Hoppa till innehåll

Även små kök har grytlock

Det är så mycket man måste tänka på. Skavsår, internetaccess, rabattkuponger och gardinstänger. Men vi glömmer ju bort de små locken! Och de stora! Locken måste har droppstoppskant och inte knoppskruvar som kan rosta på insidan samt ett greppvänligt handtag som inte leder värme, men detta tänker man sällan på vid inköpen – och sällan får man då prova värmeledningsförmågan.

Igår i kommentatorsbåset undrade Ökenråttan lite försiktigt:

– Hur förvarar ni era kastrull- och stekpannelock?

Jag tog mig åt hjärtat, där det dåliga samvetet för världens barn och flyktingläger sitter, och tänkte:

– Ack! Locken! Någon måste ta hand om och ordna upp locken! Jag tillsätter härmed en lockutredningskommitté.

I vårt kök är det nämligen så att locken har hamnat på undantag. De ligger huller om buller utspridda på tre ställen – bl.a. i hörnskåpet – bara för att de inte ska känna sig så ensamma utan sina kompisar.

allalocken
Bergmans lockmisär.

PK och Pysseliten har ordning på nästan allt, har vi förstått. Så även locken i köket, vilket jag nu vet eftersom de på uppmaning skickade in bildbevis:

pkpysselock
En grytlåda. Himla tur att vi inte har en sådan – på all den där tomma ytan hade jag säkerligen placerat galoscher eller plåster.

Man kan ju vara fiffig och sätta upp locken på insidan av en skåpsdörr med hjälp av en lockhållare också. Men när jag hade det en gång i ungdomen, föll locken ur varje gång jag med emfas öppnade skåpen. Så här kan man också göra med dessa hållare:

pyssepk2
Pysseliten och PK:s lektyrtoalett.

Ordning och reda är det punktvis hemma hos Skogsgurra och Hyttfogden, som har en jähättemegaenorm spiskåpa med fris:

fris_skogsg_hyttf
Lägg gärna märke till Trabanten.

LarsW skickade en synnerligen intressant bild på sitt favoritlock (?) – ett konstverk som han kallar …

UFO_larsw
… ”UFO i köket”.

Att bilden är intressant beror på att vi i familjen Stenson (när jag var liten) gjorde den magiska köttfärssåsen som är godare än alla andra köttfärssåser i en traktörpanna med ett handtag som hela tiden lossnade – och som hade ett rött lock. Lillasyster Orangeluvan gav mig på julafton för ett par år sedan en exakt kopia av detta lock, vilket beror på att vi är ena blödiga suckers for allt som är som det var när vi var små. Och hur ser detta lock ut?

mittstoralock
Som rött UFO?

Hur som helst är locktrubblet i världen stort och stökigt – och jag måste faktiskt ta mig i kragen och göra något åt saken på min lilla nivå. Men vad?

Uppdatering!
Jag har varit på vift (rapport kommer) medan ytterligare två lockrop inkom i mejlen.

hyttfogdenslockh
En fullständigt förtjusande, gröntintad 40-talslockhållare ur Hyttfogdens och Skogsgurras sekrutthussamlingar!
lockhallare
Men Skogsgurras syster Karin har också ett bidrag! (Det var så här jag hade mina lock när de for all världens väg och rullade omkring som mynt ur en uppånervänd börs.)

Men frågan kvarstår faktiskt: jag kan inte sätta upp lockhållare på vägg och skåp, för det finns varken väggar eller skåp kvar att sätta upp saker på eftersom köket är så belamrat med foton, kokböcker, Tardis och piano. Kan man kanske be om ett uppblåsbart lock som passar till alla storlekar?

Share
Publicerat iBloggen

87 kommentarer

 1. Har jag ett favoritlock, så är det det. Det [tre i rad!] har nämligen varit med sen jag var liten på 60-talet. Vart femte år eller så skruvar jag isär det och ger det en duvning med stålull.

  Jag funderar också på att arrangera en seriös UFO-bild med det och lägga ut på diverse forum för att Foliehattarna, de stackars belackade, ska få sitt.

 2. Lock!

  Jag har som sagt ett stort skåp — det är noga taget ett underskåp med extrabred dörr, moterat vid ett hörn så att skåpets innandöme går in bredvid grannskåpet (som sitter i 90 graders vinkel mot grytskåpet, alltså … sånt här är verkligen lättare att rita och berätta om, än att beskriva kort i ord), och inuti vilket det finns en halvmånformad gallerhylla som går att svänga ut. Eh. Massor med plats, i alla fall, och där har vi alla vanliga kastruller, grytor, ugnsformar, bakformar, stekpannor, saftsil, köksassistent (som används så sällan att den står längst in längst ner och man måste ta ut saker och krypa in i skåpet för att få tag i den …). Alla kastrullerna står med sina respektive lock på sig. (Mindre kastruller kan ju stå ovanpå lockförsedda större kastruller, och gör det.)

  Nå, det finns gränser även för detta skåps kapacitet, så de två jähättestora syltgrytorna och stora stekgrytan bor i skafferiet.

  Nu har jag nog inget mer att säga om mina kastruller …

 3. PK

  1. Ett sånt rött lock är jag oxå uppväxt med.
  2. När alla grytor och lock är rena så får man inte plats med några galoscher i lådan. På bilden saknas den stora 10l- grytan och 5l-grytan samt deras lock.

 4. Ni ser, han har koll på sina kastruller, Karlsloken. Jag vet inte ens vilken färg vår dammsugare har …
  Inga UFO-lock i mitt barndomshem, men vi åt en emlans massa lergrytemat. (Hihi, ett svårläst ord!)

 5. PK

  Ja jävlar i berget, vi har nog inte lagat mat i lergryta på säkert 20 år. Har vi kvar våran?

 6. Japp, den står under trappan bland alla skrymmande kökspinaler, din jästunna och femtielva picknickkorgar och kylväskor.
  Jag fortsätter:
  Sovsäckar, ryggsäckar och tält ligger i träsoffan, lakarn, vinterkläder och isydda tyger ligger i garderoben i det aldrig iordningsställda gästrummet och i förrådet har vi överblivna kläder och leksaker och en TARDIS. Skor … är familjens (mest mina) sorgebarn, dom bor överallt och ingenstans. Finns bra skoförvatingstips? (Kan inte som Lotten hänga dojorna under trappan, det är allt för lågt i tak där.)

 7. Och apropå Globen, där Robban lirade, så ligger den ju nära Tele2-arenan, dit jag ska nu.

  För att …
  .
  .
  … spänningen är olidlig …
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  … gå på konsert.

 8. Hej och hå, här går det undan, ser jag. Jag som kände mig lite rask och expedit när jag fotade och skickade grytlockshållararrangemanget i vårt skafferi för en stund sedan. Det som ÖR undrade över i förriga båset. Och det som är precis samma som Pysse och PK har sin dasslektyr i. Och slutligen det som inte alls har uppochnervända V:n som hållare, utan mer någon slags bygel eller ett brett kantigt uppochnervänt U. I alla fall funkar det, men det skulle det nog inte göra om det satt på något som snurrar eller rör sig. En stadig mur går däremot bra.

 9. Vi var på Robbans comebackkonsert på Globen! Den som han tvingades köra dubbla föreställningar samma kväll. Måste ha varit sent åttiotal eller tidigt nittiotal. Öronbedövande jubel – slog LOCK för öronen!

 10. Jag var faktiskt på invigningsmatsen av Globen 1989: Sverige-Västtyskland i hockey-VM, bjuden av Radiosporten. Den var så urbota ointressant att jag –som enda, vad jag kunde se– lämnade i första periodvilan. Minns att alla funktionärer tittade på matsen och att ingen märkte att jag avvek.

  I dag hade mitt handbagage genomsökts och funktionärerna hade definivt inte kollat enbart matsen. Hoppas jag.

 11. Jag fick ungarna att åka till torget och köpa jordgubbar för 150:- och nu har dom rensat och kokat marmelad för hela vintern. Burkarna står nu och svalnar upp-och-ner för att det ska bildas undertryck och locken sitta ordentligt tätt. Ingen möglig sylt!

 12. Det blir dyrt om vi ska åka till er för att shoppa, men om soppan är billig hos er (jag har minsann sett på löpet att det finns billig bensin någonstans i Sverige) kanske det kan gå ihop sig.
  Å andra sidan är ju marmeladburkarna säkert dyrare här ändå, så vinsten är redan hemma.

 13. Agneta uti Lund

  Något som ohusliga jag tidigare ägnat mig åt genom somrarna på landet, så är det bärplockning i såväl skog och mark som i trädgård, samt saftning och syltning. Förutom sterilisering av burkar och lock ingick bensoesyra i det som skulle konserveras, samt på sylt och gelé ett lager parafin. Även saftflaskornas kapsyler doppades i smält parafin. Kanske hade det räckt med att ställa allt upp-och-ner!

 14. Ökenråttan

  Tack, AuL, för Robban! En av våra bilresefavoriter, tillsammans med Ivan Boring, Kim Larsen och Djurens brevlåda. Those were the days …

 15. Ökenråttan

  Pysse och PK. VÅRA LÅDOR LIKNAR ERA. MEN HUR FÅR NI LOCKEN ATT NONCHALANT LUTA SEJ MOT LÅDKANTEN. VÅRA LIGGER HULlR OM BULLER – ständigt dessa påflugna versaler – och det är denna lilla men dagliga olägenhet som gjorde att jag kastade upp min förfrågan. (Lille M tycker inte att detta är nåt problem, men det bryr jag mej inte om för han tycker aldrig att nånting är nåt problem.)

 16. ÖR, i botten har vi lagt en klibbig plast som man köper på rulle på ikea, den gör så att locken inte hasar när dom står på kanten. Plus att det bukar vara mer kastrullen i lådan som håller lockan på plats. Bara kastrullen som står överst i traven får ha sitt lock på.
  Idag har jag lagat mat! (Det händer så sällan att det faktiskt är värt att notera. Det blev fläskpannkaka och jag upptäckte att på svålen sitten borsten kvar – bläääää! )

 17. Pysse, jag kanske missuppfattade dig. Du köpte troligen mer än en liter olpuppar?

  Hyttis kom just med en lockhållare som hon hittat i en vrå. Jag skickar bild till Lotten för benägen publicering.

  Lockhållarproblemet har nog varit ett större problem än vi kan föreställa oss. Den här hållaren är subtilt dekorerad med pastellgröna klor.

 18. Aha! Ja, men jag betalade i alla fall mer än 10:-/liter! Här vill dom ha 15:- och om jag inte missminner mej alldeles är det exakt samma literpris som 1995 när jag köpte 15 liter jordgubbar att koka sylt på när jag egentligen skulle samla mig inför tvillingförlossningen. Det marmeladkoket glömmer jag aldrig – och inte min svärfar heller …

 19. Ökenråttan

  Klibbig plast på IKEA, klibbig plast … Ah, kan detta vara lösningen?

  Hej på dej du, Ö-Helena. Ditt förslag är ju alldeles charmant, inte minst när man vill ge sej ut på resa med sina kära kastrulllock.

 20. Ökenråttan

  Pysse: På min skärm sitter den rakt, men det är väl det enda som sitter som det ska, sa hon ilsket! När jag till exempel hade öppnat Agnetas länk till Robban och sen stängde den, då försvann hela Safari! Mountain Lion slog till.

 21. Vad nu enigma har med den här tråden att göra? Då kan jag med gott samvete spisa Wayward Pines i stället för han med den ovädrade kavajen, vars namn jag inte längre vet.

 22. LL99

  Datumet LarsW, datumet! Det är ju den 9:e juli idag,
  dvs. årsdagen av knäckandet av Enigmakoden.

 23. Agneta uti Lund

  Böckerna om Pip-Larssons, »Kastrullresan« och »Nu seglar Pip-Larssons« tillhörde tillsammans med Nalle Lufs-böckerna mina bokfavoriter innan mer spännanande litteratur tog överhanden.

 24. Många somrar på båtsemester hade vi högläsning av Pip-Larssons.
  Vad jag kan minnas skreks och gapades det inte i böckerna som det gjordes i tevefilmen. Som således var en stor besvikelse. Så får man inte misshandla fantastisk litteratur.
  (Tänkte även skriva hur besviken jag blev efter R.Brobergs Globen-konsert våren -94, men avstår eftersom båset verkar uppskatta honom).

  Ivan Boring och Djurens brevlåda är stora favoriter, den senare var kult när jag gick på gymnasiet, klassen sjöng ofta ’Vi-i-i-i är en koloni-i-i-i i korridorerna.

  Att båset meandrar tillhör väl dess ovedersägliga charm?
  Enigmakodens knäckande finner jag personligen bra mycket intressantare än säg … random reseskildringar.

 25. Agneta uti Lund

  Jag känner varken till Boring eller Djurens brevlåda. När var de aktuella?

 26. OT. Nu har jag förstått varför de inhandlade musfällorna jag klagad på härom båset inte fungerade. De var helt enkelt för små.

 27. Örjan

  Ninja: Båset meandrar? Har varit ganska rak flodfåra senaste månaderna, eller hur
  Vadan denna förändring?

 28. AuL, Djurens Brevlåda, av och med James Holljngworth och Karin Ljungman kom i mitten på sjuttiotalt. Ivan Boring dök upp i radion sena kvällar på 80-talet i programmen Metropol och Rockdepartementet. Kan rekommenderas.
  http://www.radiogodis.se/ivan_boring.htm

  Örjan, båset började med att kommnetera kastrullocken, för att sen övergå till Robert Broberg, till billyssnade, till jordgubbsmarmeladkok, till enigmamaskinen. Det är väl tämligen vinglande? Eller meandrande.

 29. Niklas, är det inte vanliga husmöss utan — huuu då — deras betydligt större släktingar? (Nå, inte bara råttor utan även mången sork är större än husmöss … och nu menar jag förstås inte sork som det lär betyda i gotländskt folkmål utan de besvansade lurviga typerna som kilar omkring i naturen.)

 30. Annika, ja. Minst en som nu ”ceased to be” med hjälp av kraftigare doningar. En traditionell fingermarodör laddad med jordnötssmör.

 31. Men sorkar har ju nästan inga svansar alls! Inte jämfört med möss och inte jämfört med råttor. En liten lagom pälsklädd sak hänger därbak, och man får titta noga.

 32. LL99

  Örjan, meandrande är ju själva meningen
  med livet båset.

  Gällande just meandrar så såg något program på
  tv där de nämnde att det fanns en formel/siffra/nummer
  som hade något med universum att göra. Det numret
  kunde sedan appliceras på alla jordens floders
  meandrar då deras meanderbågar hade samma
  böjning som detta nummer.

 33. LL99

  Örjan, meandrande är ju själva meningen
  med livet båset.

  Gällande just meandrar så såg något program på
  tv där de nämnde att det fanns en formel/siffra/nummer
  som hade något med universum att göra. Det numret
  kunde sedan appliceras på alla jordens floders
  meandrar då deras meanderbågar hade samma
  böjning som detta nummer.

 34. LL99

  Örjan, meandrande är ju själva meningen
  med livet båset.

  Gällande just meandrar så såg något program på
  tv där de nämnde att det fanns en formel/siffra/nummer
  som hade något med universum att göra. Det numret
  kunde sedan appliceras på alla jordens floders
  meandrar då deras meanderbågar hade samma
  böjning som detta nummer.

 35. Visserligen sant, Ninja, men nog är de besvansade jämfört med de sorkar som är pojkar … (vilket var vad jag tänkte mest på, jag var rädd att bara ”lurviga” kunde se ut som om jag har synnerligen konstiga fördomar om gotlänningar!) Jag har tagit sork inomhus med svans som motsvarade nästan halva kroppslängden — tydligen varierar det en del. (Ja, sork går in här ibland. Inte ofta, men dock.)

 36. Gotländska sorkar har precis som sina svenska släktingar svansen fram. Det har jag sett i Alskogs bastu.

  Exemplaret som blev hastigt avbruten i sin jordnötssmörsmåltid hade en omisskännlig lång naken svans. På många sätt lik de råttor jag skötte på ett sommarjobb på KI under gymnasietiden (förutom färgen då).

 37. LL99

  Om det är som jag tror så känner inte wordpress av
  dubbel/trippelposter om man ställer in webbläsaren till
  ”user agent” desktop, vilket wp brukar göra om
  user agent är satt till Android.

 38. LL99

  Om det är som jag tror så känner inte wordpress av
  dubbel/trippelposter om man ställer in webbläsaren till
  ”user agent” desktop, vilket wp brukar göra om
  user agent är satt till Android.

 39. Hm, jag tycker att denna hära bloggen verkar vara en liten aning tjurig i största allmänhet i kväll — laddar jähättelångsamt, tuggar synnerligen grundligt på kommentarer innan de slipper igenom, och så. Är den kanske ledsen för att matte är borta?

  Niklas, du får väl hoppas på att den var en spejare snarare än en medlem i en redan installerad familj!

  Jag gillar visserligen djur, i princip alla djur, men råttor inomhus är inte sådär jättecharmanta. (Vildråttor, alltså. Tamråttor har jag förstått kan vara ytterst trevliga.)

 40. Ja, jag hoppas det Annika. I värsta fall har jag gott om jordnötssmör kvar. Än så länge har det inte hörts några fler råttrelaterade ljud i alla fall.

  Tamråttor är riktigt trevliga. Råttan Bubblan som spelade Tjofsan i ”Nils Karlsson Pyssling” var till exempel väldigt trevlig. Det var nära att hon rymde en krypgrund i Gustavsberg under inspelningen men hon kom tillbaks till sin matte till slut.
  Råttan Bergström som var med i ”Stormen” rymde i SVT:s studio till teknikernas fasa. Lyckligtvis var hon färdigfilmad. (Mindre lyckligtvis var hon gravid men det berättade jag inte för någon.)

 41. Tihi, ”Råttan Bergström” låter som ett smek- eller öknamn på en människa och då blir det en ännu roligare anekdot, liksom …

 42. Magnus A.

  Aha, konsert! Då var det båsinnehaverskan jag iakttog längst nedanför rulltrappan på tunnelbanestationen Globen sedan efter närmare 3 energiska timmar med 73-åringen i arenan i Johanneshov. Det var någon jag kände att jag kände igen, men jag kunde inte komma på om det var Louise Hoffsten eller Lotten.

 43. Ökenråttan

  Nyss skrev jag en kommentar och så blåste den ut åt höger. Så här skrev jag: Det där med att varje lock ligger på sin kastrull låter lockande. Det ska jag ta och prova.

 44. PK

  Robban har väl gjort en hel del bra, främst i sin ungdom. Men dom sista 20 åren har han väl inte rosat marknaden precis.

 45. Filmtipset blev ett boktips, tack! Jag har alltså inte läst böckerna, men brukar tycka att boken är bättre än filmen. Lasse Hallström lyckades med Ciderhusreglerna, men annars minns jag inte direkt någon film som matchat boken.

 46. mikaels

  Vill man läsa mer om Alan Turing, i skönlitterär form, då, så kan man läsa Cryptonomicon av Neal Stephenson, där är Alan en (av många) huvudpersoner.
  Lång och tidvis rörig, som så ofta med Stephenson, men intressant, lärorik och läsvärd.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Cryptonomicon
  Vill man läsa mer om kryptografi läser man gärna Simon Singhs The Code Book.
  Bra tips för regniga dagar 😉

  The Imitation Game var en lysande film, kunde gott varit dubbelt så lång.

 47. Liten råttrapport: Inga tassande aktiviteter under natten registrerade. Inga gurkor nedslängda och tuggade. Inget gnagande på köksgolv. Mycket skönt!

 48. Ökenråttan

  Att hänga sina lock i nån sån där trevlig konstruktion vore ju en dröm, men vi har inga väggar i vårt kök. Det finns en stump mellan balkongdörr och fönster men där hänger ett vackert oljemålat skånelandskap samt en intressant bricka med palmkronor i storm – ungefär. De enda tillgängliga väggytorna återfinns på 2,5 meter över golvet och det blir drygt att behöva släpa fram stora stegen och klättra varje gång jag behöver ett lock.

 49. Man kan ställa lock i ett ”diskställ”, antingen i ett skåp eller i en låda. På tvären sådär som tallrikar. Se här det finns en färdig grej för sådant!

 50. Sanna

  I lägenheten vi bodde i innan hade vi alla lock på en hylla i grytskåpet för att kunna stapla kastrullerna i varandra. Nu i huset ligger varje lock uppochner på respektive kastrull. När man använder kastrullen men inte locket ligger locket kvar på kastrullens plats i skåpet. Locket till äggkastrullen, som nästan aldrig används, ligger under handtaget på äggkastrullen så jag slipper ta av det varje gång den ska användas. Denna ordning förutsätter att alla kastruller har sin plats i skåpen och inte byter hela tiden.

 51. Men det gör dom ju! Byter plats. Hela tiden.

  På tal om det, det verkar som jag måste dra till Windhoek lite snabbt. Kan man göra det utan en massa sprutor? Jag läste att 23% av befolkningen har AIDS. Det tyder på att det kan finnas vissa risker. Någon som har handfasta upplysningar?

 52. Ökenråttan

  Sanna: ”Äggkastrullen”, vad det låter exklusivt. Hur ser en sån ut, månne?

 53. Ja, men mot AIDS finns bara ett skydd och det är inte sprutor.
  Lite av livets mening är väl ändå att leta efter ett passande lock? Och att äta spagetti och köttfärssås i soffan när man klätt på sig en vit blus. Och att bada när det regnar …

 54. Jag kollade Örjans länk. Det blir nog bara några dagar. Verkar vara brått, så tveksamt om jag hinner få några sprutor. Hade hoppats på ”Äsch, inte så farligt”. Försökte ringa syster Karin, hon kanske läser detta?

 55. Namibia är ju både trevligt och ganska tryggt. Vinter dessutom, just nu, så malariamyggorna ligger lågt och dessutom tror jag just Windhoek är rätt malariafritt. Känns rätt riskfritt tycker jag, men måste ju ändå lägga till att du bör vara försiktig. Det är ju trafiken som är värst. Säg till om du behöver en Afrika-van assistent på resan!

 56. En afrikavan? Är det en elefant- och lejonsäker liten skåpbil?

  Tack för realistisk riskbedömning. Känns mycket bättre nu.

 57. Cecilia N

  Jag har inte tid att läsa igenom alla kommentarerna. Men ett rött ufo-lock har vi också, med tillhörande stekpanna. Arvegods från min mormor. Handtaget har en förmåga att alltid sitta lite löst. I många många år (sen 1994 då mormor dog) har jag skruvat åt det lite lagom med stekspaden som man ju har lägligt till hands.

  Men häromnyssens tog maken tag i saken och använde polygriptång och andra riktiga verktyg. Så nu verkar det sitta fast.

 58. […] enades om att ”Det var ödet!” and the rest is history. Att kommentatorn Magnus A. råkade se de två av regnet dränkta systrarna på väg hem från konserten är däremot inte så […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.