Hoppa till innehåll

Akupunktur

När jag ammade de två förstfödda fick jag mjölkstockningar som (nu blir det lite läskigt) utvecklades till bröstböld, feberfrossa, akut smärta och allmän bedrövelse. Jag fick råd att linda gasbinda runt behagen, att packa in allt med ylleinlägg, att inte gå utomhus, att amma mer, att amma mindre och allt jag ville var faktiskt att slänga alla rådgivare i närmaste gruvhål. (Svårt. Det här hände sig på den tiden som vi bodde i Lund. Inte många gruvor där.)

Så kom en barnmorska och skakade på huvudet och sa:

– Näe, hördudu. Du gör allt rätt. Nu sätter jag nålen i dig.
– SKA DU SÄTTA KNIVEN I MIG? svarade jag som ju ammade med mjölkstockningar ända upp i armhålorna och varken hörde, såg eller tänkte på det klarsynta sätt som jag brukade.
– Nålar. Vi ska testa med akupunktur.
– SKA DU PUNKTERA MIG? svarade den inte så klarsynta tvåbarnsmamman som inte såg ut så här:

Nu är det ju på det viset att jag är synnerligen vetenskapligt lagd och UFO:n, häxor, rosenterapi och akupunktur just då låg i en och samma skräphög i min hjärna – med en stor etikett som det stod HUMBUG på.

– Nejdå, vi sätter nålarna i armvecket.
– AKUPUNKTUR? NÅLAR? I ARMVECKET?
– Du talar väldigt högt.
– Förlåt. Jag … tror inte på akupunktur.
– Sånt trams. Nu sätter jag en nål i vänster armveck.
– Aj.
– Och en nål i höger armveck.
– Aj.

Vad som hände sedan var inget mindre än ett mirakel. Eller … helt enkelt oxytocin som utsöndras från hypofysen när smärtan från nålarna ger signaler till hjärnan att agera. Pfoffpsssss sa det och så släppte mjölkstockningarna och jag blev normal på nästan ingen tid alls.

Allt detta var jag tvungen att berätta för att jag idag – 20 år senare – fick akupunktur igen. Gissa var!

I det onda knät!
I det onda knät! Som på bilden påminner om en vetebrödsdeg!

Snacka om att jag nu får valuta för mina skattepengar. På 15 månader har jag

 • opererats
 • köpt ut ohemula mängder morfinbaserade tabletter
 • pytsats full med kortison
 • simmat sjukgymnastik i varm bassäng en gång i veckan
 • knaprat allehanda inflammationsdämpande medicin
 • röntgats fram och baklänges
 • utrustats med en knäortos som skrämmer gamla tanter från vettet.

Och nu dessutom: 45 minuters stilla kontemplation under det att akupunkturnålarna gör underverk. (Som man inte känner av förrän efter ett par, tre, kanske fyra–sju, tio gånger.)

Yin och yang på er alla!

Share
Publicerat iBloggen

77 kommentarer

 1. (Äre ett öra? Som har motsvarigheter till alla kroppsdelar? Huh.)

  Jag såg lite på Djursjukhuset förut ikväll (ja tycker mycke om juuur, och de tvättade pingviner vilket var mycket trevligt att se), och där fick en hund akupunktur. Funkar det på hundar så funkar det väl på folk. Hoppas hoppas.

  Lotten Nåldyna!

 2. LupusLupus99

  Vi tar en bonuslåt också. Visserligen en jullåt men det är fin
  så här års också. Baskery – Time of Giving

 3. Jag har inte glömt! (LL99 ska komma hit och hämta sin efterlängtade tröja men eftersom PK har fått alla jähättestora tröjor och alla andra har norpat åt sig alla L-tröjor kommer LL99 att få nöja sig med en XL eller M, men det vet han inte för om jag säger det kanske han inte kommer hit imorrn och så kan vi inte ha det eftersom jag sedan ska rapportera här hur allt förlöpte.)

 4. Va? Finns alla dom där punkterna i örat? Jag trodde det var i fotsulan. Jag har fått akupunktur med extra kräm, dvs lite ström i nålarna. Det var inte alls skönt, men jag har inte ont i axeln längre och det är ju det som räknas.
  Förresten räknade jag stollefel i förra båset. Jag har idag (snart alltså) genomliditlevt ett 25-timmarsdygn. Man blir hungrigare hela dagen och när man äntligen får krypa ner i sängen måste man bädda om, för i den här tidszonen lägger man halva täcket under madrassen. Sov gott, nu ska jag drömma om frukosten, jag såg frukostmenyn förut. Inte bara en lång radda varianter av ägg fanns, utan även black pudding, bacon, panncakes och baked beans! (Ägg äter jag alltså inte!)

 5. LupusLupus99

  XL duger alldeles utmärkt.

 6. Det finns fötter och armar och ben i många organ i akupunktörens och de andra magikernas föreställningsvärld. I öronen, ja. Under foten, ja. I ögat, ja.

  Så närhelst man behöver ett reservorgan så är det så vist ordnat att man kan plocka fram det man behöver ur örat (trollkarlar plockar ju pengar ur öronen på folk, se där ett bevis för att det nog är som jag säger) eller från under foten.

  Visserligen är dom där organen ganska små – dom skulle inte få plats annars – men jag tror att om man äter näringsriktig mat så växer dom ut till riktiga armar och ben. Eller kanske öron, till och med?

 7. Agneta uti Lund

  För rätt många år sedan hade jag ont någonstans – minns inte riktigt var – och fick akupunktur, som inte hjälpte det minsta. Så jag har inte sällat mig till de som tror därpå. Å andra sidan hade jag säkert gjort det om det hade haft effekt.

  De mjölkstockningar jag råkade ut för hävdes alla med fetvadd och omvirning med lång yllehalsduk. Minns att det kändes konstigt att vira in den feberheta kroppen mitt i varma sommaren. Men det var en gammal beprövad metod som funkade och på något dygn var stockningen borta.

 8. Hörde ni om homeopatmedicinen som återkallades efter att man funnit spår av aktiv substans i den? Förra vecka kanske … Eller om livsmedelsverket som haft fel om faran med salt? Dom har gjort samma ologiska resonemang som för mättat fett. Hallå vetenskap!

 9. Ninja

  Ack I klentrogna, visst funkar akupunktur.
  För drygt femton år sen hade jag tre lunginflammationer på raken, varefter jag raskt utvecklade en handikappande astma.
  Fukt-väääs
  Virus-väääs
  Pollen-väääs
  Djurepitel-vääääs

  Gå till min akupunktör, sa svägerskan. Hade ett riktigt svårt anfall på natten, men avstod medicin och vääääste iväg på morgonen.
  Den blonderade, hårdsminkade akupunktörskan satte ett trettiotal nålar i min kropp.
  Tog en dryg minut, så knäppte det i bröstet och astman försvann.
  Tio gånger senare var all astma borta och det har den varit sen dess.
  Klart akupunktur funkar!

 10. Armbrott, tarmvred, hjärtinfarkt, grå starr, blödande magsår. Plus en del smärre krämpor. Jag har anlitat skolmedicinska yrkesmän i samtliga fall. Tror inte att akupunktur hade hjälp i ett enda.

 11. Homeopatmediciner och antivaccinationsrörelsen har jag under samma tak; Ren vidskepelse, som dessutom är menlig för folkhälsan. Annars, Pysse, var det väl det här du tänkte på. (Nej, det är inte ännu en jämrans musikvideo. Dem har vi tillräckligt av i Båsen numera).

 12. Ninja

  Hej HK, och välkommen!
  Det här båset handlar om precis vad som helst. Ingen vet vilka vägar båset tar, men oavsett så är det alltid trevligt, bildat, lärorikt och roligt.

 13. Jag har fått akupunktur många gånger och visst har det hjälpt ibland. En gång blev jag dock rejält konstig efteråt. Jag kände mig som om jag var på väg från denna världen, ungefär som om jag var på väg att svimma hela tiden. Tillståndet satt i flera dagar och var synnerligen otäckt. Det var såpass skrämmande så att jag aldrig mer tar akupunktur trots att jag vet att det hjälper. Så kan det också bli.

 14. Precis LarsW! Vad gäller (o)nyttigheten med salt läste jag massor av artiklar på nätet igårkväll (borde sovit) men blev inte riktigt klok på om det är en aktör som hävdar att livsmedelverket rekommenderar fel, eller om det faktiskt finns substans i anklagelsen (mer än en studie). En person kan faktiskt lyckas sprida ganska mycket på kort tid på nätet. (Här läste jag om det ursprungligen.)

 15. Ökenråttan

  Akupunktur har jag inte fått men mjölkstockning har jag haft. Med tredje barnet, då jag ändå trodde att amning var en av mina bästa inomhusgrenar. Jag kurerades med samma metod som Agneta u L: fetvadd. Bebins svartsjuka storasyster blev ännu svartsjukare: “Här ska mamma och den där äckliga bebin ligga och gulla medan jag måste åka iväg med pappa och storebror och dansa runt midsommarstången.”

  Hoppas nålstyngen hjälper, Lotten!

 16. En annan metod för smärtlindring är elektrisk. I allvarliga fall (vanligen ryggen) opererar man in elektroder runt smärtstället , eller fäster ett par på huden. Sedan stimuleras de med varierande styrka och frekvens till bästa resultat.

  -Lite som akupunktur, då sade jag till en sköterska som jobbar med sådant.
  -Samma principer, kom svaret.

 17. PK

  Först pausmus och nu igelkottsknä. Vad blir det här näst, kofot eller hästbett?

 18. HK var ju inne i båset häromdagen och tipsade om Arto Paasilinna! (Jag tror att vi glömde säga hej då.)

  Ninja har helt rätt. Man vet inte vad som händer. Till min stora förvåning verkar ju just detta bås handla om akupunktur. Mysko.

  Den stora monsterrobocopgrejen ska ju göra mig tre millimeter mer kobent, PK. Alltså ligger kofot närmast.

 19. Pysseliten — om du nu har trasslat dig ur den spökbäddade sängen – hur var frukosten?

  Om jag riktigt känner efter, har jag faktiskt lite ont i båda hälsenorna nu. Kan man få några nålar där också, tror ni?

 20. Akupunkterad har jag aldrig blivit, men jag kände en läkare som var en hejare på att ställa diagnoser genom att känna på folks fotsulor. Det fick mig liiite ur balans i min fasta föreställning om att allt sånt (sånt=Lottens humbugskräphög) grundar sig på vidskepelse. Men när han efter lite fotmassage gratulerade min kompis till hennes graviditet skrattade både kompisen och vi andra: Hon väntade verkligen inte barn! Eller… jo. Det gjorde hon, visade det sig efter ett par veckor. Jag tror inte att man ska testa akupunktur på benbrott, men det kan nog vara verksamt för att få igång kroppens egna smärtlindrings- och läkningsmekanisker.

 21. Spökbäddad säng?! Är det samma som att bädda säck?

 22. Christer

  När vi väntade vår 18-åring mådde kära hustrun så illa att hon inte fick behålla någon mat och var tvungen att läggas in och få dropp. I samband med det provades akupunktur, i form av en eller flera nålar högst upp på hjässan. Vart nålarna sedan tog vägen är det ingen som vet, de gick aldrig att återfinna i de blonda lockarna, på britsen eller bland kläderna.

 23. LupusLupus99

  Det finns väl även elektrisk akupunktur, alltså en kombination
  av LarsWs metod och vanlig akupunktur, där de kopplar på
  elström i nålarna.

 24. AndersGM

  En fortsättning från förra båset – hörde på P1 igår (Epstein?) om att det är så många svenskar som dör själv på sjukhusen.

 25. Ja för eutanasi är inte tillåtet så det hoppas jag är korrekt statistik.

  Och ifall folk dör ensamma. Som jag förstått det finns det fog för att folk gärna gör det lite mer privat och inte så bevakat. Att de lite “passar på” när anhöriga går och hämtar en kopp kaffe eller går på toa.

 26. Jag har hört samma sak, Cecilia N. Och tänker att så ska jag också göra, fast på en basketplan. I halvtidsvilan när folk köper korv runt år 2066.

 27. Agneta uti Lund

  Lotten tycker att det är mysko att vi håller oss till ämnet. Mysko vet jag inte, men rätt ovanligt.

  Lotten. har du kollat upp att det inte går så bra att söka med sökfunktionen efter flytten – som i övrigt förefaller lyckad. Har för mig att det tidigare gick att söka såväl i inlägg som kommentarer.
  Loopia är annars ett bra webbhotell. När något krånglar an man alltid titta in i http://www.driftbloggen.se/ – tydligen hade de strul med e-post förra veckan eller de håller på att flytta över den till något nytt och det tar några veckor till.

 28. Christer

  Oj, vad fina de är! Har de identifierats än? Jag ser bara benen på den ena, och den har inga ringar.

 29. Jag brukar inte följa med så mycket på det forum som finns för just den där kameran (jag tittar bara på bilderna, jag), men de verkar anse att hanen är Madis (den vi har kallat Ernest), samma som tidigare. Vem hon kan vara har jag inte sett någon uppgift om, men bara att de är två är ju lovande!

 30. Nu flög hen som satt och åt. Hen tog med sig fisken och jag tyckte det såg ut som att nån pinne for samtidigt.

  Jag har förresten min egen lajvfågelfamilj. Ett skatpar hittade en tomt i grannens rönn och har gått från några grundläggande pinnar till ett ganska stort bo med tak nu.

  Hur glad jag blir över det när andra små fågelbarn blir mat tar vi då.

 31. Och nu något så OT som något kan bli, och det bara för att jag kollade en sak. Jag har sorterat och möblerat om i mina bokmärken* och nu blev det alldeles konstigt att hitta hit!

  * ja, i den hära datorn, dårå — bokmärkena jag hade som barn i album och som vi skolbarn bytte med varandra genom att vika ner sidor i en serietidning och gömma märken för bortbyte i och så fick den andra stoppa ner sitt och … ursäkta, jag blandade bort mig själv. Fler än jag som gjorde sånt som barn? De gör det väl inte numera? Bokmärken med glitter ansågs finast, man har så vulgär smak när man är liten och … förlåt igen.

 32. Å, Cecilia, det är roligt när skator föder upp sina ungar i ens närhet — särskilt när ungarna är alldeles nyuthoppade ur boet och knappt har stjärtar och flyger klunsigt och leker med allting!

 33. mikaels

  “Homeopatmediciner och antivaccinationsrörelsen har jag under samma tak; Ren vidskepelse, som dessutom är menlig för folkhälsan.”

  Absolut, men blanda inte ihop sådant kvacksalveri med akupunktur, som ju faktisk används även inom skolmedicinen numera.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Akupunktur

 34. Min far dog ensam i ett enkelrum under natten. Vi anhöriga hade varit där kvällen före.

  Morsan, däremot, fick en bristning på stora kroppspulsådern sent en kväll. Med nöd och näppe hann vi närmaste fram i tid för att ta farväl.

  För egen del tycker jag nog allt att det senare kändes bättre. För min fars del, förstår jag honom.

  För egen del? Jag går på farsans linje.

 35. mikaels: Det har jag väl inte gjort heller, eller?

 36. mikaels

  LarsW: alls inte, jag gjorde bara en mera allmän reflektion, eftersom akupunktur understundom klumpas samman med blandat hokus pokus från den alternativa världen, vilket inte är riktigt rättvist.

 37. mikaels

  Vilken båsmagi! Jag slant lite på tangenterna i förra inlägget, och upptäckte inte det förrän det redan gått iväg, och skrev då ett frustrerat tilläggsinlägg (det var många ägg), och vips, så rättades stavfelet och tilläggsinlägget försvann. Ren magi! (fast jag har mina aningar …)
  Tack för det :)!

 38. hyttfogden

  Annika – bokmärkesbyte – jovisst gjorde vi det fast jag var 20 år före dig med den sysselsättningen. Några av bladen veks så att de
  bildade en fälla och den stackare som stoppade och hamnade
  i en sådan fälla gick miste om sitt bokmärke och fick inget annat. Lite gambling skulle det allt vara! Hur fällebladen var vikta minns jag inte.

 39. Och DÄR kom ju morgondagens blogginlägg: bokmärken!

  Mikaels: Om man som du bara skriver gah och det rättstavade ordet och jag sitter vid datorn, fixar jag det meddetsamma. Om man i sin rättelse behagar vara rolig och finurlig samt [… något annat som får mig att le …], så kan jag ju inte ta bort rättelsen.

  (Däremot tvekade jag en liten stund med att fixa just “understumdom” eftersom det såg så himla trevligt ut.)

 40. LupusLupus99

  Idag var jag på en blixtvisit hos Lotten för att hämta min julkalendertröja.
  Lotten var dock strängt upptagen så jag fick inte stanna så länge, 😉
  men den korta stunden var dock trevlig. 🙂

 41. LupusLupus99

  Förresten Lotten, du som är en mästare på prokastinering,
  här är en artikel för dig (och mig). 😉

 42. Jag fick akupunktur mot migrän en tid. Jag vet inte om det hjälpte, antagligen inte, men jag fick komma iväg från jobbet utan löneavdrag två timmar i veckan under en period när det var oerhört skönt att komma iväg från jobbet ett tag av helt migränorelaterade skäl.
  Nu ska jag gå och fylla semlor.

 43. Agneta uti Lund

  På tal om bokmärken, vet ni att de kallas för stycken i Skåne. Ett stycke = ett bokmärke. Men i norra Småland kallades märkena som i övriga landet: bokmärken. Jag minns också bytesböckerna – tror de gjordes av anteckningsböcker eller kanske skrivböcker. Somliga bokmärken var »gammeldags« och en gång då ett sådant märke låg i den bytesbok jag hade stoppat mitt märke i, sa ägarinnan: “Nej, det är gammeldags och det får jag inte byta bort för min mamma.” Lite knepigt tyckte jag som hellre spelade boll med pojkarna än bytte bokmärken.

 44. mikaels

  ‘understumdom’, är det när man är förbjuden att tala?
  ‘Nej, jag är inte ointresserad, jag är understumdom’
  😉

 45. Frukost:
  1)Black pudding, ketchup, vita bönor, bacon (tjock som julskinka), grillad tomat
  2) Frukt + Yoghurt
  3) Tea + Toast med apelsinmarmelad (hoppsan, bara idag, PK!)

  Lunch:
  Det var inte jag som åt lasagne, pommes och vita bönor.
  Jag valde den lite mer kostcirkelbetonade sammansättningen med bakpotatis, tonfisk och grönsallad.

  Nu blire kvällsmat. Och sedan ska jag lära et lite nya snitsiga skällsord på engelska. (Fast dom kan säkert alla redan…)

 46. PK

  Blodpudding med vitabönor i tomatsås. Mmmm, det ska du få varje dag när du kommer hem.

 47. Bokmärke = Glansbild? Var har jag hört det? Trodde Småland.

 48. hyttfogden

  Finland tror jag

 49. understumdom=yppandeförbud

 50. Boktips, Niklas! Som likt mej köper böcker för att dom är fina inuti.

 51. Utlovade skällsord på engelska:
  Om någon är näbbig kan man kalla personen “Cheeky bar stool” och om man vill skoja till for fuck sake kan man säga “four foot snake”.
  Nu blir det gissningslek (har ingen aaaning om detta är svårt eller lätt). Vad är bar stool en omskrivning för?

 52. Christer

  Det är väl en bastardpall, kan jag tro.

 53. Jag vägrar att här förklara det här med bar stool, som ejengkligen stavas barstool. Försök med Urban Dictionary.

 54. Ja, utan pallen!

 55. Ihopskrivning! Så udda på engelska, tack för upplysningen! Jag är nog en svordomsjungfru, som inte kan något …

 56. Då kan vi kanske ta ett närliggande ämne som känns väldigt brittiskt?
  I uttrycket xxx Stool Index – vad står xxx för?
  Extra poäng: Vad gjorde Fredrik Lindström för misstag när han utredde betydelsen av detta?

 57. Bristol. FL kanske sa Boston? När vår dotter var som sjukast i en kronisk tarmsjukdom ritade hon en karta med bilder som beskrev tjugo olika varianter av magont. Inte så kul, men denna skala är säkert också användbar för vissa personer. (Aldrig hört talas om den dock.)

 58. Ah, missade att byta nick! Men nu måste jag sova. Gissar att Lotten snart öppnar ett nytt bås. Sov gott!

 59. Ett nytt bås kan redan vara öppnat. Synd bara att det gamla då tvärdör. Själv hade jag hoppats på en fortsatt diskussion om det här med att dö ensam eller med närstående kring sig, men ack!

 60. Nämen LarsW — vi får väl helt enkelt fortsätta ensamdöendet i nästa bås. (Absurt, men va fan.)

  Jag är väldigt nyfiken på Pruttelitens kvällspyssel!

 61. Och Fredrik Lindströms misstag!

  (Helskotta, jag ska köra bil och föreläsa hela dan imorrn. Hur ska det här gå?)

 62. Bristol ska det vara Bristol Stool Scale.

  Jag hade just noterat att den finns och var lite fascinerad av den praktiska utformningen och den sakliga tonen i franställningen (ja, varför skulle den inte vara saklig?) då BSS dök upp i “På spåret”. FL förklarade då att BSS går från 1 till 7. Så långt var det rätt. Men sedan berättade han att det är lösast vid 1 och hårdast vid 7. Det är tvärt om.

  Nu påverkade det inte poängsättning eller resultat. Men i ett så pass genomorganiserat program där alla svaren finns i manuskriptet tyckte jag att det kändes lite slarvigt.

 63. Jessica

  Jag somnar alltid av akupunktur.
  Jag började med det för jag hade alltid ont precis överallt och man sa att akupunktur kan fungera smärtlindrande. Med den mängden värktabletter jag åt vid den tidpunkten så sa jag bara att visst, jag provar. Och det har funkat, inte fullt ut men bättre (= färre värktabletter).

 64. Nu tänker jag vara lite opportunist och skriva i detta “döda” bås!
  Därför att jag i min kommentar 22:13 skrev bar stool, som i bar pall, inget annat. Jag ville bara förtydliga det. Sammandraget får ordet en helt annan betydelse, vilket inte avsågs. Vitsen med dom snitsiga skällsorden var att dom inte skulle vara fula.
  Jag tänker mej att det på svenska skulle kunna låta “Din tågtidtabell!” istället för “Din skitstövel!”

 65. Fast ihopskrivet på svenska, barpall. (Tänk att det ska vara så svårt!)

 66. Det är ju ett roligt tilltag — man går in i “döda” bås och skriver något jätteintressant och kollar om nån nappar. Rätt som det är, blir det aktuella båset kanske alldeles folktomt?

  Och hur var frukosten idag?

 67. (Jag snokar, jag snokar — undrar vad det var för subliminal signal som fick mig att kika här …)

  “Din tågtidtabell” är faktiskt rätt bra — för någon man inte kan tro på till fullo, till exempel. Eller bara en utveckling av det gamla hederliga “dummare än tåget”.

 68. Idag är jag hemma tillbaka i grötträsket, men igår åt jag VARM TILLAGAD frukost för första gången i hela mitt liv! I förrgår testade jag lite, men igår gick jag all in, om man nu får säga det när man hoppar över alla ägg. Sedan reste jag mellan 10-16:30 och klarade mej utan mat under hela resan!

 69. Jag har också upptäckt att man kan grunda inför en lång resa med ohemult stora portioner jordnötssmör. Jag blev inte hungrig på två dagar.

  (Det var ett nödfall när alla skrek VI MÅSTE ÅKA NU! och jag bara vägrar äta flygplatsmat och då blev det som det blev.)

 70. Mmmm, torrt i munnen. Men gott! Jag tror att jag skulle få en anafylaktisk chock, eftersom bara lite jordnötssmör kliar i munnen.

 71. PK

  Jordnötter är märkligt mättande. En diet på salta jordnötter och öl kan ju räcka en hel kväll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.