Hoppa till innehåll

I Karlstad hittade jag en slogan …

Idag föreläste jag i Karlstad om mina kära skrivregler. Lovely – de 200 åhörarna skrattade och höll med mig på nästan halleluja-nivå ibland. De tyckte dessutom att jag var osedvanligt vacker, eftersom jag i reklamen till tillställningen såg ut så här:

lotten_karlstad

När jag ju faktiskt i verkligheten ser ut så här:

lotten_av_sophia_lundquist

Arrangörerna var givmilda och gav mig en hotellövernattning, vilket jag ju uppskattar nästan lite väl mycket. Nu har Scandic i centrala Karlstad varken vattenkokare att låna ut eller temuggar att dricka ur, men väl …

stryk
… strykbräda och strykjärn så att min hoodie kan bli platt …
lampalampa
… fantastiskt många sänglampor så att jag kan läsa alla mina Dostojevskij som jag reser omkring med …
NT
… Nya testamentet där minibaren en gång stod så att jag kan läsa om apostlarna och uppenbarelserna utan att råka bli lullig.

Den där papperskorgssopsorteraren är förresten intressant; det är inte alldeles klarlagt vad som ska ligga i vilken behållare och på andra hotell har jag mer än en gång sett – håll i er nu – hur de töms i en och samma sopsäck. Stoppa pressarna! Ring polisen! Miljöbrott!

Nåväl. Hotellen har i alla fall numera wi-fi, så jag ska inte klaga på pulveräggröra och sådana petitesser.

Jag tog bussen upp till Karlstads universitetsområde och stannade framför huvudingången med tappad haka. Det berodde inte på latinet vid entrén, för sådant har väl varje universitet med självaktning.

latin
Lite vagt under neonbokstäverna står ”sapere audi” – ungefär ”våga vara vis”.

Nej, men se vad det står där till vänster! LÄS!

babycorner
”Nobody puts Baby in a corner” – från den där snuskiga dansfilmen, ni vet, med den läckert höftsvängande Patrick Swayze!

Med citatet vill man i Karlstad säga ”Låt ingen sätta sig på dig! Tro inte på signaler om att du inte duger, att du inte är tillräckligt bra”. Så tolkade jag det inte alls, men jag tycker att det är stencoolt att citatet står där! Så ska konst ju funka för att imponera på mig:

 • Plötsligt tvärstopp.
 • Gapande mun.
 • Ett förvånat ”vaaaa?” i kombination med rotande efter kamera.
 • Sprint in i byggnaden för faktakontroll.
 • Tankar på Patrick Swayzes nakna bringa.

Tack, Karlstads universitet!

Share
Publicerat iBloggen

52 kommentarer

 1. … nä, just nu ser jag inte hur vacker du är. Men jag kan förstås tänka mig! (Alltså, första bilden är osebar — där var det nära att jag skrev osedlig, men så roligt ska vi inte ha det — för mig.)

  Ibland undrar jag om jag är den enda människan i hela världen som faktiskt aldrig har sett Dirty dancing! Fast citatet känner jag förstås igen ändå.

  (Gud vad jag har dålig styrsel på fingrarna! Jag har skrivit ”citätet”, ”kanner”, ”förstäs” och ”åndä”. Det måste vara något magnetiskt i ä-tangenten som gör att jag skriver in den överallt — utom där den ska vara. Mycket mystiskt.)

 2. OJ, sa Bull.

  Det var … oväntat. Påminner vagt om en jag jobbade med för länge sedan, men hon är inte lik dig alls. Heller.

 3. Jag har inte heller sett Dirty Dancing.
  När den gick på biegrafferna var jag mest ute i terränglådan och tittade på fugglar, blomster och kvalster. Sov i tält och badade med valar gjorde jag oxå.

 4. Verkligen mystiskt att a blir ä – de ligger ju i var sin ände. Vore det omvänt låge de i var sin ande! Att å kan bli ä är inte så konstigt. När jag är lite trött så blir min ena hand en nanosekund långsammare än den andra och då blir det många omkastningar.

 5. Det kan nog stämma ganska bra, AuL. På en ns hinner ljuset ganska precis tre decimeter. Det motsvarar avståndet mellan a-knappen och ä-knappen på ett stort tangentbord.

  Så, din observation stöds av empirin. Nere på de här dimensionerna måste man acceptera viss suddighet (Heisenberg etc). Det gör att observationerna än mer bär sannolikhetens prägel.

  Bildens likhet med ett lik är mera påtaglig än dess likhet. Jag provade att manipulera den till större likställdhet, det var ju 8 mars igår, men inte ens inverterade färger ledde någon vart.

 6. PGW

  Jag har slitit ut ett videoband och en DVD-skiva med Dirty Dancing. Den nuvarande DVDn (special edition från jubiléet) verkar aningen nött.

  Är nu mycket förtjust i Karlstads universitet.

 7. C

  Åh, jag blir precis svag när jag tänker på Dirty Dancing – min gamla favoritfilm! Sveps bort i nostalgiska tankar och sitter här på jobbet med ett fånigt leende på läpparna … Får nog ta och titta på den igen någon kväll och se om den fortfarande är lika bra.

  Är i likhet med PGW nu också mycket förtjust i Karlstads universitet!

 8. Även jag har icke sett Dirty Dancing.

  Och tenderar att slå ackord på tangentbordet. På min egen dator har jag autokorrigering på ngeom, förfarnade, varivd, temerpatur, formelr och ett otal andra ord som är vanliga i kemipatent. På andra datorer skriver jag såleds (också en autokorrigering jag har) en massa fel.

 9. Ökenråttan

  Umberto Eco dog ju medan Lille M och jag var borta. Bortresta. Ecos essä ”Vad kostar ett mästerverk?” är synnerligen roande. ”… vi diskuterade hur man för varje roman skulle kunna räkna ut de kontantutgifter som författaren haft för att skaffa sig de upplevelser han berättar om … Låt oss genast ta ett exempel … Hemingways Klockan klämtar för dig kostar mycket lite; en resa till Spanien som fripassagerare i godsvagn, kost och logi tillhandahållet av republikanerna och kärlek i sovsäck, inte ens utlägg för ett rum som hyrs per timma. Man ser genast skillnaden gentemot Över floden in bland träden och man behöver ju bara tänka på vad en enda Martini kostar på Harry’s bar.” Och så vidare.

 10. Hoppas solen lyser också!

  En WordPress-undran: Varför syns inte bilderna ibland och hur gör du för att de ska bli synliga?

 11. Örjan: Du är lösläppt nu! (Jag har funderat på att göra spampolisen mindre nitisk, men har blivit rådd att inte göra det. Ni är så förtjusande, men spamrobotarna gillar sajter med många kommentarer och de struntar i ert förtjusande sätt.) Detta är bloggens (kolla kolla) 149 818:e publicerade kommentar.

  Karin: Ibland syns inte bilder – men som jag har förstått det blott på padda och mobil. Då är de i formatet ”png”. Om jag konverterar dem till ”jpg”, dyker de upp i flödet. (Syns alla idag?)

 12. Ninja i Klockrike

  Tack Örjan, för älgstekstipsen. Men jag förstod inte vad jag skulle göra med själva steken?
  Äter oupphettat kött gör jag bara inte.

 13. Nja, det blir nog inte halstrat heller, tror SGs sursteksgryta blir bra. Det är en liten bit, ingen stor stek.
  Har ätit gravad rostbiff nån gång för hundra år sen, men kommer fortfarande ihåg den vämjeliga konsistensen.
  Den har legat i kylskåpet och glott anklagande på mig sen i julas och nu går den ut den 13 så nu hulper det sig inte längre, nu måste det ske.
  Eller om nån passerar Huddinge och förbarmar sig?

 14. Zozzo

  Inte bara George Martin. Även Ray Tomlinson har lämnat byggnaden. (Han som uppfann e-post, och såg till att @ används så som vi gör det.) Kanske inte lika poppiskänd och folkkär som många andra som 2016 har tagit ifrån oss. Men likväl också nån som fortfarande betyder nåt för oss, om än i form av kommunikationskanal och ett skrivtecken.

 15. PGW

  Ni som inte sett DD har så mycket roligt kvar!!

  (Ok jag garanterar inte att ni fastnar, men kanske kanske)

 16. Hm. Denna mackapär som inte ville visa bilden i natt är varken padda eller mobil, den är en Mac (utan -kapär, menar jag tydligen). Hm. (Nåja och suck, Safari är lite gammal och borde uppdateras, möjligen spelar det in. Suck.)

  Om inte bloggarens (hahahaaaa, det ordet automaträttades till ”blottarens”, hihihiii vad jag började skratta!) kommentarer är kommentarer, vad är de då? Påfyllning av huvudposten? Spökröster? De kanske inte finns, vi bara tror att vi läser dem! Spännande.

 17. hyttfogden

  Men om älgen vill gå ut den 13 släpp ut en då heller än att han ska förgifta dig. Skator och kråkor ska väl ha nåt roligt dom också.

 18. LupusLupus99

  och, vad har du för telefon?

  I min HTC One M8 (Android 6.0) med swiftkey (nedladdad app)
  så kan jag välja om Switkey ska korrigera automatiskt eller
  bara föreslå ord så att jag kan korrigera genom att välja
  ett av de föreslagna orden.

 19. Mina sketna feletoner, från Ericssons pytteskärmar till min dödströtta Samsung III med Android 4.3 kunde alla det som benämns T9. Korrigering på eller av. I min Koreanska Kökkenmödding går man dock till Inställningar/Min Enhet/Språk och inmatning/Standard/Samsung-tangentbord och stänger av det som de kallar ”Förutsedd text”.

  Detta ställer självaste Windows i skamvrån. Bättre kan du Gates!

 20. och

  Har ingen fungerande mobil! Och måste fortfarande skaffa en, men tvekar. Det är illa nog med den helgalna stavningskontrollen i datorn…!

  När jag ändå frågar – VAD är en 1D-kamera? Och 5D? Gick in i en fotoaffär i Gamla Stan igår för att fråga, men killen som satt vid sin dator i environgerna kom aldrig till disken. ”Hej!” sa han bara, och fortsatte knappa på tangentbordet, eller vad han gjorde. Mysko karl.

 21. Örjan

  Ninja:Du avstår tydligen ”rått”, ej värmebehandlat kött.
  Innebär det att du vägrar äta ”Parmaskinka”?

 22. Örjan, är inte det ett sunt beslut om köttet legat sedan jul? Lukta brukar man komma långt med, men just kött är lurigt …

 23. Helt OT, helt fascinerande: tårar som konst! Japp — mänskliga tårar fotograferade genom mikroskop. Alla är olika!

  **Försöker nu jaga ut en hemsk gammal dansbandslåt ur huvudet där den just dök upp oombedd. Vägrar att tala om vilken. Bort, bort!**

 24. Trötta, okunniga eller juvenila anglicister har börjat använda ”momentum” i avsaknad av något ur ett eget ordförråd när det gäller det vi i alla år har kallat ”medvind” i politiken. De har helt klart inte tillgång till vare sig gymnasiebetyg i Fysik eller NE:

  rörelsemängd, inom mekaniken en vektorstorhet (p) som definieras som produkten av en kropps massa och hastighet (p = mv). Rörelsemängden är ett grundläggande begrepp i mekanik. I Newtons andra lag definieras kraften, som verkar på en kropp, som ändringen av kroppens rörelsemängd per sekund, se dynamik. Förändringen av rörelsemängd betecknas impuls, men begreppet impuls förekommer även istället för rörelsemängd (t.ex. inom kvantmekaniken).

  För ett system av kroppar är rörelsemängden lika med summan av de enskilda delarnas rörelsemängder. Newtons andra lag visar att ändringen av systemets rörelsemängd (impulsen) endast beror av de yttre krafter som verkar på systemet, medan de s.k. inre krafterna mellan systemets delar inte påverkar systemets rörelsemängd (se kaströrelse).

  Om inga yttre krafter verkar på ett system är alltså systemets rörelsemängd en konstant (se bild dynamik, Newtons tredje lag). Detta kallas rörelsemängdslagen (impulslagen) för ett isolerat system och är en av mekanikens konserveringslagar.

  Nästa buzzword i vår press lär väl då bli att Trump eller någon ”länsar” eller rentav har ”slör” (utan att kunna den mindre kända betydelsen av ordet) i opinionen.

  Jag gråter inga tårar för vare sig Trump eller svensk press dekadens, men trist är det.

 25. Örjan

  Pyss: Håller med om att lukta på råvaran/kötträtten. 2-3 månader känns långt för gravad variant. Rökt vacpackad sådan har mer förväntad hållbarhetstid.
  Att göra gryta på gravad älgstek ingår ej i min vokabulär. Skulle (om fortfarnde fräsh) lägga in den frysen och ta fram till framtida buffet, med gäster som gärna äter rått men ändå behandlat kött

 26. ’Jag gråter inga tårar’ … Hehe, sicken anglicism, va?
  Känns trött, okunnigt, ja till och med lite juvenilt istället för det finfina svenska uttrycket ’jag bryr mig inte ett dyft’.

  Älgen är vacpackad och prydligt märkt med bäst-före-datum 13/3. Vår kyl håller +3 så nog tror jag den ska vara okej att förtära.
  Jag äter inte gärna parmaskinka heller, tackar som frågar, men så har jag också läst parasitologi en gång i tiden.

 27. Bra, LarsW.
  Men detta med rörelsemängd är lite svårgripbart även för en tekniker eftersom begreppet rörelseenergi är mera självklart och oftast det som man ”ser”.

  Hur sjutton ska man då någonsin kunna hoppas på att dagens ungdummar till tidningstextförfattare (jag undviker ordet journalister), som inte ens fattar skillnaden mellan m och M som prefix eller förstår att man inte ”får 16 000 volt genom kroppen” och mycket annat sådant grundläggande, ska klara av – eller bry sig om – att ta reda på vad momentum heter på svenska?

 28. Ökenråttan

  Nej nej Ninja. Du kan INTE förtära din kyl, även om den skulle hålla så lågt som +3 grader! Eller är det styckningsdelen ”kyl” vi talar om?

 29. Jädra kommatecken som försvann. Eller om jag missade syftningsreglerna totalt när jag svängde vänster där i cirkulationsplatsen?

  Värjer mig bestämt mot uttryck som ungdummar! Det är vuxna som bestämt vad ungarna ska bibringas för lärdomar i skolan. Dagens ungar är noga taget lika dumma som kamraterna i katedern. De har ingen genetisk deficiens som gör att de inte kan förstå skillnaden på prefixen m och M.

 30. Örjan

  Ninja: Parmaskinka, i tunna skivor, har jag med framgång ugnstorkat till knaprighet.
  Man bör kunna göra likartat med den gravade älgsteken. Moose Jerky(?)

 31. Du tolkar alltför snävt, Ninja. Och alltför bokstavligt.

  Ungdumma har vi alla varit. När jag var vid pass tolv år var jag alldeles förskräckt över hur inihelvete dum jag varit som nioåring. Och vid 18 var jag ännu mera förskräckt. Så har det fortsatt och med åren har jag blivit allt mer förvånad hur en person som i mina ögon alltid varit katastrofalt dum i huvvet ändå kunnat överleva och utvecklas till en, som jag i dag ser det, alldeles fantastiskt klok och insiktsfull – för att inte säga vis – person.

  Ungdumhet har inte med gener att göra. Det är en biologisk och psykisk process som pågår och vars huvudbeståndsdel är oförmågan att förstå att det finns mer att veta och kunna än man just för tillfället vet och kan.

  Och då kommer man in på genetik. Vissa personer har blivit begåvade med genkombinationer som i lyckliga fall samverkar med omgivning och uppfostran så att de får förmågan att inse saker som vi vanliga inte ens kommer i närheten av att inse. Newton var en sådan person. Einstein en annan. Men där handlar det inte om frånvaron av dumhet. Det handlar om extrem intelligens, parad med fritt och otvunget (utanför den berömda ”boxen” dvs ramen – när förstår ungdummarna att uttrycket tänka utanför ramarna redan fanns när ”think outside the box” dök upp i språket?) tänkande.

 32. Du uttrycker dig väl, Skogsgurra. Ungdummare är ett roligt ord, Ninja, tänk på det som nåt skoj.

  Själv var jag nog som ungdummast i fjortonårsåldern. Innan dess speglar min dagbok ett moget, klart tänkande barn med roliga idéer.

  Fjortonårsdagboken innehåller så många ointressanta replikskiften att jag baxnar över min upprördhet. Tre sidor helt menlös redogörelse för vem som har sagt vad, avslutas med ett ilsket utbrott i versaler som handlar om de talandes infantilitet.

  Ack.

 33. Hm, med den förklaringen kan jag förstå ordet och hur det är tänkt. Men jag har också någon slags aversion mot ordet, kanske för att det inte används av ungdummarna själva, för när man är ung och dum – då är man på topp med sitt självförtroende. Eller? Det hör till, man tar risker och måste göra det, annars skulle ingen våga hoppa ur boet.
  Använd det kärleksfullt för ungar som har fullt upp med att bli fulländade vuxna, så funkar det för mej.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.