Hoppa till innehåll

Så … hur är det att ha en spanjor i huset?

Sedan en tid bor det en spanjor i vårt hus. Nu är det ju inte vilken spanjor som helst utan faktiskt Nittonåringens fästman och vi känner honom väl.

Det hela började faktiskt hösten 2012, när Julian (som han heter) kom till Sverige med tre andra spanjorer för att spela basket i Eskilstuna. De var bara 18–24 år och såg ut så här:

spanjorerna
Den där spanjoren längst till vänster är ju inte en spanjor utan faktiskt min djefla man. Spanjoren som står vid fläkten och tar mat är tvåånhalv meter lång, så ni fattar att de andra också är jähättestora.
skorengoring
Plötsligt stod Elvaåringens alltid lika dammiga skor alldeles rengjorda i hallen.

På grund av anledningar och orsaker som att Julian numera spelar i Helsingborg och Nittonåringen bor i Lund samt att man inte kan få ett jobb om man inte har personnummer och inte ett personnummer om man inte har ett jobb och inte får gå på SFI om inte tuppen gal och klockan slår samtidigt som solen vänder, har vi hyst spanjoren sedan basketsäsongen tog slut. Han har fått hoppa in och coacha Elvaåringens lag, spela basket i EBA (Eskilstuna Basket Association), tömma diskmaskinen, laga paella, tortilla och fredagsmys samt allt annat som man ju gör som spanjor i ett svenskt hem.

helmetjulian
Man förstår (motvilligt) nyttan av hjälm.
spansktortilla
Man lagar sin pappas spanska tortilla.
klippklipp
Man klipper sönder t-shirtar som döljer musklerna på ett onödigt sätt.
basketspel_m_sigge
Man spelar basket i trädgården.
Skärmavbild 2014-05-17 kl. 21.19.14
Man coachar årgång 02.

hopprep
Och så kan man ju roa sig genom att hoppa hopprep med andra basketspelare. (Han som hoppar framför Julian heter Dennis.)
diskasenare
Och om man inte pallar att städa köket åt sin blivande svärmor, ja, då skriver man en lapp och gör det lite senare.
juliankommer
Julian anländer här med tåget och Elvaåringens förtjusning vet inga gränser.

Så … hur är det då att ha en spanjor i huset? Helt okej! Han har fått sommarjobb som personlig assistent, han fortsätter att ta hand om P02, han är en fantastisk storebror och han kan numera prata alldeles utmärkt svenska.

Men framför allt är det underbart att jag inte är ensam om att ha koll på fotbollsmatcher, VM, OS och allt annat idrottsrelaterat.

Skärmavbild 2014-05-17 kl. 21.22.27
Kvällsmaten denna lördag höll nästan inte på att kunna tillagas eftersom Barcelona faktiskt seriefinalspelade mot Atlético Madrid.
Share
Publicerat iBloggen

40 kommentarer

  1. Den spanska reven rev en annan rev … nämen vahettere … A spaniard in the works … eller snarare och i själva verket, det där tycks ju vara en ovanligt välkomponerad svärsonsvariant (alldeles oavsett härkomst och sportböjelser, för den delen)! Komplimanger till dottern och grattis till föräldrarna för fyndet.

  2. (Den är jähättekonstig. Tyvärr har vi den inte här. Jag har läst en svensk version när jag var tonåring och min syster hittade den på biblioteket. Och så har jag läst den engelska, lånad av … nån … för många år sedan också. Hm — den kan vara svår att hitta.)

  3. Heléne Eriksson

    Det låter ju hyfsat underbart, det där! Själv huserar jag en irländare. Hittils har jag bara erfarit fördelar, som enorma frukostar och spontana flute jams klockan Precis när som helst. Och så brygger han egen öl också!

  4. Så trevligt! Vi har bara erfarenhet av att husera kanadensiskor, men förhoppningsvis kommer det bli några tyska pysslingar framöver också. Det är kul med lite nya influenser till hushållet. Kanadensiskor är särskilt bra på att tvätta kläder, dansa och att sova länge. Men jag håller med Annika, er spanjor verkar vara ovanligt välkomponerad.

  5. Hihi, Christer!

    Tyska pysslingar låter som något alldeles förtjusande att få ha i huset.

    Nu ska jag tvinga Julian att kolla på hockey-VM. Han verkar inte så himla intresserad.

  6. Rackarns, hörde att Canada vann. Jag tittade på en fin Lasse Hallström-film. Han borde göra mer film! Jag älskar visst hans filmer. Jodå.
    Imorgon åker jag till Tyskland och sedan till Italien. Jag gissar att det blir sparris i Tyskland, men vad ska jag sikta på i (norra) Italien så här års?

  7. Brid

    Idag har jag sett en för mig alldeles ny språkegendomlighet. Det var en firmabil, med ett förnamn i genitiv som början på firmanamnet, och före genitiv-s hade Björn eller Dan eller vad han nu hette petat in inte en apostrof, som man hade väntat sig efter otaliga exempel, utan ett semikolon i upphöjt läge. Har fler dylika siktats?

  8. Eftersom jag stavar det lika tillåtna ’Kanada’, som är det vanligaste och därmed känns bättre, så har vi Kina, Kaszacstan, Korea och Kuwait. Kverige, Kstorbrittanien, Kpanien.

    Vi köpte annars kesardressing idag och gladde oss över mer än tjugo grader kelsius på balkongen.

  9. Särskilt Cpanien tyckte jag var snyggt stavat. (År 1989 gick diskussionerna vilda vad gäller vissa länders stavning på Nationalencyklopedins redaktion; det blev Canada.)

    Dina: GRATTIS! Tel Aviv vann Euroleague efter förlängning, vilket var helt otippat. Julian och jag tittade och hejade på Tel Aviv trots att motståndarna hette Real Madrid eftersom Tel Avivs coach David Blatt (tydligen) är så mycket mer sympatisk än den andra coachen. Julian pekade på spelarna och folket runt planen och tjoade:

    – Honom har jag spelat mot!
    – Jag bodde i samma rum som han på ett läger!
    – Han där har coachat mig!
    – Den där, han är jättedum, kolla, nu fjantar han bara.

  10. Ja, visst gör det (kasjunöt har jag tyvärr vähäldigt svårt för, eftersom det får mig att tänka på kasjuber, ett folkslag vars existens jag tror jag först blev medveten om genom filmen Blecktrumman.) — kasju blir ka-SJU, ju.

  11. Vackert exempel på oredigerad kommentar från mig, tror jag. Varför står parentesen där den står, och inte i slutet? Det frågar jag mig själv, och får inget svar utom ”pffttt pilutta mej”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.