Hoppa till innehåll

Ett förvirrande språk med konstiga ord som inte heter som de ju borde

Häromdagen ryckte kommentatorsbåsets Hyttfogden till under läsningen av morgontidningen. I en bilaga som hette”Företagsbilen” stod det inte som det borde så här:

Nej. Ett nytt ord var uppfunnet och hela artikelns innehåll byggde på det nya ordet:

”Skönhetstaxerad. Smaka på det ordet. Skönhet, som är så fint, och sedan ordet taxerad. Det finns få folkslag som är så glada i att sänka sin taxering som vi svenskar.”

Men varför stanna där? Vi kan väl hitta på fler ord? Se på några av orden från Högskoleprovet häromdagen – om Uppdragsmedia får bestämma kan det se ut så här:

  • Blaten har nu fått konkurrens av oblaten, som fungerar likadant fast tvärt om.
  • Infria, påfria, avfria och isfria – frihet åt alla!
  • Algebra kommer förstås att ta över algeuselt nu när skolan ska ta sig i kratern.
  • Rektorn förorättade avslutningsceremonin.
  • Lågorna slukade huset som en löpeld.

Eller …?

Share
Publicerat iBloggen

66 kommentarer

  1. Alla 20 testorden i gårdagens prov (där jag av oklar anledning hade fel på lamellerna):

    oblat
    infria
    algebra
    rationell
    trojka
    sporadiskt
    lamell
    abonnera
    rundlig
    eutanasi
    kaki
    illustrera
    reminiscens
    som en löpeld
    delirium
    innevarande
    konventioner
    avpollettera
    förorättad
    antologi

  2. Å.

    Är fortfarande den enda bokstav jag får ur mig om ”skönhetstaxera”. Jag sa det till min andra hälft och han fnissade till sådär så han måste torka sig under näsan.

    Annars är jag rätt impad av en antologi från en skrivarkurs jag såg en gång; deltagarna var medelålders och äldre damer, och antologin hette Tantologi.

    Hm …

    Pantologi: Vetenskapen om hur man stampar på familjejuvelerna. Alternativt, konsten att på rätt sätt stoppa tomma pet-flaskor i därför avsedd maskin.
    Hantologi: Träningsform med små handvikter.
    Slantologi: Att spå i mynt.
    Fantologi: Vetenskapen om läskedrycker (blä).
    Bantologi: Insikten att de flesta dieter är rätt värdelösa.
    Kantologi: Fullständig kunskap och förmåga i biljard.

    … Äsch.

  3. Agneta uti Lund

    Jag fixade alla tjugo orden. Enda ordet jag halvt om halvt kollade in alternativen lite mer ordentligt var algebra.

    lotten.se är nu i funktion
    men det verkarsom om iklickningen i rutan härnere inte ligger kvar.

  4. Algebra var inte så lätt. Jag tyckte alla alternativen var fel, eller i alla fall dåliga definitioner på a, så jag valde det minst dåliga – ”räkning med symboler” – medan jag missbelåtet muttrade att aritmetik minsann också använder symboler.

  5. Äldsta dottern tyckte att eutanasi inte hade rätt betydelse, hon lärde sig ordet inom djurnedicin där man inte direkt använder dödshjälp, snarare avlivning. Ordet menar hon betyder god död. Jag hade rätt på lameller och algebra, men fel på rationell, som jag kryssade för sparsam på. Jag kom inte på ett enda exempel där rationell används utan att också innebära någon slags sparsamhet, men det är klart att förnuftigt är det ju alltid.

  6. Men SG, nu är du väl bra otacksam, när vi gör allt för att stödja dig i din uppfattning att det är fel på provet!

  7. Christer

    ’Säkta att jag fortsätter med cellofanskapet i nya båset, jag var mobil hela dagen igår.
    ÖR: Var det pålagda i början, sa du? Jag hör det bara ganska precis på mitten.
    Sen måste man ju påpeka att ett gäng finnar var pionjärer med att spela rock på cello. Inte för att man alltid måste var först med allt, bara för dem som vill fortsätta botanisera.
    Och så här kan man också göra med Thunderstruck.

  8. Men alltså, den ursprungliga betydelsen av trojka finns ju inte ens med!

    Eller är jag felunderrättad om att det är ett ryskt trespann där alla tre hästarna går bredvid varandra?

  9. Christer

    Jag måste förresten också rekommendera Haydns cellokonserter, helst med Christophe Coin.
    Och vill man bli alldeles översköljd av starka känslor finns ju alltid Dvořák. Det här var en lite rolig inspelning, apropå sceniska uttryck (duckface and all).
    Ännu en båsträffidé: Skulle Lilla Maken, fru dB eller någon annan cellokunnig person ha lust att spela lite Rossini med mig?

  10. Helt rätt, Cessi. Det är det jag menar med att det där provet är tämligen luddigt ihopkommet. Finns massor med andra exempel. Skitprov – helt enkelt.

  11. PK

    Uppgiften var ju inte att härleda ordens ursprung utan ett test på vad man kan om hur orden används idag. Man ska välja det svar som man tror stämmer bäst, inte det som är helt 100% korrekt enligt ens eget språkbruk. Många ord har lite olika innebörd beroende på ens dialekt, erfarenheter och ålder. Trodde vi hade konstaterat det här i båset för länge sen.

  12. Fast det var ett rätt bra skitprov i år. När de sade att kakofoni betydde missljud, ja då var det ett skitprov. Som att en gnisslande dörr skulle låta som en kakofoni.
    Långsint? Jag? Nä det tror jag inte väl …

    Jag höll på med bågskytte. Då bestod tavlorna av skivor staplade på varandra och de hette lameller. Därför kunde jag det. Men jag tror jag hade kunnat tveka annars.

    Illustrera tror jag också kan ställa till. För mig betyder det att man använder en bild för att bättre förklara. Men ”en vackert illustrerad bok” gör ju att man kan tänka att den blir förskönad av att vara illustrerad.
    Och tänker man ”Ha! De vill få mig att blanda ihop illustrera och illuminera!” då hamnar man ju fel.

    Så ja, lite skitprov kan jag gå med på.

  13. Ökenråttan

    Fixade alla. Lameller kunde jag p g a att jobb jag nyligen haft, där lameller förekom på ett särdeles speciellt sätt. Annars är det tveksamt hur det hade gått. (Skulle jag använda tveksamt där? Det ordet har börjat glida nåt förskräckligt på senare år.)

    Lille M-C drog i väg på herrmiddag i går kväll och i min stilla ensamhet lyssnade jag vidare på celllosorna. Nyss rev jag upp Lille Maken-Cellisten ur sängen och berättade att Lottens killar spelar Bachs dubbelkonsert. ”Jo jag tackar jag”, grymtade han. ”Den är skriven för fioler så dom har fått lägga ned den en oktav.” ”Ja, det är ju klart”, sa jag och försökte se initierad ut. Själv fäste jag mej särskilt vid DDM-look-alikens blåa Converse, ytlig som jag är.

  14. PK

    Enligt tv4 så kan en målvakt som gör fina insatser ”bjuda på aktioner”. På tal om att ord kan ha lite olika betydelser.

  15. hyttfogden

    Räcker det inte med att tvingas läsa missuppfattningar av begrepp och uttryck som redan finns? Ska vi nu hitta på flera som ska sprida sig på Google och förgifta läsningen av tidningar och böcker.

    Inte ens översättarna klarar av betydelsen av ord. Det förargliga är att jag nu i skrivande stund tappat bort en praktgroda som finns med i en av Conn Igguldens böcker om Djingis Kahn, en felaktig användning av ett verb som ger situationen en helt annan innebörd.

    Man (flåt kvinna) borde ha ett block lätt tillgängligt där man noterade avvikelser vid gängse bruk av svenska språket så att man (!) bättre kunde ”ta tillvara på” möjligheterna att citera när så behövs.

    Går och ruvar på ett gruvligt mail som jag ska sända till annonsbyrån
    gällande ovan nämnda taxering och ”tycka till” dvs redogöra för min
    åsikt om deras sätt att uttrycka sig. ”Men än är tiden inte inne”, sade hon med hotfull stämma. ”Slaget ska komma helt oförberett då de
    skyldige har garden nere.”

  16. För mej är internet ett sätt att utveckla mitt språk. Det har man ju lärt sig att läsning i allmänhet är, men här finns ett utbyte som man inte får i böcker och tidningar. Genom reaktioner lär man sig att förstå hur man själv uttrycker sig. Det tycker jag är fantastiskt!

  17. Hyttfogden: Jag har till och med ringt den skyldige och pratat med hans telefonsvarare (på ett lugnt och sansat sätt) och bett honom berätta om nyordet.

    Han har inte återkommit.

    Förresten är det ju ett utmärkt tilltag att fortsätta förra båsets diskussioner i det nya. Jag håller med om oskicket med 24-timmarsdygn som tvingar mig att skapa ett nytt inlägg oftare än det egentligen behövs.

  18. Tack Christer för cellolänkarna. Är det för att Niklas spelar träblås som jag fick för mig att du också gjorde det?

  19. Fick vi inte ett 25-timmarsdygn när sommartiden infördes?
    Nu måste jag nog lägga till en Majlis. Annars blir jag väl påhoppad igen. 🙂

  20. Christer

    Så är det säkert, Cecilia N. Förvisso spelade jag lite tvärflöjt som liten, men det var inte särskilt framgångsrikt. Stråk är det som gäller för mig, främst kontrabas och basgamba.

  21. SG, som straff hade vi ett 23-timmarsdygn förra helgen. Jag har inte hämtat mig än.

    Christer, om du inte hittar någon cellist i båset finns det gott om dem här.

  22. Jag har ett 23-timmarsdygn nu, men får 25-timmarstygn på onsdag, så det ordnar sig i längden. Det är värre med dom förlorade luncherna.

  23. Ökenråttan

    Vi skulle just höra efter om det är bas som du spelar, Christer. Och det är det, alltså. Mazerska är Lille M-C medlem i. Kanske ni ses där? Cellostämman i Rossini är inte lätt, hälsar M-C. Han kan tänka sej att spela basstämman i stället, på cello, hehe.

  24. och

    Men Annika då, inte ska man väl stampa på familjejuvelerna? Det gör ju ont!

    Är helt fascinerad av inslaget om skolan i Sollentuna som har två lärare i varje klass. Där satt två väldigt trevliga tjejer och berättade hur fint det var att inte behöva ”vara själv”. Är slaget om det ordet förlorat?

    Antar att när skolan blir sämre, blir också högskoleprovet sämre i samma takt. Och man kan väl inte svara lite hipp som happ när det gäller ords betydelse efter hemmabruket och hur det används ”för det mesta”? Illustrera betyder att visa och förklara något med en eller flera bilder, antingen det det nu bokstavligen är en bild eller en muntligt berättad historias t.ex, inget annat.

  25. Japp, ”själv” heter det numera när man menar ”ensam”.

    Vad trevligt att ni fortfarande hänger här och spelar cello. Själv flänger jag runt och har mig. Funkar allt som det ska nu? (Bloggtomten kämpar fortfarande med mina bilder.)

  26. Hur var det nu … Manschettvisan i nån svensk version.

    Nu sitter jag i cello
    Och tänker på mamsello
    Och tappar mycket mjällo
    Ty hon hörs aldrig av.

    Det är sista versen, den enda jag minns tror jag.

  27. Den där själv-glidningen har nog pågått länge. Det förekom i alla fall på min tid på högstadiet, i mitten av sjuttiotalet, att någon utbrast ”Men jag vill inte sitta själv!” när personen menade ensam (bänkarna stod två och två, alltså) och läraren sa alltid så försmädligt ”Men vem ska sitta åt dig då?” Inte hjälpte det då, och inte har det hjälpt sedan dess.

    SchÄLv, lät det för övrigt, med jähättetjockt sje-ljud och ett Ä så brett att det nästan drog åt A, och jähättetjockt L. Såsom det sades i Vibytrakten. Viiiiiiby.

  28. Annika:
    Jag satt en kväll i Roma
    och njöt cigarrs aroma.
    Min vackra fysionoma
    mot alla flickor ler.

    Et cetera. Han träffar en flicka som nog egentligen inte är någon riktigt trevlig flicka eller så. Ett nytt verb uppfinns till tête-à-tête:

    Vi täta lite granda.
    (…)
    och finna konfirmanda
    hon vara långt ifrån.

    Och sen går det åt pipan. Undrar om vi har den bland våra cirka 11700 samlade sångtexter.

  29. Bridgroom

    Nu har vi det – eller så här tror jag att jag minns att den är:

    Manschettvisan/En kväll i Roma

    Jag satt en kväll i Roma
    och njöt cigarrs aroma.
    Min ädla fysionoma
    mot mången kvinna le.

    Då kom en signorita
    med former tres bonita,
    och utom all limita/invita
    var hennes bystament.

    Hon sa´på romamålo:
    Ni vara fagro tvålo
    jag ha förslag frivolo,
    vi älska med varann.

    Jag sade: molto bene
    vi gick bakom spaljene,
    där ingen kunde se´ne
    och gjorde tete-a-tete.

    Vi teta lite granda,
    jag göra observanda
    att kvinna konfirmanda
    hon vara långtifrån.

    Nej, vara så allertzo
    och klänga korz o´ tvärtzo
    men sist bli kall om stjärtzo,
    så vi gick hem till hon.

    Jag kyss´na mitt i nia,
    hon ropa mama mia,
    ni vara kyssgenia
    och släckte armatur.

    Då kom där en signore
    och skrek med hög tenore:
    ”Du kan be fadre våre
    för jag är hennes man”.

    Så drog han rätt o´ slätto
    en jädrans lång stiletto
    jag kavla upp manschetto
    och drog min nagelfil.

    Så eventuello
    vi började duello
    i hans akterkastello
    jag rände instrument.

    Han vred sig i spirale
    och ropa: Fy tvi vale
    och la sig horisontale
    och sluta sina dar.

    Nu ligger han i jordo
    begravd av fattivårdo
    men jag blev dömd/fast för mordo
    och slängd i finkament.

    Nu sitter jag i cello
    och drömmer på mamsello
    och fäller mycket mjällo
    men hon hörs aldrig av…..

  30. Lo

    Hade också alla rätt. Men algebra? Finns inte det bara i ungdomsböcker från femtiotalet? Tillsammans med hippe, krille och bille?

  31. Örjan

    Bridgroom: Välkommen till båset! Någon sådan nästintill rättstavad, aviserad sådan har vi ännu inte haft med.
    Eller är du gammal bekant, med antydda nya framtida planer.
    Brid-reaktioner har jag hört talas om, utan att veta hur det fungerar.

  32. Ordet algebra ja, men algebran själv finns…

    Angående illustrera går jag självfallet till Ugglan och inhämtar därstädes följande:

    Illustrera (af lat. illustrare), upplysa, belysa; gifva glans åt; med guld förhöja en målnings dagrar: förse en handskrifven eller tryckt text med förklarande eller prydande bilder.
    Slut citat

    Men ska det vara dagens innebörd av orden så är ju endast den sistnämda aktuell.

    Översättare är för jävliga, läser just nu Reginald Hills sista roman, översatt av *lf G*ll*nh*ak.
    Han har fått till sängkammarna, istället för sängkamrarna. Visserligen har jag aldrig hört talas om nån som kammar sängarna men till det används troligen sängkammar.

    Likaså dräller det av tropiska fiskar, och det gör det i Englandet. Tropical fishes.
    I Svärjet dröser det av akvariefiskar. Har aldrig hört uttrycket tropiska fiskar förutom i mycket specifika diskussioner.
    Fler exempel finns, men lönearbetet kallar.
    Häpp.

  33. Det var ett vackert efternamn, G*ll*nh*ak. Jag ville jag vore lite adlig så att mitt namn var fyllt av gyllene hakar och diamantbeströdda dosor.

    Lång dag lider mot sitt slut. Det känns återigen grymt att kapa båset med ett nytt inlägg. Men så blir det!

  34. Båthuspernilla

    Nog för att jag äger en cello och tog lektioner i kommunala musikskolan i nästan 10 år, men karpaltunnelproblem och en liten släng av whiplash gör att jag inte spelat på snart 20 år, så Rossini avstår jag från. Däremot hoppas jag kunna peppa båsbebin Maj-Lis om hon vill traktera något instrument i framtiden. *majlis*

  35. Det här stället är ett bra ställe!

    Jag slänger ur mig en strof ur en gammal sång och försvinner ut åt vä- … hö- … nåt håll (AFK, öoäj fråm kibård), och när jag kommer tillbaka ser jag hela texten och Chaplins sång och dans, och hör äldre melodiinspelningar. Vad bra!

    (Och Bridgroom tror jag att jag fattar.)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

wp-puzzle.com logo

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.