Hoppa till innehåll

Dag: 23 september 2015

Framtida kvinnoyrken, uttänkta 1902

Det fanns en tid när kvinnor varken kunde rösta, jobba som normalt folk eller gå på stan utan korsett. Någon hade exlibris, en annan köpte vårhatt och åter andra bodde på stampat jordgolv och åt mest potatis. Eller så gjorde man något annat, precis som att världens befolkning idag lever olika liv.

ex_librisbergeret

Den som ägde exlibriset ovan var den franske vykortsgiganten Albert Bergeret (1859–1932), som 1902 funderade på det här med det täcka könet och hittade på något så vansinnigt tokigt och fantastiskt som ”kvinnor i mansyrken”. Han tryckte upp några guldkorn, som jag tycker är vansinnigt vackra. (Jag har dock inte riktigt förstått om de är vykort, byteskort eller samlarkort.)

journalist
En kvinnlig journalist med Tintin-feeling.
general
Kvinnlig general, naturligtvis både bararmad och urringad.
politiker
Kvinnlig politiker – med vin?
doktor
Kvinnlig läkare i hög hatt.
soldatifranskaarmen
Kvinnlig soldat med pösbrallor.
brandman
Kvinnlig brandman med bara armar och medalj.
konstnarpipa
Kvinnlig konstnär med pipa.

Men … var är grabbarna?

langtskagg
Här! En gubbe med tre meter långt skägg!

Här kan ni botanisera bland fler kort – det är faktiskt som en liten tidsresa till 1902, när vi svenskar demonstrerade för rösträtt, grunden för det svenska skattesystemet lades och man i södra Sverige anordnade välgörenhetsinsamlingar som skickades norrut för att lindra effekten av missväxten där. (Säga vad man vill om dagens samhälle; vi slipper numera svälta för att skörden slog fel.)

Share
48 kommentarer