Hoppa till innehåll

Normalt idag, galet imorrn …?

elbelysning
Skylt fotad på Pelles Lusthus i Nyköping.

Om man som jag är förtjust i dåtiden och suckar nostalgiskt av pur glädje när skyltar som den här ovan dyker upp från dåtiden, är man ofta även förtjust i framtiden.

– Men nuet då? säger alla som vet hur man ju lever i just detta.
– Pffffft, svarar jag eftersom jag inte har något vettigare att säga.

Quora har jag hittat intressanta tankar om vad vi idag finner normalt, men som man i framtiden kommer att skaka på huvudet åt och tänka: ”Hur dum kunde man egentligen få vara 2015 utan att spärras in?” Jag funderade lite som professor Balthazar och har nu kommit fram till vad jag själv tycker.

Men vi börjar med sådant som vi idag finner galet, men som var normalt för 50 eller kanske 100 år sedan. Hint:

puffande
Puff, puff, jättetuff.

Några exempel bara!

 1. Att mamma och pappa hade säkerhetsbälte när vi åkte på Autobahn, medan jag och mina syskon skramlade runt bäst vi ville i baksätet.
 2. Rökning. Gärna rökning i bil eller rökning under amning, förstås.
 3. Att kanariefåglar och barn fick jobba i de farligaste delarna av gruvorna.
 4. Den obefintliga sophanteringen och den så överraskande latrintömningen på offentliga platser.
 5. Det faktum att motorvägarna drogs rakt genom stadskärnor (hej Karlskoga!).
 6. Att kvinnor inte fick rösta.
 7. Demonstrationstågstvånget för barn i skolorna i Luleå på 1970-talet. (Nej, jag vet att jag inte är ensam om att ha upplevt detta.)

Och nu då? Vad gör vi nu som i framtiden kanske kommer att uppfattas som barockt, dumt, onödigt eller bara lite fånigt? Hint:

Old_car 1920
Redan här var bensinmotorn 40 år gammal …
 1. Ålderdomshem? Borde vi inte egentligen ta hand om våra gamlingar istället för att institutionalisera dem? (Skriver jag som verkligen inte har planerat att upplåta mitt gästrum till mina föräldrar.)
 2. Explosionsmotorn – eller heter det förbränningsmotorn? Det är ju rent ut sagt löjligt att vi sedan 1880-talet har kört omkring i fordon med denna omoderna grej, i fordon som dessutom väger ett ton och inte kan krympa fastän man rätt ofta kör bilen helt ensam. (Rätta mig gärna om jag har fel, för jag anser ju att Uppfinnar-Jocke redan på 1950-talet borde ha hittat på en ny motor gjorde att den gamla maskinen blev obsolet.)
 3. Silikontillägg i kroppsdelar som befinns vara för små.
 4. Vattentoaletter. Sicket slöseri på perfectly fine dricksvatten. (Åh! Minns ni Klosettpalatset?)
 5. The second amendment i USA:s konstitution.

Och därmed är vi framme vid ännu en ståuppare: den australiensiske Jim Jeffries, som här talar inför en amerikansk publik.

Nu har jag verkligen försökt tänka utanför min egen begreppsvärld för att komma på dagens absurditeter, men kan inte säga att jag är riktigt nöjd. Vad säger ni? Alkoholen? Facebook? Gympadojor? Cellgifter? Amerikansk fotboll?

Share
Publicerat iBloggen

75 kommentarer

 1. Hm — några olika utav toppen av mitt huvud, så här i hast bara …

  Diverse mer eller mindre bisarra tillsatser i maten.
  Att (exempelvis) nordenfiskad fisk åker till Kina och blir filead och sedan tillbaka igen för att förpackas och säljas.
  Att helt vanligt folk åker flygplan lååååångt bort av inget annat skäl än att ligga och bli solstekta.
  Att rosa är en “flickfärg” och blått en “pojkfärg” (denna föreställning är egentligen mycket modern, den lär visst inte ha dykt upp förrän nånstans i höjd med första världskriget eller rentav efter det!).

  (Käpphästtillägg: Att “bildning” på något vis är suspekt, så att det är “fint” att säga att man inte har tid med att läsa böcker. Och om man ändå läser böcker så ska man nämna de senaste bästsäljarna så att man låter som “folk”. Eller nåt.)

 2. (Det ovanrabblade var alltså snarare som tillägg till det som står i huvudposten, för jag kan tänka mig att bra mycket av det Lotten nämner är just sånt som folk om femtio år kommer att ruska på huvudet åt.)

 3. Rökning lär väl vara utdött om något decennium eller så. Själv har jag rökt i styvt 45 år, men blir ändå lite dyster av att se fjortisarna (alltid tjejer) stå där och hålla garren i ett avigt grepp. Jag har misslyckats med att sluta så många gånger att jag har omdefinierat mitt rökande till att det är en bit av min livskvalitet.

  Ironiskt nog lever jag med två cancerdiagnoser och ingen av dem kan på något sätt relateras till rökningen.

  Men håll er i skuggan, folks.

 4. Det om bildning var jätteintressant, Annika!

 5. Ja, jag har lite känslor för det där. Tänk så förb*nn*de folk blir när någon kunnig person påpekar att Herman Lindqvist inte alltid har rätt om allting i sina böcker — han skriver trevligt och är underhållande och det är tydligen viktigare än stringens. Och tänk så glada alla blev när förre statsministern sa att han skulle läsa Camilla Läckberg på semestern. Och tänk att var och en ska ha sin egen sanning! Herreminjemine vad jag är trött på “men det är min sanning” när folk talar om saker de inte begriper.

  Förlåt, här är jag och rantar i svengelsk bemärkelse, missinassen …

 6. Örjan

  Korta kommentarer
  – Alkohol ja vi känner varandra
  – Facebook – vi träffas ofta
  – Gympdojor. Noll kunskap av redovisa
  – Cellgifter. Dito. Noll kunskaper att redovisa
  – Amerikansk fotboll. Spektabulärt!

 7. Båthuspernilla

  Apropå explosionsmotorn/förbränningsmotorn …

  Det finns en del som hävdar att utsläpps frågan hade varit uppe till diskussion mycket tidigare i bilens historia om avgaserna släppts ut fram på bilarna. Jag är benägen att hålla med.

 8. Medhåll, Örjan. Dock har jag upplevt cellgifter. Det är lite som en lunginflammation; Man blir kraft- och orkeslös utan att sinnet för den skull försvagas.

  Vad gäller football, så anser jag att kampanjen mot Washington Redskins’ namn –mitt lag– är vettlös och PK-hysterisk. Namnet är inarbetat och är en ikon sedan decennier. I dag har vi läst om kommunalrådet som inte skyr att använda n-ordet om godsaken i fråga. Det är lite likt, där.

 9. JennyD

  Min gissning är att skilda herr- och damtoaletter kommer att kännas rätt mossigt om 50 år.

 10. Uttrycket PK kommer bli hånat i framtiden. Så fort någon påpekade att något var fel, förnedrande eller bara korkat så slingrade man sig undan ett nödvändigt förändringsarbete genom att fnysa PK.

  Tanken att datorer är nödvändiga för barns utveckling och kunskapsinhämtning.
  Att det är bättre att svajpa på en padda än att öva handens motorik genom att använda kritor, penslar, papper och pennor. Det cirkelformade argumentet att vi använder datorer, därför behöver barn från spädbarnsålder lära sig använda datorer.
  Njäe, de behöver lära sig att LÄRA SIG. Då kan datorer vara bra.
  Men barn lär sig bäst genom lek, det är därför de leker.
  Också ett cirkulärt argument, men ett som bevisats genom årmiljonerna. Barn behöver inte lära sig leka, de bara gör det. Barn som inte leker har varit med om fasansfulla saker och behöver hjälp.

  Att man bara lär sig saker genom ett sinne, synen. Man ser nåt på en dator och lär sig.
  Njäe, den unge som klättrat i träd och skalat runt på stenar lär sig med hela kroppen vad som är upp och ner och får sen lättare att lära sig skilja på p och b.

  Att allt man gör behöver kommersialiseras och expertiseras innan man kan göra det.
  Man kan inte bara sätta på sig ett par dojor och knata runt i terrängen, man måste ha specialutrustning och särskilda skor med maskförberedda sulor för att traversera en oklippt gräsmatta.
  Att man behöver en dator runt armen som kan tala om för en vad man har gjort så man slipper tänka efter själv, typ ‘jag gick uppför en backe, det var jobbigt’.

  Dokusåpor!
  Hur fan kunde folk sitta och titta på andra som gjorde fullkomligt vanliga saker, lagade mat, uppfostrade barn, hade sex, åkte på semester, tittade på teve och anse att det var viktigt, trevligt, spännande och fantastiskt. Vara barnbarn och barnbarnsbarn kommer häpna över detta, allt medan de lagar mat, uppfostrar sina barn, har sex och åker på semester.

  Vårt ätande kommer man förundras över.
  Att det alltid, dygnet runt, året om, var som helst fanns mat av tvivelaktig-ibland god-kvalitet att inmundiga. Och att vi tryckte i oss det utan tanke på om vi var hungriga. Bara för att vi trodde det var gott.
  Att vi tyckte mat som förstördes av tidens tand var mer suspekt än mat som höll i evighet. Att vi utan att blinka tyckte att färdigköpta, förskivade tårtbottnar som kunde ligga i rumstemeperatur i två år utan att mögla, var lämpliga att förtära.

  Med mera.

 11. Pengar? Undrar hur fortsättningen på pengarnas ut- eller avveckling ser ut.

  Och så ett tillägg till förriga båset om Gillos textkleptomani. Det var inte Blå stjärnan jag tänkte på (men den faller ju in i samma mönster) utan Brobyggarna. I John Henry Pattersons Man Eaters of Tsavo kan man läsa om bygget av järnvägen i Kenya i början av 1900-talet. Lejonen i Tsavo upptäcker att järnvägsarbetare är både lättfångade och goda. Pattersons var ansvarig ingenjör (med broar som specialitet om jag minns rätt). Hans skildring av vad lejonen ställde till med och hur man löste det är mycket läsvärd. Den återkommer i en ordrikare version i Gillos Brobyggarna och sträcker sig över två kapitel, men nu är det en av bröderna Lauritzen som är ingenjören och hela episoden är flyttad från Kenya till Tanzania. Så långt kunde man eventuellt accepterat ”intertextualiteten” (även om det känns rätt förvirrande: VA, hände precis samma sak i Tanzania också?), om bara Gillo hade uppgett källan. Det gör han inte.

 12. Ninja Rosseau: du kan leda en ny back to nature-rörelse!

  Karin: ahaaaa. Det där kopierandet är verkligen underligt. Som redaktör måste man ju sitta med hans böcker och urkundsgoogla sig blå för att undvika skandaler.

  JennyD: Just det, redan nu kan vi dela toaletter med stänkande herrar.

 13. Bort med second amendment och religioner så blir det genast lite lugnare.

 14. Godmorgon! Helt normalt? Nja …

 15. Fnissar hysteriskt åt Niklas länk.

 16. Tänker på att när Gillo tävlade i På Spåret, vilket han gjort två gånger, så åkte han väl båda gångerna ut efter två omgångar. Man kan då tänka att när det gäller så finns det inte så mycket att luta sig mot.
  Man ska inte djuploda på grunt vatten. Ungefär.

 17. Tack Niklas, en perfekt “bli-på-gott-humör” gif!!

 18. Tack, Niklas! Där fick magmusklerna sig ett litet motionspass.

  Undrar förresten vad man skrattar åt om femtio år. Humor är så starkt kulturellt bunden att den ständigt förändras över tid. Utom vissa typer av fysisk humor, kanske. Det kommer förmodligen alltid att vara lite skrattretande när någon tappar något eller drattar* omkull på ett extra roligt sätt, så länge denna någon inte gör sig illa.

  * Omstavningsmarodören rättade “drattar” till “drakar” det var ovanligt förvånande.

 19. Dina

  Jag vill leva i Ninja-land!
  Och kan till dokusåpor lägga alla dessa tv-shower med eller utan matlagning, sång, bo med främlingar etc.

 20. och

  Krig, lika dumt i alla tidsåldrar. Undrar hur det ens uppstod? Föddes några dårfinkar med sociopat-mutationer, eller?

  Dagens fånighet som jag hoppas liksom tonar bort är förstås promenerande telefonörer.

  Hörni, kan ni inte gå in på min blogg och berätta vad ni sover i? Jag är nyfiken! Och “säng” är inte svaret!

 21. Och: Jag har lämnat pyjamasutredning på din blogg, men kommentaren kräver moderering från din sida!

 22. Jag med! Har skribblat några ord om nattkläder (eller o-) hos och, alltså.

 23. Jag har gjort ännu ett tappert försök att kommentera hos och, men får som vanligt beskedet att jag inte är behörig att kommentera. Undrar hur man kvalificerar sig för detta och lämnar undertiden min kommentar här. Alltså, och:

  Allvarliga saker det där med nattpajtor! Och viktigt för bruttonationalprodukten, handelsbalansen, mm. Man måste tänka sig för, helt enkelt. Särskilt i EU-sammanhang.
  http://www.karinenglund.com/2011/11/vad-ar-en-padda-och-en-nattskjorta/

 24. Så, nu har jag skrivit pyjamas hos och. Och här kommer ytterligare ett tips på en bra deckarförfattare: Jussi Adler-Olsen. (Men jag är med i en läsutmaning och måste fokusera på andra böcker ett tag.)

 25. Nämen hu, Örjan: ”Orsaken till rökdiset är de skogsbränder som rasar i Indonesien. Många bränder startas av markägare som vill röja skog för att utvidga sin odlingsmark.”

 26. Japp, och det man vill odla på regnskogsmarken är bland annat oljepalmer, vars olja vi sen använder i allt från tvål, till mat, till smörjoljor, till vad fan man kan hitta på.
  Står det veg.fett i en innehållsdeklaration är det i stort sett alltid palmolja. Palmyl-stearat är en annan beteckning, ofta använd i hygienartiklar.
  Förutom att oljan i sig inte är så nyttig, härdas den ofta för att bli en konsistensgivare och inte härskna.
  Numera avstår jag alla palmoljeinnehållande produkter jag kan, eftersom den regnskog som bränns ner till stor del är orangutangernas hemvist, och de hinner inte undan bränderna, utan dör eller brännskadas svårt.

  Bra artikel:
  http://news.bbc.co.uk/panorama/hi/front_page/newsid_8523000/8523999.stm

 27. Beträffande Lottens recension av färdigkokta ägg på ICA, som hon lade ut på Fejjan i afton: Jag har inte sett dessa, men väl färdigkokt potatis på burk och stekta pannkakor (faktiskt!). Låt mig i stället berätta hur jag kokar mina ägg, de som går till pålägg eller bara att mumsa på i natten:

  Lägg ett halvdussin eller så i en kastrull, i kallt vatten som täcker minst två centimeter.

  Koka upp och lägg först då i salt som ska göra skalen mer lättlossnade. Annars blir eventuella rostfria kärl missfärgade. Det är viktigt att det kokar upp, annars koagulerar inte vitan.

  Ställ det hela på mycket låg värme i kanske en kvart. Detta är beroende på den spis man har och något man får känna sig fram till. Det handlar faktiskt om minuter om man är mån om gulans konsistens.

  Spola äggen i kallt vatten ett par minuter. För länge gör delar av vitan gröna, vilket inte är så trevligt, men ofarligt.

  För övrigt kan helgens F1-lopp i Singapore ställas in om PSI håller sig lika högt som hittills:
  http://www.aftonbladet.se/sportbladet/motor/formel1/article21418494.ab

 28. Örjan

  Skulle inte förvåna mig om odlingsmarken är avsedd för plantering av oljepalmer.http://tinyurl.com/p6x56u9

 29. Det är med största säkerhet för oljepalmsplantering, Örjan.
  Dessutom frigr oljepalmsodling metangas från torvmarker som då bidrar ytterligare till växthuseffekten.
  Så sorgligt så det inte är sant.

 30. Är det klarlagt att bränderna är beroende på giriga skogspatroner och inte vanlig “hederlig” torka? Det verkar som om sällskapet spekulerar.

 31. Örjan

  LarsW: Googlade på “Sumatra fires 2015”.
  Första artikeln: http://tinyurl.com/paghtzu
  Utdag:
  “The forest fires are set partly to clear land for palm oil plantations. Innovative efforts are going into tracking down the culprits, who in the past were able to get away with burning forest land for plantations because of the difficulty of figuring exactly what was going on in locations that are far from Jakarta.”

 32. Ja ,det är klartlagt sen flera år att bränderna beror på skogskövling, du vet det finns andra som kan saker också …

 33. Det där har pågått länge. Det måste ha varit minst 20 år sedan som jag blev fast i Jakarta på grund av brandrök. Det hade nog gått att lyfta med ett plan, men problemet var att det jag skulle åka med inte kunde landa. Och mitt i röran försvann biljetten. Så det blev extra vistelse tills det retts ut. En vistelse som påminde om en varm och förlängd Valborgsafton och gav insikter i vardagslivet. Det bestående minnet är att man inte ska tro att det finns speglar hos frisörer.

 34. Så sorgligt med bränderna. Jag har en äggfråga, jag som inte ens äter ägg. Blir inte äggulan grön när ägget kokat för länge? OM jag kokar ägg, vilket är sällan, använder jag en ägg-attrapp, som skiftar färg med tid och temp, men sedan spolar jag i kallvatten läääänge – för att skalen ska lossa lätt.

 35. och, publicerar du inte kommentarer i din blogg? Det är ju liksom halva nöjet, att interagera med övriga läsare.

 36. och

  Men det var det jäkligaste! Ni kommer inte in på min blogg? Jag trodde folk bara hade tröttnat på att kommentera – visst vill jag ha kommentarer, annars är det inte lika kul!

  Nu går jag dit och ser om jag kan hitta Pysse. Jag måste numera godkänna kommentarer, utan att ha bett om det.

 37. och

  Nu har jag kollat. Fem nattdräktkommentarer! Hurra!
  Tydligen ska man bara byta namn om bloggen trilskas.

 38. Tomas (ex BiB)

  Har just anlant i Hai Kou pa Hainan Island. Avresan fran Singapore i morse gjordes i roken fran Sumatra, och det tog atminstone 20 minuter att na “rokfri” flyghojd – och man kunde kanna dofterna av branderna inne i kabinen.

  SG har ratt – svedjebruket i stor skala har pagatt i atminstone 20 ar, inte bara pa Sumatra utan aven pa Borneo (med “ratt” vindriktning drabbas Singapore och Malaysia aven av dessa brander}.
  Lokalt rader olika uppfattning om huruvida den storsta orsaken ar traditionellt svedjebruk fran smaodlare eller om det ar de stora palmoljekonglomeratens fel, men med hansyn till att vi inte hade sa stora problem med brandroken nar jag bodde i Singapore i slutet av 80-talet / borjan pa 90-talet, tror jag att palmoljeindustrin far ta storsta ansvaret.

  Det forekommer naturligvis en massa “finger pointing” i sammanhanget – intressant att notera att Indonesien pekar pa att manga av plantagerna ags av foretag i Singapore och Malaysia.

  Situationen ar naturligvis katastrofal pa Sumatra, just nu speciellt i sodra delarna, t.ex Riau- och Jambiprovinserna, Pollution Index for t.ex Jambi var haromdagen over 900 pa en skala dar 300 anses “hazardous”. Situationen skapar naturligtvia kaos – vi har gasturbiner sdar som skadas pga luftfiltren inte ar dimensionerade for sa sma partiklar, flygtrafiken drabbas och olycksriskerna okar – en av mina affarskontakter dog i en flygolycka under slutet av 90-talet i Medan pga av brandrok.

  Branderna sker naturligtvis under torrperioden – dels for att marken ska beredas innan monsunregnen, dels for att det inte brinner speciellt bra under regnperioden. Eftersom regn ar den enda effektiva brandbekampningen kan det ta manga veckor innan regnen kommer – och nar de kommer anvands “cloud seeding” i forsok att styra var regnen faller och att oka nederborden.

  Alltsa, ett bra tillfalle for mig att inte vara i Singapore just nu – och ser fram emot att par veckor med ren luft pa bondvischan utanfor Eskilstuna

 39. Örjan

  Tack Tomas!

 40. Zozzo

  Tackar! Man lär sig nåt nytt varje dag, i synnerhet om man följer den här bloggen och dess kommentatorsbås.
  Lyckades få iväg nattpajtekommentar på Ochs blogg. Unikt, eftersom de enda kommentarer jag lämnar är de jag nån gång skriver i detta bås. Hade dock svårt i flera omgångar med captchakoden, måste nog gå till optikern. Eller använda en “riktig” dator istf en padda? Jag förstår att det är meningen att koderna ska bara lite svårtydda. Men fullständigt omöjliga?

 41. Dina

  Salt i äggvatten är till för att om det skulle vara så att ett ägg har en spricka i skalet, så skall vitan inte rinna ut innan den koagulerat och då bli alldeles skummig och läbbig. Det har någon kemisk eller fysisk förklaring.
  Svårskalat kan det bli även om man lägger i kallt vatten eftersom det tydligen också har med äggets färskhet att göra. Ju färskare desto svårare att skala.

 42. Att lägga ner äggen i kallt vatten före uppkokning är fel, menar du? Min erfarenhet är att man ska spola de kokta rätt ordentligt i kallt vatten ett par minuter för att slippa grönska på gulan, som då ändå förblir “mjäll”. Spolar man länge och lite kommer grönskan som ett brev på posten.

  Vidare har jag lärt mig av erfarenhet att man inte bör koka upp ägg från olika kartonger i samma omgång, (gissningsvis beroende på hållbarheten). De blir helt olika.

 43. Hej, jag tror inte att något är fel, jag vet inte – därför frågar jag. Jag spolar också äggen efter kokning, men för att skalen ska lossna fint. Det gröna trodde jag uppkom av för lång koktid – men jag kan ha fel! (nu ska jag googla detta)

 44. och

  Ännu fler kommentarer… tack, tack!

  Ledsen för den hopplösa captchan.

 45. Jag tror att det gröna kan ha mer än en förklaring. Har inte Lotten annars tillgång till en massa kemister som kan reda ut begreppen?

  Annars kan man spekulera i att Sakta Spolning inte avbryter den ständigt pågående koaguleringsprocessen över en viss temperatur, varpå grönskan sprider sig.

 46. Dina

  Jodå, man börjar med kallt vatten.

 47. Dina

  Grönskan har jag för mig har med oxidation att göra men vet inte säkert.

  Spola kallt vatten efter kokning skall göra att det går lättare att skala men det fungerar inte alltid (pga färskheten).

 48. och, hur gör man? Jag får detta meddelansde varje gång jag förslker kommentera hos dig: Your comment could not be sent cause of the following reason: Unauthorised name for this comment

 49. Kan det möjligen, och, bero på att min stavning ibland är lika ruskig som Nalle Puhs?

 50. Jag har nyss i Ochs kommentatorsbås lärt mig att man om man fryser i armen som håller i boken kan ikläda sig långa aftonhandskar.

  DET tyckte jag var jätteroligt.

  Tyvärr sover alla kemisterna, men jag återkommer med ägg-grönskans lösning om jag finner någon av dem (kemisterna) tillförlitlig.

 51. Kemister trodde jag var på alerten dygnet runt. Vem vet vilka Ägg som hör av sig när?

 52. Nu har jag ett svar på rubrikfrågan också! Vårt sätt att värna om integriteten kommer vi fnissa åt i framtiden. Rädslan att någon ska få veta för mycket om oss. Ja, det tror jag kommer förändras.

 53. Stryk det där sista. Det tar för lång tid att förklara. Men lustigt var det för decennier sedan.

 54. Ja! Örjans länk har nog svar på tal:

  “Om ett ägg är överkokt uppstår ibland en grönaktig ring runt äggulan. Detta är ett resultat av järn- och svavelämnen i ägget och kan även uppstå när kokvattnet innehåller mycket järn. Den gröna ringen påverkar varken smak eller näring.”

 55. Å kemisterna ba: ZZZZZZZZZ …

 56. Dina och Örjan löste gemensamt problemet, järn, svavel och syre ger förstås oxidation.
  Men som alltid uppstår då en ny frågeställning. Varför blir det grönt och inte rostfärgat? Svavlet förstås, men vilka föreningar är det som uppstår?

 57. I en text från skogsindustrin kan man finna svaret!
  Svavelföreningar som finns naturligt i ägget oxideras med järnet som katalysator! Därför blir det inte rött, det är inte järnet som oxideras.
  Finns det inte tillräckligt med syre bildas svavelväte, sumpgas, som är det som gör att ruttna ägg luktar just ruttna ägg.
  Ja, eller att doften från svavelväte liknas vid ruttna ägg.

  Den här järn-svaveloxidationen är det som gör att det bildas svavelsyra i gamla skeppsvrak när man tar upp dem från den syrefattiga eller syrefria miljön på havsbotten.

  Kors i krösamoset, säger jag bara.

 58. Brid

  Gomorron båset. Jag har sovit nästan tolv timmar på grund av hemsk trötthet utan andra symptom. Är det nåt som går?
  Om kokta ägg tycker jag inte så mycket, men jag har upptäckt att jag fördrar dem betydligt bättre kalla än varma.

 59. Morrn, Brid! (Jag har sovit prick hälften så mycket som du inatt, vilket förstås ger vid handen att jag just nu är dubbelt så trött.)

 60. Zozzo

  Om ägg: små hönor ska inte lägga stora ägg för då blir dom slarviga i ändan.
  Hört Östen Warnerbring säga på sin mjukskånska. Kan vara skrivet i tv-manus av t.ex Åke Cato. Eller en Piraten-sanning. Eller nån annan källa. Hur som, jag gillar uttrycket. Apropå ägg då.

 61. Örjan

  Zozzo:
  “Lutterlögnt petade honom med knogen mellan revbenen och sade: Små hönor skall inte lägga stora ägg för då blir de slarviga i ändan.”
  Historier från Färs 1940
  Källa: http://runeberg.org/authors/piraten.html

 62. Åh, tack för det exakta citatet, Örjan! Piraten-sanningar gillar vi!

 63. Kommer ni ihåg det alldeles runda ägget som uppmärksammades i våras?

  (Det finns givetvis fler sfäriska ägg därute — någon kallade just det där ägget “one in a million”, och med tanke på hur många ägg som läggs här i världen blir det ju ett och annat. Bara i Sverige finns enligt uppgift 7,1 miljoner värphöns!)

 64. Det är fint med en egen hårsprejsfabrik.

 65. Örjan

  Intressant med med gröna randen i hårdkokt ägg. Kan alltså uppstå vid överkokning av äggen med skal.
  Men man kan tydligen långkoka ägg utan att grön rand uppstår, om man gör det i två steg, med mellanliggande skalning.
  Gjorde, för många år sedan, thailändsk fläskläggsgryta som innehöll långkokta ägg.
  Tricket var att först koka äggen (till skalningsbar konsistens). Skala och sedan lägga ned i koklagen. Klart hårdkokta vid serveringen, med beigefärgad äggvita, och utan grön rand på gulan!

  Förklaring?
  Skalen som innehåller järn, eller
  skalen som innestänger äggets svavel och järn vid “helkokning”?

  Undrar om LFW har förklaring till denna matmolekylfråga?

 66. Skalet innehåller inte järn utan kalcium, utan jag tror att det är så skalet gör syrenivån lite lägre. Eftersom det krävs att ägget kokar längre än till hårdkokt för att det ska bli grönt runt gulan, så är det syrehalten som avgör takten, och den torde vara lägre med skalet på än utan skalet.

 67. och

  Karin – jag vet inte varför de gör så där! Jag har mailat med bloggfolket tidigare om detta, och de har inga svar.

  Byta namn tycks vara det enda som funkar.

 68. Örjan

  Tack Ninja.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.