha.

 33. Jag följer amerikansk politik som någon slags hobby, inte bara för att det som sker där har återverkningar över hela jordklotet. Mina två främsta källor (via min RSS) är Taegan Goddards Potlitical Wire, en vad jag kan förstå oberoende blogg med sansade, kunniga och opartiska inlägg. Den andra är värre:

  Den läser jag med samma känsla som man passerar en trafikolycka: The Right Wing Watch. Den är en oförblommerat kritisk granskning av det jag bara kan kalla tokhögern. De citerar och skildrar diverse –främst högerkristna– organisationer och gestalter ganska osnällt. Och de är korrekta, märk väl. Många gånger har några av dessa som citerats till och med creddat TRWW för det korrekta i sina notiser.

 34. Problemet med GOP (för den som inte är så van: The Grand Old Party, vilket står för Republikanerna) är att de har bundit ris till egen rygg.

  Min favoritförklaring kommer från John Scalzi, ytterligt smart och rolig (och stundom svärande) USAmerikansk science fiction-författare som reagerade så här när republikaner plötsligt började vädja till demokrater att gå och rösta i republikanernas primärval för att hejda Trump-vågen.

  Vidare finns en liten twitterserie — en sammanhängande serie tweetar — som visserligen håller sig med lite förkortningar och sådant, men samtidigt i all sin enkelhet klarlägger någonting som är mycket viktigt: att just GOP länge har ägnat sig åt att misstänkliggöra all politik och alla normala massmedier, och vad blir då resultatet? Detta.

  Jaja och sisådärja, nu har jag slängt in mina fem cent i ringen.

 35. Och egentligen vill jag ju — om det är okej och om jag får — fråga om någonting fick vetas om spanjorens hälsa.

  Hans hjärta bryr vi oss mycket om, både symboliskt och faktiskt.

 36. Vi har inte fått reda på provsvaren än – tydligen har de som princip att prioritera akut sjuka på akuten, kan ni tänka er!

  Men spanjoren tränade för fullt nu ikväll och kommer att spela match imorrn. Ni som har Facebook kan se en liten dunkvideo som jag nyss lade ut.

  För övrigt uppskattar jag alla era länkar och förslag till vidareläsning om det amerikanska valet – nu letar jag efter en smart analys av någon från Storbritannien. (Bara som omväxling.)

 37. HK

  Skidor ingen stor sport på Kanarieöarna. Sitter på en sportbar men ingen kannadatour.
  Det är ett nytt wi-fi-nät så spänningen ligger i om detta meddelande kommer fram eller fastnar i spamnätet.

 38. Åh, men Trump är läskig med jag tyckte att Bush var jätteläskig! ”God bless you all, America!”
  Trump kör buffelstilen med öppna kort – allt läskigt med honom syns och kan inte misstagas.
  För övrigt är jag inte särskilt insatt och följer främst nyhetrrna som dom återges här i Sverige.

 39. Om man skriver misstas här blir det kanske mistas när man läser och då blir betydelsen av bad jag skrev en heeelt annan. Men misstagas ser gamligt ut …

 40. Helt riktigt och krångligt, Pysseliten: vissa ord som har moderniserats ser inte riktigt kloka ut när man skriver dem. Jag har på samma sätt lite problem med ”sas” istället för ”sades”.

 41. Såg nyligen en analys från Storbritannien. (Det är sådana här gånger man önskar att det gick att lägga in bilder i kommentarsrutan.)
  Bilden visar drottning Elisabeth och strax bakom henne James Bond (i Daniel Craigs gestalt). Bond frågar lite bekymrad: ”So Maam… Donald Trump?” Bettan ser sammanbiten ut och svarar i mungipan: ”Just make it look like an accident!”

 42. Men så bra med en länk som funkar till den bilden! Där ser man. Man ska alltid läsa allt i kommentarsfältet. (Men varför har dom tankebubblor i stället för pratbubblor? På den bild jag såg fördes konversationen med MYCKET STORA BOKSTÄVER.)

 43. Bilden blev liten för att jag kunde bara hitta den i mitt FB-flöde. Jag rippade den och lade ut den på ett annat ställe, men den krympte. Nu dyker den upp på flera ställen och lite större.

 44. Nyss hemkommen efter a night on the town med nyss nämnde spanjor och två av hans lagkompisar, kan jag inte annat än hålla med LL99: prima liv i karln!

  (Jag måste nog faktiskt trots att Pysseliten åker Vasaloppet under söndagen ändå rapportera om våra lördagsaktiviteter. Ska bara sova lite först!)

 45. och

  Hitlers läskighet var rätt öppen. Inte f*n hjälpte det.

  Heja Vasaloppsåkare! Tur att inte loppet går arton varv kring Stockholm. Det hade bara sagt plask klafs klakk.

 46. LupusLupus99

  Pyss har nu åkt lite mer än halva loppet och passerar snart Evertsberg.

 47. (Och där gick svågern i mål — för trettiofjärde gången, den token …)

  Jag tror det är slitigt för många. (Svågern åkte nästan en timme fortare förra året.)

  Heja Pysseliten!

 48. Rapport från PK: det är svårt och tungt. I Evertsberg var Pysseliten orolig för att inte hinna till Oxberg innan de drar repet. Oh, jag lider med henne!

  (Rapport till nytillkomna tittare: Vi följer båskommentatorskan Pysselitens framfart i spåret och har för tillfället släppt USA-valet.)

 49. LupusLupus99

  Ninja, ja innan Risberg så är det en hel del uppför men
  efter Evertsbergs är det till en början en del nedför och
  sedan mest plant.

 50. Örjan

  Passrat Eldris med 25 min tillgodo på repet.
  Hon kommer att lyckas!
  Heja Pysseliten!

 51. Maj Korner

  Bra gjort Pysseliten! Tänk att du började klockan åtta i morse och har skidat hela dagen!

 52. Örjan

  I mål efter 11 tim 35 min och 42 sek.
  Återigen. Gratulerar till bedriften.

 53. Dina

  Heja Pysse!
  11 timmar? Inte ens i mina vildaste drömmar…

  Bra att spanjorhjärtat mår bra.

  (Och Lotten, jag är en riktig gringumma och fortsätter skriva som jag lärde mig för 45 år sedan. Så det så. sades sades sades)

 54. […] så här drygt fyra år efter att jag skrev ungefär ”så tokigt det är i USA, där den där Donald Trump tror att han kan bli […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.