Hoppa till innehåll

Tio tips för alla med dator (och smart telefon samt kamera)

Det finns en man som är genomdyrkad av alla som håller på med informationsteknik: David Pogue. Nästan vad han än säger får åhörarna att ropa halleluja! – och jag förstår dem. Han vet verkligen vad han gör – och det kan ni se på filmen ovan. Nu är just dessa tips av de banalare slaget eftersom ”alla” känner till dem, men vi är ju inte ”alla”, eller hur?

Fast inte ska väl ni behöva titta på en filmsnutt när jag finns här och har sett allt och vet hur man hanterar ett tangentbord? Nä!

David Pogues tio tips som förenklar det datoriserade livet lite – eller som i alla fall imponerar på dem som sitter och tittar över din axel

1
När du är ute på internet och vill skrolla ner på sidan kan du bara trycka på mellanslagstangenten, för då hoppar man en sida neråt. Om man trycker på shift + mellanslagstangenten hoppar man en sida uppåt. (Det finns andra sätt också, beroende på hur styrplattan är inställd, men musen behövs faktiskt inte och kommer att damma ihop om du läser en lång text.)

– Veva! Veva! (Forna tiders skrollning.)
– Veva! Veva! (Forna tiders skrollning.)

2
Om man som jag har blivit skumögd och beroende av 30-kronorsglasögon från OKQ8, kan man på samma sätt som ovan (fast lite annorlunda) förstora texten genom att trycka ner ctrl/cmd och plustecknet samtidigt. Och gissa hur man förminskar … jo, genom att trycka ner ctrl/cmd och minustecknet samtidigt.

Plus and minus icons

3
När man fyller i ett formulär med t.ex. sin adress och inte använder sig av autofill, kommer en pop-up-meny förr eller senare och stökar till det. Men inte behöver man klicka och leta och skrolla här heller: tryck S S S S många gånger tills du har kommit förbi Swaziland och kan fylla i Sweden. Man kan också trycka på SWE snabbt så kommer man direkt på rätt rad.

Uppdatering! LL99 i kommentatorsbåset säger att man ju kan trycka på T- istället för S-tangenten eftersom Sweden kommer så långt ner bland S-länderna. Slut på uppdatering.

Här har någon råkat trycka på U istället för S!
Här har någon råkat trycka på U istället för S!

4
När man duttskriver på en smart telefon (jag tror att vi får acceptera att det är det de heter numera) och vill avsluta en mening (hör upp alla som tycker att det är JOBBIGT att skriva med punkt och stor bokstav) finns det en fiffig genväg. Tryck två gånger på mellanslag såhoppar en punkt och ett mellanslag fram pronto – och telefonen ställer dessutom in sig och är beredd på stor bokstav. Vilket förstås är jättestörande om man skriver:

bildbild

5
Om man vill ringa upp den person som man senast ringde till (på mobilen), kan man bara trycka på ”ring” två gånger och behöver inte leta upp ”senaste”.

6
Det här är inte ett jättebra tips, men det beror mest på att jag inte har gjort efterforskningar. Om man hamnar i någons röstbrevlåda och vill gå direkt till pipet och inte höra allt som sägs om upptagenhet eller hur man faktiskt gör för att prata in ett meddelande kan man … göra nåt. Men det beror på vilken operatör man har. Ibland ska man trycka på *, ibland på 1, ibland på nåt annat, och vips säger det piiiiiip.

pipear

7
Man måste inte när man googlar skriva så himla mycket numera eftersom Google är lite smartare än man tror. Om man vill ha en engelsk ordförklaring skriver man bara define och det mystiska ordet … kanske protractionventriloquist eller amalgamation? Men … skriv det alltså i adressrutan – där http-urlen brukar stå. Vips, kommer svaret utan att man behöver trycka på enter eller klicka sig fram bland olika träffar. Testa med att skriva in ”km in 20 miles” eller bara ”2+2” och se vad som händer. Look, no hands!

Skärmavbild 2014-04-14 kl. 23.32.12

8
I ett ordbehandlingsprogram behöver man inte draaa över ett ord som ska markeras utan kan bara klicka på det två gånger så markeras det. Sedan behöver man ju förstås inte deleta (”ta bort” på nysvenska) det innan man skriver ett nytt ord utan kan bara skriva på. Om man klickar tre gånger markeras hela stycket. (Håll kvar sistaklicken så kan du dra i ordet/stycket och placera någon annanstans det.) Ooops.

9
Digitalkameror har tusen och en finesser som de flesta inte bryr sig om (och jag är av dessa dumbommar), men detta är så enkelt så: tryck ner tafotoknappen liihiiiite så ställer den in fokus så att när du sedan trycker till ordentligt, tas bilden på studs.

10
Detta tips är så bra, så bra. När du håller en presentation med bilder som visas via datorkanon och PowerPoint eller Keynote (och du förstås gör det utan förformaterade punktlistor eller trista clipartbilder och ingen bokstav är mindre än 85 punkter), trycker du på B-tangenten för att släcka ner bilden och W-tangenten för att göra hela duken knallvit. Det här gör man för att åhörarna ska fokusera på föreläsaren och inte på bilden. (Och ja, man kan definitivt föreläsa helt utan datorpresentation förstås.)

B
B
W
W
Share
Publicerat iBloggen

78 kommentarer

 1. Huh. Jag som tror att jag inte kan smarta tips … visste det som var relevant. Fast jag vill sällan hoppa helsidor, märker jag. Jag lägger ett finger (oftast det minsta) på nedåtpilen och duttar eller trycker, beroende på hur långt ner jag vill. På det sättet blir det lättare att skumma text/bilder tills man (jag) hittar det man (jag) är ute efter.

  Förresten fattas det ett L i den feta rubriktexten (i alla fal, står det). Ifall du inte redan har sett och rättat det. Då skriver vi väl på samma gång igen.

 2. Hehe … nu ser det rätt ut!

 3. Wheeee!

  Pling!

 4. (Tusan, jag är liiiite, liiite för sen varje gång.)

 5. Äsch, nu har det nog gått en minut till …

 6. LupusLupus99

  1. Det går även att använda autoscrollning genom att trycka
  ner mushjulet och sedan justera scrollhastigheten genom
  att föra muspekaren närmare eller längre ifrån scrollsymbolen.
  2. Här kan man också använda musen genom att hålla ner CTRL och
  sedan rulla mushjulet för att zooma in/zooma ut.
  3. Här brukar jag trycka T då Sverige oftast ligger
  bland de sista länderna på S vilket gör att det är väldigt nära
  till Sverige från första landet på t.
  5. På min telefon så trycker man en gång på call för att
  komma till samtalsloggen som är sorterad i (omvänd?)
  kronologisk ordning med det senaste mottagna eller uppringda
  numret överst.
  7. Njae jag håller inte med att Googles sökmotor
  är smartare än vi tror. Jag tycker tvärt om att det är sämre
  nu än vad den var för ett par år sedan.

 7. Wohiii, att trycka T för att hitta Sverigesweden är ju mycket smartare! Bravo!

 8. Förresten kom jag på en sak. Själv använder jag ju inte mus, bara platta. Men min andra hälft har mus till stora datorn — trådlös mus — och om man stryker den över ”ryggen” uppåt respektive neråt scrollar den, det är jättepraktiskt.

 9. (Åh vad jag önskar att jag hade skrivit liiite fortare där …)

 10. LupusLupus99

  Angående autoscroll: http://imgur.com/ikg3gX8
  ju närmare rullsymbolen du för muspekaren desto långsammare
  scrollas sidan och ju längre ifrån rullsymbolen du för muspekaren,
  desto snabbare scrollas sidan.

 11. Blir man världsberömd och älskad för sånt?
  Då finns det många som är världsberömda och älskade.

  Mushjul och högerknapp gömmer många fler möjligheter. Testa så kommer ni att hitta ”knep” nästan överallt.

 12. Kan morgondagens blogg handla om vad jag ska göra med de eoner av tid jag sparar på att trycka på mellanslag istället för skrolla.
  Det är mer mitt problem.
  Lixom.

 13. alla som har mac och kamera? cmd?

 14. LarsW

  OT: Här i Turkiet inleds postningen med en varning från regeringen om att ’åtgärder vidtagits’, men den är ändå fullt läsbar. Är det månne en misshaglig bild som inledde? (Skärmdump, se Fejjan, Lotten)

 15. LarsW

  Nu ser jag. Det var Tuben, men andra klipp ser jag OK.

 16. Cruella: Nope, de här tipsen gäller både Mac-datorer och datorer som inte är Mac. Och det är därför jag har skrivit ctrl/cmd eftersom kontrolltangenten på icke-Mac-datorer är samma sak som kommandotangenten på Mac-datorer. (Jag misstänker att dina frågetecken syftade på något annat, men tänkte att det här var ett svar som liksom låg rätt i tiden.)

 17. Per

  Aprpå tips så kollade jag på Fråga Doktorns temaprogram om huskurer i går kväll. Där var det en kvinna med artros i knäna som tipsade om att man skulle ta ett helt vitkålsblad och med hjälp av en gasbinda linda det runt knäet och vips så blev det bättre.

 18. cmd, är det fornminnessymbolen?

  En som macade för tjugo år sedan.

 19. Ökenråttan

  TACK för tips nummer 1. När jag bytte mitt stora skrivbord mot ett mindre bytte jag även till ett litet tangentbord, utan den numeriska delen, och då finns inte heller Pageup/Page dwn-knapparna med. Så jag har scrollat och scrollat. Nu slipper jag det! Halleluja.

  Lotten: Om du följer Pers tips med kålbladet kommer du att se ut som nåt ur nån Elsa Beskow-bok.

 20. Christer

  På datorer som inte är macar finns lite genvägar under fönstertangenten. De jag använde oftast är fönstertangent+L för att låsa datorn och fönstertangent+E för att öppna Utforskaren.
  Vid ordbehandling är Ctrl(+Skift)+vänsterpil/högerpil för att hoppa (markera) ett ord åt vänster/höger oumbärligt.

 21. Exakt min tanke, ÖR! ”Blomsterfesten i täppan” ligger nära till hands. Där höll jag på ogräsen. Det var det ju ingen annan som gjorde.

 22. mikaels

  ’B’ och ’W’ för svart resp. vit skärm är alltså kommandon i Powerpoint, i presentationsläge, inte Windows. Ibland visar man ju saker i andra applikationer än just Powerpoint, t ex Word eller Excel, då funkar tyvärr inte detta eminenta tips.

 23. hyttfogden

  Det var lustiga år,
  men med slätkammat hår
  nivelleringen gjorde entré.
  Och så blev det så här:
  vi är lika som bär.
  Kan ni se något särskilt i de’?
  Folk betalar sin skatt och är snälla
  fastän inte ett skvatt originella.
  Nu är tillvaron platt
  som en nedsutten hatt.
  Ja’ ser ingenting särskilt i de’.

 24. Ah, Mikaels, jag visste inte att man inte kan mörklägga ett Excelark. (Vilket man ju önskar hände oftare.)

  Vitkål låter ju billigt och bra!

 25. Vitkålstipset fick mig att minnas föräldrakursen jag gick vd min första graviditet. vi roade oss med att sammanställa alla gamla huskurer och knep för att få igång förlossningen.
  Vi insåg då att bästa sätta att få igång den var att gå baklänges nerför en trappa, medan man drack champagne och blev påsatt.
  Ingen prövade, men det funkar säkert jähättebra för det.

 26. Tips till Hyttis (med anledning av visan):

  Om du vill hitta en verkligt spretig samling individer så behöver du inte leta länge. Det här båset tycker jag är ett utmärkt ställe att hitta både okammade och ej nersuttna hattar. Och de flesta är tämligen originella också. Det är nog egentligen bara jag som är normal och medelsvenssonsk.

 27. Om man kommit vilse när man Ctrl +/-’at fram & tillbaka så kan man komma tillbaka till grundinställningen med Ctrl 0 (Siffran noll alltså, inte bokstaven O/o).

 28. Ninja, jag tror att det du ska göra med den insparade tiden är att rengöra kakelfogarna. Och då är tipset en eltandborste. Oslagbart!

 29. Åh, Niklas, de där är helt förtjusande dårfinkiga!

  Själv är jag alltid lika intresserad av fnoskiga tävlingsformer, och jag fann just en fin sammanställning av tio av de allra stolligaste. En hade jag faktiskt aldrig hört talas om förut — boule med kubformade ”klot”!

 30. Ökenråttan

  Nu har jag berättat för Lille Maken om Pers råd mot knäartros. Lille M. lyssnade lydigt, för han lider själv av en ond armbåge ibland. Han tyckte Pers kur verkade förträfflig. ”Det är väl bra om Lotten lägger på ett kol för att bota det onda. Så att det tar kål på artrosen.” Lyssnade han egentligen ordentligt? Han kanske har blomkålsöron.

 31. Ökenråttan

  Nu börjar Ninja ock så röra sej nedanför ekvatorn!

 32. LupusLupus99

  Dock så tror jag att djuret på bilden är en skogssork och inte en mus.

 33. Ja, den ser ut att vara sork för de är liksom raggigare än möss. (Och har kortare svans också, men det ser man ju inte.) (Det händer att jag fångar sork i musfällorna för här kommer de ibland in när kylan slår till.) (Annars håller de till ute i trädgården och hålls med hål. Hålhålls.)

 34. Oh, åh, ytterligare en sak. Floskler, var det. Och nyligen var vi inne lite på new age-grejer. Så jag känner mig trygg med att presentera den här presentationen av en floskelgenerator. Se till att klicka på knappen högst upp, för att se ett resultat också.

 35. Annika, du har väl sett den här?

  Man kanske skulle börja blogga i alla fall …

 36. Jajamensan — jag är en flitig tittare på Avigsidan!

 37. Och hittade du länken längs ned på ”din” sida?

 38. En gång för en halv evighet sedan föreläste jag i Uppsala (för veterinärer tror jag) och tog då fram några roliga exempel från Avigsidan, samtidigt som jag berömde skaparna och angav källa suhupertydligt. Då räckte en dam upp handen och sa:

  – Det är min man som har gjort den.

  (Jag kastade mig på ett synnerligen naturligt sätt för hennes fötter och betygade hennes man [via ombud] min kärlek.)

 39. The world alleviates formless success. (Självklart, och lika glasklart som the real deal.)

  Oh ja, Niklas, den kan man använda hur länge som helst. (Njaäh, men i flera minuter i alla fall. Och gå tillbaka till och klicka mer.)

 40. Dagens kardinaltips: åk inte pendeltåg från Älvsjö! (Gäller idag och alla andra dagar som dom har ”fel på skyltningen”)

  Ja, jag är sur för jag missade tåget när dom ropade ut vilken perrong skulle gå från SAMTIDIGT som högtalarna ropade ut att det var fel på skyltningen.

 41. Pyyyyseliten …

 42. LarsW

  WiFi igen. Youtubelänken först i denna postning är fortfarande blockerad av de turkiska myndigheterna. Kan någon vänlig själ berätta vad den handlar om. Jag har nämligen sett andra klipp utan problem.

  Annars har det varit mattor hard sell i dag och jag har haft en hål-i-golvetupplevelse.

 43. En hål-i-golvetupplevelse hade PK, Pysse, hakan och jag på Scandic Victoria för drygt ett år sedan.

  Mitt stolsben åkte ner i ett stort hål. Säreget. Hur var din?

 44. LarsW, det är en snubbe som drar listan som Lotten har sammanfattat för dom som inte orkar titta på klippet. Lottens lista är roligare, så du missar inget!

 45. LL99, vi andra går till Liseberg utan att titta i elskåpen. Men idag skulle jag såklart gärna titta in i SL’s elskåp …

 46. Örjan

  LL99: Nyfiken på kommentar från SG. Visserligen inga pappersmaskiner, men han har väl även arbetat med SL (och likartade transportföretag).

 47. Pysse SLs kablage är fortfarande till stor del garnisolerat så det hller inte att titta på.

 48. Garn? Ull eller bomull? Syntet kanske, ve och fasa! Inte undra på att tågen inte kör efter skyltningen.

 49. Bomull eller lin, skulle jag tro, fanns kvar i mitt hus som jag just i dagarna har bott i i 25 år.
  Det första jag gjorde när jag flyttade in var att byta hela elsystemet till liiite modernare grejor.
  Gummiisolering var i alla fall då da shit. Eller kanske är det plast.
  SG vet och kommer säkert att upplysa oss. Majlis.

 50. LarsW

  Jag hade fel. Hela Tuben är blockerad i Turkiet. Vidare varnas man för att ens internetanvändande övervakas och i förekommande fall kan ge påföljder.

  Det är nog därför inloggningen på det här hotellet utformad så att aktiviter på t.ex den här telefonen går att spåra till mig.

  Och dom vill in i EU…

 51. Och utan att ha läst alla kloka tips som ni andra förstås fyllt på med så skulle jag vilja ha ett tips om min äpplefån.

  Ibland så kommer den med förslag på vad jag vill skriva. Om jag då trycker ”enter”-knappen så byts mitt ord ut mot det föreslagna. Helt enligt reglerna kan jag tycka.
  Men så ibland är mitt ord slut där och då trycker jag mellanslag och då Påstår äpplefånen att jag trycker enter och ändrar mitt alldeles perfekta ord till ett inadekvat ord.

  Hur tränar man bort såna olater?

 52. Cecilia: Vad jag har förstått så svär man åt fånen, vilket inte heller hjälper. (Jag har iakttagit liknande tendenser hos paddan och använder därför hellre datorn.)

 53. Cecilia N och Brid: Inställningar/Allmänt/Tangentbord/Automatisk korrigering. Stäng av den så slutar telefonen rätta.

 54. Nej, men där fick jag förklaringen till att vägarbetena utmed E4:an genom Stockholm ALDRIG tar slut! Några körfält måste hållas stängda.
  Vad gäller äpplefånen kan den inte tränas, vad jag vet (man kanske måste ha tålamod och därför kan jag inte detta trick). Du får ha eländet eller stänga av rättstavningskontrollen i Inställningar -Allmänt-Tangentbord-Automatisk korrigering (på/av).

 55. Tack, Niklas!

 56. Haha, underbart Brid! Vad jag har förstått är det lösningen på många problem!

 57. Då tänkte jag … att under ”ljud” måste man väl kunna bli av med pipljuden när man slår ett nummer, men ack nej. Något tips om den saken?

 58. Brid, jag använder gärna hellre datorn, men ibland så finns bara fånen till hands.

 59. LL99, 17,58, tack för länken till Katharine och Ernie (Piret och Madis)! De verkar faktiskt vara ihop igen – i alla fall Piret! Så kul att se henne igen, med den där jämrans sändaren på ryggen och allt. Samt den sannolike Madis.

 60. Cecilia N, om du vill slippa pipljuden slår du av ljudet på sidan av telefonen. Undet Ljud i Inställningar stänger du bara av tangentbordsklicken.

 61. Jorå Ninja, jag skulle kunna ”underhålla” er med historier kring tunnelbanan i Stockholm tills ni ber mig visa nåd och hänsyn. Därför gör jag det inte.

  Men, om du minns signalproblemen när det gamla Westinghousesystemet ersattes med Siemens stationsdatorer för rätt länge sedan så kan det vara värt att nämnas att det faktiskt var jag som fixade det problemet. Alla hade undersökt sina delsystem och dom flesta var överens om att det nog var gnistorna mellan strömskenan och strömavtagaren som orsakade problemen. Så jag blev inkallad från Granbergsdal för att ta ett tag med problemet.

  Vad man inte hade undersökt var den faktiska störnivån. Så jag satte igång att mäta. Satt i Alvik och mätte in mot Odenplan där nästa stationsdator fanns. Fick varierande resistans i signalkablarna – det ska man inte ha. Ringde kompisen på Odenplan och bad honom hålla kortslutningen stadigt. ”Jag har skruvat fast bygeln” kom det sura svaret (vi fick bara jobba mellan 01.00 och ca 03.00) och det trivdes han inte med.
  Det visade sig att det faktiskt var glapp i skarvarna i signalkabeln. Dom som gjort jobbet var SLs banavdelning (dom var billigast) och dom hade inte brytt sig om att skaffa rätt verktyg, så därför glappade det.
  DN hade en elak journalist som hade satt blåslampa i arslet på signalchefen (B. C. – inga namn) och Siemens fick rätt mycket pisk också. När vi äntligen lyckades lokalisera en tydligt defekt muff, nere vid Hagsätra ringde jag B. C. Han kom på direkten. Nästan i morronrock och skrek rakt ut i en sällan sedd kombination av vrede och lycka. Vad han sedan sa till DN-snubben fick jag inte veta. Men han såg mycket nöjd ut efter att ha väckt honom i halvtretiden på morgonen.

  Jag har mycket mer om bunneltanan. Bland annat om felvisande skyltar, felmärkt skyddsledare, kraftiga spänningsskillnader mellan skyddsjord och blomjord i Odenplan (fixade vi genom att hacka hål i väggen till ett numera oanvänt rum och dra tamp till den vattenledning som fanns där – där fick jag fan för åverkan på byggnaden).

  Textilisolering var antingen bomull eller jute. Men det var väldigt länge sedan, knappast i ditt hus. Vanligen var det kautschuk (ja, gummi dårå) med bomullsomspinning, så kallad knoppledning, i husinstallationer. Bomullsisolering förekom i stort sett endast i elektriska maskiner.

  Be om nåd – annars fortsätter jag!

 62. Förresten, Ninja. Kommer du ihåg Lill-BUP från Identic? Guess who!

 63. Nåååd. Men jag vill bara veta en sak, den där textilen, är det samma som isolerar strykjärnssladdar och som börjar bli populär på synliga sladdar i hemmet?

 64. Nej, den sladden kallas vanligen ”silkesomspunnen”. Anledningen till att man har den är att plast inte funkar ihop med varma grejer och kiselgummi är för dyrt. Då tar man vanligt gummi. Gummi är otrevligt att hantera och då klär man den med en ”dekorativ” (eller åtminstone skyddande) omspinning. Som nästan alltid fransar upp sig och inte alls är dekorativ.

 65. Cecilia N, jo, längst ner under Ljud i Inställningar finns tangentbordsljud. Den ska du stänga av.

 66. Cecilia N, jag tat tillbaks allt och på påstår motsatsen. Äsch!

 67. Jävlar i min lilla upptagna låda vad det finns mycket intressant här. Jag läser, gapar och antecknar och blir alldeles förtjust. Samtidigt har jag tappat bort alla OKQ8-glasögon och måste ha ett par finslipade som kräfver att jag har datorn på 15 cm avstånd.

  Jag ser ut som en hattgubbe som är ute och söndagskör bil.

  LarsW: Men visst köpte några i sällskapet matta? (För er som nu är förvånade: jag var på ungefär samma resa som LarsW för en månad sedan. Jag vet precis vad han upplever, förutom att han inte fryser ihjäl och jag gjorde.)

  Skogsgurra: Av alla konstiga idéer i världen tror jag att en av de konstigaste och mest bästsäljande hade varit dina memoarer. Really.

 68. Glömde ju: filmen ovan är bara samma sak som jag skriver, fast med David Pogues röst och ord, och inte mina.

 69. Agneta uti Lund

  För Mac-användare är detta en finfin sammanställning på kortkommandon. Då och då ögnar jag den och hittar alltid något användbart som jag matar in i skallen/fingrarna.

 70. LarsW

  Minst två köpte matta. Pris okänt men leverans två månader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.